-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nuo birželio didėja įvairios išmokos: piniginės papilnės ir senjorams, ir dirbantiesiems

Atnaujinus 2022 m. biudžetą, nuo birželio 1 dienos gyventojai gaus didesnes išmokas, pensijas, o padidinus neapmokestinamųjų pajamų dydį (NPD), daliai dirbančiųjų augs ir atlyginimai. 15min primena kam ir kiek eurų padidės išmokos.
Taupyklė
Taupyklė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Šios išmokos didinamos su tikslu sušvelninti gyventojams beprecedenčio kainų augimo sukeltas pasekmes. Remiantis naujausiais Statistikos departamento duomenimis, gegužę išankstinė metinė infliacija Lietuvoje siekė 18,5 proc.

Dėl šios priežasties didesnės išmokos neaplenks įvairių socialinių grupių – vaikų, senjorų, neįgalių žmonių ir pan. Taip pat piniginės papilnės mažai uždirbantiems gyventojams.

„Mūsų Vyriausybės sprendimai yra susiję su šiame amžiuje beprecedenčiu infliacijos paūmėjimu, nes tokį kainų augimo mastą esame matę tik praeitame amžiuje, pirmajame Nepriklausomybės dešimtmetyje. Tai išties labai netipinis laikotarpis“, – 15min sakė turto valdymo bendrovės „INVL Asset Management“ vyriausioji ekonomistė Indrė Genytė-Pikčienė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Indrė Genytė-Pikčienė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Indrė Genytė-Pikčienė

Uždirbantiems MMA atlyginimai augs 16 eurų

Nuo birželio didinant NPD 80-čia eurų, t. y. nuo 460 iki 540 eurų, pajamų augimas labiausiai pasijus tiems gyventojams, kurie uždirba 730 eurų neatskaičius mokesčių. Tokie gyventojai per mėnesį papildomai uždirbtų 16 eurų. Taigi, jei šiuo metu žmogus gauna į rankas 533,65 euro atskaičius mokesčius, pakėlus NPD iki 540 eurų, jis uždirbs 549,65 eurus po mokesčių.

1000 eurų prieš mokesčius uždirbantis gyventojas šiuo metu į rankas gauna 682,96 eurus, pakėlus NPD, jis uždirbtų 11,68 eurų daugiau: 694,64 eurus. Tiesa, jeigu asmuo kaupia privačiame pensijų fonde, atlyginimas būtų šiek tiek mažesnis.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Pinigai
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Pinigai

Uždirbantiems 1500 eurų „ant popieriaus“ atlyginimai augs simboliškai – per mėnesį jie gaus apie 3,5 euro daugiau.

Tiesa, naudą pajus tik tie gyventojai, kurių mėnesio pajamos neviršija 1704 eurų (maždaug vieno 2022 metams projektuojamo vidutinio darbo užmokesčio) „ant popierius“.

Pasitikrinti, kiek, padidinus NPD augs jūsų pajamos, galite šioje 15min sukurtoje skaičiuoklėje.

Viešojoje erdvėje anksčiau svarstyta, kad NPD prilyginimas minimaliai mėnesio algai būtų taiklesnis sprendimas.

„Tai būtų buvę labai gerai, bet, matyt, buvo pabijota, kad tai per daug imlus iždo lėšoms sprendimas“, – priežastį, kodėl toks sprendimas nebuvo priimtas, nurodė I.Genytė-Pikčienė.

Senatvės pensijos augs 5 proc.

Tuo metu pensijos nuo vasaros pradžios didės maždaug 5 proc. Skaičiuojama, kad vidutinė senatvės pensija nuo birželio didės maždaug 22 eurais ir sieks apie 482 eurus, o turint būtinąjį stažą – 25 eurais iki 510 eurų.

Vidutinės netekto darbingumo pensijos, priklausomai nuo jo lygio, papildomai didės 10–21 euru. Bazinė pensija sieks 225,84 euro.

„Priemonės nukreiptos į mažiausių pajamų didinimą, o ne visiems gyventojams, pavyzdžiui, mažinant pridėtinės vertės mokestį (PVM) maisto produktams ar kitoms pirmo būtinumo prekėms ir paslaugoms. Dabartinės infliacijos aplinkoje labiausiai kenčia ir didžiausių problemų turi mažiausias pajamas gaunantys asmenys, nes jie turi mažiausias santaupas, o jų krepšelyje maisto prekės ir energetika sudaro didžiausia išlaidas”, – svarstė SEB banko ekonomistas Tadas Povilauskas.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Tadas Povilauskas
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Tadas Povilauskas

Pasak ekonomisto, didelė dalis pensininkų gyvena žemiau skurdo ribos, tad bet koks senatvės pensijų padidinimas daro teigiamą įtaką jų galimybėms iš jos išeiti.

T.Povilauskas sutiko, kad galima diskutuoti apie tai, ar pensijų didinimas yra pakankamas, tačiau trumpuoju laikotarpiu, pasak jo, pensijų augimą galima vertinti „kaip normalų.“

Tuo metu I.Genytė-Pikčienė pažymėjo, jog žemos pensijos yra struktūrinė problema, kurios taip greitai išspręsti negalima.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Senjorai
Lukas Balandis / BNS nuotr./Senjorai

Be to, ji pripažino, kad įprastomis aplinkybėmis politizuotas pensijų indeksavimas susilauktų kritikos.

„Bet turime labai netipinę situaciją. Matome, kad energetikos nešėjų šokas vilnija plačiai, matome maisto kainų augimą, todėl natūralu, kad tokiomis netipinėmis aplinkybėmis yra argumentų elgtis ne pagal iš anksto nustatytus šablonus. Šiuo atveju kritikos ribos yra siauresnės“, – komentavo ekonomistė.

Dabartinės infliacijos aplinkoje labiausiai kenčia ir didžiausių problemų turi mažiausias pajamas gaunantys asmenys.

Vaiko pinigai pasieks 80,5 euro

Bazinė socialinė išmoka didės iki 46 eurų, tad atitinkamai augs ir nuo jos priklausančių išmokų dydžiai: vaiko pinigai, vienkartinė išmoka vaikui, vienkartinė išmoka nėščiai moteriai, globos (rūpybos) išmoka, globos (rūpybos) išmokos tikslinis priedas, vienkartinė išmoka įsikurti, išmoka besimokančio ar studijuojančio asmens vaiko priežiūrai.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Vaiko pinigai
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Vaiko pinigai

Vaiko pinigai birželį didės nuo 73,5 eurų iki 80,5 euro, o daugiavaikėms ir nepasiturinčioms šeimoms ar vaiką su negalia auginančioms šeimoms išmokos vaikams padidės iki 127,88 euro.

T.Povilauskas sutiko, kad vaiko pinigų priemonė ne visada yra taikli.

„Kadangi juos gauna tiek dideles, tiek mažas pajamas gaunančių tėvų vaikai – sutinku dėl kritikos tam“, – sakė ekonomistas.

Išmokos neįgaliesiems

Patikslinus biudžetą, neįgaliems vaikams pagal neįgalumo lygį išmokos augs nuo 150–300 eurų iki 173–346 eurų, darbingumo iki 24 m. netekusiems pilnamečiams asmenims – nuo 150–337,5 euro iki 173–389,25 eurų.

Tėvams, globėjams, kurie bent 15 metų slaugė neįgaliuosius su specialiais poreikiais ir patys neteko darbingumo, skirtos išmokos didės nuo 150–225 eurų iki 173–259,5 euro.

Mamoms, išauginusioms 5 ir daugiau vaikų, be to, netekusioms darbingumo, išmokos augs nuo 150–225 eurų iki 173–259,5 euro.

60 proc. ir daugiau darbingumo po 24 metų netekusiems pilnamečiams asmenims išmokos augs nuo 150 iki 173 eurų.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Pinigai
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Pinigai

Nuo birželio tikslinių kompensacijų bazė didės nuo 126 iki 138 eurų, pernai ji buvo 120 eurų. Pasak Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, padidinus tikslinių kompensacijų bazės dydį, žmonėms, kuriems nustatytas pirmojo lygio specialusis nuolatinės slaugos poreikis, tikslinė kompensacija padidės 31,2 euro, o kuriems nustatytas antrojo lygio specialusis nuolatinės slaugos poreikis – 22,8 euro.

Tiems, kam nustatytas pirmojo lygio specialusis nuolatinės priežiūros poreikis, tikslinė kompensacija padidės iki 151,8 euro, o tiems, kuriems nustatytas antrojo lygio specialusis nuolatinės priežiūros (pagalbos) poreikis, – iki 82,2 euro.

Tokias kompensacijas šalyje gauna apie 91 tūkst. asmenų.

Tikslinių kompensacijų bazė padidės 12 eurų ir pasieks 138 eurus, o valstybės remiamų pajamų dydis didės nuo 18 iki 147 eurų.

Padidėjus tikslinių kompensacijų bazei, priklausomai nuo specialiųjų nuolatinės slaugos ar priežiūros poreikių, šios kompensacijos didės 7,2–31,2 euro.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius