Dabar populiaru
Publikuota: 2014 sausio 8d. 13:00

Lietuvos virtuvė: virtinių įdarai

Virtiniai
Shutterstock nuotr. / Virtiniai

Lietuvių virtuvėje nuo seno populiarūs virtiniai – miltinis patiekalas, kuris ruošiamas su įvairiais įdarais. Subalansuota kiekvienam pagal skonį!

Virtiniai vadinami Rytų Europos šalių – Rusijos, Baltarusijos, Urainos, Lenkijos ir, žinoma, Lietuvos – tradiciniu patiekalu. Kita vertus, virtiniai ar į juos panašūs kitaip vadinami patiekalai nuo seno buvo gaminami daugelyje pasaulio šalių: nuo Kinijos iki Rusijos ar net Prancūzijos. Taigi karūnuoti juos kurios nors vienos šalies kulinariniu paveldu būtų sudėtinga. Įvairiose šalyse šis patiekalas išsiskiria šiek tiek skirtingu tešlos receptu, skirtingais įdarais, tačiau pats principas išlieka toks pat: įvairiais produktais įdaryti tešlos lakšteliai verdami vandenyje.

Lietuvoje ir kitose Rytų Europos šalyse dažniausiai būdavo ruošiami nesaldūs virtiniai (koldūnai) su mėsos, grybų, daržovių, varškės, raugintų kopūstų ir kitais įdarais. Tačiau kartais verdami ir saldūs virtininukai, pavyzdžiui, su uogų (vyšnių ar mėlynių) įdaru.

Taigi siūlome išmėginti keletą mūsų šalyje nuo seno populiarių įdarų.

Receptai
Receptas: Jautienos įdaras virtiniams
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
2.9 / 7
Kaip gaminti
  1. Jautieną sumalkite.
  2. Sudėkite supjaustytą riebaluose (ar aliejuje) pakepintą svogūną, sukapotus petražolių lapelius ir susmulkintus virtus kiaušinius.
  3. Pagardinkite prieskoniais ir išmaišykite. Jei įdaras atrodo per kietas, įpilkite šlakelį sultinio.
  4. Patiekite su kepintais lašinukais ir svogūnais.
Ingredientai
Jautiena: 500.00 g (virta)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Aliejus: 1.00 valg. š. (arba tirpinti riebalai)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (virti)
Petražolės: 2.00 vnt. (keli lapeliai)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Sultinys: 50.00 ml
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Mėsos ir grybų įdaras virtiniams
5 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
4.2 / 5
Kaip gaminti
  1. Virtą kiaulieną sumalkite.
  2. Keptuvėje įkaitinkite šaukštą riebalų (ar aliejaus). Apkepinkite supjaustytus grybus ir kapotus svogūnus.
  3. Perdėkite iš keptuvės į dubenį. Sudėkite maltą kiaulieną, išplaktą kiaušinį, suberkite džiūvėsėlius. Viską išmaišykite ir pagardinkite pipirais ir druska pagal skonį.
  4. Patiekite su kepintais lašinukais ir svogūnais.
Ingredientai
Kiauliena: 400.00 g (virta)
Grybai: 1.00 st. (apvirti, švieži)
Svogūnai: 1.00 vnt. (1–2)
Aliejus: 1.00 valg. š. (arba riebalai)
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Džiūvėsiai: 50.00 g (malti)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti, pagal skonį)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Kumpio įdaras virtiniams
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.7 / 3
Kaip gaminti
  1. Grybus išmirkykite, tuomet išvirkite ir sukapokite.
  2. Svogūną supjaustykite ir pakepinkite keptuvėje įkaitintuose riebaluose (arba aliejuje).
  3. Grybus ir svogūnus sumaišykite su susmulkintu kumpiu. Įmaišykite plaktą kiaušinį, pagardinkite druska ir pipirais pagal skonį.
  4. Patiekite su kepintais lašinukais ir svogūnais.
Ingredientai
Kumpis: 300.00 g (rūkytas)
Grybai: 6.00 vnt. (džiovinti)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Aliejus: 1.00 valg. š. (arba riebalai)
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją

Receptų šaltinis – „Lietuviški patiekalai“ (1991 m.). Sudarytoja – Julija Kairienė


ĮVAIRIŲ VIRTINUKŲ RECEPTŲ GALITE RASTI ČIA.

Pažymėkite klaidą tekste pele, prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Verslas

Nerijus Numavičius atidarė parduotuvę Londono pakraštyje

Gazas

15min studijoje – Dakaro išbandymams pasirengęs motociklininkas Arūnas Gelažninkas

Aktualu

Panevėžyje policija sulaikė septyniolikmečio žudikus – abu jie nepilnamečiai

Verslas

Ainis Kavaliauskas traukiasi iš „Microsoft Lietuva“ vadovo pareigų

Vardai

Ineta Stasiulytė atvirai – apie pirmą bučinį, išdavystę ir kodėl ji kišo adatą į duonos kepalą

24sek

Ž.Obradovičius laukia akistatos su Šaru: „Niekas nesitikėjo, kad jie čia bus“

Istorinės pergalės vaizdai: kapitono sprogdinantis dėjimas ir kelialapis į Eurolygos finalo ketvertą

Aktualu

JK imsis priemonių prieš jos užjūrio teritorijose laikomus rusų oligarchų pinigus

24sek

Eurolygos dovanos: „Žalgiris“ pergalėmis užsidirbo įspūdingą premiją

Įspūdingas Kumgango kalno kurortas Šiaurės Korėjoje

Verslas

Alkoholio reklama lietuvius pasiekia iš užsienio: CNN reklamuoja lietuvišką brendį

Jaudinanti „Žalgirio“ pergalė: Š.Jasikevičiaus akyse suspindo ašaros

24sek

Euforijos apimtas Kaunas siūlo Šarą pripažinti garbės piliečiu

Gazas

Kaune – vienas moderniausių autoservisų Baltijos šalyse

Aktualu

Nyderlandų policija uždarė „keršto pornografijos“ portalą, sulaikė tris asmenis

Naujienos

Verslas

Nerijus Numavičius atidarė parduotuvę Londono pakraštyje

Gazas

15min studijoje – Dakaro išbandymams pasirengęs motociklininkas Arūnas Gelažninkas

Verslas

Ainis Kavaliauskas traukiasi iš „Microsoft Lietuva“ vadovo pareigų

Aktualu

Panevėžyje policija sulaikė septyniolikmečio žudikus – abu jie nepilnamečiai

24sek

Ž.Obradovičius laukia akistatos su Šaru: „Niekas nesitikėjo, kad jie čia bus“

Vardai

„Billboard“ latino muzikos apdovanojimuose – „Despacito“ triumfas ir nėščios Cardi B pasirodymas

Istorinės pergalės vaizdai: kapitono sprogdinantis dėjimas ir kelialapis į Eurolygos finalo ketvertą

Aktualu

JK imsis priemonių prieš jos užjūrio teritorijose laikomus rusų oligarchų pinigus

24sek

Eurolygos dovanos: „Žalgiris“ pergalėmis užsidirbo įspūdingą premiją

Įspūdingas Kumgango kalno kurortas Šiaurės Korėjoje

Vardai

Ineta Stasiulytė atvirai – apie pirmą bučinį, išdavystę ir kodėl ji kišo adatą į duonos kepalą

Jaudinanti „Žalgirio“ pergalė: Š.Jasikevičiaus akyse suspindo ašaros

24sek

Euforijos apimtas Kaunas siūlo Šarą pripažinti garbės piliečiu

Gazas

Kaune – vienas moderniausių autoservisų Baltijos šalyse

Aktualu

Nyderlandų policija uždarė „keršto pornografijos“ portalą, sulaikė tris asmenis

Vardai

Grąžinti verta

„Daugiau šypsenos“

Kuriu ir apsaugau

„Susitikime lauke“

Praktiški patarimai

Renginių gidas

Unicef vaikų bėgimas „Už kiekvieną vaiką“

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką