Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 12 16 /14:12

Nauja valdžia, nauja tvarka: už prastovas svarsto mokėti 100 proc., tačiau gaunančių 200 eurų darbo paieškos išmoką – mažės

Vyriausybė trečiadienį pritarė pataisoms, siaurinančioms 200 eurų darbo paieškos išmoką gaunančiųjų ratą. Taip pat keičiama dėl pandemijos suvaržymų į prastovas leidžiamų darbuotojų atlyginimų subsidijavimo tvarka – gaunantiems iki 1214 eurų „ant popieriaus“ valstybė kompensuos 100 proc. darbo užmokesčio.
Darbininkas
Darbininkas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Toliau šios Užimtumo įstatymo pataisos bus svarstomos Seime.

Jose numatyta, kad dėl ekstremaliosios situacijos ar karantino paskelbtos prastovos metu išlaikantiems darbo vietas darbdaviams bus kompensuojamas visas prastovų metu darbuotojui priskaičiuotas ir išmokamas darbo užmokestis.

Jis galės būti ne didesnis nei numatyta darbo sutartyje iki karantino. Subsidija negalės būti didesnė nei dvi minimalios mėnesinės algos, arba 1214 eurų „ant popieriaus“.

Nuo sausio pakėlus minimalią algą, dvi MMA sieks apie 1284 eurų iki mokesčių.

123RF.com nuotr./Pinigai
123RF.com nuotr./Pinigai

Prastovų subsidijavimo tvarka keičiama pirmojo karantino metu pastebėjus tendenciją, kad prastovų metu darbuotojams dažniausiai buvo priskaičiuojamas vieno MMA dydžio darbo užmokestis.

„(...) todėl Įstatymo projektu siekiama, kad darbdaviui mokamos subsidijos darbo užmokesčiui dydis būtų siejamas su iki prastovos darbuotojui priskaičiuotu darbo užmokesčiu“, – teigiama projekto aiškinamajame rašte.

Nors galiojantis teisinis reguliavimas leidžia, kad darbdavys mokėtų didesnį nei vienos MMA dydžio darbo užmokestį, tačiau nėra pakankamų paskatų darbdaviui jį mokėti, tvirtina ministerija.

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė Vyriausybės posėdyje sakė, kad šimtaprocentis prastovų subsidijavimas suteiks didesnę pagalbą verslui, nevykdančiam jokios veiklos ir neturinčiam jokių pajamų.

Be to, nauju mechanizmu būtų užtikrinta didesnė pagalba uždirbantiesiems daugiau nei MMA, mažinama paskata registruotis bedarbiais ar kreiptis dėl nedarbingumo.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Monika Navickienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Monika Navickienė

Tokia prastovų subsidijavimo tvarka valstybei per pusmetį kainuos 180 mln. eurų.

Iki šiol darbdavio pasirinkimu valstybė subsidijuodavo prastovoje esančio darbuotojo atlyginimą dviem būdais: 70 proc. nuo algos, bet ne daugiau nei 910,5 euro bruto (arba 1,5 MMA), arba 90 proc. nuo darbuotojui priskaičiuoto darbo užmokesčio, bet ne daugiau nei 607 eurai bruto (arba 1 MMA).

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Darbininkas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Darbininkas

Siaurina gaunančiųjų 200 eurų ratą

Užimtumo įstatymo pataisomis taip pat siekiama susiaurinti 200 eurų darbo paieškos išmoką gaunančių žmonių sąrašą.

Jeigu pataisos bus priimtos, išmoka bus skiriama tik aktyviems darbo rinkoje Lietuvos gyventojams, kurie iki pandemijos dirbo ir buvo atleisti įvedus ekstremaliąją situaciją ar karantiną.

Išmoką gaus dirbę tuose sektoriuose, kurių veikla pandemijos metu buvo ribojama, taip pat savarankiškai dirbantys asmenys, kurie dėl ekstremaliosios situacijos ar karantino nebegali tęsti veiklos.

Darbo paieškos išmoka nebūtų skiriama studentams, profesinių mokyklų mokiniams, kurie Užimtumo tarnyboje registravosi tik dėl darbo paieškos išmokos.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Užimtumo tarnyba
Arno Strumilos / 15min nuotr./Užimtumo tarnyba

200 eurų negaus neaktyvūs gyventojai, kurie atsisako Užimtumo tarnybos siūlomų darbo rinkos paslaugų ar dalyvauti aktyvios darbo rinkos politikos priemonėse ir, tikėtina, vykdo nelegalią veiklą, artimuosius slaugantys asmenys, kurie yra drausti sveikatos draudimu ir Užimtumo tarnyboje registravosi tik dėl šios išmokos, nors gauna kitas su slauga susijusias išmokas, bei visi kiti asmenys, kurie iki karantino paskelbimo nedirbo, gauna kitą valstybės paramą, registravosi Užimtumo tarnyboje, nors aktyviai ieškoti darbo ir įsidarbinti neketina.

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė M.Navickienė sakė, kad naująja tvarka parama būtų teikiama tik tiems, kurie iš tikrųjų neteko darbo, tikslingai ieško naujo darbo – taip išmoka atitiks savo paskirtį.

Pasak jos, papildomi apribojimai neleis „nepagrįstai naudotis valstybėje susidariusia padėtimi“.

„Net buvęs premjeras buvo viešai pasakęs, kad ta (iki šiol galiojanti) priemonė yra netaikli“, – pridūrė ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė
Arno Strumilos / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė

Darbo paieškos išmoka, kuriems ji priklauso, būtų mokama ir vieną mėnesį po ekstremalios situacijos ar karantino.

Kai kurie ekonomistai teigia, kad ši 200 eurų parama prisidėjo prie nedarbo statistikos augimo.

Pagal naująją tvarką siekiama, kad ši parama pasiektų apie 30 tūkst. bedarbių, tai kainuotų 28 mln. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius