Dabar populiaru
Publikuota: 2018 kovo 12d. 09:00

Kai norisi naminės duonos, bet žaisti su mielėmis – ne: 7 receptai

Duona su įvairiomis sėklomis
„Scanpix“ nuotr. / Duona su įvairiomis sėklomis

Gana grubiai, duoną galima skirstyti į 4 grupes: kepta su raugu, užmaišyta su mielėmis, kildyta soda ar kepimo milteliais ir visai nekildyta. Pasišovus iškepti duonos su raugu ar mielėmis, reikės atseikėti kelias valandas. O štai panorus greičiau gardžiuotis namine duona, verta rinktis iš kitų receptų. Grupę tokių šį sykį ir siūlome – pagal kai kuriuos jų spėsite iškepti duonos net darbo dienos vakarą!

Receptai
Receptas: Greita duona su alyvuogėmis ir rozmarinais
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.5 / 8
Kaip gaminti

1. Miltus gerai sumaišykite su kepimo milteliais ir druska. Sukapokite sviestą ir sudėkite į mišinį. Pirštų galiukais ištrinkite sviestą, kol mišinys bus purus.

2. Susmulkinkite alyvuoges ir kartu su sūriu sudėkite į mišinį. Gerai išmaišykite.

3. Sumaišykite pieną su vandeniu ir supilkte į mišinį. Minkykite, kol tešla taps tąsi. Ant lygaus paviršiaus paberkite miltų ir ant jų iškočiokite tešlą iki 2 cm storio apskrito gabalo.

4. Kepimo indą (jei reikia) ištrinkite sviestu ir įdėkite paruoštą tešlą į jį. Įpjaukite peiliu kelis rėžius, apšlakstykite paviršių pienu ir apibarstykite parmezano sūriu.

5. Pašaukite į iki 210 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 25 minutes arba kol paviršius paruduos.

Ingredientai
Miltai: 2.00 st.
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Sviestas: 30.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis
Alyvuogės: 0.50 st. (juodųjų, be kauliukų)
Rozmarinai: 1.00 valg. š. (šviežio smulkinto)
Parmezano sūris: 0.50 st. (smulkinto; ir dar šiek tiek pabarstymui)
Pienas: 0.50 st. (ir dar šiek tiek viršaus patepimui)
Vanduo: 0.25 st.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Ryžių duonelė su sėklomis ir riešutais
4 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
3.1 / 8
Kaip gaminti

1. Sumalkite ryžius iki miltų, sumalkite ir sėklas. Visus produktus suberkite į dubenį.

2. Lėtai pilkite vandenį ir maišykite. Tešla turi būti drėgna. Uždenkite rankšluosčiu ir palikite „pailsėti“ mažiausiai 1 val., galima net iki 24 val.

3. Kepimo formą išklokite kepimo popieriumi. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Dėkite tešlą į formą šaukštu paspausdami (ji turi išlikti lipni). Dėkite formą į įkaitusią orkaitę ir kepkite 45–60 min., kol viršus gražiai paruduos. Valgykite tik atvėsusią.

Ingredientai
Vanduo: 2.00 puodelis
Saulėgrąžos: 2.00 puodelis
Ryžiai: 0.50 puodelis (nešlifuotų)
Lazdynų riešutai: 1.00 puodelis (tinka ir kokosų drožlės)
Chia sėklos: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis (labiausiai tinka Himalajų)
Balkšvųjų gysločių sėklų luobelės: 3.00 valg. š. (galima nupirkti vaistinėje, šis produktas labai svarbus, nes „suriša“ visus ingredientus)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Kukurūzų duona su karamelizuotais svogūnais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 10 min.
4.1 / 7
Kaip gaminti
  1. Sviestą išlydykite karšto vandens vonelėje, supilkite į keptuvę.
  2. Kai įkais, suberkite smulkintus svogūnus, maišydama kaitinkite, kol pasidarys skaidrūs. Suberkite cukrų, sumažinkite ugnį, maišydama kaitinkite, kol svogūnai pasidengs karamele (apie 5 min.). Palikite atvėsti.
  3. Į dubenį persijokite abiejų rūšių miltus. Suberkite druską, kėlimo miltelius, gerai sumaišykite. Kitame dubenyje konditerine šluotele suplakite kiaušinius ir aliejų.
  4. Plona srovele supilkite šiltą grietinėlę (žiūrėkite, kad nebūtų karšta, antraip sutrauks kiaušinius).
  5. Į gautą masę maišydama suberkite miltų, kėlimo miltelių ir druskos mišinį. Įmaišykite karamelizuotus svogūnus, konservuotus kukurūzus. Sukrėskite į nepridegantį stiklinį stačiakampį kepimo indą.
  6. Viršų apšlakstykite lydytu sviestu, šaukite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite 35–40 min.

 

Ingredientai
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Kukurūzai: 150.00 g (150 - kukurūzų ir sauja konservuotų kukurūzų)
Miltai: 200.00 g (kvietinių)
Svogūnai: 2.00 vnt.
Rudasis cukrus: 1.00 valg. š.
Sviestas: 2.00 valg. š.
Grietinėlė: 200.00 ml (liesos)
Kėlimo milteliai: 2.00 arbat. š.
Druska: 1.00 arbat. š. (nubrauktas)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Airiška šviesi duona su soda
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.7 / 6
Kaip gaminti

1. Miltus sumaišykite su druska.

2. Sodą suberkite į jogurtą ir įpilkite vandens (2:1). Viską sumaišykite į lipnią tešlą ir ant stalo, pabarstyto miltais, minkykite apie 1 minutę.

3. Iš tešlos padarykite maždaug 15 cm skersmens ir 5 cm storio apvalų paplotį.

4. Jį pasidėkite ant skardos, išklotos kepimo popieriumi.

5. Paplotėlyje nuo vieno krašto iki kito įpjaukite maždaug 1 cm gylio kryžių.

6. Duoną 35 minutes kepkite 225 laipsnių orkaitėje.

7. Prieš išimdami iš skardos ir pjaustydami, kepiniui turite leisti visiškai atvėsti.

Patarimas. Kai kepsite šią duoną, atminkite, kad sumaišius sodą su kitais produktais, tešlą būtina kuo greičiau pašauti į orkaitę, kitaip kepinys neiškils ir bus kietas.

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Ingredientai
Miltai: 240.00 g (kvietiniai)
Soda: 2.00 g (0,5 arbat. š.)
Druska: 3.00 g (0,5 arbat. š.)
Jogurtas: 180.00 ml (natūralus)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Nomedos riešutų duona
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.6 / 10
Kaip gaminti

1. Trečdalį pasirinktų riešutų ir sėklų sumalkite smulkintuvu.

2. Malimui tinkamiausi saulėgrąžų ir moliūgų sėklos, žemės riešutai, taip pat linų sėmenys. Jie, beje, suteikia masei kibumo ir lipnumo.

3. Malkite tol, kol masė pasidarys lipni, kibs prie indo sienelių.

4. Migdolus ir likusius nuo malimo žemės riešutus tik truputį pasmulkinkite peiliu, o likusias moliūgų sėklas ir saulėgrąžas išvis palikite sveikas.

5. Maltus, smulkintus ir sveikus riešutus bei sėklas suberkite į vieną indą.

6. Kiaušinius suplakite ir įmaišykite su aliejumi į bendrą masę.

7. Įberkite druskos, cukraus, prieskoninių žolelių ir viską sumaišykite.

8. Išmaišytą masę sukrėskite į duonai kepti skirtą formą.

9. Kepimo indą su duona pašaukite į iš anksto iki 150 °C įkaitintą orkaitę ir apie valandą kepkite.

10. Iškeptą duonelę įvyniokite į drėgną rankšluostėlį ir palikite valandžiukei atvėsti.

Skanaus!

Luko Balandžio nuotr. / Nomeda Marčėnaitė
Luko Balandžio nuotr. / Nomeda Marčėnaitė

Receptas Nomedos Marčėnaitės

 

 

 

 

 

Ingredientai
Moliūgo sėklos: 100.00 g
Saulėgrąžos: 100.00 g (išlukštentos)
Migdolai: 100.00 g
Žemės riešutai: 100.00 g
Linų sėmenys: 100.00 g
Sezamo sėklos: 100.00 g
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (arba 5)
Aliejus: 2.00 valg. š. (saulėgrąžų arba alyvuogių)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Cukrus: 1.00 žiupsnelis
Rozmarinai: 1.00 žiupsnelis (Nomeda mėgsta įmaišyti žolelių, dažniausiai renkasi rozmariną)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Sodos duona
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.2 / 13
Kaip gaminti

1. Abiejų rūšių miltus, dribsnius, sodą ir druską sumaišykite giliame dubenyje.

2. Sudėkite kubeliais supjaustytą sviestą ir pirštais su miltais trinkite tol, kol gausite birius it smėlis trupinius.

3. Supilkite jogurtą, išmaišykite mediniu šaukštu ir greitai užminkykite tešlą. Ją išverskite ant miltais pabarstyto stalo, suformuokite 6 bandeles arba vieną didelį kepalą, sudėkite ant miltais pabarstytos kepimo skardos, aštriu peiliu įpjaukite pliuso ženklą ir pašaukite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę 30-35 minutėms.

4. Jei kepsite bandeles, stebėkite kepimo laiką – joms prireiks apytikriai 20-25 minučių.

Duoną geriausia suvalgyti per kelias dienas.

Skanaus!

Tinklaraštis „Duonos ir žaidimų“

Ingredientai
Miltai: 250.00 g
Rupių miltų (viso grūdo) 250.00 g
Avižiniai dribsniai: 125.00 g
Sviestas: 60.00 g (nesūdyto šalto)
Jogurtas: 300.00 ml
Druska: 1.00 arbat. š. (3/4 šaukštelio)
Soda: 2.00 arbat. š. (1 1/2 šaukštelio)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Sėklų, kruopų ir riešutų duona be miltų
6 asmenims
Pagaminsite per 4 val.
3.8 / 4
Kaip gaminti

Ne, ši duona tikrai nesipjaustys tobulomis riekelėmis, kaip mums įprasta juoda duona. Ji trapesnė, šlapesnė ir minkštesnė. Tačiau palikus duoną ant darbastalio kelias dienas, ji padžiūsta, tampa mažiau biri. Be to, supjausčius riekelėmis, šias galima iškepti (išdžiovinti?) orkaitėje, ir gausite sveikuoliškus traškučius!

Jei duona pernelyg subyrės pjaustant, taip pat nenusiminkite: sužerkite šiuos trupinius (kurie yra ne kas kita, kaip sveikuoliškų sėklų rinkinys), pašlakstykite juos šlakeliu aliejaus su jame sumaišytu sutrintu česnaku ir pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 120 °C maždaug 45 minutėms. Kepant kaskart maišykite, kad sėklos nesudegtų. Ką gausite? Ogi traškius pabarstus kasdienėms salotoms!

Išmirkusios sėklos ir ypač riešutai – lengviau virškinami, be to, jie tampa saldesni. Jau nekalbant apie tai, kad kiekvienas šios sveikuoliškos duonos ingredientas pats savaime yra perpildytas vitaminais, mineralais ir sveikais riebalais. Tad jei esate pasiruošę, namuose turite pakankamai migdolų riešutų, saulėgrąžų, bolivinių balandų (kynvos) ir neskrudintų grikių, griebkitės darbo nedelsdami.

1. Į dubenį suberkite migdolus, grikius, chiapsylium husks, sezamus, saulėgrąžas, druską, kokosų aliejų ir vandenį ir viską sumaišykite. Palikite išbrinkti mažiausiai 6 valandas (geriausia – pernakt)

2. Kol mišinys brinksta, išvirkite kynvas. Suberkite kruopas į puodą, užpilkite vandeniu, užvirkite, tada sumažinkite ugnį ir virkite uždengę apie 15 min., kol kruopos visiškai sugers vandenį. Palikite visiškai atvėsti.

 

3. Įkaitinkite orkaitę iki 160 °C. Sudėkite virtas kynvas į išbrinkusį mišinį ir gerai išmaišykite, suskaldydami visus susidariusius gumulėlius. Visą šią masę sudėkite į pailgą (11x21cm) kepimo indą, šiek tiek pateptą riebalais ir išklotą pergamentiniu popieriumi, gerai paspauskite tešlą, kad visos ertmės visiškai užsipildytų. Ant viršaus užberkite saulėgrąžų ir švelniai įspauskite jas į tešlos paviršių. Kepkite 1 val. 30 min.

4. Atsargiai išimkite duoną iš kepimo formos, nuimkite kepimo popierių ir atsargiai perkelkite kepaliuką ant grotelių (tik labai atsargiai, nes duona bus labai trapi!), padėtų virš kepimo skardos (kad į ją, jei ką, nubyrėtų atskilusios saulėgrąžos). Sugrąžinkite į orkaitę ir toliau kepkite tokioje pat temperatūroje dar 1 valandą ir 15 minučių, arba kol visas kepaliukas gražiai paruduos.

5. Palikite visiškai atvėsti prieš pjaustydami.

Ingredientai
Migdolai: 160.00 g
Grikiai: 150.00 g (neskrudintų)
Chia sėklos: 50.00 g
Sezamo sėklos: 80.00 g
Saulėgrąžos: 120.00 g (ir dar šiek tiek pabarstyti viršui)
Druska: 1.00 arbat. š.
Kokosų aliejus: 60.00 ml (tirpinto)
Vanduo: 875.00 ml (625 ml sėklų mirkymui ir 250 ml kynvai virti)
Peržiūrėti detalesnę informaciją

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Aktualu

„Čia – estai, čia – rusai“: rinkimų kampanijos plakatas sukėlė skandalą Taline

24sek

N.Wolterso žmonai linkėjimus siuntęs Šaras džiaugėsi pozityviais „Žalgirio“ postūmiais

15min iš Gdansko Aktualu

Gdanskas atiduoda paskutinę pagarbą nužudytam merui – karstą lydėjo tūkstančiai

Vardai

„Žmonės 2019“ apdovanojimai: vyriškos ašaros, naujoko sėkmė ir įkvepiančios kalbos

Aktualu

Prezidento rinkimai artėja – R.Žemaitaitis įvardijo naujas galimas pavardes

24sek

Juoda serija nutraukta įspūdingai – Kauno „Žalgiris“ parbloškė „Panathinaikos“

Vardai

Dūzgės neįprastoje aplinkoje: Operos ir baleto teatre įžymybės šventė kartu su metų geriausiais

Kultūra

Įvertino M.Ivaškevičiaus partizanus: vaizduoti ne kaip idealizuoti herojai, o kaip sudėtingos asmenybės

Vardai

Karolina Meschino ir Remis nustebino išskirtiniu stiliumi: aprangą derino prie reperio plaukų spalvos

15min iš Dakaro Gazas

Gera žinia: Balys Bardauskas po operacijos šypsosi ir drąsina kitus

Įspūdingiausi 2019 metų Dakaro ralio kadrai

24sek

Akinantį šou sukūręs Aaronas White'as: „Dėl to mes žaidžiame krepšinį“

Vardai

Operos ir baleto teatre – iškilmingi apdovanojimai: ant raudono kilimo sublizgo ryškiausios žvaigždės

Atsisveikinimas su Sauliumi Karosu

15min iš Berlyno Verslas

„Karas“ baigtas: nuo kitos savaitės lenkai vėl įsileis lietuviškas kiaules

Pasaulis kišenėje

„Wizz Air“ pakėlė bagažo kainas – norint pasiimti lagaminą teks mokėti daugiau

24sek

Sensacija Eurolygoje – „Budučnost“ nukovė Madrido „Real“ žvaigždes

Aktualu

Panevėžio rajone prie įklimpusio „Opel“ aptiktas vyras atsisakė tikrintis blaivumą

Verslas

Karalius nukarūnuotas: JAV rinką drebinusio namo kaina sumažinta beveik perpus

Aktualu

Vilniuje nufilmuotas „holivudinis“ epizodas: į veidą nukreiptas ginklas – baisiau už raudoną šviesoforą

15min iš Berlyno Verslas

Berlyno „Žaliojoje savaitėje“ liejasi alkoholis: mažiau už lietuvius turi tik lenkai ir rusai

Aktualu

Devynmetės įvaikinimo drama: buvęs garsus teisėjas nesupranta kolegos motyvų

Aktualu

Dūžta viltys išeiti į laisvę: amnestija bus pritaikyta tik nedaugeliui

15min iš Dakaro Gazas

Dakaro dienoraštis Nr.10. Kodėl Dakaro čempionas sveikinasi lietuviškai?

24sek

Milano „Olimpia“ krizė – po dramatiško finišo krito Vitorijoje

Naujienos

Aktualu

„Čia – estai, čia – rusai“: rinkimų kampanijos plakatas sukėlė skandalą Taline

24sek

N.Wolterso žmonai linkėjimus siuntęs Šaras džiaugėsi pozityviais „Žalgirio“ postūmiais

15min iš Gdansko Aktualu

Gdanskas atiduoda paskutinę pagarbą nužudytam merui – karstą lydėjo tūkstančiai

Vardai

„Žmonės 2019“ apdovanojimai: vyriškos ašaros, naujoko sėkmė ir įkvepiančios kalbos

Aktualu

Prezidento rinkimai artėja – R.Žemaitaitis įvardijo naujas galimas pavardes

24sek

Juoda serija nutraukta įspūdingai – Kauno „Žalgiris“ parbloškė „Panathinaikos“

Vardai

Dūzgės neįprastoje aplinkoje: Operos ir baleto teatre įžymybės šventė kartu su metų geriausiais

Kultūra

Įvertino M.Ivaškevičiaus partizanus: vaizduoti ne kaip idealizuoti herojai, o kaip sudėtingos asmenybės

Vardai

Karolina Meschino ir Remis nustebino išskirtiniu stiliumi: aprangą derino prie reperio plaukų spalvos

15min iš Dakaro Gazas

Gera žinia: Balys Bardauskas po operacijos šypsosi ir drąsina kitus

Įspūdingiausi 2019 metų Dakaro ralio kadrai

24sek

Akinantį šou sukūręs Aaronas White'as: „Dėl to mes žaidžiame krepšinį“

Vardai

Operos ir baleto teatre – iškilmingi apdovanojimai: ant raudono kilimo sublizgo ryškiausios žvaigždės

Atsisveikinimas su Sauliumi Karosu

15min iš Berlyno Verslas

„Karas“ baigtas: nuo kitos savaitės lenkai vėl įsileis lietuviškas kiaules

Pasaulis kišenėje

„Wizz Air“ pakėlė bagažo kainas – norint pasiimti lagaminą teks mokėti daugiau

24sek

Sensacija Eurolygoje – „Budučnost“ nukovė Madrido „Real“ žvaigždes

Aktualu

Panevėžio rajone prie įklimpusio „Opel“ aptiktas vyras atsisakė tikrintis blaivumą

Verslas

Karalius nukarūnuotas: JAV rinką drebinusio namo kaina sumažinta beveik perpus

Aktualu

Vilniuje nufilmuotas „holivudinis“ epizodas: į veidą nukreiptas ginklas – baisiau už raudoną šviesoforą

15min iš Berlyno Verslas

Berlyno „Žaliojoje savaitėje“ liejasi alkoholis: mažiau už lietuvius turi tik lenkai ir rusai

Aktualu

Devynmetės įvaikinimo drama: buvęs garsus teisėjas nesupranta kolegos motyvų

Aktualu

Dūžta viltys išeiti į laisvę: amnestija bus pritaikyta tik nedaugeliui

15min iš Dakaro Gazas

Dakaro dienoraštis Nr.10. Kodėl Dakaro čempionas sveikinasi lietuviškai?

24sek

Milano „Olimpia“ krizė – po dramatiško finišo krito Vitorijoje

Vardai

Gera keliauti kartu

Praktiški patarimai

Video

00:21
20:23
01:49

Maistas

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką