Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Italijoje gyvenanti lietuvė – apie panettone: kaip išsirinkti geriausią ir išlaikyti šviežią?

Kalėdų stalui ruošiame daugybę tradicinių lietuviškų patiekalų – pradedant užkandžiais, baigiant desertais. Tačiau jau ne vienus metus tarp vaišių įsitaiso ir skanėstai iš svečių šalių. Vienas tokių – purus, aromatingas itališkas pyragas, vadinamas panettone, kuriuos vieni perka keptus čia, Lietuvoje, kiti dairosi autentiškų atvežtinių. Tad kaip išsirinkti geriausią pyragą ir ką daryti, kad jis kuo ilgiau išsaugotų šviežumą?
Pyragas „Panettone“
Pyragas „Panettone“ / Vida Press nuotr.

Patarimais dalinasi Neringa Prestipino, kuri su vyru šiuo metu gyvena Italijoje. Kaip rašoma pranešime žiniaslaidai, šeimos gyvenimas teka ten, o verslo gijos veda į Lietuvą – moteris drauge su seserimi ir jos vyru turi įmonę, prekiaujančią itališkais maisto produktais, vieni kurių yra garsieji kalėdiniai pyragai panettone.

N.Prestipino veikla – surasti kokybiškus itališkus produktus, bendrauti su gamintojais, rūpintis užsakymais, transportavimu.

Asmeninio albumo nuotr. /Neringa Prestipino
Asmeninio albumo nuotr. /Neringa Prestipino

„Mano vyro Carmelo tėvas – buvęs aukščiausios kategorijos virtuvės šefas. Tad Carmelo visą italų virtuvę žino tikrai neprastai, o ir aš jau spėjau ne tik pajusti, bet ir kai ką perimti – tradicijas, patiekalus, jų valgymo įpročius. Artėjant didžiausioms žiemos šventėms, sunku būtų įsivaizduoti šeimą, kuri nesimėgautų gabalėliu gardaus panettone. Šis skanėstas vis dažniau atsiduria ir ant lietuvių šventinio stalo“, – sako pomidoriukas.lt atstovė N.Prestipino.

Moteris teigia, kad lietuviai šį italų konditerijos šedevrą, kuriam pagaminti reikia ir kantrybės, ir laiko (gaminamas 2-3 paras!), yra ypač pamėgę, tačiau ne visi žino, kaip tinkamai jį valgyti ir laikyti prapjautą, kad jis neprarastų minkštumo ir purumo.

Kalėdinių pyragų panettone žinove tapusi lietuvė dalijasi keliais patarimais.

Koks yra tradicinis pyragas?

Panettone yra vienas iš nedaugelio desertų Italijoje, kurio gamyba apibrėžta įstatymais. Panettone gali vadintis tik minkštos tešlos konditerijos gaminys, gautas natūralios fermentacijos būdu iš rūgščios tešlos, t. y. kepiniui naudojamas tik natūralus raugas, jokių sintetinių mielių.

Kokybiškas panettone nekepamas naudojant augalinius riebalus, pavyzdžiui, palmių aliejų.

Anot N.Prestipino, tradicinis panettone kepamas iš aukščiausios rūšies miltų, šviežių kiaušinių (nenaudojami jokie milteliai), pyrago viduje turi būti razinų ir cukatų – cukruotų vaisių (ne mažiau kaip 20 proc.) bei sviesto (ne mažiau kaip 16 proc.).

Kokybiškas pyragas niekuomet nebus kepamas naudojant augalinius riebalus, pavyzdžiui, palmių aliejų. Todėl pirkėjai neturėtų stebėtis, kad šių pyragų kaina yra gana solidi – viskas susiję su kokybę.

Vida Press nuotr./Pyragas „Panettone“
Vida Press nuotr./Pyragas „Panettone“

Kaip išsirinkti gerą kepinį?

N.Prestipino pataria: skaitykite etiketę ir atkreipkite dėmesį į pakuotę. Anot jos, masinėse parduotuvėse galima išvysti ne tokių brangių panettone pyragų, supakuotų į kartonines dėžes.

„Tai masinė, konvejerinė gamyba ir kažin ar tokį pyragą nusipirkę galėsite girtis, kad mėgavotės tikruoju panettone. Tikras italų kalėdinis pyragas dažnai būna įvyniotas į popierių, perrištas juostele, dar gali būti supakuotas dailioje metalinėje dėžutėje. Turite jausti, kad tai rankų darbo produktas, patiektas su meile ir atidumu. O etiketę reikėtų skaityti būtent dėl pyrago sudėties, kurią jau minėjau, nes ne visi pyragai gali vadintis panettone: jie turi būti pagaminti iš šviežių kiaušinių, sviesto, įdėtas reikaimas kiekis vaisių, razinų. Viskas kokybiška ir be pakaitalų“, – pasakoja lietuvė.

Apie ką pasakoja kepinio išvaizda?

Itališkų kalėdinių pyragų žinovė dažnai remiasi garsaus Italijos konditerijos šefo Iginio Massari patirtimi: gero panettone tešla turi būti geltona, tai rodo, jog naudojami puikios kokybės kiaušiniai.

Pyragas turi būti labai minkštas – minkštumas yra kepinio kokybės ženklas.

„Prapjovę pyragą turite užuosti apelsiną, pyragas turi būti labai minkštas – minkštumas yra kepinio kokybės ženklas. Panettone savo forma primena grybą – „kojelė“ yra popieriuje (šis turi būti tvirtas), o grybo „galva“ daili, paviršius gali būti padengtas migdoliniu glaistu (grybo forma susidaro būtent pyrago gaminimo specifikos – iškepęs jis kurį laiką kabo žemyn galva, kad atvėstų). Pyragas turi būti neapdegęs, simetriškas, dailus“, – aiškina pašnekovė.

Vida Press nuotr./Pyragas „Panettone“
Vida Press nuotr./Pyragas „Panettone“

Ne mažiau nei išorė, svarbus ir vidus. Kai perpjaunate pyragą, tešla turi atrodyti tolygi, puri, negali būti didelių skylių. Pyragas turi būti minkštas ir drėgnas, ypač jei jis klasikinis, t. y. su razinomis ir cukatomis. Vaisiai turi būti pasiskirstę vienodai, tolygiai.

Pjauti pyragą ar plėšyti?

Klausimas toks pat aktualus, kaip ir dėl mėsainio valgymo etiketo: valgyti rankomis ar peiliu ir šakute?

„Jei norite pajusti visą panettone pyrago turtingumą, jo skonį ir aromatą, jį reikėtų patiekti kambario temperatūros. Tad jei laikėte vėsiame rūsyje, bent keletą valandų prieš valgymą atneškite į kambarį, kad pabūtų šioje patalpoje. Jei panettone yra didelis, iki kelių kilogramų, jį pirmiausia padalinkite perpus – kad pasklistų aromatas ir kad galėtumėte pasigrožėti kepinio vaizdu. Tada pjaustykite porcijomis, dėkite į lėkštutes ir padalinkite pyrago svečiams. O svečiai jau gali valgyti kaip nori – plėšydami ar desertine šakute, jei pyragas su kremo įdaru“, – pataria N.Prestipino veikla.

Vida Press nuotr./Pyragas „Panettone“
Vida Press nuotr./Pyragas „Panettone“

Kas kita, jei panettone nedidelis, iki kelių šimtų gramų, tada tokį pasiėmę galite plėšyti ir valgyti. Be to, italai dažnai panettone plėšo ir mirko į kavą – per pusryčius į kapučiną, po pietų – į espresą. Galima išbandyti ir tokį skanavimo būdą.

Kalėdų skanėstas ir vertinga dovana

Itališkas tradicijas su vyru puoselėjanti lietuvė sako, kad panettone yra beveik viso šventinio laikotarpio skanėstas.

„Italai juos valgo ne tik per Kalėdas, bet ir Advento metu, taip pat ir iki Naujųjų metų ar po jų. Tačiau šventinis stalas be panettone neįsivaizduojamas. Jis valgomas kaip desertas, prie jo pasiūloma kavos ar alkoholio“, – pasakoja ji.

Be to, pasak N.Prestipino veikla, šeimoje italai mėgsta keistis kalėdinėmis dovanomis, apgalvotomis konkrečiam žmogui, asmeninėmis, tačiau jei eina į svečius ar nori pradžiuginti kolegas, labai dažnai nesuka galvos ir griebia patikrintą variantą – kokybišką panettone.

Panettone yra solidi, vertinga dovana ir tikrai nelaikoma dovana iš bėdos.

„Tai solidi, vertinga dovana ir tikrai nelaikoma dovana iš bėdos“, – šypsosi pašnekovė.

Vida Press nuotr./Pyragas „Panettone“
Vida Press nuotr./Pyragas „Panettone“

Kaip kuo ilgiau išlaikyti pyragą minkštą?

Pirmas dalykas – neišmeskite originalaus maišelio ir pakuotės. Jei taip nutiko, kad pyrago dar liko, įvyniokite į maišelį, gerai užsukite ir laikykite dėžutėje, kurioje buvo, ar kokiame kitame sandariame inde. Taip pyragą galite išlaikyti minkštą ir purų iki 20-25 dienų.

Kiek trumpesnis laikas yra tų panettone, kurie su kremu – prapjautus juos reikėtų suvalgyti per 2-3 dienas.

Tačiau laikymo instrukcijos praverčia, jei turite didžiulį skanėstą, kuris sveria 5-10 kilogramų. „O iki 2 kilogramų sveriantys pyragai, patikėkite, ant stalo neužsilaiko: paragauji ir niekaip negali niekaip sustoti“, – tikina lietuvė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius