-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dažniausios klaidos, kurias darome ruošdami vištos krūtinėlę

Patiekalų iš vištos krūtinėlės egzistuoja daugybė, ko gero, daugelis turi savų pamėgtų receptų. Greitai iškepanti, šiek tiek prieskoniais pagardinta ši vištos dalis su gaiviomis salotomis šalia gali tapti puikia vakariene. Tačiau kai kurie žmonės vištos krūtinėlės nemėgsta, gali būti, jog dėl to, kad ruošdami ją daro vieną iš dažniausiai pasitaikančių klaidų. Kokios jos?
Kepta vištos krūtinėlė
Kepta vištos krūtinėlė / Vida Press nuotr.

1. Krūtinėlė be kaulų ir odos = sausesnė mėsa

Dažnai ruošdami vištos krūtinėlę – prieš kepdami ar virdami ją – skubame pašalinti odelę ir kaulus. Be reikalo! Ši vištos dalis ir šiaip jau turi labai mažai riebalų, tad palikę tik mėsą, be odelės ir kaulų, ruošdami ją dar labiau išsausinsime. Kepkite ar troškinkite krūtinėlę su krūtinkauliu, nepašalinę odos, tuomet skanausite drėgnesnės ir minkštesnės mėsos. Juk niekas neliepia tos odelės vėliau valgyti, pašalinsite ją tuomet, kai bus atlikusi savo apsauginę funkciją.

2. Krūtinėlė be marinato ir prieskonių – prėska it popierius mėsa

Vištienos krūtinėlės patogu išsikepti, kai norisi greitai paruošiamo valgio, tačiau užteks ją bent pusvalandį pamarinuoti ir valgysite intensyvesnio skonio, įdomesnį patiekalą.

Marinatui galite naudoti tarkuotą šviežią imbierą, sojos padažą, rudąjį cukrų, su žolelėmis (čiobreliais, mėtomis, kalendromis) ar ciberžole maišytą natūralų jogurtą, nepamirškite ir žiupsnio šviežiai maltų juodųjų pipirų bei druskos.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vištos krūtinėlė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vištos krūtinėlė

3. Verčiau ne virti, bet kepti

Jei verdate vištienos sriubą, rinkitės sparnelius, blauzdeles, žodžiu, kaulėtas vištos dalis, tačiau vištos krūtinėlę palikite ramybėje – verčiau kepkite ją orkaitėje, kepsninėje ar griliaus keptuvėje. Virdami krūtinėlę vandenyje, visą jos skonį ir riebalus atiduosite skysčiui, o mėsa bus nuobodžiai beskonė ir sausa. Na, nebent auginatės raumenis, ir jums reikia ne skonio, bet grynų gryniausių baltymų.

4. Išsausėjusią mėsą galima suvalgyti... skaniai

Faktas, kad ne visi patiekalai pavyksta, tad visai gali būti, kad kartą kitą paruošite sausą ir ne itin vykusią vištienos krūtinėlę. Ką su tokia daryti, jei nesinori valgyti atbulais dantimis? Ruošti su ja salotas, kurioms drėgmės suteiks, tarkime, jogurtinis padažas arba supjaustyti kubeliais ir skaninti ja sriubą, kurioje nepašykštėta žolelių, prieskonių, daržovių.

JŪSŲ DĖMESIUI – KELI RECEPTAI SU VIŠTOS KRŪTINĖLE:

Vištienos krūtinėlė garstyčių ir medaus marinate
Receptas: Vištienos krūtinėlė su garstyčių ir medaus marinatu
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 40 min.
3.3 / 74
Receptas
Ingredientai
Garstyčios: 3.00 valg. š. (marinatui)
Česnakai: 3.00 skiltelės (marinatui)
Druska: 2.00 arbat. š. (marinatui)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (0,5 šviežiai maltų - marinatui)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š. (marinatui)
Actas: 2.00 valg. š. (baltojo - marinatui)
Kaip gaminti
  1. Česnakus sutarkuokite arba išspauskite.
  2. Stikliniame dubenyje išmaišykite produktus.
  3. Keturias vištienos krūtinėles supjaustykite nedideliais gabaliukais, aptepkite bei apvoliokite marinatu bei palikite šaltai marinuotis per naktį.
  4. Kepkite ant grilio arba orkaitėje 10–15 minučių. Skanaus!

Receptą atsiuntė Indrė B., Gargždai

Suskleisti
Vištiena grill su pikantišku persikų padažu
Receptas: Ant grilio kepta vištiena su pikantišku persikų padažu
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.8 / 23
Receptas
Ingredientai
Vištiena: 1.00 vnt. (filė)
Aliejus: 2.00 valg. š. (marinatui)
Rozmarinai: 1.00 arbat. š. (džiovinto - marinatui)
Čiobreliai: 1.00 arbat. š. (džiovinto - marinatui)
Raudonėliai: 1.00 arbat. š. (džiovinto - marinatui)
Provanso žolelių prieskoniai: 1.00 arbat. š. (džiovintų - marinatui)
Actas: 1.00 arbat. š. (ryžių - marinatui)
Sojų padažas: 2.00 valg. š. (marinatui)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (šviežiai maltų - marinatui)
Persikai: 1.00 vnt. (skardinė konservuotų - padažui)
Čili pipiras: (gabalėlis šviežio - padažui) 1.00 vnt.
Imbieras: 1.00 vnt. (gabalėlis - padažui)
Garam masalos: (padažui) 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis (padažui)
Brendis: 20.00 ml (20 - 30 - padažui)
Kaip gaminti
  1. Visus marinato ingredientus sumaišykite ir gautu marinatu užpilkite vištieną, palikite marinuotis per naktį.
  2. Vištieną apskrudinkite ant grilio ir dar 7–10 minučių kepkite 200 laipsnių orkaitėje kol visiškai iškeps.
  3. Padažas: Persikus supjaustykite, sudėkite į puodą ir šiek tiek pakepinkite, sudėkite smulkintą imbierą, čili ir garam masala, supilkite brendį, alkoholiui išgaravus, viską sutrinkite elektriniu smulkintuvu.
  4. Pagaminsite per 1 val., neskaičiuojant marinavimo laiko.

Receptas iš tinklaraščio VIRTUVĖS UŽRAŠAI

 

 

Suskleisti
Vištiena su žaliuoju kariu
Receptas: Vištiena su žaliuoju kariu
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
4.3 / 4
Receptas
Ingredientai
Kokosų pienas: 1.00 st. (1 ind. Santa Maria kokosų pieno)
Prieskoniai: 1.00 vnt. (1 pak. Santa Maria žaliojo kario prieskonių mišinio)
Vištienos krūtinėlė: 400.00 g (supjaustytos)
Aliejus: 2.00 valg. š.
Paprikos: 1.00 vnt. (žaliosios supjaustytos kubeliais)
Salotos: 75.00 g (Pak choy salotų arba kininio kopūsto)
Žirniai: 50.00 g (žaliųjų žirnių, ankštyse)
Kaip gaminti
  1. Supjaustykite plonai vištienos filė ir kepkite aliejuje.
  2.  Supilkite žaliojo kario prieskonių mišinį bei kokoso pieną ir kartu kepkite kelias minutes.
  3. Daržoves supjaustykite gabaliukais ir sudėkite į keptuvę.
  4. Patiekite su makaronais arba ryžiais.

Receptas iš „Santa Maria“ interneto svetainės.

Suskleisti
Juodųjų lęšių salotos su vištiena
Receptas: Juodųjų lęšių salotos su vištiena
2 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.4 / 20
Receptas
Ingredientai
Vištiena: 90.00 g (filė)
Lęšiai: 30.00 g (juodieji)
Vyšnios: 26.00 g (puselės)
Žalioji citrina: 20.00 g (skiltelėmis)
Burokėliai: 20.00 g (lapai)
Petražolės: 12.00 g (šviežios)
Moliūgo sėklos: 12.00 g
Pistacijų branuoliai: 8.00 g
Kopūstai: 6.00 g (kiškio)
Čiobreliai: 2.00 g (šviežių)
Kaip gaminti
  1. Į puodą įpilkite 150 ml vandens ir užvirkite. Suberkite nuplautus lęšius, sudėkite nuplautas petražoles.
  2. Į puodą įstatykite indą su skylutėmis, skirtą virti garuose, sudėkite žaliosios citrinos skilteles ir vištienos filė, uždenkite dangčiu ir garinkite 20–25 min.
  3. Visus ingredientus sudėkite į lėkštę ir pagardinkite padažu.
  4. Rekomenduojamas saulėje džiovintų pomidorų ir apelsinų padažas.

Patiekalų energinės vertės skaičiuoklė – spauskite ČIA

Receptas iš knygos „Salotų anatomija“.

Knygos „Salotų anatomija“ viršelis.
Knygos „Salotų anatomija“ viršelis.

 

Suskleisti
Vištienos krūtinėlės gaminimas
Receptas: Vištienos krūtinėlė, marinuota su ruduoju cukrumi ir citrina
4 asmenims
Pagaminsite per 25 min.
3.7 / 58
Receptas
Ingredientai
Druska: 0.50 arbat. š. ((stambios))
Pipirai: 1.00 arbat. š. ((juodų arba kvapniųjų))
Česnakai: 3.00 skiltelės ((šviežio arba 1 v. š. česnako miltelių))
Rudasis cukrus: 2.00 valg. š.
Kalendros: 2.00 arbat. š. ((džiovintos))
Raudonėliai: 1.00 arbat. š. ((džiovinti))
Čiobreliai: 3.00 g ((šviežių))
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Citrinos: 2.00 valg. š. ((vienos storesnės skiltelės sulčių kiekvienai krūtinėlei))
Kaip gaminti
  1. Vištienos krūtinėlę nuplaukite, nuimkite plėveles ir supjaustykite porcijomis. Jei kepsite ant laužo ar grilyje, geriau kepti didesnius gabalėlius. Taip krūtinėlė bus sultingesnė.
  2. Visus sausuosius prieskonius susimaišykite atskirame inde. Krūtinėlę aptepkite alyvuogių aliejumi, užspauskite ant jos vienos citrinos skiltelės sulčių ir pavoliokite pasiruoštame prieskonių mišinyje. Priesnkonius įtrinkite į vištieną. Leiskite jai pasimarinuoti keletą minučių.
  3. Vištieną kepkite ant grotelių ar grilyje vartydami maždaug apie 15 min. 
  4. Kai vištiena iškeps, sudėkite ją į indą ir uždengę folija, palikite pastovėti kambario temperatūroje maždaug 5–10 minučių. Taip mėsa išleis visas savo sultis. Prieš uždengiant folija, vištieną dar galima pabarstyti šviežiomis prieskoninėmis žolelėmis (čiobreliais, šalavijais, raudonėliu, mėtomis). 

Recepto autorė – Lietuvos barbekiu kepėjų asociacijos narė Galina Bovševič.

Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius