1. Sūrį sutarkuokite tarka, sudėkite į dubenį ir įmuškite kiaušinius, įberkite druskos bei viską išplakite.
2. Įberkite šiek tiek miltų ir pamaišykite. Likusius miltus berkite palengva, kol gausite kibią, bet lipnią tešlą. Tuomet rankas sudrėkinkite šlakeliu vandens ir iš paruoštos masės formuokite nedidelius rutuliukus.
3. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir sudėkite suformuotus rutuliukus. Kepkite kelias minutes, kol gražiai apskrus. Jei norite, kad jie viduje būtų minkšti, kepkite iki tamsios spalvos.
4. Iškeptus sūrio rutuliukus išimkite iš keptuvės ir padėkite ant popierinių rankšluosčių nusausinimui. Paruoštus sudėkite į iškylos krepšelį.
Įkaitiname orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Sūrius išpakuojame ir dedame ant kepimo popieriaus. Sūrių viršų patepame aliejumi, užbarstome supjaustytais česnakais ir rozmarinais. Kepame apie 15–20 minučių. Patiekiame karštą su džiūvėsiais arba duonos lazdelėmis.
1. Prieš formuojant lazdeles, šaldytai tešlai leiskite pabūti kambario temperatūroje apie 20 min.
2. Tuo metu paruoškite sūrį. Sutarkuokite jį kuo smulkiau – taip jis geriau lips prie tešlos. Suberkite į dubenį, ten pat berkite ir druską bei česnakų miltelius (ar sutrintas česnako skilteles) ir labai gerai išmaišykite.
3. Pasiruoškite švarų, lygų paviršių ir vienodu sluoksniu berkite ant jo pusę tarkuoto sūrio, o tada ant jo vienu sluoksniu sudėkite jau kiek atšilusius tešlos lakštus. Tuomet ant jų viršaus berkite likusį sūrį ir pernelyg nespausdami šiek tiek pakočiokite kočėlu – svarbu, kad sūris kuo geriau priliptų.
4. Labai aštriu peiliu pjaustykite tešlą maždaug 1 cm pločio juostelėmis, o tada kiekvieną jų kelis kartus persukite. Sudėkite šias lazdeles ant sausos medinės lentelės ir dėkite dar pusvalandžiui į šaldytuvą.
5. Išdėliokite atšalusias lazdeles ant kepimo popieriumi išklotų skardų ir dėkite į iki 200 °C įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 10–12 min., kol lazdelės taps auksinės spalvos. Valgykite iškart, kitai dienai netaupykite, nes lazdelės skaniausios šviežios.
- Tortilijas supjaustykite lygiais trikampėliais (kaip picą). Iš abiejų pusių ištrinkite aliejumi, dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir apibarstykite žolelėmis bei plonu sluoksneliu tarkuoto parmezano.
- Tortilijas kepkite 200 laipsnių orkaitėje, kol taps traškios (apie 15 min). Jei skubate, galite nusipirkti jau paruoštų tortilijų traškučių.
- Susmulkintą sūrį su mėlynuoju pelėsiu, fetą, grietinėlę, majonezą, jogurtą, saldžiųjų ir aitriųjų paprikų miltelius, trintą česnaką, druską berkite į elektrinį smulkintuvą ir išplakite iki vientisos masės. Prieš patiekdami palaikykite apie pusvalandį šaldytuve.
- Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių Celsijaus.
- Į nedidelį puodą supilkite vandenį, pastatykite ant vidutinės ugnies ir įdėkite sviestą. Kai vanduo pradės virti, nukelkite puodą nuo ugnies ir be perstojo maišydami mediniu šaukštu, suberkite miltus ir druską.
- Puodą vėl pastatykite ant ugnies ir, be perstojo maišydami, kaitinkite, kol tešla sutirštės. Nukelkite nuo ugnies ir įmaišykite sūrį bei pipirus.
- Palikite tešlą ataušti. Į ataušusią tešlą muškite po vieną kiaušinį ir energingai išplakite.
- Kepimo skardą ištepkite sviestu ir apibarstykite miltais. Valgomuoju šaukštu dėkite tešlą į skardą suformuodami bandeles. Apibarstykite migdolų plokštelėmis ir patikrinkite, ar jos tikrai prie tešlos prikibo.
- Kepkite 15-20 min., kol bandelės įgaus auksinę spalvą ir išsipūs.
Recepto autorė Viktorija Ramašauskaitė
1. Baklažaną supjaustykite išilgai per visą ilgį, sudėkite į pasūdytą vandenį ir palikite maždaug 10 minučių. Vėliau išimkite ir nusausinkite.
2. Baklažano juosteles apkepinkite iš abiejų pusių ir sudėkite ant popierinių rankšluosčių.
3. Varškę sumaišykite su feta, išspauskite česnako pagal skonį ir sudėkite smulkiai supjaustytus džiovintus pomidorus, krapus ir viską gerai išmaišykite. Paruoštą masę įsukite į keptas baklažano juosteles.
1. Slyvas perpjaukite perpus, išimkite kaulą ir gražiai išdėliokite ant plokščios lėkštės.
2. Į kreminį sūrį suberkite trintas česnako skilteles, žiupsnelį raudonėlių, pagal skonį pasūdykite.
3. Sūrio masę išmaišykite ir šaukštu dėkite ant kiekvienos slyvos puselės. Puoškite žalumynais.
4. Skanu patiekti su baltos duonos skrebučiais.
Pastaba. Jei norite išraiškingesnio skonio, kreminį sūrį galite keisti smulkiai tarkuotu parmezano sūriu (apie 150 g. ) sumaišytu su 2-3 šaukštais majonezo (skaniausia, „Helman‘s“, bet gali būti ir kitoks).
Receptą atsiuntė Elena Šimkienė
1. Burokėlius gerai nuplaukite, įvyniokite į foliją ir kepkite iki 200°C įkaitintoje orkaitėje, kol suminkštės – maždaug valandą. Orkaitėje kepti burokėliai suminkštėja, bet nepraranda skonio, todėl jų negalima pakeisti virtais burokėliais. Keptus burokėlius atvėsinkite, nulupkite ir supjaustykite dailiais griežinėliais.
2. Dubenėlyje sumaišykite balzaminį actą ir alyvuogių aliejų, pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais, įmaišykite smulkiai pjaustytą česnaką. Palaikykite maždaug 20 min., kad užpilas įgautų česnako skonį. Česnako gabalėlius išgriebkite.
3. Lėkštėje išdėliokite burokėlių griežinėlius ir pomidorų puseles, apšlakstykite užpilu, apibarstykite smulkintu ožkos pieno sūriu, kedrų riešutais (juos pirmiau trumpai paskrudinkite sausoje keptuvėje) ir kapotais svogūnų laiškais arba petražolių lapeliais. Tiekite su balta bandele.
Plačiau skaitykite: Gurmaniški patiekalai iš burokėlių
- Nuo alyvuogių nupilkite skystį, jas suberkite į užsukamą indą.
- Česnakus nulupkite, sukapokite, sumaišykite su nutarkuotomis citrinos žievelėmis ir raudonėliais.
- Smulkintą aitriąją papriką įmaišykite į česnakų ir raudonėlių mišinį.
- Sumaišykite jį su aliejumi ir skystu medumi.
- Gautu marinatu užpilkite alyvuoges ir per naktį palaikykite šaldytuve.
- Skirtingų spalvų alyvuoges ir fetą verkite ant medinių iešmelių ir dėkite į stiklines taureles.
Valgykite su pita.
Pagaminsite per 30 min. (neskaičiuojant marinavimo laiko).
1. Nulupkite ir sutrinkite česnako skilteles jas sumaišykite su alyvuogių aliejumi. Duoną supjaustykite storomis riekėmis, patepkite aliejumi su česnakais ir kepkite orkaitėje, kol apskrus.
2. Baklažaną perpjaukite per pusę, pabarstykite druska, sudėkite į folija išklotą kepimo formą ir kepkite apie orkaitėje 30 minučių. Atvėsinkite ir šaukštu išskobkite minkštimą.
3. Jogurtą išsukite su citrinų sultimis, druska ir pipirais. Sudėkite smulkiai sukapotas mėtas, baklažano minkštimą ir išmaišykite. Patiekite su skrebučiais.
Knyga „Geri receptai“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Lašišos filė supjaustykite plonais griežinėliais.
2. Į šaukštelį dėkite vieną iš supjaustytų griežinėlių ir šalia konditeriniu švirkštu išspauskite maskarponės kremą. Taip kartokite su visais šaukšteliais, kol pagaminsite visus užkandžius. Papuoškite juos krapų šakelėmis ir citrinos griežinėliais.
- Sūrį, lašišą ir prieskonius sudėkite į gilų indą ir sumalkite iki vientisos masės. Tepkite (arba spauskite konditeriniu švirkštu) ant krekerių ir papuoškite žalumynais.
- Iš nurodyto kiekio produktų, gausite nemažą indelį kremo. Išeis kelios lėkštės vieno kąsnio užkandėlių.
Receptas iš: g-blogas.lt
1. Jogurtą išmaišykite su cukrumi, ryžių actu, maltais česnakais ir žiupsneliu aitriosios paprikos. Užpilkite ant krevečių ir palikite 30 minučių.
2. Virtas krevetes sudėkite į indelius ir patiekite su kvietiniais trapučiais.
Knyga „Geri receptai“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Itališkos duonos riekeles aptepkite aliejumi, iki traškumo pakepinkite orkaitėje ir įtrinkite perpjauta česnako skiltele.
2. Kriaušę nuplaukite, nusausinkite, perpjaukite per pusę, pašalinkite sėklalizdžius, tada supjaustykite nedideliais kubeliais ir apšlakstykite citrinos sultimis, kad nepatamsėtų.
3. Keptuvėje išlydykite sviestą ir trumpai pakepinkite kriaušes. Tada sukrėskite medų, supilkite martinį ir dar truputį pakaitinkite, kol kriaušės apsivels medumi, o martinis nugaruos.
4. Ožkų pieno sūrio gabalėlius sudėkite į karščiui atsparią formą, ant viršaus krėskite kriaušių masės, berkite sveikų graikinių riešutų ir trumpam (maždaug 6 min.) pašaukite į gerai įkaitintą orkaitę.
5. Užkandėlę tiekite apibarsčiusi rožiniais pipirais su duonos riekele ir gražgarsčių lapeliais.
1. Melioną gerai atšaldykite, išimkite sėklytes, išskobkite specialiu apvaliu šaukšteliu ir išdėliokite lėkštėje.
2. Šalia dėkite mocarelos gabalėlių ir kumpio griežinėlių.
3. Salotas apliekite pipirais pagardintu padažu, paruoštu iš apelsinų sulčių, aliejaus, garstyčių ir smulkintų mėtų.
1. Šoninę supjaustykite juostelėmis ir paskrudinkite karštoje keptuvėje. Sudėkite stambiais kubeliais pjaustytą vištos krūtinėlę ir maišydama kepkite, kol gražiai apskrus.
2. Džiovintus pomidorus susmulkinkite.
3. Ryžius suberkite į puodą, užpilkite vištienos sultiniu ir virkite, kol suminkštės.
4. Sudėkite kiaušinių trynius, suberkite sūrį, pagal skonį įberkite druskos ir gerai išmaišykite.
5. Iš atvėsusios masės riebalais pateptomis rankomis suformuokite slyvos dydžio rutuliukus. Į kiekvieną pirštu įspauskite po žiupsnelį smulkintų džiovintų pomidorų ir po gabalėlį skrudintos vištos krūtinėlės.
6. Kiekvieną ryžių rutuliuką pavoliokite standžiai išplaktuose kiaušinių baltymuose, paskui – ryžių dribsniuose. Kepkite giliame puode gerai įkaitintame aliejuje apie 3 minutes.
7. Tiekite su šviežių daržovių salotomis.
1. Pirmiausia paruoškite tešlą: lietiniams skirtus produktus sudėkite į plakti skirtą indą, iki vientisos masės išplakite elektriniu plakikliu ir bent 20 min. palikite pastovėti, kad tešla išbrinktų.
2. Kol tešla brinks, paruoškite špinatų įdarą. Špinatus perrinkite, kotelius nuskabykite, lapelius stambiai suplėšykite ir kelias minutes palaikykite inde virš garų, kad suminkštėtų.
3. Taip paruoštus špinatus sumaišykite su gerai nuvarvinta varške ir ožkų pieno sūriu, įspauskite nuluptas česnako skilteles, įmaišykite trupintą sūrį, bazilikų padažą, grietinę.
4. Įdarą pagal skonį pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais.
5. Iš tešlos iškepkite didesnius lietinius. Ant kiekvieno krėskite įdaro, tada vėl klokite lietinį ir krėskite likusį įdarą.
6. Lietinių sluoksniuotį paslėkite medine lentele ir bent valandą palaikykite šaldytuve. Tiekite supjaustytą dailiais stačiakampiais.
1. Atšildykite tešlos lakštus, patieskite juos ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Aptepkite plonai alyvuogių aliejumi, tada pomidorų padažu.
2. Pirmiausia užbarstykite tarkuotą sūrį, tada dėliokite likusius produktus.
3. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 15-20 minučių, kol tešla gražiai pakils ir apskrus. Išėmę iš orkaitės apibarstykite prieskoniais (bazilikais arba picos prieskonių mišiniu).
Skanaus!
1. Baklažaną supjaustykite griežinėliais, apibarstykite prieskoniais ir pakepinkite keptuvėje su šlakeliu aliejaus (aliejaus nepadauginkite!)
2. Sūrį sutarkuokite.
3. Paruoškite faršą - kokį įprastai ruošiate maltinukams. Mėsos kukuliukus apkepkite keptuvėje, kol gražiai apskrus.
4. Ant baklažano dėkite mėsos kukulį, užberkite žiupsnelį sūrio, supjaustykite mažus pomidoriukus ir patiekite su salotomis.
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
1. Dubenyje sumaišykite kiaulienos ir kalakutienos faršą, sudėkite sutarkuotą svogūną, citrinos žievelę ir obuolį, įmuškite kiaušinius. Viską išminkykite. Tada įberkite druskos, petražolių, krapų, pipirų ir dar kartą paminkykite masę.
2. Į pusę džiūvėsėlių supilkite pieną ir palikite mirkti. Į maltą mėsą sudėkite išmirkytus džiūvėsėlius ir sumaišykite.
3. Šaukštu imkite faršo, suformuokite rutuliuką ir į vidų įkiškite džiovintą slyvą. Pavoliokite džiūvėsėliuose. Į kitus rutuliukus dėkite pomidoriuką arba agurkėlį.
4. Ištepkite skardą aliejumi ir sudėkite rutuliukus. Įkaitinkite orkaitę iki 220 ºC ir kepkite apie 30 minučių.
Šaltinis: 15min.lt