-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Nidos receptas: improvizacijos įdarytų paprikų tema

Įdarytos daržovės visais laikais buvo rudens kulinariniuose topuose. Ir ne vien dėl to, kad užderėjus gausiam derliui norisi visą jį sudėti į puodą. Dar ir todėl, kad tokį maistą paprasta pagaminti iš anksto kelioms dienoms į priekį.
Nida Degutienė ir jos gamintos įdarytos paprikos
Nida Degutienė ir jos gamintos įdarytos paprikos / Nidos Degutienės nuotr.

Juk po vasaros sugrįžus į darbus ir mokyklas, rugsėjį laiką tenka skaičiuoti visiškai kitaip, prisitaikyti prie naujos rutinos. Todėl iš anksto paruoštas puodas su vakariene gali būti tikra palaima šeimai susirinkus po mokslų ir darbų bendrai vakarienei.

Paprikas galima įdaryti tiek maltos mėsos ir ryžių įdaru, tiek ir daržovėmis, o ir pačios paprikos šiam patiekalui tinka visokios – raudonos, geltonos ar žalios, saldžiosios. Bet man kažkodėl atrodo, kad tinkamiausios visgi tos balkšvai gelsvos, kurios uždera Lietuvos ūkininkų daržuose besibaigiant vasarai.

Mano receptas – labai „iš akies“, tad kviečiu visus improvizuoti ir susikurti sau tinkamą skonį!

Įdarytos paprikos

Ingredientai (4 asm.):

  • 8 nedidelės saldžiosios paprikos;
  • šlakelis aliejaus;
  • 1 svogūnas, supjaustytas kubeliais;
  • pundelis morkų, supjaustytų griežinėliais;
  • druskos, pipirų, aitriosios paprikos;
  • pomidorų pastos;
  • Patiekimui: grietinės ir adžikos, virtų bulvių.

įdarui:

  • apie 1/2 kg maltos mėsos (tiks jautiena, ėriena, žvėriena, kiauliena, kalakutiena ar mišinys);
  • apie 1/2 stiklinės ryžių;
  • šlakelis aliejaus;
  • 1/2 svogūno, supjaustyto smulkiais kubeliais;
  • 2 skiltelės česnako, susmulkintos;
  • druskos, pipirų, aitriosios paprikos, saldžiosios paprikos, šiek tiek rūkytos paprikos ir šiek tiek kumino;
  • smulkiai kapotų žalumynų (petražolių, kalendrų ar kitokių, ir dar šiek tiek patiekimui).

Gaminimas:

1. Pradėkite nuo įdaro. Ryžius užpilkite vandeniu (pusei stiklinės – nepilna stiklinė vandens) ir išvirkite. Kol ryžiai verda, apkepinkite svogūnus, kol jie švelniai apskrus. Pačioje pabaigoje sudėkite susmulkintą česnaką ir po pusės minutės nukelkite nuo ugnies.

2. Dubenyje sumaišykite maltą mėsą (man skaniausia, kai mėsa malta stambiai), išvirtus ryžius, apkepintus svogūnus, pagardinkite druska ir prieskoniais (berkite tokius, kokius mėgstate arba tuos, kurių turite), suberkite sukapotus žalumynus ir viską gerai išmaišykite.

3. Paruoškite įdarymui paprikas: nupjaukite jų viršūnes, ir išimkite sėklas ir membranas, praskalaukite ertmę vandeniu. Kimškite įdaro vis paspausdami, kad visa ertmė kuo labiau užsipildytų. Uždenkite įdarytą papriką nupjauta „kepurėle“.

4. Dideliame troškintuve (aš naudoju ketaus) įkaitinkite šlakelį aliejaus ir jame kepinkite svogūnus tol, kol jie suminkštės. Suberkite morkas ir toliau kepinkite, kol morkos lengvai karamelizuosis. Pagardinkite druska, pipirais ir aitriąja paprika, tada įdėkite apie 2–3 šaukštus pomidorų pastos. Viską išmaišykite. Įpilkite šiek tiek vandens (apie 1 stiklinę), ir dar pamaišykite, kad pomidorų pasta ištirptų. Tada statykite į troškintuvą paprikas (galima jas ir guldyti, bet man gražiau, kai jos stovi, ir kai koteliai styro viršuje), vieną prie kitos. Įpilkite dar šiek tiek vandens, jei trūksta, kad paprikos būtų uždengtos maždaug iki 2/3 savo aukščio. Jei vandens įpilsite daugiau, nieko tokio, turėsite skystesnį padažą). Galite įberti dar šiek tiek druskos, pagal skonį.

5. Uždenkite puodą, užvirinkite, ir palikite troškintis ant nedidelės ugnies apie 40 min. Aš dažniausiai užvirus troškintuvą perkeliu į orkaitę, įkaitintą iki 160 laipsnių ir palieku troškintis apie valandą (ir pvz., einu pasivaikščioti).

6. Patiekite įdarytas paprikas pabarstę žalumynais, su virtomis bulvėmis, grietine ir būtinai kaukazietiška adžika! Ji čia labai tinka.

Nidos Degutienės nuotr. /Įdarytos paprikos
Nidos Degutienės nuotr. /Įdarytos paprikos

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius