Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Diabetu sergantiems žmonėms naujoji technologija leistų numesti svorio miegant

Sergantieji 2 tipo diabetu, pasitelkę naują gydymo būdą, kurį šiuo metu tiria mokslininkai, galėtų numesti svorio miegodami.
Cukrinis diabetas
Cukrinis diabetas / Vida Press nuotr.

Kaip rašo portalas diabetes.co.uk, Portsmuto universiteto mokslininkams reikia savanorių tam, kad šie galėtų patikrinti, ar deguonies badas (hipoksija) pagerintų gliukozės kiekį kraujyje ir padėtų numesti svorio.

Deguonies badas yra reiškinys, kai organams ir audiniams stinga deguonies arba kai audiniai nesugeba panaudoti juose esančio deguonies.

Ankstesni tyrimai parodė, kad hipoksija gali sumažinti apetitą ir sudeginti daugiau kalorijų 2 tipo diabetu sergantiems žmonėms.

Savanoriai tyrime dalyvaus būdami savo namuose: du kartus po 10 dienų miegos specializuotoje palapinėje, kurioje sukuriama mažesnio deguonies kiekio aplinka.

Vienu tyrimo metu deguonies kiekis bus sumažintas iki 15 proc., t. y. panašiai kaip žmonėms, gyvenantiems dideliame aukštyje, arba lėktuvo keleiviams.

Dr. Ana Shepherd, Portsmuto universiteto Sporto, sveikatos ir fizinių pratimų mokslo mokyklos vyresnioji dėstytoja, teigė, kad 2 tipo diabetas yra dažna liga, dėl kurios gliukozės kiekis kraujyje tampa per didelis.

„Daugeliui žmonių tai ilgalaikė liga, kuri gali neigiamai paveikti jų kasdienį gyvenimą ir kelti didesnę riziką susirgti kitomis rimtomis ligomis, pavyzdžiui, širdies ar akių“, – perspėja ji.

Dėstytojos teigimu, skaičiuojama, kad iki 2045 m. pasaulyje 2 tipo diabetu sergančių žmonių skaičius pasieks 700 milijonus, todėl labai svarbu rasti sėkmingų intervencinių priemonių, kurios padėtų gydyti ir valdyti šią ligą, sumažintų Anglijos Nacionalinės sveikatos tarnybos išlaidas ir pagerintų kasdienį žmonių gyvenimą.

Tyrimo komanda stebės hipoksijos poveikį organizmui, atlikdama kūno sudėties analizę ir gliukozės kiekio kraujyje tyrimus.

Be to, tyrimo dalyviai taip pat nešios išmaniuosius monitorius, pildys maisto dienoraštį ir pateiks kraujo, šlapimo ir išmatų mėginius.

„Jau yra nemažai kitų tyrimų duomenų, kurie rodo, kad hipoksija pagerina gliukozės kiekio kraujyje kontrolę ir padeda numesti svorio“, – sako dr. A.Shepherd.

123RF.com nuotr./Kraujo tyrimai
123RF.com nuotr./Kraujo tyrimai

„Nesame visiškai tikri, kodėl taip atsitinka, bet manome, kad taip yra todėl, kad padeda sudeginti daugiau kalorijų ir slopina apetitą, todėl žmonės nesijaučia tokie alkani“, – pridūrė ji.

Tyrimo dalyvė Janet Rennell-Smyth pripažino, kad palapinėje nejaučia klaustrofobijos, netrukdo jai ir joje esantis aparatas, keliantis triukšmą.

„Man patinka dalyvauti tyrime, kuris ateityje gali suteikti mums alternatyvių šios ligos gydymo būdų. Rekomenduočiau visiems, kas gali, savanoriauti ir padėti šiame tyrime“, – kitus įkvėpė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius