-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Originalių desertų knygą išleidusi U.Būbnaitytė – apie Londono ritmą, fitnesą ir sveikos mitybos bumą

Londone gyvenanti Ugnė Būbnaitytė – geras pavyzdys, kaip drąsa ir aistra tam, ką darai, atveria daugybę durų. Išvykusi į Angliją pagilinti kalbos žinių, ji čia ne tik įleido šaknis, bet ir nustebino pati save bei artimuosius: dalyvavo populiariame britų kulinariniame TV šou, su užsidegimu griebėsi sporto ir dabar džiaugiasi atletišku kūnu, o jos virtuvės eksperimentai sugulė į knygą „Saldi alternatyva“. Ugnė įsitikinusi – sveikas desertas gali ir net privalo būti skanus ir išvaizdus!
Ugnė Bubnaitytė knygos pristatyme
Ugnė Būbnaitytė knygos pristatyme / „Alma Littera“ nuotr.

– Ugne, jau keliolika metų gyvenate Didžiojoje Britanijoje, kokie keliai čia atvedė?

– Į Angliją atvažiavau prieš 14 metų. Lietuvoje studijavau anglų kalbą, tačiau gyvenimui ir kasdienybei drastiškai pasikeitus, sugalvojau atvažiuoti į Angliją pagerinti kalbos žinių. Atvykau pagal populiariąją „AuPair“ programą, gyvenau vietinėje šeimoje, tad kalba tikrai tobulėjo.

– Praėjusių metų pabaigoje išleistoje savo knygoje „Saldi alternatyva“ minite, jog meilė maisto gaminimui, tradiciniams naminiams skanėstams gimė dar vaikystėje. Kokioje šeimoje augote, kokios joje buvo maisto tradicijos?

– Mūsų šeimos namai buvo už miesto ribų – užaugau apsupta gamtos, gyvūnų, medžių, šviežių ekologiškai auginamų produktų. Pamenu, ant pietų stalo visuomet garuodavo čia pat, už lango auginamų gėrybių patiekalai. Augau tarsi palaiminta, nes turėjau galimybę valgyti sveikus maisto produktus, auginamus namuose. Galima sakyti, meilė sveikiems ir maistingiems ingredientams užaugo kartu su manimi tėvų namuose. Mama visada buvo virtuvės virtuozė, gamindavo skaniausius patiekalus, manau, tai ir turėjo įtakos mano pačios meilei maistui.

– Jūsų knyga skirta sveikiems gardėsiams. Kada ir kodėl įvyko lūžis, kai nutarėte, kad svarbus būtent sveikas maistas?

– Gyvenimo būdas drastiškai pasikeitė po dukrytės gimimo. Kaip ir daugelis moterų, nėštumo metu priaugau ne vieną kilogramą, tad turėdama du vaikučius ir matydama save veidrodyje nutariau, kad reikia keisti gyvenimo būdą ir pasistengti ieškoti alternatyvų cukrui, balintiems miltams ir riebalams. Visa tai tam, kad nebūtų nemalonu kaskart žiūrėti į save veidrodyje, kad vaikai augtų mėgaudamiesi sveikesniais ir natūraliais skanėstais. Manau, šioje srityje esu kūrybinga – niekada neseku receptų, nekopijuoju kieno nors kito idėjų. Viskas gimsta mano galvoje ir virtuvėje, todėl visi receptai ir desertai yra savaip unikalūs – unikalūs man!

„Alma Littera“ nuotr./Ugnė Bubnaitytė knygos pristatyme
„Alma Littera“ nuotr./Ugnės Būbnaitytės knygos pristatymas

– Kas labiausiai padrąsino savo žiniomis apie sveiką maistą, sveikus gardėsius dalintis su kitais? Kiek tam buvo svarbus televizijos šou „British Bake Off“, kuriame puikiai pasirodėte? (Ugnė šiame BBC šou dalyvavo 2015 metais – red.)?

Jei nuolat save varžysime, nebūsime laimingi. Tad aš tą laimę valgyti skanėstus bandau atkurti, tačiau sveikesne forma

– Tikra tiesa, dalyvavimas TV laidoje tikrai suteikė daug galimybių ir atidarė duris ten, kur galbūt anksčiau nė nebūčiau svajojusi papulti. Manau, jog sveikas maistas, jo pasirinkimas šiuo metu aktualus visiems, juk visi gyvename perdirbtų ir chemiškai apdorotų produktų amžiuje. Mano šeima maitinasi gana sveikai – vaikai negeria gazuotų, cukrumi perpildytų gėrimų, stengiamės gaminti maistinėmis skaidulomis ir vitaminais praturtintinus patiekalus. Tai galioja ir desertams, kas gi jų nemėgsta? (juokiasi).

Mano galva visuomet dirba ir kuria alternatyvas. Žinoma, nemeluosiu, mes taip pat valgome ir tuos kremų bei kalorijų prisotintus tortus, pati kepu ir be galo mėgstu prancūzišką sviesto prisotintą duoną brioche, kurią įdarau visokiausiomis gėrybėmis... Mes visi žmonės ir niekada neatsisakysime kasdienio visiems pažįstamo maisto, galima sakyti, su saiku viskas yra pateisinama. Juk jei nuolat save varžysime, nebūsime laimingi. Tad aš tą laimę valgyti skanėstus bandau atkurti, tačiau sveikesne forma (šypsosi).

– Šou dalyvauta, pirmoji knyga išleista, kokie planai dabar sukasi galvoje?

– Taip, išleista pirmoji mano knyga, tačiau tebėra vis didėjantis kalnas spintoje gulinčių kitų receptų. Niekada nenustoju kurti ir eksperimentuoti, tad galbūt ateis laikas ir antrajai knygai, to iš tiesų ir tikiuosi, tačiau reikia kiek palaukti. O šiuo metu esu be galo užsiėmusi desertų gaminimo pamokomis, renginiais, maisto šou.

Asmeninio archyvo nuotr./Ugnė Bubnaitytė laidoje „British Bake Off“
Asmeninio archyvo nuotr./Ugnė Būbnaitytė laidoje „British Bake Off“ (ketvirta iš kairės)

– Aktyviai sportuojate, rūpinatės kūno tvirtumu, kiek laiko užima ši aistra ir kokių siekių turite šioje srityje?

– Pagaliau užsibrėžiau tikslą ir užsispyriau dalyvauti jau keletą metų planuotose varžybose. Per praėjusius mėnesius tam vis kas nors pakišdavo koją – tai dalyvavimas TV laidoje, knygos rašymas, virtuvės eksperimentai... Tačiau, manau, atėjo laikas man įgyvendinti dar vieną svajonę – gauti Body Fitness kategoriją. Taigi, kaip galite suprasti, sporto salė 5–6 kartus per savaitę yra mano rutina. Veiklos tikrai netrūksta. Jei aplankysite mano puslapį www.ugnebakes.com, pamatysite, jog taip pat padedu moterims ir merginoms sudarydama „UBFitness“ sporto ir mitybos planus, konsultuodama, kaip mesti svorį ar sustangrinti kūną. Bendrauju ir gyvai, ir per atstumą, naudodama tokias programas kaip „Skype“ ar „WhatsApp“. Sukiodamasi šioje srityje pasisėmiau daug žinių, be galo smagu matyti, jog mano perduodamos žinios veikia, kai matau kitų moterų daromą pažangą ir džiaugsmą dėl pokyčių.

Asmeninio albumo nuotr./Ugnė Bubnaitytė
Asmeninio albumo nuotr./Ugnė Būbnaitytė

– Kas yra pirmieji jūsų receptų vertintojai, spėju, pirmiausia lepinate šeimą?

– Tikra tiesa, vaikai ir mano draugas yra bandomieji triušiai. Kol kas jie nė karto nesiskundė, tad, matyt, darau teisingai (juokiasi). O rimčiau pagalvojus, vaikai tapo velniškai išrankūs, ne viskas jiems tinka, nors ir skanu. Matyt, išlepo!

– Kaip atrodo įprasta jūsų diena Londone – kokio mitybos režimo laikotės, kaip sekasi suderinti profesinę veiklą, šeimą ir laisvalaikį?

– Mano kasdienę rutiną galima pavadinti non stop, lyg voverės (juokiasi). Diena prasideda 6 val. ryto, kai ruošiuosi į darbą, išvežioju vaikus po ugdymo įstaigas. Dirbu asmenine direktorių asistente investicijų bendrovėje, tad namo su vaikais parsirandame tik po 6-os valandos vakaro. Tuomet paruošiu vakarienę ir, draugui grįžus iš darbo, susikrovusi sportinį krepšį traukiu į sporto salę bent 1,5 val. Gerai, kad ji nėra toli, tik 5 minutės mašina nuo namų. Mano mitybos režimas yra labai griežtas – valgau 5–6 kartus per dieną. O štai mūsų savaitgaliai orientuoti į šeimą, bendras pramogas, tiesa, pasitaiko, kad kartais turiu dirbti ir laisvadieniais, tad kiekviena minutė su artimaisiais man labai brangi.

Asmeninio albumo nuotr./Ugnė Bubnaitytė su šeima
Asmeninio albumo nuotr./Ugnė Būbnaitytė su šeima

– Nemažai žmonių be sąžinės graužaties mėgaujasi tradiciniais kepiniais, skanėstais su pienu, sviestu, baltais miltais ir sveikuoliškas alternatyvas pavadintų keistenybe ar net fanatizmu. Ką jiems atsakytumėt?

Mano sukurti desertai – puikus įrodymas, jog atsisakant ar negalint vartoti vienokio ar kitokio maisto, nebūtina daryti kompromiso su skoniu.

– Turiu prisipažinti, jog desertus kuriu ne vien sveiko maisto ir sveikos gyvensenos sumetimais. Yra be galo daug žmonių, kurie netoleruoja vieno ar kito maisto produkto, tarkime, laktozės ar glitimo, o gal serga cukriniu diabetu. Mano sukurti desertai – puikus įrodymas, jog atsisakant ar negalint vartoti vienokio ar kitokio maisto, nebūtina daryti kompromiso su skoniu. Mano kūriniai yra skanūs, sveiki ir, manau, gana neblogai atrodo (šypsosi).

– Atidžiau pažvelkime į jūsų knygą „Saldi alternatyva“, ar yra receptas, kurį pirmiausia patartumėte išbandyti? Gal kuris nors iš jų geriausiai atspindi sveikų saldumynų koncepciją?

– Be galo sunku išrinkti viena ar kelis receptus, ypač kai jie visi atkeliavę iš mano širdies, kai desertai vienodai skanūs, svarbūs ir sveiki (šypsosi). Na, jei esate naujokai ir nelabai pažįstate alternatyvius ingredientus, siūlyčiau pradėti nuo sausainiukų ar keksiukų. Tarkim „Moliūgų keksiukai su batatų karamele“ tikrai nenuvils net ir mažųjų smaližių. Man pačiai labai patinka lengvam sveikam užkandžiui turėti „Granolos batonėlių“, sėdinčių uždarame indelyje. Jie puikiai tinka ir ryte, jei nėra kada gaminti pusryčių, o norisi ko nors maistingo prie kavos. Kita labai mano mėgstama kategorija – žaliųjų receptų skyrelis. Pagal juos skanėstai gaminami iš neapdirbtų produktų, niekas nekepama, tad visi vitaminai išlieka pagamintame deserte. Pavyzdžiui, „Šokoladinis šilkmedžio uogų tortas“ man pats pačiausias ne tik skoniu, bet ir gaminimo paprastumu. Iš tiesų galėčiau pakomentuoti kiekvieną receptą, kodėl jis toks yra, kodėl verta jį išbandyti, bet, ko gero, geriausia bus paraginti tiesiog atsiversti knygą.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Ugnės Bubnaitytės knyga „Saldi alternatyva“
Luko Balandžio / 15min nuotr./Ugnės Būbnaitytės knyga „Saldi alternatyva“

– Ar kurdama knygoje pristatomus receptus radote produktų ar derinių, kurie jus pačią nustebino?

– Įdomus klausimas! Sakyčiau, mano „Lazdyno riešutų ir levandų tortas“ yra itin unikalaus ir subtilaus skonio, kuris tikrai nustebins net išrankiausius saldumynų valgytojus.

– Ar dažnai lankotės Lietuvoje, domitės, kokios mitybos, sveikatinimosi temos čia aktualios ir madingos? Gal net galite palyginti britų ir lietuvių įpročius?​

– Sakyčiau, jog Lietuvoje sveikos mitybos bumas dar tik prasideda. Žmonės vis atidžiau renkasi produktus, domisi maisto kokybe, ingredientų kilme ir stengiasi keisti nusistovėjusius gal ne tokius sveikus valgymo įpročius. Tą labai smagu matyti. O čia, Didžiojoje Britanijoje, sveikos mitybos ir greitų maistingų patiekalų kūrimo tradicija gyvuoja jau ne pirmus metus, žmonės tikrai labai pasidavę šiai krypčiai. Žinoma, negaliu nepastebėti, jog Lietuvoje dar gana sunku rasti tam tikrų produktų, nes, pirma, paklausa nėra didelė, tad niekas jų neimportuoja, antra, kainos, visiškai neatitinka lietuviškų atlyginimų. Tad žmonės, netoleruojantys tam tikrų produktų, gali atsimušti į sieną tiesiog nerasdami alternatyvų.

Jei norite sekti Ugnės Būbnaitytės dalijamas sveikos gyvensenos idėjas bei receptus, galite apsilankyti jos interneto svetainėje ugnebakes.com arba sekti ją socialiniuose tinkluose Facebook bei Instagram.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius