Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Nidos receptas: prancūziško stiliaus moliūgų apkepas „gratin“

Žiemos mėnesiais viena geidžiamiausių daržovių ant stalo yra moliūgas. Ne tik dėl savo ryškiai oranžinės spalvos, primenančios saulėtas vasaros dienas, bet ir dėl universalumo jį ruošiant: moliūgai tinka sriuboms, apkepams, blynams ir garnyrams. Šiandien siūlau jums išmėginti moliūgų gratiną, kuris Prancūzijoje neretai patiekiamas kaip įspūdingas garnyras.
Nida Degutienė ir jos keptas moliūgų apkepas
Nida Degutienė ir jos keptas moliūgų apkepas / Nidos Degutienės nuotr.

Gratinas – tai prancūziškos virtuvės kepinys, kuris man toks skanus pats vienas, kad retai pasigendu ko nors papildomai. Klasikinis gratinas kepamas iš bulvių, tačiau nuostabus jis ir iš cukinijų, kalafiorų, baklažanų ir kitokių daržovių. O štai šis, su moliūgais, ne tik lengvai paruošiamas, bet gali būti pagamintas iš anksto (nors ir prieš dvi dienas!) iki tos vietos, kur reikia jį pašauti finaliniam iškepimui ir apskrudimui. Tad tokie iš anksto paruošiami patiekalai tikrai labai patogūs, kai norisi kuo daugiau darbų nudirbti į priekį, tada, kada turim daugiau laiko.

Šiam gratinui tiks bet kuri moliūgų rūšis, tačiau aš rekomenduoju rinktis tuos, kurie turi ypač minkštą odelę. Iškepusios jos nereikės nupjaustyti, ji tiesiog bus tinkama valgyti. Kepdami nepagailėkite rozmarinų ir čiobrelių – jie suteiks garnyrui labai žiemišką ir šventišką atspalvį.

Nidos Degutienės nuotr. /Moliūgų apkepas „gratin“
Nidos Degutienės nuotr. /Moliūgų apkepas „gratin“

Moliūgų gratinas

Ingredientai (6 asm.):

  • 1,5kg sviestinio (ar kitokios rūšies) moliūgo, supjaustyto 1cm storio riekelėmis;
  • 2-3 šaukštai alyvuogių aliejaus;
  • 1 vidutinio dydžio svogūnas, supjaustytas plunksnelėmis;
  • 2 skiltelės česnako, supjaustytos plonais griežinėliais;
  • 1 šaukštas šviežio rozmarino lapelių, smulkiai supjaustytų;
  • 1 šaukštas šviežių čiobrelio lapelių;
  • 125 g fermentinio sūrio (rinkitės supjaustytą juostelėmis);
  • ½ stiklinės (125 ml) grietinėlės;
  • žiupsnelis tarkuoto muskato riešuto;
  • ½ stiklinės (35 g) džiūvėsių;
  • patiekimui – šviežių čiobrelių šakelių.

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 210 °C laipsnių temperatūros. Didelę kepimo skardą išklokite pergamentiniu popieriumi

2. Išdėliokite moliūgo juosteles paruoštoje skardoje ir apšlakstykite jas iš abiejų pusių aliejumi. Kepkite 20 minučių.

3. Ištraukite skardą, suberkite pjaustytus svogūnus ir česnakus, ir vėl pašovę kepkite dar 20 minučių arba kol moliūgas bus visai minkštas (iki šios vietos galite šį patiekalą pasiruošti iš anksto).

4. Sudėliokite kepto moliūgo riekeles kartu su keptais svogūnais ir česnakais, pakaitomis su sūrio juostelėmis negiliame kepimo inde. Užpilkite grietinėle, sumaišyta su muskatu, viršų pabarstykite džiūvėsėliais. Pašaukite į orkaitę ir kepikite apie 30 minučių, arba kol sūris ištirps, gratinas apskrus.

5. Prieš patiekiant pabarstykite druska ir pipirais, papuoškite čiobrelio šakelėmis.

Nidos Degutienės nuotr. /Moliūgų apkepas „gratin“
Nidos Degutienės nuotr. /Moliūgų apkepas „gratin“

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius