Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sankcijų traukinukas: kada į Kaliningradą nustos važiuoti anglis, o kada – alkoholis?

Nuo šeštadienio įsigaliojusios sankcijos, palietusios ir tranzitu per Lietuvą į Kaliningrado sritį gabenamą plieno produkciją, sukėlė Rusijos pyktį, tačiau tai tik ribojimų pradžia. Vasarą laukia dar du sankcijų Kaliningrado tranzitui etapai, o žiemą bus pradėtas drausti ir naftos produktų tranzitas.
Kauno Palemono stotis
Kauno Palemono stotis / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Nuo birželio 17 d. įsigaliojęs draudimas yra 4-ojo Europos Sąjungos (ES) sankcijų paketo pasekmė. Sankcijos Rusijai įvestos dėl jos pradėtos agresijos Ukrainoje.

Kaip aiškina Lietuvos muitinės atstovai, šių metų kovo 15 d. priimtame 4-ajame ES sankcijų pakete buvo įvestos ribojamosios priemonės plienui ir kitų juodųjų metalų produktams. Po pereinamojo laikotarpio sankcijos įsigalioja birželio 17 d. ir tokie produktai nebegali būti gabenami per ES šalių teritorijas.

Įvestos sankcijos supykdė Rusijos atstovus. Kaimyninės šalies Vyriausybė įsitikinusi, kad tranzitui į Kaliningrado sritį turėtų būti taikomos išimtys, ir grasina Lietuvai pasekmėmis.

2002 m. Rusijai ir ES pasirašius Bendrąjį pareiškimą, buvo įtvirtintas supaprastintas Rusijos piliečių ir prekių tranzitas į Kaliningrado sritį ir iš jos.

Kadangi geografiškai Lietuva yra strateginėje vietoje tarp pagrindinės Rusijos dalies ir Kaliningrado, krovinių ir keleivių susisiekimą turi užtikrinti ji. Krovinių ir keleivių gabenimu per Lietuvą rūpinasi „Lietuvos geležinkeliai“, ši bendrovė turi įstatymiškai įtvirtintą tranzito į Kaliningradą monopolį.

Lietuvos atstovai savo ruožtu tvirtina, kad ES ir Rusijos susitarimas nebuvo pažeistas ir pats tranzitas nėra nei sustabdytas nei užblokuotas – iš Rusijos į Kaliningradą per Lietuvą gali judėti tiek keleiviai, tiek ES nesankcionuotos prekės. Tačiau sankcionuotos prekės nuo šeštadienio nėra praleidžiamos.

Lietuvos Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis pirmadienį pabrėžė, kad mūsų šalis savavališkai sankcijų Rusijai neįvedinėjo, o tiesiog paklūsta Europos Komisijos išaiškinimui dėl Kaliningrado tranzito.

Apie tai, kad Lietuva vadovaujasi Briuselio gairėmis pirmadienio vakare sakė Josepas Borrellis.

Tuo tarpu Kaliningrado laukia nauji sankcijų etapai, kadangi baigsis ir kiti pereinamieji laikotarpiai tam tikrai produkcijai, kurios kilmės šalis yra Rusijos Federacija.

Liepos 10 d. įsigalios draudimas cementui ir alkoholiui.

Rugpjūčio 10 d. įsigalios draudimas angliai ir kitam kietajam iškastiniam kurui, jei jų kilmės šalis yra Rusija arba jos yra eksportuotos iš Rusijos.

Gruodžio 5 d. ir kitų metų vasario mėnesį naftai ir atitinkamai naftos produktams, su specifinėmis sąlygomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius