Dabar populiaru
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Lietuvos virtuvė: virtinių įdarai

Virtiniai
Shutterstock nuotr. / Virtiniai
Šaltinis: 15min
0
Skaitysiu vėliau
A A

Lietuvių virtuvėje nuo seno populiarūs virtiniai – miltinis patiekalas, kuris ruošiamas su įvairiais įdarais. Subalansuota kiekvienam pagal skonį!

Daugiau 15min Maistas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

Virtiniai vadinami Rytų Europos šalių – Rusijos, Baltarusijos, Urainos, Lenkijos ir, žinoma, Lietuvos – tradiciniu patiekalu. Kita vertus, virtiniai ar į juos panašūs kitaip vadinami patiekalai nuo seno buvo gaminami daugelyje pasaulio šalių: nuo Kinijos iki Rusijos ar net Prancūzijos. Taigi karūnuoti juos kurios nors vienos šalies kulinariniu paveldu būtų sudėtinga. Įvairiose šalyse šis patiekalas išsiskiria šiek tiek skirtingu tešlos receptu, skirtingais įdarais, tačiau pats principas išlieka toks pat: įvairiais produktais įdaryti tešlos lakšteliai verdami vandenyje.

Lietuvoje ir kitose Rytų Europos šalyse dažniausiai būdavo ruošiami nesaldūs virtiniai (koldūnai) su mėsos, grybų, daržovių, varškės, raugintų kopūstų ir kitais įdarais. Tačiau kartais verdami ir saldūs virtininukai, pavyzdžiui, su uogų (vyšnių ar mėlynių) įdaru.

Taigi siūlome išmėginti keletą mūsų šalyje nuo seno populiarių įdarų.

Receptas: Jautienos įdaras virtiniams
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
2.9 / 7
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Jautiena: 500.00 g (virta)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Aliejus: 1.00 valg. š. (arba tirpinti riebalai)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (virti)
Petražolės: 2.00 vnt. (keli lapeliai)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Sultinys: 50.00 ml
Kaip gaminti
  1. Jautieną sumalkite.
  2. Sudėkite supjaustytą riebaluose (ar aliejuje) pakepintą svogūną, sukapotus petražolių lapelius ir susmulkintus virtus kiaušinius.
  3. Pagardinkite prieskoniais ir išmaišykite. Jei įdaras atrodo per kietas, įpilkite šlakelį sultinio.
  4. Patiekite su kepintais lašinukais ir svogūnais.
Receptas: Mėsos ir grybų įdaras virtiniams
5 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
4.2 / 5
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Kiauliena: 400.00 g (virta)
Grybai: 1.00 st. (apvirti, švieži)
Svogūnai: 1.00 vnt. (1–2)
Aliejus: 1.00 valg. š. (arba riebalai)
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Džiūvėsiai: 50.00 g (malti)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti, pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Virtą kiaulieną sumalkite.
  2. Keptuvėje įkaitinkite šaukštą riebalų (ar aliejaus). Apkepinkite supjaustytus grybus ir kapotus svogūnus.
  3. Perdėkite iš keptuvės į dubenį. Sudėkite maltą kiaulieną, išplaktą kiaušinį, suberkite džiūvėsėlius. Viską išmaišykite ir pagardinkite pipirais ir druska pagal skonį.
  4. Patiekite su kepintais lašinukais ir svogūnais.
Receptas: Kumpio įdaras virtiniams
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.7 / 3
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Kumpis: 300.00 g (rūkytas)
Grybai: 6.00 vnt. (džiovinti)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Aliejus: 1.00 valg. š. (arba riebalai)
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Grybus išmirkykite, tuomet išvirkite ir sukapokite.
  2. Svogūną supjaustykite ir pakepinkite keptuvėje įkaitintuose riebaluose (arba aliejuje).
  3. Grybus ir svogūnus sumaišykite su susmulkintu kumpiu. Įmaišykite plaktą kiaušinį, pagardinkite druska ir pipirais pagal skonį.
  4. Patiekite su kepintais lašinukais ir svogūnais.

Receptų šaltinis – „Lietuviški patiekalai“ (1991 m.). Sudarytoja – Julija Kairienė


ĮVAIRIŲ VIRTINUKŲ RECEPTŲ GALITE RASTI ČIA.

Komentarai
Daugiau straipsnių nėra
Rodyti senesnius straipsnius
Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką