Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Knygos „Ką kanda šalna“ receptai: patiekalai iš grybų, kuriuos galima rinkti net žiemą

Ant medžių auga kelios rūšys grybų, kurie tinka maistui, ir nemažai tinkamų vaistams ar arbatoms virti. Valgomi du pagrindiniai grybai – juodkotės ugniabudės ir kelios rūšys kreivabudžių. Pastarosios renkamos nuo lapkričio iki tikros žiemos kai prasideda šalčiai. O juodkotės ugniabudės gali būti renkamos ištisą žiemą, nes prasidėjus atodrėkiui jos vėl atgyja ir auga toliau. Šį grybą galima rinkti iki pat pavasario, kol pavasarinė saulė išdžiovina medžių kamienus.
Šaltojo sezono grybai
Šaltojo sezono grybai / Augio Narmonto nuotr.

Juodakotės ugniabudės

Šie grybai mėgsta drėgnus paupio lapuočių krūmynus, auga ant nudžiuvusių medžių, po žieve ar tiesiog ant trūnijančio kamieno. Mėgsta guobas, alksnius, uosialapius klevus. Auga kaip kelmučiai – guotais, todėl jų nesunku prisirinkti. Šis grybas yra sukultūrintas ir auginamas grybų fermose, jį labai mėgsta rytiečiai, kultūrinis ugniabudės vardas – Enoki grybas. Šio grybo galite rasti ir mūsų parduotuvėse.

Juodkotė ugniabudė tinka salotoms, ją galima valgyti žalią, kepti, virti, dėti į pyragus, padažus, saldžius kremus.

Juodkotę ugniabudę nesunku atskirti, bet reikia būti budriems – ji turi panašiai atrodančių nuodingų giminaičių. Ugniabudės auga ant lapuočių, kuokštais, vėlų rudenį ir žiemą (nors žinynai sako, kad ir vasarą galima rasti – aš tada tiesiog jų neieškau…). Jų kotelis į apačią tamsėja, todėl ir pavadinta „juodakote“, tai vienas iš būdingų požymių. Kitas labai įprastas šiam grybui – tai geltona gleivėta, kaip kazlėkų, kepurėlė. Ir jei grybas turi šiuos abu požymius – galite paragauti, jis dar turi saldoką skonį, dėl kurio dažnai naudojamas saldiems patiekalams gaminti. Tačiau visada atsiminkite, kad yra panašių nuodingų grybų – tai eglinė ir rudeninė kūgiabudės. Tik tiek, kad jos auga vasarą ir rudenį, ant spygliuočių, turi sijonėlius, negleivėtas kepurėles ir kitos spalvos kotelius.

Asmeninio albumo nuotr./Ieva Šidlaitė
Asmeninio albumo nuotr./Ieva Šidlaitė

Saldžiarūgštis ugniabudžių mirkalas ir kukurūziniai traškučiai su žolelėmis

Ugniabudės geras grybas, kai geresnių nėra… Bet smulkus. Todėl jo daug nesuvalgysi, geriau ugniabudes dėti į įvarius padažus. Ir dar – jos turi gan keistą, saldų skonį, todėl vienas valgyti būna keistoka. Aš iš jų dažniausiai darau mirkalą su kukurūziniais traškučiais.

Ingredientai:

mirkalui:

  • ugniabudės;
  • mažas svogūnas arba pavasariniai svogūnai su laiškais;
  • česnako skiltelė;
  • maža aitrioji paprika;
  • aliejaus (kepimui);
  • žolelių acto, žolelių sirupo, biterio, druskos ir pipirų.

traškučiams:

  • 250 g kukurūzų miltų;
  • 2 arbat. šaukšt. kiaulės taukų arba aliejaus;
  • vandens;
  • druskos.

Gaminimas:

1. Ant aliejaus pakepiname susmulkintą svogūną ir česnaką, kol pasidarys permatomi, sudedame čili, pasmulkintus grybus ir troškiname kol suminkštės. O tai ilgai netrunka, nes ugniabudės pakankamai minkštos ir trapios. Užpilame šlakeliu žolelių acto ir pagardiname šaukštelių sirupo ir biterio. Pasūdome, jei reikia įberiame pipirų. Viską patroškiname kokias 5 minutes ir atvėsiname.

2. Traškučiams suberiame miltus į dubenį, įdedame taukus, druską ir išminkome kočiojamą tešlą. Ją suskirstome nedideliais gabaliukais ir iškočiojame blynelius – tortilijas. Juos kepame ant sausos ketaus keptuvės iš abiejų pusių, o tada įvyniojame į rankšluostį, kad nesukietėtų. Grybų mirkalą galima vynioti ir į blynelius. O jei norite traškučių, tai blynelius supjaustykite trikampiais ir kepkite iki 180°C laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje kol pagels ir taps traškūs.

Augio Narmonto nuotr./Grybų paieškos šaltuoju sezonu
Augio Narmonto nuotr./Grybų paieškos šaltuoju sezonu

Raugo keksiukai su ugniabudėmis ir jogurtiniu ugniabudžių kremu

Jei turite savo duonos raugą, išsikepkite keksiukų. O jei neturite – tiesiog pritaikykite kitą keksų receptą. Ugniabudės suteiks keistai karamelinį skonį kepiniui.

Ingredientai:

keksiukams:

  • 1/2 stiklinės aktyvaus kvietinio raugo;
  • 1 1/2 stiklinės miltų;
  • šiek tiek vandens;
  • 100 g tirpinto sviesto;
  • 1 kiaušinis;
  • 100 g cukraus;
  • žiupsnis druskos;
  • 1 arbat. šaukšt. kepimo sodos;
  • 1/2 stiklinės susmulkintų ugniabudžių.

kremui:

  • 1/2 l natūralaus jogurto;
  • žolelių sirupo ar cukraus pudros;
  • šiek tiek ugniabudžių.

Gaminimas:

1. Iš vakaro sumaišykite raugą, 1 stiklinę miltų ir vandenį, tešla turi būti kaip blynams – maišoma šaukštu.

2. Jogurtą supilkite į tankia marle išklotą sietą, kad nuvarvėtų išrūgos.

3. Kitą dieną sudėkite kiaušinį, cukrų, sodą, tirpintą sviestą, druską ir ugniabudes ir išmaišykite tešlą – ji bus gan skysta ir lipni. Sudėkite tešlą į keksiukų formeles ir kepkite iki 180°C laipsnių įkaitintoje orkaitėje kol pagels ir įbestas pagaliukas bus sausas.

4. Kremui jogurtą išverskite į dubenį, įpilkite šiek tiek sirupo ar pasaldykite cukraus pudra, gerai išmaišykite, sudėkite pasmulkintas ugniabudes ir įmaišykite jas į kremą. Keksiukus atvėsinkite ir aptepkite jogurto kremu.

Kreivabudės

Šį grybą mes dažniausiai perkame parduotuvėse, ir visai veltui, ypač vėlų rudenį ar pavasarį. Kreivabudės auga ir mūsų miškuose ar pakrūmėse ant negyvų lapuočių – gluosnių, drebulių, šermukšnių ar blindžių. Juos grybauti lengva – grybai lengvai atskiriami ir dideli, užtikus vieną guotą užteks visai šeimai pietums. Lietuvoje auga pilkšvoji kreivabudė ir gluosninė kreivabudė.

Kreivabudės skanios keptos, troškintos, galima dėti į sriubas arba net daryti džiovintus grybų užkandžius.

Kreivabudės skanios keptos, troškintos, galima dėti į sriubas arba net daryti džiovintus grybų užkandžius, kuriuos galima įsimesti į krepšį ir užkandžiauti rimtai grybaujant.

Mūsų sodyboje jos mėgsta augti ant graikinio riešutmedžio. Kaip tik saugojau gražų kuokštą šių grybų knygos fotosesijai – bet po kelių dienų pastebėjau, kad jos nuėstos. Valgyta dideliausiais kąsniais, su pasimėgavimu, net iš nasrų dribo trupiniai… Greičiausiai stirnos ar elnio darbas – taip kad radę nežiopsokit ir iš karto susirinkit grybus.

Augio Narmonto nuotr. /Knyga „Ką kanda šalna“
Augio Narmonto nuotr. /Knyga „Ką kanda šalna“

Keptos kreivabudės su žolelių actu

Kreivabudė – labai skanus grybas, ir tinka sriuboms, troškiniams, kepimui virimui ir viskam kitam. Bet kaip ir visi ant medžių augantys grybai, jos yra kiek kietokos. Parduotuvėje pirktos gal bus minkštesnės, bet surinktas nuo medžių prieš gamindami supjaustykite smulkiau – geriausia siauromis juostelėmis. Ir pabandykite tiesiog išsikepti ant sviesto, su šlakeliu žolelių acto – tokias kreivabudes galima dėti ant skrebučių, patiekti prie grilintos mėsos ar daržovių, trumpam pamarinuoti.

Ingredientai:

  • Kreivabudžių;
  • sviesto kepimui;
  • šlakelis žolelių acto, žolelių sirupo;
  • druskos ir pipirų, laukinių prieskoninių žolelių.

Gaminimas:

1. Kreivabudes supjaustome plonomis juostelėmis ir apkepame ant sviesto, kol suminkštės. Pilame actą, truputį sirupo, pabarstome druska ir pipirais. Troškiname uždengtoje keptuvėje 10-15 minučių.

Galite valgyti tik iškeptas, arba sudėti į mažą stiklainėlį, paviršių užpilti aliejumi, kad apsemtų grybus ir laikyti šaldytuve iki 2 savaičių.

Džiovintos marinuotos kreivabudės

Dauguma grybų tinkami gaminti džiovintus traškučius ar tiesiog „sveikus užkandžius“. Tai yra toks maistas, kurį gali sau kramtyti kai neturi ką veikti spoksodamas į televizorių ar kompiuterio ekraną arba laikyti kišenėje ir graužti miške. Kreivabudės tam itin tinkamos, nes jos jau pačios pakankamai kietos.

Ingredientai:

  • Kreivabudžių;
  • žolelių acto ir žolelių sirupo;
  • sojos padažo;
  • šlakelio gero aliejaus.

Gaminimas:

1. Sumaišome actą, sirupą, soją, aliejų, galima dar įdėti papildomai druskos. Kreivabudes supjaustome plonomis juostelėmis ir užpilame marinatu.

2. Laikome šaldytuve parą, kad gerai išsimarinuotų. Po paros išimame grybus, supilame į sietelį, kad nuvarvėtų marinatas ir džioviname elektrinėje džiovyklėje. Galite džiovinti iki traškumo arba tik tiek, kad būtų sausos ir lengvai lankstytųsi – kaip džiovinti pomidorai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius