Dabar populiaru
Publikuota: 2019 rugsėjo 7d. 19:00

Į Baltijos šalių šefų konkurso ringą – po mėnesio pasiruošimo ir vienos treniruotės

Lietuvos komandos pagrindinis patiekalas: putpelės su kepenėlėmis, grybais, rūkytais burokėliais ir slyvų padažu
Organizatorių nuotr. / Lietuvos komandos pagrindinis patiekalas: putpelės su kepenėlėmis, grybais, rūkytais burokėliais ir slyvų padažu

Rugsėjo 6-ąją, penktadienį, Rygoje vykusiame Baltijos šalių kulinarijos konkurse „Baltic Culinary Heritage 2019“ Lietuvos komanda, ringe praleidusi penkias valandas ir pagal specialiai varžyboms sukurtą meniu patiekusi tris patiekalus po 30 porcijų, užėmė antrą vietą bei laimėjo „Guest Choice“ apdovanojimą. Šefo Tomo Rimydžio vadovaujami lietuviai tarp Baltijos šalių išsiskyrė ne tik itin vieninga komanda, bet ir originaliu Baltijos šalių kulinarijos paveldo pristatymu per Lietuvos istorinę virtuvę, kurį parengė bendradarbiaudama su prof. Rimvydu Laužiku.

„Antrą kartą organizuojamo konkurso tikslas – puoselėti Baltijos šalių kulinarinį paveldą. Temą originaliai – per skirtingas vystymosi epochas – atskleisti leido istoriko, kulinarinio paveldo tyrinėtojo R.Laužiko įžvalgos apie tai, kas būdinga, kuo turtinga buvo Lietuvos gastronomija nuo Lietuvos valstybės susikūrimo iki jos klestėjimo baroko periodu. Be abejo, turėjome paisyti ir kitų konkurso taisyklių, pavyzdžiui, naudoti privalomus produktus, nuo lydekos, šviežių agurkų ir krapų užkandžiui iki speltos miltų, pastarnokų ir šermukšnio uogų desertui. Juos integruoti į meniu, laikantis mūsų sumanymo, padėjo komandos patirtis, milžiniškas darbas ir nuoširdus noras“, – sakė komandos kapitonas, Lietuvos vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos tarybos narys Tomas Rimydis.

Organizatorių nuotr./Lietuvos komandos kompozicija
Organizatorių nuotr./Lietuvos komandos kompozicija

Dirbom kiekvieną laisvą nuo pagrindinių pareigų minutę, naktimis, tobulinom receptūras, technikas.

Jo teigimu, komandos užsidegimas, vienybė ir atsidavimas bendram tikslui buvo didžiausia paskata imtis lyderio pareigų, tam skirti ne tik laisvą laiką, bet nemažai jo atimti ir iš tiesioginio darbo, šeimos. „Per visą pasiruošimą nei karto nei iš vieno komandos nario neišgirdau „negaliu“, „nepadarysiu“ ar „nesugebu“. Dirbom kiekvieną laisvą nuo pagrindinių pareigų minutę, naktimis, tobulinom receptūras, technikas. Kaip dažnai būna, trūko vienos nakties, mūsų atveju, vienos treniruotės, kad vyktume į Rygą užtikrintai. Labai rizikavome po vienintelės bendros treniruotės Vilniuje užfiksuotas klaidas ir trūkumus taisydami jau žengę į konkurso ringą Rygoje, bet rizika pasiteisino“, – sakė šefas T. Rimydis.

Organizatorių nuotr./Lietuvos komanda (iš kairės): Vilius Ručinskas, Erikas Janerikas, Toma Piskarskaitė, Tomas Rimydis
Organizatorių nuotr./Lietuvos komanda (iš kairės): Vilius Ručinskas, Erikas Janerikas, Toma Piskarskaitė, Tomas Rimydis

Tik prieš mėnesį gavusi galutinį kolegų latvių ir estų patikinimą, kad konkursas įvyks, Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija (LRVVKA) turėjo mobilizuotis ir suburti komandą iš 4 profesionalų: bent penkerių metų vadovavimo patirtį turinčio šefo, bent trijų metų patirtį turinčio konditerio ir jaunojo šefo iki 23 metų amžiaus.

Užimti jų vietas ryžosi praėjusių metų „Virėjo ir barmeno komandos“ konkurso pirmos vietos laimėtojas, restorano „Trinity“ virtuvei vadovaujantis Vilius Ručinskas, pasaulio kulinarijos čempionato „Culinary World Cup 2018“ Liuksemburge bronzos medalio laimėtoja, „Amandus“ restorano konditerė Toma Piskarskaitė bei konkurso „Geriausias Lietuvos jaunasis virėjas 2018“ II-os vietos laimėtojas Erikas Janerikas. Pastarieji du komandos nariai dalyvavo ir pirmajame, 2016 m. vykusiame, Baltijos šalių konkurse „Baltic Culinary Heritage“ – tuomet Lietuvos komandai atiteko trečia vieta, o E.Janerikas buvo paskelbtas geriausiu jaunuoju virėju.

Organizatorių nuotr./Erikas Janerikas ringe
Organizatorių nuotr./Erikas Janerikas ringe

Pasaulio kulinarijos olimpiados „IKA/Culinary Olympics 2016“ Erfurte bronzos medalių laimėtojo, virtuvės šefo T.Rimydžio vadovaujama komanda vakar Rygoje komisijai ir svečiams kaip užkandį patiekė trimis būdais ruoštą lydeką su marinuotais agurkėliais, upinių vėžių padažu, morkų piure ir krapais. Pagrindiniam patiekalui lietuviai gamino putpeles su kepenėlėmis, grybais, rūkytais burokėliais ir slyvų padažu, desertui – šermukšnių tartaletes su bergamote, jogurto putėsį su aviečių morengu ir pastarnokų ledus.

Organizatorių nuotr./Lietuvos komandos užkandis: trimis būdais ruošta lydeka su marinuotais agurkėliais, upinių vėžių padažu, morkų piure ir krapais
Organizatorių nuotr./Lietuvos komandos užkandis: trimis būdais ruošta lydeka su marinuotais agurkėliais, upinių vėžių padažu, morkų piure ir krapais

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

Praktiški patarimai

Skanumėlis
Gerumu dalintis gera

Video

02:13
02:24
00:57

Dabar tu gali

Maistas

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką