Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Robotai geresni darbuotojai nei žmonės: „Nesako, kad eis pas kitą darbdavį, nes jis mokės daugiau pinigų“

Šeštadienį, įpusėjus antrai Pasaulio lietuvių jaunimo susitikimo dienai, „Alliance for Recruitment“ verslo paslaugų įmonės partneris Andrius Francas pristatė savo pranešimą „Robotai darbo rinkoje. Ką mes veiksime po 15 metų?“. Diskusiją moderavo LRT laidos „Labas rytas, Lietuva“ vedėja Eglė Daugėlaitė.
„Alliance for Recruitment“ verslo paslaugų įmonės partneris Andrius Francas
„Alliance for Recruitment“ verslo paslaugų įmonės partneris Andrius Francas / Karolinos Vaikšnoraitės nuotr.

Verslo, mokslo, politikos ir kultūros festivalis tradiciškai vyksta Prienų rajone, „Harmony park“ teritorijoje.

A.Francas pranešimo pradžioje užsiminė, kad šiandien mes gyvename ketvirtos industrinės revoliucijos metu, kai keičiasi gyvenimo kokybė ir dirbtiniai intelektai užkariauja mūsų pasaulį.

„Kompanija IBM kuria super kompiuterį. Jos darbuotojai apskaičiavę, kad po 12 metų bus sukurtas kompiuteris, kurio intelektas bus kaip visos žmonijos. Pasaulio IT lyderiai perspėja, kad tai į pražūtį vedantis dalykas. Gal visa tai ir mes pamatysime. Gal mes pensijoje dirbsime robotams? Pažiūrėsime, kuo visa tai baigsis“ – sakė pranešėjas.

Nebereikia žmogaus?

„Alliance for Recruitment“ partneris trumpai užsiminė ir apie įtaką tam tikroms sritims. XIX amžiuje 50 proc. žmonių dirbo žemės ūkyje. Nuo 2000 metų pasitelkiant technologijas žemės ūkyje dirba 2 proc. žmonių.

„Gamyba – sritis, kuri lengviausiai gali priimti įvairius robotikos komponentus. Viena tekstilės gamykla JAV 1980 metais turėjo 2 tūkstančius darbuotojų. Savo verslą sumanė perkelti į Kiniją, galvojo, kad bus pigiau. Tačiau jie suprato, kad sprendimas nebuvo teisingas, todėl investavo į technologijas ir perspektyvias gamybos linijas. 2013 metais savo verslą sugrąžino atgal, į Pietų Karoliną. Ten dabar dirba 140 žmonių ir jie padaro visą darbą, kurį padarydavo prieš 20 metų. Ši įmonė sėkmingai dirba pasaulinėse rinkose,“ – apie įtaką gamybos sričiai kalbėjo A.Francas.

Robotai negeria, nevalgo, nerūko, jiems nereikia į tualetą, kai sugenda – patys pasitaiso, jei baterija išsikrauna – patys pasikrauna, – pasakojo verslo paslaugų įmonės partneris.

Pasak pranešėjo, kompanija „Carlsberg“ šiuo metu turi nemažą sandėlį Suomijoje, kuriame nedirba nė vienas darbuotojas, o visus darbus atlieka robotai. Jie sudėlioja viską į lentynas, pakrauna sunkvežimius. „Robotai negeria, nevalgo, nerūko, jiems nereikia į tualetą, kai sugenda – patys pasitaiso, jei baterija išsikrauna – patys pasikrauna. Apskritai, jie visada patenkinti. Jie nesako, kad eis pas kitą darbdavį, nes jis mokės daugiau pinigų. Kol kas, “ – pasakojo verslo paslaugų įmonės partneris.

Diskusijos metu buvo kalbama ir apie pavojų aukštos pridėtinės vertės darbo vietose. Mokslininkai kartu su studentais Šiaurės Vakarų universitete (JAV) sukūrė mašiną, kuri sporto rungtynių metu ne tik aprašo statistiką, bet ir padaro reportažą apie tai.

„Žurnalistai, kurie rašo, nebeturi galimybės konkuruoti su tomis mašinomis, nes jos parašo žymiai greičiau ir daro mažiau gramatinių klaidų. Ir svarbiausia, kas 30 sekundžių gali daryti po naują pranešimą. Toks dalykas taikomas ir kitoms sritims,“ – sakė A.Francas.

Pranešėjas teigė, kad robotai po truputį mus keičia ir kūrybinėje srityje. Sukurti robotai, kurie kuria šiuolaikinę muziką arba gali tapyti paveikslus. Grėsmė kyla ir vertėjų profesijai, mat išrastas prietaisas, kuris automatiškai verčia.

Pažeidžiamas privatumas

Pranešime užsiminta ir apie JAV kompaniją „Target“, kurios tam tikri darbuotojai, pasitelkdami technologijas, analizuoja žmonių pirkimo duomenis ir nustato sinergiją tarp tam tikrų produktų, kuriuos perka moterys. Analizuodami ryšį tarp perkamų kosmetikos priemonių ir medikamentų, jie nustatė ne tik nėštumo galimybę, bet ir apskaičiavo, kada moteris turėtų gimdyti. Pranešėjas papasakojo apie atvejį, kai vienos nepilnametės dukros tėvas sužinojo apie jos nėštumą. Tėvas padavė kompaniją į teismą, bet po savaitės sužinojo, kad tai tiesa. Tai jau rodo brovimąsi į asmeninį gyvenimą.

Mažesnio blogio principas?

Diskusijai įpusėjus buvo kalbama apie automobilį, kuris pats vairuoja save. Anot A.Franco, mašina mokosi žudyti žmones. Kritinėje situacijoje ji priima mažiausiai pavojingus sprendimus. Vadinasi, jei mašina neišvengs smūgio, ji geriau trenksis į vieną žmogų, o ne į šimtą. Protingas automobilis jau yra sužeidęs vieną žmogų. Ar mes jau mokome mašinas daryti mums kažką blogo?

Socialinis ryšys vis dar reikalingas

Moderatorė E.Daugėlaitė pasidalijo savo įžvalgomis apie straipsnį, publikuotą „The Economist“. Jame rašoma apie profesijas, kurias tikriausiai pakeis robotai. „Labiausiai turėtų suklusti telemarketingo specialistai. Odontologai, mokytojai, kirpėjai ir aktoriai tikriausiai nebus pakeisti, nes jie turi socialinį–emocinį ryšį,“ – teigė E.Daugėlaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius