-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Stabdžio pedalo nespaudžia: prieš karantiną plėtrą suplanavę restoranai atvers duris

Nuo gegužės 18-osios svečius ne tik lauke, tačiau ir viduje jau galintys priimti restoranai pamažu bunda. Tačiau sostinėje nemažai ir tokių vietų, kurių vitrininiai langai tamsūs – kartais net nežinia, ar verslo savininkai tebelūkuriuoja, ar durų nebeatvers. Rinkoje tvyrant nežiniai ir nerimui, netikėta išimtimi tampa žinia apie naujai atsidarančias vietas, tokių Vilniuje yra net ne viena. Tiesa, panašu, jog jas atveria ne pašėlę nutrūktgalviai, bet tie, kas netikėtai atsidūrė savotiškoje aklavietėje – koronavirusas ir karantinas juos užklupo tuomet, kai naujai įrengiamoje vietoje kone beliko įsukti lemputes ir patiesti raudoną kilimą svečiams.
"Spoon out"  atvers naujas restorano duris
Naujas restoranas Užupyje / Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr.

Spurgos ir madingi pusryčiai Vilniaus gatvėje, lietuviškų ir azijietiškų patiekalų duetas Užupyje, žinomo šefo debiutas Vilniuje, dar bent 2 dideli projektai, kuriuose integruotos ir su maitinimo verslu susijusios paslaugos – tokių naujienų sostinėje galima laukti dar prieš vasarą arba jau atėjus rudeniui.

„Holy Donut“ bendrasavininkė: „Turi judėti į priekį ir viskas“

Sostinės Vilniaus gatvėje, kurią miesto savivaldybė pasišovė paversti pėsčiųjų ir dviratininkų zona, keli dideli langai jau kuris laikas skelbia, jog duris čia atvers naujas „Holy Donut“ taškas. Tai bus ketvirtoji šio prekės ženklo, kurį valdo keli verslo bendrasavininkiai, vieta. Lygiai prieš penkerius metus su vos 43 kv. m. kavine jie startavo Kaune, antrasis taškas po trejų metų duris atvėrė sostinėje, Vokiečių gatvėje, trečioji vieta įsikūrusi Kauno autobusų stotyje. Nors ši įstaiga pavadinimu „Holy Donut“ pirmiausiai prisistato kaip spurginė, per pastaruosius porą metų ji tapo ir madinga vėlyvųjų pusryčių (bruncho) vieta – čia jie tiekiami kiekvieną savaitės dieną, nuo ryto iki vakaro.

Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./„Holy Donut“ atvers dar vienas restorano duris
Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./„Holy Donut“ atvers dar vienas restorano duris

Kaip pasakojo viena iš verslo bendrasavininkių Ieva Liutkevičiūtė, per 5 metus jos su partneriais vystomas verslas sustiprėjo ir paaugo, pavyko suburti ištikimų valgytojų ratą, tad ir žengdami į Vilnių jie sąmoningai rinkosi judrią, nors ir brangią Vokiečių gatvę. Antrajam savo taškui sostinėje verslininkai pasirinko taip pat nemažą pėsčiųjų srautą turinčią bei taip pat brangią Vilniaus gatvę. Čia išsinuomotose patalpose įrengimo darbai jau buvo ne tik įsisiūbavę, bet judėjo į pabaigą, kai pasaulį supurtė koronavirusas ir dėl jo paskelbtas karantinas.

Žinoma, vėlyvais vakarais būna minčių, kad gal statai čia sau paminklą, tačiau turi judėt į priekį ir viskas.

„Pirma karantino savaitė buvo pilna svarstymų ir įvairiausių minčių, – prisipažino I.Liutkevičiūtė, – tačiau nespaudėm stabdžio. Žinoma, niekas negali būti tikras, kokia bus ateitis, tačiau restorano atidarymas yra ilgas procesas, o mes iki karantino buvome padarę apie 80 proc. naujos vietos įrengimo darbų. Galima sakyti, purvinieji darbai jau buvo atlikti, viskas užsakyta, suprojektuota, laukėme iš Italijos atkeliaujančių baldų. Žinoma, vėlyvais vakarais būna minčių, kad gal statai čia sau paminklą, tačiau turi judėt į priekį ir viskas.“

Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Ieva Liutkevičiūtė,„Holy Donut“ direktorė
Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Ieva Liutkevičiūtė,„Holy Donut“ direktorė

Pašnekovė pasakojo, jog naujasis pusryčių klubas-spurginė duris atvers birželį bei neslėpė džiaugsmo ir savivaldybės užmojais iš Vilniaus gatvės išguiti mašinas, ir pamažu atsirandančiu bent dalies patalpų nuomotojų lankstumu.

Sostinės Vilniaus g. „Holy Donut“ turės, anot I.Liutkevičiūtės, brandžiausią vietą, kurios plotas sieks per 100 kv. m., tikimasi, jog nemažai staliukų pavyks išrikiuoti ir lauke. Nors pašnekovė teigė suprantanti, jog lankytojų nebus tiek, kiek ankstesniais metais – bus aiškiai juntamas turistų stygius, vis dėlto vylėsi, jog kavinių, pusryčių mieste kultūra Lietuvoje įsitvirtinusi ir tos gyvybės bei lankytojų pakaks, kad verslas išgyventų.

Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./„Holy Donut“ atvers dar vienas restorano duris
Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./„Holy Donut“ atvers dar vienas restorano duris

Atsirado laisvų patalpų, dėl kurių anksčiau su kitais verslais būtum kone mušęsis.

Kokias rinkos nuotaikas ir pasikeitimus pastarosiomis savaitėmis mato pašnekovė? Pasak jos, ryškios kelios tendencijos. Anot jos, visų pirma, akivaizdu, jog daug kas, kas buvo suplanavę plėtrą, ją stabdo. „O ko akivaizdžiai atsirado, tai gerų patalpų – kai kurios vietos tuštėja, matyti nuogi langai. Atsirado laisvų patalpų, dėl kurių anksčiau su kitais verslais būtum kone mušęsis. Kitas momentas – rinkoje daugėja laisvų darbuotojų: jei anksčiau buvo neįmanoma prisikviesti žmonių dirbti, tai dabar į mano elektroninį paštą įkrenta keli CV per dieną. Vis tik iki šiol suburta stipri komanda mums yra didžioji vertybė, tad ir dabar aktualiau išlaikyti turimus, o ne samdyti naujus žmones“, – teigė I.Liutkevičiūtė.

„Spoon Out“ naujoje vietoje jau turi ir užsakymų vestuvėms

Šiltuoju sezonu itin pagyvėjantis sostinės Užupio rajonas, tikėtina, šiemet bus kiek tylesnis – nebus tokių turistų srautų, kaip anksčiau. Nepaisant to, šią savaitę duris čia atvėrė naujas restoranas „Spoon Out+“, kurio maistas daliai vilniečių jau pažįstamas.

Kaip pasakojo Giedrė Būdienė, šį verslą vystanti su bičiuliu Tauriumi Gedvilu, būtent Užupyje prieš 8 metus jie ir žengė į maitinimo verslą, atidarydami restoranėlį „Bel Ami“, tiesa, po kurio laiko jį teko uždaryti – anot pašnekovės, tai buvo sėkminga patirtis, bet ne verslas. O štai kitas draugų projektas sulaukė didesnės sėkmės – 2017-aisiais dar tik atgimstančioje Halės turgavietėje jie atidarė azijietišką maistą siūlančią vietą „Spoon Out“, kurią gyrė autentiškų skonių ištroškę vilniečiai. Paskatinti turgaus lankytojų, dažniausiai turistų, klausimų, o kur gi paragauti lietuviško maisto, netrukus jie jau siūlė ir lietuviškus patiekalus – pradedant cepelinais, baigiant šaltibarščiais ir bulviniais blynais. Įsivažiavus šiam projektui, „Spoon Out“ atidarė naują tašką prekybos ir pramogų centro „Panorama“ „Gourmet“ zonoje, tiesa, po karantino jis nebebus atgaivintas, bet tik dėl to, kad nepavyko suburti sėkmingos komandos, o ne dėl kitų priežasčių, pasakojo G.Būdienė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Spoon Out“ patiekalas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Spoon Out“ patiekalas

Šioje vietoje turėjome atsidaryti balandžio pirmąją, tačiau krizė mus paguldė ant menčių.

Iš pirmo žvilgsnio gerokai kontrastingo derinio – azijietiško ir lietuviško maisto po vienu stogu – sėkmės istoriją verslininkai dabar bandys atkartoti Užupio Malūnų gatvėje. Kaip tik kitą dieną po restorano atidarymo su G.Būdiene ir kalbėjomės. „Šioje vietoje turėjome atsidaryti balandžio pirmąją, tačiau krizė mus paguldė ant menčių, – prisipažino pašnekovė, – karantino metu, kad kažkaip save įprasmintume, prisidėjome prie maisto Santariškių medikams tiekimo, o štai trečiadienį atsidarėme Užupyje. Žinoma, tvyro baisi nežinia, tačiau džiaugiamės bent tuo, jog patalpų Malūnų gatvėje savininkai už visą prastovos laiką neėmė iš mūsų nė cento, kai atsidarė lauko kavinės, pritaikė 50 proc. nuolaidą, Halės turgavietėje irgi daromos nuolaidos. Jei ne visa tai, tikrai nebūtume startavę naujoje vietoje. Nors Halėje dirbome visą karantino laikotarpį, jokia čia paslaptis – apyvarta krito 90 proc. ar net daugiau.“

Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./ „Spoon Out+“ įsikūrė Užupyje
Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./ „Spoon Out+“ įsikūrė Užupyje

Anot jos, Užupyje „Spoon Out+“ lankytojams siūlys ir azijietišką maistą, ir lietuviškus patiekalus – kaip juokavo, „kad galėtų išsirinkti visa giminė – nuo anūkų iki senelių“. Restoranas turi 11 staliukų viduje ir dar 10 lauke, tad gali sutalpinti apie 80 žmonių.

Kokios vasaros tikisi pašnekovė? Pasak G.Būdienės, ji bus sunki, prognozuoti nelengva, tačiau vylėsi, kad yra žmonių, kurie keliauja, vertina autentiškus egzotiškus patiekalus, mėgsta lietuviškus, nors šie ir ne tokie „sexy“, pagaliau, ji tikisi, jog ateis iš kitų taškų juos jau pažįstantys svečiai. „Apyvartos ir žmonių srautai parodys, ar viskas sėkmingai juda, manau, iki Naujųjų metų jau turėtų susidėlioti dėsningumas. Dirbsime ir žiūrėsime, skaičiuosime. Dabar džiugina bent jau tai, jog dirbame pirmas dienas, o Užupyje jau turime suplanuotas dvejas vestuves“, – smagios optimistinės gaidos pasigirdo pašnekovės balse.

Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./ „Spoon Out+“ atvėrė duris Užupyje
Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./ „Spoon Out+“ atvėrė duris Užupyje

Žinomą šefą karantinas užklupo prieš pat debiutuojant sostinėje

Jei ne koronavirusas ir karantinas, žinomo šefo, klaipėdiečio Vytauto Samavičiaus talento gerbėjams vilniečiams, ko gero, jau nebebūtų reikėję važiuoti į Kauną ar Klaipėdą – sostinėje suplanuotas jo restorano „Momo Grill“ atidarymas. Kaip teigė 15min šaltiniai, prieš pat paskelbiant karantiną Totorių gatvėje, vietoje legendinio baro „Paparazzi“ atsidarysiančiame restorane taip pat bebuvo likę tik baigiamieji darbai. Kad restoranas ruošiasi startui, liudija ir specialiai sukurtas feisbuko profilis.

Šią savaitę kalbintas V.Samavičius dar nebuvo linkęs atskleisti daugiau detalių apie būsimą restoraną, tik lakoniškai užsiminė, jog „galbūt atsidarysime po kokių dešimties dienų“. 15min žiniomis, šefas ir verslininkas, kurio restoranai visada buvo puikiai vertinami „30 geriausių restoranų“ rinkimuose, karantino metu buvo užvėręs visų 3 restoranų Klaipėdoje („Monai“, „Momo Grill“) bei Kaune („Momo Grill“) duris, maistas nebuvo tiekiamas net išsinešimui.

Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./„Momo grill“ atvers naujas restorano duris
Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./„Momo grill“ atvers naujas restorano duris

Stambieji projektai važiuoja į priekį

Maitinimo sektoriaus verslas po karantino gerokai susigūžė, tačiau dideli projektai, kurie spėjo įsibėgėti, akivaizdu, juda ir toliau. Bent pora jų integruos ir su maitinimu susijusias paslaugas, o startas numatytas šį rudenį.

Būtent šią savaitę paskelbta, jog, kaip ir suplanuota, rudenį duris atvers nauju traukos centru pretenduojantis tapti „Paupio turgus“ Vilniaus senamiestyje, plėtojamas bendrovės „Darnu Group“. Kaip skelbta pranešime žiniasklaidai, architekto Audriaus Ambraso projektuojamas „Paupio turgus“ užims beveik 2 tūkst. kv. m. žiemos sode po milžinišku stikliniu stogu ir talpins apie 300 sėdimų vietų, lankytojų lauks ir lauko terasa. Numatyta, jog turguje įsikurs 20 restoranų, barų ir maisto prekybininkų, o kartą per savaitę čia rinksis ir savo produkcija prekiaujantys ūkininkai iš visos Lietuvos. Projekto vystytojai paskelbė dėl karantino ir sudėtingos situacijos lengvinantys sąlygas esamiems ir potencialiems nuomininkams – iki 2021 m. pavasario bus dovanojamos nuomos mokesčio „atostogos“.

Paupys Market, Visualization
Paupys Market, Visualization

Vilniečiai, traukiantys Dominikonų gatve, negali nepastebėti, jog aktyviai darbai verda ir istoriniame pastate ties Domininkonų ir Stiklių g. kampu – planuojama, jog čia įsikurs „Senatorių pasažas“. Šio projekto investuotojas yra verslininkas iš Danijos Nielsas Peteris Pretzmannas. Iki šiol sostinėje jis valdė tokius restoranus, kaip „Dublis“, „14Horses“, „Nineteen18“, barą „Sofija“. Nė viena šių vietų šiuo metu nebeveikia, tačiau investuotojas turi ambicijų ne vieną restoraną perkelti ar naujai atverti būtent „Senatorių pasaže“.

„Šiame pasaže bus vyno baras, restoranai, kepykla bei parduotuvės. Įsikurs mėsos parduotuvė, kurioje bus ir šviežios mėsos, ir įvairiausių mėsos gaminių. Taip pat įsikurs gėlių, knygų bei maisto prekių parduotuvės… Maisto prekių parduotuvėje bus galima rasti ir šviežių produktų, ir maisto gaminių, jau paruoštų vartoti“, – Bznstart yra sakęs N.P.Pretzmannas.

Net ir karantino laikotarpiu verslininkas ir investuotojas savo feisbuko paskyroje aktyviai dalinosi būsimame „Senatorių pasaže“ vykstančių darbų nuotraukomis, vaizdais iš ūkio, kuris tieks restoranams gėrybes, tad galima spėti, jog rudenį numatytas naujo projekto startas kol kas atrodo visai realus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius