Dabar populiaru

Naujausios

Publikuota: 2017 balandžio 7d. 11:00

Artėjant Velykoms: gaminame šaltieną, „zuikį“ ir liežuvį

Šaltiena
Vida Press nuotr. / Šaltiena

Nors šiais laikais galime įsigyti ir pasigaminti daugybę prašmatnių skanėstų, dažnam tradicinis švenčių stalas neapsieina be šios tradicinės trijulės. Tegyvuoja klasika!

Tradicinė šaltiena

Šaltiena gaminama dviem būdais: natūraliu, kai verdant gyvūnų kaulus išsiskiria natūrali stingdanti medžiaga, arba moderniuoju, pridedant želatinos. Patyrusios šeimininkės žino, kad, norint natūraliai stangrios šaltienos, svarbiausias ingredientas – kojos. Toliau – pagal norą: ausys, uodega, liesesnės mėsos gabaliukas, cukrinis jautienos kaulas ar keletas vištų sparnelių skoniui paįvairinti.

Ingredientai:

  • 2 kiaulės kojos;
  • 1–2 kiaulės ausys;
  • 1/4 kiaulės galvos;
  • jautienos kaulas;
  • šakninių daržovių (morkų, salierų, petražolių);
  • 1 svogūnas;
  • kelios česnako skiltelės;
  • keli lauro lapai;
  • juodųjų pipirų grūdelių;
  • druskos;
  • maltų juodųjų pipirų.

Gaminimas:

1. Kojas ir ausis gerai nuvalykite, sudėkite į didelį puodą ir užpilkite vandeniu, kad apsemtų.

2. Užvirus nugraibykite putas ir palikite virti maždaug 3 valandoms.

3. Tuomet į puodą sudėkite daržoves, lauro lapus, įberkite pipirų grūdelių ir, sumažinę ugnį, palikite virti dar valandą.

4. Baigus virti, sultinį nukoškite, nuo kaulų nuimkite atvėsintą mėsą ir ją susmulkinkite.

5. Smulkintą mėsą sudėkite į puodą, užpilkite nukoštu sultiniu, įpilkite pusę stiklinės šalto vandens, pagal skonį druskos, maltų pipirų ir viską dar apie pusvalandį pavirkite.

6. Ant pasirinktų formų dugno išdėstykite pjaustytas virtas morkas. Atsargiai samčiu formas pripildykite sultiniu ir mėsa ir padėkite vėsiai sustingti.

7. Kai šaltiena sustings, nuimkite ant viršaus susidariusį riebalų sluoksnį, atsargiai pagal indo kraštą apipjaukite šaltieną ir apvertę išimkite ją į lėkštę, kurioje patieksite.

Vida Press nuotr./Šaltiena
Vida Press nuotr./Šaltiena

Virtas jaučio liežuvis

„Ragavusiems“ sovietmečio šis deficitinis delikatesas paprastai siejasi su giminės baliais ar metinėmis šventėmis. Nors dabar šio subprodukto laisvai galima rasti bet kuriame turguje ar didesniame prekybos centre, jis toli gražu nėra kasdienis patiekalas, nes jam paruošti reikia nemažai laiko.

Ingredientai:

  • jaučio liežuvis;
  • 1 morka;
  • 1 svogūnas;
  • 1 mažas saliero gumbas;
  • kelios skiltelės česnako;
  • juodųjų pipirų grūdelių;
  • gvazdikėlių;
  • lauro lapų;
  • čiobrelių;
  • druskos.

Gaminimas:

1. Liežuvį švariai nuvalykite ir nuplaukite. Dėkite į puodą, užpilkite vandeniu, kad gerai apsemtų, ir užvirkite. 2. Užvirus nugraibykite putas, sudėkite daržoves, prieskonius, įberkite druskos (1 l vandens – apie 0,5 arbatinio šaukštelio) ir virkite ant mažos ugnies. Kad liežuvis būtų minkštas ir sultingas, rekomenduojama jį lėtai virti apie 8 valandas.

3. Išvirusį liežuvį trumpam panardinkite į šaltą vandenį ir iš karto nulupkite.

4. Tradiciškai liežuvis patiekiamas šaltas, su majonezu, krienais ir žirneliais. Jei patiekalą planuojate patiekti šiltą ir norite įmantresnio padažo, išbandykite siūlomą W.A.L.Zawadzkos „Lietuvos virėjoje“: ant mažos ugnies šaukšte sviesto pakepinkite šaukštą miltų. Įpilkite šiek tiek liežuvio nuoviro, 2–3 šaukštus acto ar vyno, 3 šaukštus padeginto cukraus arba medaus. Nukoškite. Tuomet į padažą įberkite 200 g smulkių razinų ir, viską užvirinę, dėkite pjaustytą liežuvį. Trumpai pavirinkite ir patiekite. Pavyzdžiui, su puria bulvių koše.

Vida Press nuotr./Liežuvis drebučiuose
Vida Press nuotr./Liežuvis drebučiuose

Netikras zuikis

Netikrą zuikį galima kepti ir iš kiaulienos, ir iš kiaulienos-jautienos mišinio, tinka įmaišyti dalį paukštienos faršo. Jei vengiate lašinukų, į faršą galima įspausti „moderniškesnių“ priedų – alyvuogių ar saulėje džiovintų pomidorų. Iš tokio kiekio mėsos išeis vienas didelis ar du mažesni zuikučiai, o gal net visa zuikių šeimyna.

Ingredientai:

  • 1 kg smulkiai maltos kiaulienos;
  • 100 g žalių lašinukų (nebūtinai);
  • 2 kiaušiniai;
  • 1 nedidelis svogūnas;
  • 1 valg. šaukšt. krakmolo;
  • 2 valg. šaukšt. manų kruopų;
  • 2–3 skiltelės česnako;
  • 1 valg. šaukšt. sviesto;
  • 1 arbat. šaukšt. mėgstamų džiovintų prieskonių (raudonėlio, čiobrelių, mairūno);
  • maltų juodųjų pipirų;
  • maltų lauro lapų;
  • druskos.

Gaminimas:

1. Į maltą mėsą įmaišykite kiaušinius, krakmolą, manų kruopas, įspauskite česnako.

2. Sudėkite smulkiai kapotą (ar tarkuotą) svieste pakepintą svogūną, suberkite prieskonius ir viską labai gerai suminkykite.

3. Dėkite faršą į kepimo skardą, jei norite, į mėsą įspauskite juostelėmis pjaustytus lašinukus ir suformuokite norimą kepinio formą. Iš dalies mėsos galima atskirai suformuoti būsimo „zuikio“ galvą. Į įsivaizduojamą galvą įkiškite porą lauro lapų – ausytes. Iš kadagio uogų sukurkite akis, o kvapiojo pipiro – nosį.

4. Pirštu kepinio viršuje švelniai įspauskite keletą duobučių ir 1 valandai kiškite į 180 laipsnių orkaitę.

Vida Press nuotr./Netikras zuikis
Vida Press nuotr./Netikras zuikis

Pažymėkite klaidą tekste pele, prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Aktualu

Dėl ryšių su V.Putinu kenčiantis R.Abramovičius: nuo Čiukotkos gubernatoriaus iki „Chelsea“ savininko

Pasaulis kišenėje

Pėsčiomis po pelkę: ar galima prasmegti ir ką galima pamatyti Čepkelių raistyne

Vardai

Už smurtą gatvėje teisiama boksininkė K.Kazarian: „Liudytojas meluoja, nes nesutikau būti jo meiluže“

Gazas

„Consumer Reports“ bandymas atskleidė didžiausią „Tesla Model 3“ problemą

„Ginčas“: Šaro ateitis Kaune ir „Žalgirio“ bėgimas nuo praeities košmaro

Aktualu

Švedijoje platinama instrukcija, kaip pasirengti karui

Vardai

Princo Harry kalbą tėvo 70-ojo gimtadienio proga nutraukė bitė: juoko nesulaikė ir žmona Meghan

Menininkas Italijoje kuria „Fiat 500“ skulptūrą iš marmuro

Aktualu

Paskutinė senatoriaus Johno McCaino kova

24sek

Eurolygą laimėjusio „Lietuvos ryto“ nepilnamečiai lyderiai įkliuvo vartoję alkoholį

Aktualu

Rusų kultūros šventę Vilniuje oficialiai globos sostinės savivaldybė

Gyvenimas

Indoneziją pamilęs Edgaras – apie pilotę žmoną, priimtą islamą, vietos mafiją ir nusipirktus vaikus

Gyvenimas

Renginių dekoratorė I.Norvaišaitė: „Karališkųjų vestuvių floristė užkėlė aukštą kartelę“

15min recenzija Kultūra

Knygos recenzija. „Be penkių pasaulio pradžia“ – ciniškas M.P.E.Martynenko žvilgsnis į pasaulį

Kultūra

Rašytoja ir vertėja Dalia Staponkutė: „Lietuvių literatūra graikams aktuali“

Verslas

Palangos verslininkai skundžiasi dar neprasidėjus sezonui: neranda darbuotojų

Vardai

Karališkų vestuvių svečiai „eBay“ aukcione parduoda šventėje gautas dovanas: kaina kyla tūkstančiais

Pasaulis kišenėje

Naujutėlaitis milžinas už 625 milijonus: į Klaipėdą atplaukė ką tik pakrikštytas kruizinis laivas

24sek

„Neptūnas“ ketvirtfinalio seriją galingai baigė Pasvalyje, bet prarado T.Delininkaitį

Gazas

Pigus vandenilis buvo melagingas pažadas, bet dabar galima tikėtis proveržio

Naujienos

Aktualu

Dėl ryšių su V.Putinu kenčiantis R.Abramovičius: nuo Čiukotkos gubernatoriaus iki „Chelsea“ savininko

Pasaulis kišenėje

Pėsčiomis po pelkę: ar galima prasmegti ir ką galima pamatyti Čepkelių raistyne

Vardai

Už smurtą gatvėje teisiama boksininkė K.Kazarian: „Liudytojas meluoja, nes nesutikau būti jo meiluže“

Gazas

„Consumer Reports“ bandymas atskleidė didžiausią „Tesla Model 3“ problemą

„Ginčas“: Šaro ateitis Kaune ir „Žalgirio“ bėgimas nuo praeities košmaro

Aktualu

Švedijoje platinama instrukcija, kaip pasirengti karui

Vardai

Princo Harry kalbą tėvo 70-ojo gimtadienio proga nutraukė bitė: juoko nesulaikė ir žmona Meghan

Menininkas Italijoje kuria „Fiat 500“ skulptūrą iš marmuro

Aktualu

Paskutinė senatoriaus Johno McCaino kova

24sek

Eurolygą laimėjusio „Lietuvos ryto“ nepilnamečiai lyderiai įkliuvo vartoję alkoholį

Aktualu

Rusų kultūros šventę Vilniuje oficialiai globos sostinės savivaldybė

Gyvenimas

Indoneziją pamilęs Edgaras – apie pilotę žmoną, priimtą islamą, vietos mafiją ir nusipirktus vaikus

Gyvenimas

Renginių dekoratorė I.Norvaišaitė: „Karališkųjų vestuvių floristė užkėlė aukštą kartelę“

15min recenzija Kultūra

Knygos recenzija. „Be penkių pasaulio pradžia“ – ciniškas M.P.E.Martynenko žvilgsnis į pasaulį

Kultūra

Rašytoja ir vertėja Dalia Staponkutė: „Lietuvių literatūra graikams aktuali“

Verslas

Palangos verslininkai skundžiasi dar neprasidėjus sezonui: neranda darbuotojų

Vardai

Karališkų vestuvių svečiai „eBay“ aukcione parduoda šventėje gautas dovanas: kaina kyla tūkstančiais

Pasaulis kišenėje

Naujutėlaitis milžinas už 625 milijonus: į Klaipėdą atplaukė ką tik pakrikštytas kruizinis laivas

24sek

„Neptūnas“ ketvirtfinalio seriją galingai baigė Pasvalyje, bet prarado T.Delininkaitį

Gazas

Pigus vandenilis buvo melagingas pažadas, bet dabar galima tikėtis proveržio

Žinau, ką renkuosi

Metas rinktis

Maistas

Laikas griliui

Išlaikyk atostogų ritmą

Melga

Sveikata

Automobilių švaros centras AINAVA

Ryškiems įvarčiams

Pasaulis kišenėje

Sulčių nauda

Daugiau skonio

Naujas regėjimas

Unicef vaikų bėgimas „Už kiekvieną vaiką“

Renginių gidas

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką