-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

S.Grafininos ir N.Westo istorija skęsta gandų jūroje, o tiesos – tik trupiniai

Jau kitą pirmadienį Šiaulių apylinkės teisme buvusios „Olialia pupytės“ Sandros Grafininos nužudymu įtariamas britas Nigelas Westas sužinos, ar jis toliau lieka už grotų, ar yra paleidžiamas į laisvę. Istoriją gaubia paslapties šydas, o visuomenę pasiekia pavienės tiesos detalės ir gandai. Šią savaitę pasklido kalbos apie kruviną kilimą ir paslaptingą policininką.
Nigelas Westas ir Sandra Grafinina
Nigelas Westas ir Sandra Grafinina / 15min ir asmeninio albumo nuotr.

Vienas iš oficialių faktų, kurį šiomis dienomis patvirtino prokurorė Jūratė Tamašauskienė, siejamas su S.Grafininos mama.

Prokurorė apie gandus neminėjo nė žodžio. Ji pakomentavo tik informaciją, kad S.Grafininos mama oficialiai pripažinta nukentėjusiąja.

Toks nutarimas yra priimtas dar rugpjūčio 2 dieną. S.Grafininos mama yra pripažinta nukentėjusiąja baudžiamojoje byloje dėl galimo dingusios dukters nužudymo: „Ikiteisminio tyrimo metu surinkta pakankamai duomenų, leidžiančių pagrįstai manyti, kad motinai padaryta moralinė žala​.“

Kitas faktas, jog Šiaulių apygardos teismo teisėjų kolegija, išnagrinėjusi įtariamojo gynėjo pateiktą skundą, nusprendė, jog N.Westas suimtas pagrįstai.

Pastaruosius kelis pirmadienius Šiaulių apylinkės teismo teisėjas Mantas Liesis privalėjo priimti sudėtingą sprendimą – suimti arba paleisti britą Nigelą Westą, kuris įtariamas savo sutuoktinės Sandros Grafininos nužudymu.

Britas buvo suimtas rugpjūčio 4 dieną. Prokurorai kiekvieną kartą teismo prašo suimti N.Westą dviem mėnesiams nuo suėmimo – iki spalio 4 dienos. Teismas du kartus leido suimti N.Westą savaitei, o pastarąjį kartą – dviem.

Pirmadienį, kai teismas vėl spręs dėl kardomosios priemonės, įtariamasis už grotų bus praleidęs beveik mėnesį. Ką šįkart nuspręs teisėjas?

Teisėsauga apie tyrimą kalba labai šykščiai, o gandai skleidžiami neregėtais mastais. Žmonės įvairiais būdais atvirauja apie pažintį su S.Grafinina ir N.Westu.

TAIP PAT SKAITYKITE: Prabilo šiaulietė Vismantė, artimai bendravusi su S.Grafininos ir N.Westo šeima

Vieni matė porą kone kas rytą pusryčiaujančius kavinėje – su vaiku ir šuneliu. Pora, anot liudininkų, gyveno tame pačiame name, kurio pirmame aukšte įsikūrusi kavinė. Vieniems tai buvo graži pora, o kiti juose regėjo antžmogius.

Pastarosiomis dienomis visuomenėje pasklido žinia, kad iš buto, kurį nuomojo pora, dingo kilimas – galimai su kraujo dėmėmis. Dar viena žinia, jog S.Grafininos dingimo ar nužudymo istorijoje gali figūruoti ir vienas pareigūnas.

Nigelo Westo gynėjas Erikas Pavlovičius teigia, kad visus gandus yra girdėjęs. Sako, kad jam pavyksta atskirti, kur gandai, o kur faktai ar tyrimo dalykai.

Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Erikas Pavlovičius
Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Erikas Pavlovičius

Jis teigia, kad žinia apie kruviną kilimą yra gandas, su realybe vargiai turintis ką bendro. Tačiau atskleidė, kad šiuo metu jau vyksta įvairios svarbios ekspertizės.

Advokato padėjėjas teigia – jei ekspertizės bus padarytos šią savaitę, tuomet yra didelė tikimybė, jog N.Westas jau pirmadienį bus paleistas iš teismo salės. Taip nutiktų, jei kardomoji priemonė būtų pakeista į lengvesnę arba jos išvis nebeliktų.

E.Pavlovičius taip pat yra girdėjęs kalbas apie pareigūną, kuris galėjo šioje istorijoje dalyvauti kaip prostitucijos organizatorius ar asmuo, darantis įtaką aukštiems pareigūnams.

„Netikiu. Tai gandas. Žinau, kad šis pareigūnas ne pavyzdinis. Tik tiek, kad jie visi buvo pažįstami“, – teigė E.Pavlovičius, pabrėždamas, kad gandai apie pareigūno įtaką aukštiems pareigūnams ir jo veiksmus greičiausiai yra iš piršto laužti.

Gandai ar faktai?

Šiuo metu sklando daug gandų, kurie, anot advokato padėjėjo, niekaip nesusiję su bylos duomenimis. Suimtojo gynėjas E.Pavlovičius patikslino, kad duomenų jis nekomentuoja, o gandus lengvai atpažįsta ir apie juos gali kalbėti tokiame pat gandų lygyje.

– Ką šiandien veikėte Šiauliuose? Gal paaiškėjo naujų detalių po to, kai S.Grafininos motina buvo pripažinta nukentėjusiąja?

– Buvo buto nuomotojo prašymas prokuratūrai dėl buto, nes baigiasi nuomos sutartis. Ten yra likę daiktų. Buvo sutarta, kad Nigelo daiktai lieka pas Nigelą, o S.Grafininos – pas jos motiną. Bendri daiktai – pas Nigelą, o likęs turtas bus dalijamas vėliau.

Šiuo metu yra atliekami trys ar keturi DNR tyrimai. Jeigu jie sutaps su N.Westo, jo suėmimas, manau, bus pratęstas. Jei nepasitvirtins, tuomet visiškai nebematau priežasčių jo kalinti. Ar dėl to, kad jis darbo neturi, ar kad mėgėjas išgerti (galima jį kaltinti – red.)?

– Ar nepasikeitė įtarimai N.Westui? Gal atsirado naujų detalių?

– Įtarimas koks? Sumušė, o kūną paslėpė. Aš klausiu, kaip jūs nustatėte, kad sumušė, o ne traktoriumi pervažiavo? Man susidarė įspūdis, kad aš savo klientą ginu nuo policijos pareigūnų.

– Jau spėjote pažinti savo ginamąjį. Ar jis galėjo padaryti ką nors baisaus?

– Patvirtintų net teisėjas – iš to, kaip Nigelas elgiasi teismo salėje, kaip užduoda klausimus – jis labai ramus žmogus. Bendravau dar su dešimčia Nigelo artimų žmonių. Ir su tėvu pats esu bendravęs. Pažįstu britus ir žinau, kaip jie pratrūksta. Jis nepriklauso net tai kategorijai, kurie yra ramūs ir kartais pratrūksta.

Palyginti su juo – aš esu cholerikas, bet jis tikrai nepanašus į psichopatą, kuris kartais pratrūksta. Aš būčiau greičiau linkęs į tokį nusikaltimą. Jis yra labai ramus. Jei kalbėtume hipotetiškai filosofiškai ir galvotume, kad visi esame gimę žudikais ir galėtume tai padaryti būdami afekto būsenos, nežinau, kas turėtų nutikti Nigelui, kad jis tai padarytų. Pati Sandra yra labai balsinga – jeigu Nigelas būtų jai trenkęs į veidą, ji su savo gerkle būtų jį išpūtusi per langą.

– Tai galima sakyti, kad jų santykiai pastaruoju metu nebuvo geri?

– Jų santykiai visada buvo aistringi. S.Grafinina buvo užkliuvusi Jungtinės Karalystės pareigūnams. Spaudoje rašyta, kad ji vairavo išgėrusi. Taip pat pažeidinėjo viešąją tvarką. Ji du kartus turėjo reikalų su teisėsauga dėl smurto artimoje aplinkoje – kartą prieš patį Nigelą. Negražiai nuskambės, bet Nigelas buvo po padu pamintas vyras. Jis bijojo ir žodį pasakyti. Aš tai sužinojau jau iš pašalinių žmonių.

„Oxford mail“ žinutė apie S.Grafininos vairavimą išgėrus
„Oxford mail“ žinutė apie S.Grafininos vairavimą išgėrus

Beje, mačiau vaizdo įrašą, kur S.Grafinina yra visiškai girta, o Nigelas bando ją pakelti. Jis nesugebėjo to padaryti. Ar galime kalbėti apie tai, kad jam reikėjo išnešti kūną? O butas tokioje vietoje, kur kelios moterys nuo lango nenueina ir viską pro jį mato.

– Tai kur nesueina galai? Kodėl N.Westas vis dar nepaleidžiamas, o visuomenė nesužino nieko tikro? Anksčiau tik patvirtinta, kad S.Grafinina tikrai buvo parskridusi, o tai, kad ji buvo Šiauliuose – tik žmonių kalbos.

– Pastebėjau, kad Nigelas buvo suimtas tada, kai tris paras dingo iš akiračio. Jam iškart pareiškė įtarimus. Manau, kad įtarimus pareiškė per anksti, o tirti pradėjo per vėlai.

– Buvote bute. Ar pora nuomojamame bute mėgavosi prabanga?

– Buvau. Kažkas kalbėjo apie 150 tūkstančių ir kilogramą aukso. Galiu įvertinti jų turėtą turtą, kurį mačiau bute – su nusidėvėjimu – 50 eurų. Iš esmės tai buvo tik skudurai. Kur tie milijonai, aš nežinau.

Žinau, kad Nigelas yra iš turtingos šeimos. Tai yra tiesa – jo tėvas tikrai turtingas. Prieš keletą metų mirė Nigelo mama. Tada jis sutiko Sandrą ir pasuko netinkamu keliu. Iki tol jis turėjo šeimą.

– Gal galite paaiškinti, kodėl, jūsų nuomone, posėdžių ir tyrimo medžiaga yra taip kruopščiai slepiama?

– Taip būna, kai kalbama apie seksualinius nusikaltimus arba nepilnamečius. Dar tada, kai galima pakenkti sėkmingam nagrinėjimui. Aš nekalbu apie detales, kurių negalima atskleisti, ir aš nieko nematau, apie ką nebūtų galima kalbėti viešai. Gal tai yra operatyvinė taktika? Jei taip, tuomet Nigelą tikrai suėmė per anksti. Reikėjo jam leisti gyventi ir atlikti kokius nors jį išduodančius veiksmus.

Siekė nušalinti teisėją

Primename, kad teisėjas Mantas Liesis 15min teigė, jog tai nebejotinai sudėtingiausia jo byla per trejus metus: „Visada būna daugmaž aišku – įtariamasis, kūnas, nusikaltimas. Šiuo atveju nerastas žmogus ar jo kūnas – neeilinė rezonansinė byla.“

Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./N.Westas atvesdinamas į teismo posėdį
Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./N.Westas atvesdinamas į teismo posėdį

Paskutiniame teismo posėdyje įtariamasis N.Westas neatsisakė duoti parodymų, tačiau teigė tai darysiąs kitą dieną, kai jo gynėjas turės tam laiko.

Praėjusį pirmadienį Nigelui Westui atvykus į teismą, jo gynėjas Erikas Pavlovičius pateikė raštišką prašymą teisėjui M.Liesiui, kad šis nusišalintų. Kadangi gynėjas prašymu kreipėsi į teisėją, o ne teismo pirmininką, šis prašymo nenagrinėjo, o pats teisėjas nusišalinti nesutiko.

Kriminalistai neranda dingusios moters kūno ir vadovaujasi niekur nepaskelbtomis detalėmis, kurios prokurorus verčia prašyti suimti britą dviem mėnesiams.

N.Westas areštinėje atsidūrė rugpjūčio 4 dieną. Prieš tai, liepos 17 dieną, į Šiaulių apskrities policiją kreipėsi buvusios „Olialia pupytės“, Didžiojoje Britanijoje gyvenančios S.Grafininos, sesuo ir pranešė, kad nuo šių metų liepos 1 d., kai S.Grafinina turėjo grįžti į Lietuvą, negali su ja susisiekti. S.Grafininos paieška paskelbta visoje Šengeno zonoje.

Nustatyta, kad S.Grafinina liepos 1 dieną grįžo į Lietuvą. Tai esą užfiksuota tikrinant į Lietuvą iš Didžiosios Britanijos atskridusio orlaivio keleivius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius