Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 01 14 /17:23

Seimo nariai dėl „Huawei“ kreipiasi į institucijas, tačiau jos neturi faktų apie incidentus

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nariai Laurynas Kasčiūnas ir Audronius Ažubalis kreipiasi į Valstybės saugumo departamentą ir Nacionalinį kibernetinio saugumo centrą (NKSC) dėl Kinijos informacinių ir ryšio technologijų kompanijos „Huawei“ dalyvavimo plėtojant 5G ryšį Lietuvoje. Lietuvoje „Huawei“ įrangą naudoja valstybės valdomas Lietuvos radijo ir televizijos centras bei „Telia“. Tačiau NKSC neturi jokių faktų, kad būtų atsitikę kokių incidentų.
Duomenų centro patalpos
Duomenų centro patalpos / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pasaulyje kilo susirūpinimo banga dėl „Huawei“ korinio tinklo įrangos – įtariama, kad Pekinas gali naudoti kompanijos įrangą šnipinėjimui.

Seimo narių teigimu, įvairios valstybės, tarp jų ir Jungtinė Karalystė, Vokietija, Norvegija, yra išreiškusios susirūpinimą dėl „Huawei“ technologijų naudojimo kuriant naujos kartos 5G ryšio tinklus.

„Neatmestina galimybė, kad „Huawei“ technologinėje įrangoje paliktos vadinamosios „landos“, kurios ilgainiui gali būti panaudotos bandant prieiti prie informacijos, šnipinėjimo ar netgi sabotažo tikslams“, – rašto motyvus aiškina Audronius Ažubalis.

„Prašome Lietuvos saugumo tarnybų įvertinti „Huawei“ technologinių produktų patikimumą kibernetinio saugumo požiūriu, jų dalyvavimo naujos kartos 5G ryšio Lietuvoje diegimo procesuose rizikas bei paplitimą ypatingos svarbos informacinės infrastruktūros objektuose, t.y. norėtume sužinoti, kokie konkrečiai ypatingos svarbos infrastruktūros objektai remiasi „Huawei“ technologine įranga ir ar tai nekelia grėsmės Lietuvos nacionaliniam saugumui“, – teigė L.Kasčiūnas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Laurynas Kasčiūnas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Laurynas Kasčiūnas

Po po šnipinėjimo skandalo Lenkija iškėlė klausimą, kad NATO ir ES turėtų parengti bendrą poziciją šio tiekėjo klausimu.

Lietuvoje „Huawei“ korinio tinklo įrangą naudoja valstybės valdomas Lietuvos radijo ir televizijos centras (telecentras), taip pat telekomunikacijų bendrovė „Telia“.

L.Kasčiūnas: gali turėti prieigą

TS-LKD frakcijos narys L.Kasčiūnas 15min teigia, kad siekiama išsiaiškinti, kiek „Huawei“ įranga paplitusi strategiškai svarbiose įmonėse.

„Plačiai aprašytas atvejis Lenkijoje, Norvegijoje. Dar įdomu tai, kad pernai Kinija priėmė naują žvalgybos įstatymą, pagal kurį net ir privačios kompanijos ir privatūs asmenys turi prisidėti prie Kinijos žvalgybos darbų. Tai natūralus tada kyla klausimas – kiek Lietuvoje „Huawei“ technologijos yra paplitusios mūsų kritinės infrastruktūros tinkluose, kokios valstybei strategiškai svarbios įmonės yra integravusios „Huawei“ technologiją“, – sako L.Kasčiūnas.

Anot jo, Norvegijai svarstant atriboti „Huawei“ nuo dalyvavimo kuriant 5G tinklą, šį klausimą verta kelti ir Lietuvoje.

„Mes irgi iškelsime šį klausimą – ar nėra taip, kad šitos 5G technologijos turi būti vertinamos patikimumo kriterijais, ar nereikėtų pasekti visų kitų šalių pavyzdžiu?“, – svarstė parlamentaras.

Valstybės tinkluose – nuo 2015-ųjų

2015 m. telecentras modernizavo 4G tinklą ir partneriu pasirinko „Huawei Technologies (Vilnius)“. Buvo skelbiama, kad modernizacijai naudojama „LTE Advanced“ įranga, leidžianti užtikrinti didelę interneto spartą, o įranga naudojama interneto, duomenų perdavimo paslaugoms teikti.

„Technologinis partneris buvo pasirinktas, atsižvelgiant į pasiūlytos įrangos potencialią, tiekėjo patirtį panašaus pobūdžio projektuose bei siūlomą kokybės ir kainos santykį“, – teigiama 2015-ųjų telecentro pranešime spaudai.

15min jau skelbė, kad įvairios valstybės, įskaitant Jungtinę Karalystę, Vokietiją, Norvegiją, išreiškė susirūpinimą dėl „Huawei“ technologijų naudojimo kuriant naujos kartos mobiliuosius tinklus.

Pirmadienį pranešta, kad „Huawei“ nusprendė nutraukti darbdavio santykius su Wang Weijing, kuris buvo sulaikytas dėl įtariamo Lenkijos įstatymų pažeidimo. Kompanija tikina besilaikanti galiojančių įstatymų ir taisyklių.

NKSC: nėra faktų dėl šnipinėjimo

Nacionalinis kibernetinio saugumo centro (NKSC) direktorius dr. Rytis Rainys patikina, kad nėra jokių nustatytų „Huawei“ įrangos šnipinėjimo ar kitokios kenkėjiškos veiklos faktų, kad būtų galima pateikti konkrečias rekomendacijas ar išvadas. Tačiau situacija dinamiška ir rūpestį kelia įvairūs pranešimai iš kitų pasaulio šalių.

„Iki šio momento dėl „Huawei“ programinės įrangos ar kažkokių fizinių įrenginių informacijos nutekėjimo incidentų mes nesame registravę. Tačiau atidžiai stebime situaciją, keičiamės informacija, žiūrime, ką kitos šalys teigia, kokie faktai, veiksmai yra vykdomi ir tą informaciją analizuojame. Esame visą laiką pasiruošę informuoti ir pasakyti, jeigu būtų kibernetinio saugumo incidentų dėl programinės įrangos“, – sako R.Rainys.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Rytis Rainys
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Rytis Rainys

Anot jo, jei įmonės, organizacijos ar pavieniai asmenys pastebėjo tokių faktų, jie turėtų savo pastebėjimus pateikti NKSC, kad juos būtų galima įvertinti.

„Kol kas tokių faktų ar duomenų, kad šio gamintojo įranga pažeistų Lietuvos įstatymus, tikrai negalėčiau pasakyti. Tiesiog tokių faktų nėra ir negalėčiau teigti, kad gamintojas pažeidžia įstatymus ar prieš jį turėtų būti imtasi teisinio persekiojimo priemonių“, – sako R.Rainys.

Jis patvirtino, kad „Huawei“ įranga yra itin papiltusi, tačiau tai daugiausia vartotojams skirti mobilieji telefonai, o „įranga, skirta tinklo komunikacijai, tinklo maršrutizacijai, jau, aišku, yra mažiau paplitusi“.

R.Rainys patikino, kad susirūpinimą vis tik kelia pasiekiančios žinios iš aplinkinių valstybių.

„Mes matome, mesti kaltinimai šiai verslo organizacijai yra labai svarbūs ir kritiški. Mes situacija vertiname, analizuojame, keičiamės ir su partneriais. Tačiau technologinių duomenų apie šios įrangos vykdomą šnipinėjimo veiklą viso pasaulio mastu yra labai mažai, kad priimtume sprendimų, kurie turėtų labai didelių pasekmių“, – patikina R.Rainys.

Anot jo, pačios organizacijos, įvertindamos esamą viešą informaciją, gali spręsti, kaip organizuoti pirkimus – esą jos pačios turėtų iškelti kibernetinio saugumo aspektą į prioritetus. Anot jo, panašiai kilus abejonėms organizacijos atsisakė „Kaspersky“ gamintojo programinės įrangos.

„Jei bus faktai, mes pasakysime taip, kaip buvo „Yandex. Taxi“ atveju. (…) situacija yra dinamiška ir bet kada galime paskelbti daugiau faktų, kai tik juos turėsime“, – sako NKSC vadovas.

„Telia“: saugumas yra didžiausias prioritetas

Telekomunikacijų bendrovė „Telia“ patikina, kad saugumas ir pasitikėjimas yra didžiausias jos prioritetas, tačiau nuo vertinimų susilaiko.

„Mes nuolat vertiname visus savo partnerius ir tiekėjus. Esame įsitikinę, kad mūsų turimi susitarimai ir procesai leidžia mūsų klientams jaustis saugiais ir tinkamai apsaugotais. Visi klausimai, susiję su „Huawei“ ar kitais tiekėjais, pirmiausiai yra tų bendrovių reikalas. „Telia“ laikosi politikos nekomentuoti nei apie dabartinius tiekėjus, nei apie tuos, kuriais naudosimės ateityje“, –teigiama „Telia“ komentare.

„Huawei“: saugumas ir privatumo apsauga yra prioritetas

„Huawei Technologies Vilnius“ atstovai pasidalino komentaru, kad kibernetinis saugumas ir privatumo apsauga yra ir visuomet išliks „Huawei“ prioritetas.

„Pastaruosius 30 metų „Huawei“ produktais ir technologiniais sprendimais naudojasi klientai daugiau nei 170-yje šalių ir regionų. Mūsų klientai – ryšio tiekėjai ir įmonės, patenkančios į „Fortune Global 500” sąrašą, bei šimtai milijonų vartotojų visame pasaulyje. „Huawei“ išmanieji telefonai paremti „Google Android“ operacine sistema ir naudoja įvairias kitas „Google“ paslaugas, tad laikomės ir „Google“ saugumo politikos“, – teigiama komentare.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Huawei“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Huawei“

Bendrovė pažymi, kad prieš patekdami į rinką, „Huawei“ įrenginiai tikrinami atliekant tūkstančius griežtų testų ir sertifikavimo procedūrų, kurias vykdo šimtai institucijų, įskaitant valdžios priežiūros institucijas, ryšio tiekėjus ir nepriklausomas įmones.

„Huawei“ produktai yra perėję pačias griežčiausias saugumo sertifikavimo procedūras ir testus tiek Europos Sąjungoje, tiek JAV.„Huawei“ taip pat griežtai laikosi BDAR (Bendrojo duomenų apsaugos reglamento) reikalavimų. Privatumo apsauga mums nėra tik teisinis reikalavimas. Esame informacinių ir komunikacijos technologijų infrastruktūros ir išmaniųjų įrenginių teikėjas, tad privatumo apsauga yra mūsų socialinės atsakomybės dalis“, – teigiama komentare.

Bendrovė pažymi, kad į šnipinėjimo skandalą įsivėlęs buvęs Lenkijos darbuotojas Wang Weijing yra atleistas, incidentas sukėlė žalingų padarinių „Huawei“ pasaulinei reputacijai.

„Pabrėžiame, kad W.Weijing veiksmai neturi jokių sąsajų su „Huawei“. Mes ir toliau dėsime visas pastangas siekdami užtikrinti produktų ir paslaugų privatumą ir saugumą“, – dėstoma komentare.

Telecentras: rizikos yra valdomos

Telecentras atsiųstame komentare 15min patvirtina, kad 4G LTE tinklas yra įdiegtas naudojant „Huawei“ įrangą, „kaip ir kitų Lietuvos operatorių bei daugelio telekomunikacijų įmonių pasaulyje“. Bendrovė laimėjo telecentro skelbtą konkursą 2015 m.

„Galime užtikrinti, kad rizikos yra valdomos – įmonė taiko platų spektrą techninių ir organizacinių priemonių, užtikrinančių interneto ir duomenų perdavimo tinklų kibernetinį saugumą ir veiklos nepertraukiamumą, kurios atitinka aukščiausius telekomunikacijų industrijos standartus. Telecentro tinklas atitinka visus jam keliamus saugumo ir patikimumo reikalavimus“, – teigiama komentare.

Telecentras patikina, kad įdėmiai stebi ir analizuoja žiniasklaidos pranešimus, tačiau iš valstybės institucijų nėra gavęs jokių vertinimų dėl „Huawei“ įrangos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius