-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Andalūzijos virtuvė: apie ispaniškas šaltsriubes ir gaspačo receptas

Gaspačo sriuba (isp. gazpacho) yra daugiausia ovacijų pasaulyje sulaukianti ispaniška šaltasriubė. Tačiau ši sriuba – ne vienintelė tokia. Ji turi bent penkias pusseseres (ajoblanco, salmorejo, pipirrana, porra antequerana, cojondongo). Pagrindiniai visų šių sriubų ingredientai – vakarykštė balta duona, alyvuogių aliejus, druska ir česnakai. Kiti produktai, kuriais gardinamos šios sriubos – pomidorai, paprikos, vyno actas, agurkai, svogūnai, turi įtakos sriubos spalvai ir lemia jų pavadinimą.
Gaspačo
Gaspačo / Laimos Druknerytės nuotr.

Ispaniškų šaltasriubių istorija

Vieni mano, kad trintą sriubą iš pasenusios duonos, česnakų, alyvuogių aliejaus, druskos ir acto gamino romėnai, kiti – kad arabai, gyvenę Al-Andalus regione. Tai buvo varguolių maistas. Tačiau ilgainiui jis paplito ir tapo Andalūzijos virtuvės dalimi. Ypač ši sriuba išpopuliarėjo Kordoboje, Sevilijoje ir Granadoje.

XVI a. prie šio neprašmatnaus patiekalo prisijungė iš Amerikos atkeliavę ponas pomidoras ir ponas pipiras. Taip baltoka sriuba įgavo raudoną atspalvį ir iki šiol sulaukia ovacijų – net tarptautiniu mastu.

Klasikinis gaspačas

Sriuba gaminama daužant česnakų skilteles, mirkytą pasenusią baltą duoną, alyvuogių aliejų ir druską. Toliau į šį mišinį keliauja labai prinokę pomidorai, agurkai, svogūnai, paprikos ir vyno actas. Toks daužymo metodas kartais taikomas ir šiandien, kai norima sriubai suteikti ypatingai autentišką skonį, o kartu išvengti sriubos paviršiuje susidarančių putų. Sutrintas gaspačas supilamas į neglazūruotą molinį indą ir dedamas į šaldytuvą, kad susistovėtų, o kai atvėsta, į jį įpilama šiek tiek vandens.

Laimos Druknerytės nuotr./Gaspačo
Laimos Druknerytės nuotr./Gaspačo

Modernusis gaspačas

Esu mačiusi gaspačą su avokadais, braškėmis, arbūzu, jūrų gėrybėmis. Andalūzai nesupranta, kodėl pajūrio restoranuose ši sriuba šalies svečiams siūloma skiesta ledo gabaliukais. Tačiau gaspačas tuo ir unikalus, kad kiekvienas regionas turi savo gaminimo būdą, o kiekvienas restoranas – savo unikalų receptą.

Vis dėlto užsispyręs andalūzas nepraleis progos pasakyti, kad geriausias gaspačas, kokį jis tik yra valgęs, be abejonės, buvo pagamintas jo mamos virtuvėje.

Kviečiu jus ir lietuviškoje virtuvėje pasigaminti tikrą gaspačą.

Gaspačas

Ingredientai (6 asm.):
(paruošimo laikas – 15 min. ir dar 1 val. susistovėjimui)

  • 1 kg gerai sunokusių pomidorų;
  • 1 itališka žalioji paprika;
  • 1 agurkas;
  • 2 skiltelės česnako;
  • 50 ml alyvuogių aliejaus (Virgen Extra);
  • 50 g vakarykštės duonos (baltos);
  • 250 ml vandens;
  • druskos (pagal skonį);
  • 30 ml švelnaus vynuogių acto;
  • prieskoninių žolelių.
Laimos Druknerytės nuotr./Gaspačo ingredientai
Laimos Druknerytės nuotr./Gaspačo ingredientai

Gaminimas:

1. Pašlakstome duoną vynuogių actu ir paliekame, kad įsigertų. Jei acto virtuvėje nenaudojate, suvilgykite duoną aliejumi.

2. Supjaustome visus nurodytus ingredientus, sudedame į indą. Į jį sumetame ir duoną, įpilame alyvuogių aliejaus, šalto vandens.

3. Masę sutriname trintuvu. Sriuba turi būti vienalytės tekstūros, kreminė.

4. Uždengiame indą dangčiu ir įdedame bent valandai į šaldytuvą, kad gerai atvėstų.

5. Garnyrui supjaustome agurką ir prieskonines žoleles.

Patiekimais:

Sriubą galima patiekti lėkštėje ir valgyti šaukštu arba ji gali būti patiekiama stiklinėje – kaip tirštas gėrimas.

Rekomendacijos ir variacijos:

  • Naudokite slyvinius pomidorus arba tuos, kurie turi ploną odelę, nedaug sėklų, yra mėsingi ir yra nelabai rūgštūs.
  • Pomidorus galima nulupti prieš trinant sriubą, arba odeles ir sėklas galima iškošti per tankų sietelį sriubą jau sutrynus.
  • Gaminant šaltasriubes ypač didelis dėmesys skiriamas kokybiškiems produktams, ypač aliejui. Būtent jis subalansuoja sriubos skonį.
Laimos Druknerytės nuotr./Gaspačo
Laimos Druknerytės nuotr./Gaspačo

Rubriką „Andalūziška keptuvė“ pristato tinklaraštis Virgenextra.lt. Apie Ispanijos pietuose esantį Andalūzijos regioną, jo kultūrą, virtuvę, tradicijas, papročius ir ypač tyrą alyvuogių aliejų šiame puslapyje pasakoja Laima Druknerytė. Taip pat kasdieninių įkvėpimų iš Andalūzijos ieškokite šio puslapio Facebook ir Instagram paskyrose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius