Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

PASAULIO SKONIAI: pusryčių bandelės „scones“ (Škotija)

Prancūzijoje pusryčiams įprasta mėgautis puodeliu kavos ir sviestiniu raguoliu, Jungtinėse Valstijose rytai dažnai prasideda nuo dubenėlio avižinės košės, Anglijoje pusryčiai neįsivaizduojami be pilnos lėkštės įvairiausių gėrybių: keptų kiaušininių, skrudinto kumpio, dešrelių, pupelių, grybų ir skrebučio... O štai Škotijoje pusryčiai daug kuklesni nei kaimyninėje Anglijoje. Vienas iš tradicinių pusryčių patiekalų čia yra „scones“ – pusryčių bandelės, tiekiamos su sviestu ar įvairiais džemais.
Pusryčių bandelės „scones“
Pusryčių bandelės „scones“ / A. Černės nuotr.

Pirmą kartą šių pusryčių bandelių pavadinimas buvo paminėtas 1513 m. Oksfordo anglų kalbos žodyne. Nors scones kilmė yra siejama su Škotija, Airija arba Anglija, dažniausiai šie kepiniai patiekiami ant škotų pusryčių stalo. Be to, būtent Škotijoje galite rasti miestą, pavadinimu Scones – yra spėjančių, jog būtent iš šios vietos kilo to paties pavadinimo pusryčių bandelės.

Tradiciniai scones yra apvalūs, tačiau namuose kepamos pusryčių bandelės dažnai būna ir trikampio, ir kvadrato formos – viskas priklauso nuo šeimininkės norų ir simpatijų. Šios bandelės tvirtos, bet viduje – minkštos ir purios. Geriausiai, jei galite jas iškepti prieš pat pusryčius, nes ką tik ištrauktos iš orkaitės ir šiek tiek atvėsusios bandelės būna pačios skaniausios.

Scones tikrai galite įsigyti visose anglų, airių ir škotų kepyklėlėse, o jų įvairovė – neišpasayta. Dažniausiai šios pusryčių bandelės būna saldžios, pagardintos įvairiausiais priedais: avižiniais dribsniais, džiovintais vaisiais, uogomis, šokolado gabalėliais, citrinų žievelėmis, riešutais ir kitais priedais. Tačiau nesaldžių kepinių mėgėjai taip pat neturėtų nusiminti: neretai ruošiami ir nesaldūs scones su įvairiomis prieskoninėmis žolelėmis, sūriais, česnakais, kumpiu ir panašiais priedais.

Pusryčių bandelės su sūriu ir česnakais yra vienas populiariausių nesaldžių scones receptų. Jos tikrai patiks pikantiškų skonių mėgėjams ir ant pusryčių stalo puikiai pakeis įprastą duoną. Perlaužę bandeles per pusę, ant jų galite tepti sviestą ar sūrį, pagardinti kumpio gabalėliais ir mėgstamų daržovių griežinėliais. Scones tiekite ne tik šeimai ant pusryčių stalo, bet ir vakarėlio metu kaip žavų poros kąsnių užkandį. 

Pusryčių bandelės (scones) su sūriu, česnakais ir prieskoninėmis žolelėmis

Reikės:

• 1 puodelio (140 g) miltų,

• 1 arbat. š. kepimo miltelių,

• ½ arbat. š. sodos,

• ½ arbat. š. druskos,

• 35 g šalto sviesto,

• 2 didelių arba 3 mažesnių česnako skiltelių (smulkiai sukapoti),

• 1,5 arbat. š. džiovintų raudonėlių (į tešlą ir viršui pabarstyti),

• ½ arbat. š. džiovintų bazilikų,

• ¼ arbat. š. maltų juodųjų pipirų,

• 90 g tarkuoto fermentinio sūrio,

• ½ puodelio šaltų pasukų,

• nedidelio kiaušinio,

• 1 valg. š. pieno.

Kaip gaminti:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 220 °C temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite kepimo skardą.

2. Paruoškite tešlą. Iš pradžių į dubenį išsijokite miltus, kepimo miltelius, sodą ir druską. Suberkite kubeliais supjaustytą labai šaltą sviestą. Trinkite tarp pirštų, kol susidarys trupiniai ir neliks sausų miltų.

A. Černės nuotr./Tešla pusryčių bandelėms „scones“
A. Černės nuotr./Tešla pusryčių bandelėms „scones“

3. Suberkite į dubenį smulkiai kapotą česnaką, džiovintus raudonėlius, bazilikus, juoduosius pipirus ir tarkuotą fermentinį sūrį. Viską gerai sumaišykite.

A. Černės nuotr./Tešla pusryčių bandelėms „scones“
A. Černės nuotr. / Tešla pusryčių bandelėms scones

4. Į dubenį supilkite pasukas ir išmaišykite masę. Išmaišę, lengvai paminkykite tešlą rankomis – ji turi būti minkšta, tačiau ne pernelyg lipni. Jeigu matote, kad masė per sausa, įpilkite dar šiek tiek pasukų. Pilkite po šaukštą, kol gausite reikiamą konsistenciją. Neperminkykite tešlos, nes iškeptos pusryčių bandelės nebus purios ir kietos. Iš išminkytos tešlos suformuokite apvalų minkštą rutulį.

A. Černės nuotr./Tešla pusryčių bandelėms „scones“
A. Černės nuotr./Tešla pusryčių bandelėms „scones“

5. Švarų lygų paviršių lengvai pabarstykite miltais. Perkelkite išminkytos tešlos rutulį ant šio paviršiaus. Iškočiokite tešlą į 2–2,5 cm počio apskritimą. Nekočiokite tešlos ploniau, nes bandelės neiškils ir nebus purios.

6. Pasiruoškite metalinę apvalią sausainių formelę. Beje,  galite naudoti ir stiklinę ar puodelį, tačiau kepant scones, labai svarbus jų išpjovimas iš iškočiotos tešlos: geriausia tai daryti aštria formele. Išpjaudami bandelę iš tešlos, nesukiokite formelės – tiesiog išspauskite vienu tiksliu judesiu.

A. Černės nuotr./Bandelių „scones“ išpjovimas aštria formele
A. Černės nuotr. / Bandelių scones išpjovimas aštria formele

7. Išpjautas bandeles perkelkite ant kepimo popieriumi išklotų kepimo skardų, palikdami tarp jų maždaug 5 cm tarpus. Nedideliame dubenėlyje išplakite kiaušinį su šaukštu pienu ir aptepkite šiuo plakiniu visų bandelių viršų. Apibarstykite džiovintais raudonėliais.

8. Skardą su paruoštomis bandelėmis dėkite į įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 10–12 minučių, kol bandelės įgaus aukso atspalvį. Iškepus, išimkite ant grotelių ir palaukite kelias minutes. Tuomet dar šiltas tiekite į pusryčių stalą. Valgykite su sviestu, kumpiu, daržovėmis ar tiesiog be jokių priedų su puodeliu arbatos.

A. Černės nuotr./Pusryčių bandelės „scones“
A. Černės nuotr. / Pusryčių bandelės scones

Iš šio kiekio iškepsite apie 17 nedidelių pusryčių bandelių.

Bandeles kepė, ragavo ir aprašė Asta Černė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius