Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kokie darbuotojai padeda startuoliams augti?

Nuotolinis darbas kai kurioms įmonėms, ypač startuoliams, tapo vienintele galimybe užtikrintai augti. Be to, visame pasaulyje sparčiai daugėjant laisvai samdomų specialistų, verslas vis dažniau priverstas ieškoti būdų, kaip efektyviausiai juos įdarbinti, rašoma pranešime spaudai.
Darbas iš namų
Darbas iš namų / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Nauda mažesnėms įmonėms ir pradedantiesiems

„Startup Lithuania“ pernai atliktos apklausos duomenimis, 41 proc. Lietuvos startuolių pagrindine verslo vystymą apsunkinančia priežastimi įvardija darbo jėgos trūkumą.

Liina Laas, „Deel“ plėtros vadovė Baltijos, Vidurio ir Rytų Europos regione, dalinasi patirtimi, kad šią problemą efektyviai spręsti padeda nuotoliu dirbančių specialistų įdarbinimas, kuris kartu su vidinių įmonės talentų samdymu optimizuoja darbuotojų samdymo procesą.

„Nuotoliu dirbantys talentai ypač naudingi mažesnėms įmonėms ir startuoliams, dar nežinantiems, kaip greitai augs ir kokių darbuotojų reikės artimiausioje ateityje. Didesnėms įmonėms, turinčioms aiškius verslo planus, samdyti nuotoliniu būdu gali būti naudinga paprasčiausiai dėl to, kad nuotolinių darbuotojų pasirinkimas yra daug didesnis“, – sako L.Laas.

Ji papildo, kad nuotolinių specialistų įdarbinimas leidžia organizacijoms lengvai padidinti arba sumažinti savo dydį, atsižvelgiant į įmonės planus. „Pavyzdžiui, tapatybės patvirtinimo bendrovei „Veriff“ per kelis mėnesius reikėjo padidinti savo komandą nuo 300 iki 500 žmonių. Estijoje rasti 200 IT specialistų itin sudėtinga, o tai reiškia, kad vienintelis būdas plėstis šiai bendrovei buvo samdant žmones nuotoliniu būdu“, – pavyzdžiu dalinasi pašnekovė.

Talentai iš viso pasaulio

Pasak L.Laas, nuotoliu dirbančių specialistų turėjimas atveria įmonėms kelią įdarbinti laisvai samdomus specialistus, kurių visame pasaulyje sparčiai daugėja. Vadinasi, galima pasinaudoti viso pasaulio darbo jėgos fondu.

Štai „Upwork“ duomenimis, maždaug 59 milijonai žmonių Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV) šiuo metu dirba kaip laisvai samdomi darbuotojai, nors šis skaičius 2014 m. siekė vos 6 milijonus. Panaši situacija ir Europoje. „Boston Consulting Group“ duomenys rodo, kad nuo 2009 m. laisvai samdomų specialistų skaičius Prancūzijoje padvigubėjo, o Ispanijoje išaugo 40 procentų. Dauguma šių darbuotojų yra reklamos ar medijų specialistai ir įmonės atrado inovatyvius būdus, kaip su tokiais specialistais tinkamai bendradarbiauti.

„Laisvai samdomi darbuotojai gali būti įdarbinami tiek visu etatu, tiek ne visą darbo dieną. Arba tik konkrečiam projektui, – sako L.Laas. – Tokie darbuotojai labai naudingi gausybei įmonių, nesvarbu, ar tai būtų skaitmeninė rinkodara, SEO optimizavimas, interneto svetainių kūrimas ar kita, ypač jei organizacija įgyvendina skirtingus projektus. Tokios įmonės yra dinamiškos ir nuolat keičiasi.“

L.Laas priduria: „Startuolių rinkoje, kur tempas labai greitas, ypač augimo laikotarpiu, reikalingi žmonės. Ir greitai. Tačiau dažnai juos sunku rasti vidaus darbo rinkoje. Čia į pagalbą ateina laisvai samdomi darbuotojai.“

Iššūkių vis dar lieka

Kai kuriais atvejais įmonės, samdydamos darbuotojus kitose šalyse, susiduria su teisinėmis problemomis, Pavyzdžiui, dažnai reikia steigti dukterinę įmonę samdant specialistą iš tam tikros šalies. Tačiau 2021 metų „Startup Lithuania“ apklausos duomenimis, tik 37 proc. startuolių Lietuvoje planuoja atidaryti arba jau yra atidarę antrinę įmonę užsienyje.

L.Laas komentuoja, kad šiais laikais jau yra tokių problemų sprendimo būdų. „Pavyzdžiui, jei organizacija randa specialistą Lenkijoje, JAV, Singapūre ar kur kitur, kuriam pasamdyti reikėtų kurti įmonę toje šalyje, galima jį įdarbinti naudojantis mūsų paslaugomis per mūsų vietinę įmonę“, – sako ji.

Taip pat įmonės vis dar vengia samdyti nuotolinius darbuotojus dėl įvairių nepagrįstų įsitikinimų. Kai kurie mano, kad dirbant nuotoliniu būdu sumažėja darbuotojų produktyvumas, nors tai buvo paneigta daugeliu tyrimų.

Kiti labiau susirūpina duomenų apsauga. „Dažnai įmonėms duomenų nutekėjimo galimybė kelia nerimą. Egzistuoja ir baimė, kad darbuotojai dažniau išneš įmonės paslaptis. Tačiau nėra jokių įrodymų, kad nuotoliniu būdu dirbantys darbuotojai kelia didesnę riziką įmonėms nei dirbantys biure. Žinoma, visada patartina imtis tinkamų saugumo priemonių, tačiau tie patys rūpesčiai kyla ir samdant specialistus dirbti biure“, – apibendrina L.Laas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius