Dabar populiaru
Sužinokite daugiau
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Eksperto patarimai, kaip atskirti šviežią mėsą nuo pasenusios

Šviežia mėsa
123RF.com nuotr. / Šviežia mėsa
Šaltinis: Remiamas turinys
Turinio kontrolė – redakcijos rankose, projekto partneris tik inicijuoja ar palaiko temos viešinimą
0
A A

Vasaros savaitgaliais mėgstamiausias daugelio patiekalas – grilyje kepti kepsniai, kurių skonis labai daug priklauso nuo mėsos kokybės. Ir pripažinkime, ne visada pavyksta nusipirkti mėsytę šviežią. Tad šiandien klausiame eksperto, kaip atskirti, kad mėsa jau pastovėjusi ir nedėti į savo pirkinių krepšelį.

Daugiau 15min Maistas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

„Renkantis mėsą pirmiausiai turėtume atkreipti dėmesį į mėsos išvaizdą. Mėsa turi atrodyti šviežiai, kiaulienos spalva turi būti šviesiai rausva, jautienos – tamsiai rausva. Šviežios mėsos riebalų spalva yra balta, nepageltusi. Jautienos riebalai kuo gelsvesni, tuo gyvulys buvo senesnis“, – vardija „Norfos“ prekybos tinklo vyr.mėsininkas Dainius Bartošius.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./„Norfos“ vyr. mėsininkas Dainius Bartošius
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./„Norfos“ vyr. mėsininkas Dainius Bartošius

Šaldyta ir atšildyta ar jau pasenusi mėsa būna praradusi rausvą atspalvį. Be to, ilgai laikoma netinkamomis sąlygomis mėsa gali apdžiūti ir sukietėti.

Specialisto teigimu, mėsos paviršius turėtų būti drėgnas, bet ne šlapias, kiaulienos oda turi būti sausa, nelipni. Mėsos šviežumą D.Bartošius pataria patikrinti ir paspaudus – šviežios mėsos raumenų skaidulos yra stangrios, elastingos, paspaudus po kurio laiko grįžta į pradinę padėtį.

Ekspertas pataria nepamiršti, kad mėsa yra greitai gendantis produktas, todėl ją nusipirkus reiktų greičiau padėti į šaldytuvą arba pradėti iš jos gaminti. Šviežia mėsa (kiauliena, jautiena ar aviena) turi būti laikoma ne aukštesnėje kaip 7 °C, paukštiena – ne aukštesnėje kaip 4 °C, o subproduktai – ne aukštesnėje nei 3 °C temperatūroje.

Esant per mažai oro drėgmei, net šaldytuve laikoma mėsa gali apdžiūti ir sukietėti. Laikant mėsą aukštesnėje, nei nurodyta, temperatūroje, jos paviršiuje padidėja dažančių medžiagų – mioglogino ir jo darinių – koncentracija, ir mėsos paviršius patamsėja.

Anot D.Bartošiaus, šaldyta ir atšildyta ar tiesiog pasenusi mėsa dažniausiai būna praradusi rausvą atspalvį ir elastingumą, paspaudus raumenį jis negrįžta į pradinę padėtį. Mėsos paviršiuje gali atsirasti lipnumas, ji pradeda skleisti nemalonų kvapą. Jeigu pastebėjote nors vieną iš šių mėsos savybių, nerizikuokite savo sveikata ir meskite tokį produktą lauk.

„Renkantis šviežią mėsą reikia išsirinkti ir turėti patikimą pardavėją, kuris jūsų nenuvils. Mano atstovaujamas „Norfos“ prekybos tinklas ir stengiasi būti tuo patikimu mėsos pardavėju. Mes patys perkame kiaules ir jaučius iš Lietuvos augintojų, patys juos skerdžiame ir operatyviai pristatome į parduotuvių mėsines pagal kiekvienos parduotuvės poreikius. Mėsa nėra sandėliuojama ir šaldoma, todėl taip galime užtikrinti, kad pirkėjo nenuvilsime ir parduosime jam šviežią mėsą“, – sako ekspertas.

Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką