-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasaulio lietuvių jaunimo susitikimo pristatyme – vienos geriausių pasaulio šefių patiekalai

Viešbutyje „Harmony park“ gurmaniškos kino vakarienės metu pristatytas jau 4 kartą vyksiantis Pasaulio lietuvių jaunimo susitikimas. Kas dvejus metus rengiamas verslo, kultūros, politikos ir mokslo festivalis 2018 m. liepos 6-8 d. Prienų rajone vėl suburs po pasaulį išsibarsčiusius tautiečius. Pristatymo metu virtuvės šedevrus pristatė ir viena geriausių šefių pasaulyje pripažinta Inga Turminienė.
Gurmaniška vakarienė
Gurmaniška vakarienė / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Tikriausiai daugelis yra susidūręs su akimirka, kuomet žiūrint kulinarinį šou ar filmą, bežvelgiant į gaminamus patiekalus, ima tįsti seilės. Mestelėjęs televizoriaus pultelį, skubi į virtuvę gaminti kokio gardaus patiekalo.

Pasaulio lietuvių jaunimo susitikimo (PLJS) pristatymo vakaras apjungė šiuos du pomėgius: kol akys ir klausa gėrėjosi kino epizodais, skonio receptorius žadino kulinarų pagaminti patiekalai – pristatymo svečiai tapo neįprasto, kiną bei gastronomiją apjungiančio, festivalio „Kino pavasaris“ projekto „Cinema Gourmet“ dalyviais. Jiems buvo parodyta kulinarinė kelionių dokumentika „Kritikai gurmanai“ (org. „Foodies“) ir patiekta filmo įkvėpta vakarienė.

Dokumentinis filmas „Kritikos gurmanai“ supažindina su penkiais aukštosios virtuvės ekspertais, kurie dėl gardesnio kąsnio nesibodi sukarti tūkstančių kilometrų. Jie lanko geriausius pasaulio restoranus, vertina jų nepakartojamus, kartais net šokiruojančius (pvz., valgomas prezervatyvas ar pro snapą išsiurbiamos paukščių smegenys) patiekalus ir džiaugiasi neatrastais skoniais. „Michelin“ gidas šiems gurmanams – tarsi Biblija tikinčiajam. Viena šių eksperčių – ir lietuvė Aistė Misevičiūtė, buvusi modelis, gyvenanti Prancūzijoje ir itin mėgstanti Japonijos virtuvę. Keliaudama, ragaudama, ji kuria savo „blogą“, ir pakviečia kūrybinę grupę į Lietuvą.

Kol vienas filmo epizodas keičia kitą, ant „Harmony park“ salės stalų keliauja lietuviškų tradicijų įkvėpti gardumynai. Patiekalus vakaro svečiams gamino „Harmony Park“ restorano šefas Rolandas Čižikas ir Kauno restorano IETI šefė bei savininkė, neseniai įtraukta į geriausių pasaulio šefių šešioliktuką, I.Turminienė. Jiems virtuvėje darbuotis padėjo net 5 pagalbininkai.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rolandas Čižikas ir Inga Turminienė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rolandas Čižikas ir Inga Turminienė

Pirmasis skrandį „užkūręs“ vakaro patiekalas – ant šieno atgulę fermentuoti antaniniai obuoliai, patiekti indeliu virtusiame ropiniame kopūste.

Skanaujant pirmąjį užkandį – rūkytą šamą su natūraliu jogurtu, burokų ir krapų padažu – labiausiai atsiskleidė burokų sfera. Tai tarsi iš šių daržovių pagamintas želė kamuoliukas, kurio viduje – ryškiai rožinė tiršta burokų piurė. Stebinantis kūrinys. Pasakiška tekstūra, spalva ir skonis.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rūkytas šamas su natūraliu jogurtu ir burokų sfera
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rūkytas šamas su natūraliu jogurtu ir burokų sfera

Antrasis užkandis – dzūkiška banda su varške bei fermentuotų kopūstų padažu. Tarsi sriūbtelėtumei raugintų kopūstų sriubos ir užkąstumei banda. Įdomu tai, kad visi patiekalai, tiek ir šis, buvo patiekti kartu su vis kitu priderintu lietuvišku Gintaro Sino vaisių ar uogų vynu. Pasirodo, net ir lietuviškas bandas galima užkandžiauti užgeriant vyneliu.

Prieš pagrindinį patiekalą patiektas atsigaivinti ir skonių jūrą numalšinti privertęs kartus, gaivus bei ledinis spanguolių sniegas. Tai pieno pasukų, krienų šerbetas su ridkėlių daigais.

„Kaskart važiuojant į darbą pastebėdavau šalikelėje elnius. Stebėjau, stebėjau juos, kol galiausiai kilo mintis ką skanaus iš jų mėsos pagaminti“, – visus nusišypsoti privertė pagrindinį vakaro patiekalą pristatęs šefas R.Čižikas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rozmarino ir kadagio uogų sultinyje lėtuoju būdu ruošta elnienos nugarinė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rozmarino ir kadagio uogų sultinyje lėtuoju būdu ruošta elnienos nugarinė

Svečiai vaišinosi rozmarino ir kadagio uogų sultinyje lėtuoju būdu ruošta minkštutėle elnienos nugarine, patiekta su beržo anglyse keptomis bulvėmis, burokėlių sultyse brandintomis morkomis, džiovintų baravykų espuma, miško uogų vyno redukcija ir degintais lazdyno riešutais.

Vakaro desertą PLJS pristatymo renginio dalyviai rinkosi ragauti kitoje erdvėje. Šokoladiniai moliūgėliai (moliūgų panna cotta su šokolado ir moliūgų sėklų šerdimi) išmoningai patiekti tarsi tikri moliūgėliai darže. Juos teko „išsikasti“ kauptuku ir apibarstyti šokoladine „žeme“ bei „samanomis“.

Išskirtinį vaizdo sveikinimą bei kvietimą susitikti 2018 m. paruošė ir garsūs pasaulio lietuviai – viena iš filmo „Kritikai gurmanai“ herojų A.Misevičiūtė bei garsus JAV menininkas ir iliustratorius Ray Bartkus, atskleidęs, jog būsimame susitikime kurs meninę instaliaciją ore.

„Kitų metų liepą vyks neeilinis vakarėlis. Viso pasaulio lietuviai susirinks trims dienoms Prienų rajone atšvęsti Lietuvos šimtmetį. Jau tradicija tapusio Pasaulio lietuvių jaunimo susitikimo metu jūsų lauks įdomiausios diskusijos, įkvepiantys pranešėjai, kinas, sportas, kūrybinės meninės ir technologinės dirbtuvės, muzikos koncertai“, – teigė PLJS susitikimo iniciatorė Ieva Davydenko.

„Kuriama globali Lietuva. Tikimės sulaukti meto, kada bet kuris išvykęs lietuvis bus nors kartą pabuvojęs Pasaulio lietuvių jaunimo susitikime“, – vakaro metu vylėsi „Harmony park“, kuriame organizuoti visi sutikimai, vadovas Augustinas Rakauskas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Moliūgų panna cotta su šokolado ir moliūgų sėklų šerdimi
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Moliūgų panna cotta su šokolado ir moliūgų sėklų šerdimi

Jau vykusiuose festivaliuose pagrindinius pranešimus skaitė Holivudo aktorė Ruta Lee, prezidentas Valdas Adamkus, JAV kongresmenas J.Dennis Hastert, renginio ambasadorius ir meno instaliacijų kūrėjas R.Bartkus, ekonomistas Nerijus Mačiulis, architektas Algirdas Kaušpėdas, užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius ir daug kitų verslo, mokslo, politikos ir kultūros atstovų.

Ankstesniuose festivaliuose, kurių metu Lietuvoje suorganizuotos pirmosios masinės diskusijos, jau pabuvojo apie 3 000 lietuvių iš 40-ties pasaulio šalių, sudalyvavo daugiau nei 190 verslo, mokslo, kultūros ir politikos atstovų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius