Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 12 27 /17:52

SEL koncertas įplieskė pyktį: tūkstančiai šėlo be kaukių, pradėtas tyrimas

Netyla pasipiktinimo banga dėl gruodžio 25 dieną Kauno „Žalgirio“ arenoje vykusio grupės SEL koncerto. Iš renginio plintantys vaizdai leidžia manyti, kad jo metu buvo nesilaikoma epidemiologinių reikalavimų – nedėvimos kaukės ir ignoruojami atstumai tarp žiūrovų. Tai papiktino ir žinomus žmones, aiškintis situaciją jau ėmėsi ir policija, ir Nacionalinis visuomenės sveikatos centras.
Koncerto žiūrovai, SEL
Koncerto žiūrovai, SEL / Stopkadrai ir organizatorių nuotr.

SEL pirmąją Kalėdų dieną žadėjo rekordinį metų koncertą. Kaip teigta likus kelioms dienoms iki renginio išplatintame pranešime spaudai, arena turėtų būti pilnutėlė, ir tai bus didžiausias renginys, šiais metais vykęs Kauno „Žalgirio“ arenoje.

„Mane šiandien informavo, kad šiais metais mūsų koncertas bus rekordinis, tiek žmonių nesilankė jokiame čia vykusiame renginyje ar sporto rungtynėse. Tai įkvepia ir skatina dar labiau tobulėti“, – džiaugėsi Egidijus Dragūnas.

Teodoro Biliūno / 15min nuotr./Egidijus Dragūnas – SEL
Teodoro Biliūno / 15min nuotr./Egidijus Dragūnas – SEL

Nurodoma, kad Kauno „Žalgirio“ arenoje, kai koncerto scena gale, iš viso gali tilpti iki 17 tūkst. žiūrovų. Tuo, kad SEL lyderio žodžiai tiesa ir į jo koncertą bilietus įsigijo tūkstančiai gerbėjų, buvo galima įsitikinti jau renginio metu net jame nebūnant – tai akivaizdžiai matėsi internete skelbtuose kadruose.

Vis dėlto socialiniuose tinkluose plintantys vaizdai sukėlė žmonių pyktį. Kaip matyti užfiksuotuose įrašuose, tūkstančiai žmonių renginio metu nedėvėjo kaukių, abejonių kėlė ir išlaikomas atstumas.

Stopkadras/Vaizdai iš SEL koncerto
Stopkadras/Vaizdai iš SEL koncerto

Savo pasipiktinimą dėl to, kas dėjosi SEL koncerto metu, feisbuke išreiškė televizijos laidų vedėja Rūta Mikelkevičiūtė, komentaru sutikusi pasidalyti ir su 15min skaitytojais. Žurnalistei pikta, kad pati negali nueiti į vaiko mokyklą pasiklausyti koncerto ar palydėti jo iki klasės, o kiti linksminasi masiniuose koncertuose nesilaikydami reikalavimų. Ji 15min komentavo, kad yra 3 kartus paskiepyta, tad jos niekaip nenurašysi prie antivakserių minios: „Bet pažiūrėkite į komentarų skaičių. Juose tėvai dalinasi savo patirtimi, tėvai šalo su vaikais lauke per šventę, kam nebuvo leista Kalėdų Senio atsivesti. Aš ne prieš koncertus, aš prieš nesuprantamus dvigubus standartus.“

„Ar aš kvailė, kad nesuprantu? Todėl prašau man paaiškinti!

Kai kiekvieną dieną žiniasklaidoje politikai, medikai, visuomenininkai gąsdina mirtimis ir susirgimų skaičiais, o antraštės žada beveik apokalipsę, kai bent jau Vilniaus eglutės įžiebimą prašyta stebėti per TV, o per Naujus miesto valdžia ragina likti namuose ir nesibūriuoti prie jos, ir apskritai eglė, sako, bus užgesinta, suprantu, kad situacija yra rimta. Labai rimta.

Kai pešamasi dėl privalomo skiepo, testo iš savos kišenės, o tėvai negali net nulinuko ar pirmokėlio pirmojo Kalėdų koncerto pažiūrėti, jo gimtadienio proga nors tortą vaikui ir jo klasei nupirkti, kai klasėje nė 20 vaikų nėra (saugumo taisyklės).

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rūta Mikelkevičiūtė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rūta Mikelkevičiūtė

Ką ten vaikų koncertai: nuo pat rugsėjo pradžios su vaiku iki durų, bučkis, pasiimsiu prie durų, net spintelės negaliu pamatyti (nu, dzin spintelė, vaikas savarankiškesnis, ir dzin tortai gimtadienio proga – mažiau cukraus, daugiau sveikatos) – aš suprantu! Ir staiga soc. tinkluose linksmų ir laimingų žmonių besidalinami vaizdai iš vakar vykusio SEL koncerto. Tūkstančiai be kaukių! Nuostabi muzika, nuostabi nuotaika! Nuostabūs ir laimingi žmonės. Net pavydu tokio fantastiško koncerto ir tos emocijos! Bet kodėl aš, kaip ir tūkstančiai kitų tėvų, negaliu nueiti į savo vaiko eglutės koncertą mokykloje? Kai klasėje net 20 vaikų nėra? Online!

Dar peržiūriu repertuarą iki Naujako – koncertas po koncerto.

Bet kodėl aš negaliu pažiūrėti savo vaiko eilėraščio apie Senelį? Kodėl tokie nesuvokiami dvigubi, trigubi standartai?

Nepasakokit man apie jokias skirtingų ministerijų skirtingas taisykles! Ir apie jokius griežtesnius ribojimus prašau tada užsičiaupti! O, šiaip, ir jus su šventomis Kalėdomis“, – rašė R.Mikelkevičiūtė.

Po Rūtos įrašu pasipylė komentarai, savo nuomonę rašė ir žinomi žmonės. Prabilo ir renginių organizatorė Erika Purauskytė: „Šį klausimą keliu jau seniai. Nesuprantu, kodėl galiu organizuoti balius tūkstančiams, o vaiko net į darželio grupę palydėti negaliu. Jau nekalbu apie darželio šventę.“

Stopkadras/Vaizdai iš SEL koncerto
Stopkadras/Vaizdai iš SEL koncerto

Komentavo ir į pasipiktinimus dėl dvigubų standartų sureagavo Vilniaus savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Donata Meiželytė.

„Darželiuose testuojame paviršius, sveikatos biuro darbuotojai ima mėginius nuo spintelių, durų rankenų, stalų, kitų paviršių. Kai randama viruso mėginiuose, grupę lankančių vaikų tėvai informuojami, jiems ir vaikams rekomenduojama atlikti PRG testą testavimo punkte. Į rekomendacijas sureaguoja viena ar dvi šeimos, nesitestuoja ir veda vaikus į darželį kol darželyje dėl susirgimų skaičiaus padidėjimo paskelbiamas infekcijų plitimą ribojantis režimas ir visi namo.

Dvigubų standartų tikrai neturi būti, bet aš suprantu darželių administracijų nenorą užsiimti tėvų atranka, kas su GP tai prašom, užeikit, kas be, tai palaukite lauke. Kaip tuomet vaikams, kurių tėvai lauke liktų reiktų jaustis? Na ir dar labai nesinorėtų, kad darželius visus tektų uždaryti, nes visi darbuotojai į izoliaciją turėtų išeiti ar vyresnio amžiaus auklėtojos susirgtų, nes tėvai norėjo paklausyti eilėraštuko. Eilėraščius, daineles visas po tris kartus išklausėme prie Kalėdų stalo juk“, – aiškino Donalda.

Apmaudo dėl tokios situacijos neslepia ir dainininkė Justė Arlauskaitė-Jazzu. Kalbėdama su portalu Žmonės.lt Jazzu stebėjosi, kad kol vieni atlikėjai uoliai paiso įvestų karantino taisyklių, kiti elgiasi neatsakingai.

„Man neišneša protas, kaip galima būti tokiu neatsakingu... Kalbu apie kiekvieną žmogų, kuris buvo tame renginyje be kaukės, o ypač liūdna dėl organizatorių, nes jie turėjo suvaldyti minią, užtikrinti saugumą...

Man toks elgesys yra mažų mažiausiai keista, kai dvejus metus gyvename su pandemija. Visi liūdime dėl nevykstančių koncertų, liūdime, kad esame apriboti, bet juk vis vien kantriai stengiamės dėl geresnio rytojaus. O čia, pasirodo, ne visi nori prisidėti prie to koronaviruso suvaldymo. Juk dėl tokio tipo renginių po to ir vėl kentėsime visi iki vieno – ir tie, kurie rengia koncertus, ir tie, kurie nori į juos nueiti...

Bet ką kalbėti apie atlikėjus, ypač liūdna dėl medikų. Plyšta širdis, kiek jie turi pakelti... Nežinau, kodėl žmonės nenori pradėti nuo savęs, nes būtent čia ir yra ta vieta, kur reikia pradėti nuo savęs. Juk užsidėti kaukę nėra sudėtinga“, – Žmonės.lt kalbėjo Jazzu.

Ryčio Šeškaičio nuotr. /Justė Arlauskaitė-Jazzu
Ryčio Šeškaičio nuotr. /Justė Arlauskaitė-Jazzu

Policija sulaukė penkių pranešimų

15min dėl SEL koncerto susisiekė su policijos atstovais. Kauno apskrities VPK Komunikacijos poskyrio vedėja Odeta Vaitkevičienė portalą patikino, kad koncerto dieną skundų dėl galiojančių reikalavimų nesilaikymo negavo, tačiau sekmadienį, dieną po renginio, per epolicija.lt platformą sulaukta dviejų pranešimų, o pirmadienį – dar trijų.

Tad iš viso gauti jau penki skundai.

„Gyventojai surašė, jog koncerte nedėvimos kaukės, nesilaikoma atstumų ir šiuo metu galiojančių reikalavimų“, – 15min sakė Kauno policijos atstovė spaudai.

Anot jos, dabar renkama informacija ir tikslinamos aplinkybės, o vėliau bus pradėtas ikiteisminis tyrimas. Atsakomybė numatyta LR administracinių nusižengimų kodekso 526 str. 3 dalyje, kur išdėstyta, kad fiziniams asmenims už minėtus pažeidimus gresia baudos nuo 500 iki 1500 eurų, o juridiniams – nuo 1500 iki 6000 eurų.

Gali griežtėti taisyklės

Tuo metu Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento specialistė Justina Petravičienė 15min patvirtino, kad žinia apie tai, jog SEL koncerto metu galimai nebuvo laikomasi nurodytų reikalavimų, pasiekė ir juos.

„Šiuo metu mūsų kolegos Kaune pradėjo tyrimą, aiškinasi aplinkybes ir situaciją“, – sakė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro atstovė.

Pašnekovė pridūrė, kad jeigu po tyrimo paaiškėtų, jog tokios įtemptos pandeminės situacijos metu iš tiesų nebuvo laikomasi reikalavimų, neturėtume nustebti dėl griežtėjančių taisyklių.

„Tada jau būtų kalba apie tai, kad tam tikri renginiai negali vykti. Nuo mūsų elgesio priklauso, kokia bus epidemiologinė situacija. Bet kokius reikalavimų nesilaikymus, kai sukeliama rizika sau ir aplinkiniams, vertinu neigiamai“, – tęsė J.Petravičienė.

15min nei su pačiu Egidijumi Dragūnu, nei su jo koncerto organizatoriais susisiekti nepavyko. Visgi kalbėdamas su lrt.lt atlikėjas jokios atsakomybės neprisiėmė. „Ką aš vertinu? Kad jie buvo be kaukių? Tai ką, aš jiems uždėsiu kaukes per jėgą?“ – minėtam portalui sakė E.Dragūnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius