-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pavasariškas valgiaraštis: virtuvės šefė dalijasi mėsos kukulių ir naminių kibinų receptais

Atėjus pavasariui imame galvoti apie lengvesnį maistą, tačiau nebūtina maitintis tik salotomis ar žaliavalgiškais kokteiliais. Mėgstamus patiekalus, neretai gaminamus iš riebios ir sočios mėsos, gaminti galima ir kitaip – parinkti jiems liesesnius ingredientus. Virtuvės šefė ir „grilio“ meistrė Halina Bovševič vietoj riebios mėsos rekomenduoja rinktis liesesnę – pavyzdžiui, smulkintą vištieną.
Vištienos kukuliai
Vištienos kukuliai / Vida Press nuotr.

Liesa malta vištiena tiks ne tik norintiems maitintis lengviau, besilaikantiems dietų, bet ir turintiems skrandžio problemų. Iš maltos vištienos patogu gaminti ir patiekalus vaikams, kurie patys dar negali gerai sukramtyti mėsos.

Halina Bovševič
Halina Bovševič

H.Bovševič pasakoja, kad patiekalų sultingumas bei skonis priklausys ir nuo to, iš kokios vištienos dalies gaminsite – vištienos filė ar šlaunelių mėsos. Smulkinta šlaunelių mėsa yra šiek tiek riebesnė, labiau tinka kepamiems patiekalams, be to, jos skonis išraiškingesnis. Ją rinkitės kibinams, įvairioms tortilijoms ar koldūnams įdaryti, o pačiai vištienai pagardinti tinka ne tik tradiciniai prieskoniai, bet ir egzotiškieji, tokie kaip šafranas.

Smulkinta vištienos filė yra šiek tiek sausesnė ir liesesnė už šlaunelių mėsą. Tad gaminant iš jos šefė pataria naudoti daugiau padažų. Yra ir privalumų – smulkinta vištienos filė lengviau formuojama, geriau sulimpa, tad tinka gaminant įvairius kukulius.

„Scanpix“ nuotr./Vištos krūtinėlė
„Scanpix“ nuotr./Vištos krūtinėlė

Iš smulkintos vištienos pati šefė mėgsta gaminti liulia kebabus. Ji primena, kad ruošiant kebabų masę reikėtų nepamiršti įdėti kiaušinio, grietinėlės ir labai gerai išmušti pačios mėsos masę – tuomet ji geriau laikysis ant iešmelio. Į pačią masę galima įdėti ir smulkinto svogūno, geriau sumalto.

Ant iešmelių suformuotus lulia kebabus Halina kepa arba orkaitėje, padėjusi ant sviestinio popieriaus ir įjungusi griliaus režimą, arba ant kepsninės.

Užsukus svečiams, virtuvės šefė gamina arba Kijevo kotletus, arba suktinukus (vadinamuosius zrazus), o kibinus ji mini kaip praktišką patiekalą, nes jis lengvai gaminamas, galima paruošti įvairius įdarus, juos galima valgyti ir šiltus, ir atvėsusius, o kai kurios šeimininkės jų pagamina daugiau ir užšaldo.

Kitas patiekalas, kurį Halina siūlo pasigaminti – vištienos kukuliai. Tai gana paprastas, tradicinis patiekalas, tačiau kas kartą jį galima paruošti vis kitaip.

Halinos Bovševič receptai šiam pavasariui:

Smulkintos vištienos filė kukuliai troškinti grietinėlėje su čiobreliais, morkų patale

Ingredientai (4 porcijoms):

  • 450 g smulkintos vištienos filė;
  • 1 svogūnas;
  • 1 saldžioji raudona paprika;
  • 3 didelės morkos;
  • 50 g sviesto;
  • 200 g grietinėlės;
  • 2 kiaušiniai;
  • porą riekelių batono;
  • 20 g šviežių čiobrelių (jei neturite, tiks ir džiovinti);
  • druskos;
  • pipirų.
Smulkintos vištienos filė kukuliai troškinti grietinėlėje su čiobreliais, morkų patale
Smulkintos vištienos filė kukuliai troškinti grietinėlėje su čiobreliais, morkų patale

Gaminimas:

1. Į vištienos filė įmuškite kiaušinius, sudėkite porą batono riekelių, druskos, pipirų, čiobrelių lapelių, kubeliais pjaustytos paprikos ir pusę svogūno. Gerai išminkykite.

2. Kitą pusę svogūno smulkiai supjaustykite, apkepkite svieste, o kai jis suminkštės, dėkite ilgomis juostelėmis pjaustytą morką, įpilkite šlakelį vandens ir troškinkite apie 10 min. Sudėkite čiobrelių šakeles ir maišant po truputį pilkite grietinėlę. Įberkite pipirų, druskos, sudėkite kukulius.

3. Užvirus troškinkite ant mažos ugnies 15–20 minučių. Kukulius patiekite kartu su troškintomis morkų juostelėmis.

Naminiai kibinai su viščiukų šlaunelių mėsos įdaru

Ingredientai (20 kibinų):

Kibinų tešlai:

  • 500 g miltų;
  • 1/2 arbat. šaukšt. druskos;
  • 250 g šalto sviesto;
  • 200 g grietinės;
  • 2 dideli kiaušiniai.

Vištienos įdarui:

  • 450 g smulkintos viščiukų šlaunelių mėsos;
  • 2 dideli svogūnai;
  • 1 valg. šaukšt. sviesto;
  • 125 ml vandens arba sultinio;
  • 1/2 arbat. šaukšt. druskos;
  • 2 valg. šaukšt. grietinės;
  • maltų juodųjų pipirų.

Kibinų paviršiui:

  • 1 didelis kiaušinis.
Naminiai kibinai su viščiukų šlaunelių mėsos įdaru
Naminiai kibinai su viščiukų šlaunelių mėsos įdaru

Gaminimas:

1. Į miltus įberkite druskos ir gerai išmaišykite. Sudėkite mažais gabaliukais supjaustytą sviestą (galite įtarkuoti). Įtrinkite sviestą pirštais į miltus taip, kad neliktų sviesto gabalėlių.

2. Viduryje sviesto ir miltų mišinio padarykite duobutę. Kiaušinius gerai išmaišykite su grietine ir supilkite į duobutę. Viską gerai išmaišykite.

3. Suspauskite rankomis tešlą, kad neliktų sausų miltų ir susiformuotų tešlos rutulys. Porą kartų perminkykite, bet ne daugiau. Padėkite tešlą 30–40 minučių į šaldytuvą.

4. Svogūnus supjaustykite nedideliais kubeliais. 3/4 svogūnų apkepkite svieste, likusius sudėkite į mėsą nekeptus. Paskui į maltą vištieną sudėkite apkeptus svogūnus, taip pat supilkite sultinį, grietinę, įberkite druskos, daug maltų juodųjų pipirų ir gerai išmaišykite. Palikite pusvalandžiui pastovėti.

5. Atvėsusią tešlą padalykite į 20 vienodo dydžio gabaliukų, kiekvieną gabaliuką iškočiokite ant miltuoto paviršiaus, kad gautųsi kuo apvalesnė forma.

6. Ant iškočiotos tešlos gabaliuko dėkite kupiną šaukštą įdaro ir, suspaudę tešlos kraštus, juos užraitykite.

7. Išplakite kiaušinį su trupučiu vandens. Kibinus dėkite į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą, atidžiai aptepkite kiaušinio ir vandens plakiniu. Kepkite iki 185°C įkaitintoje orkaitėje 20–25 minutes, kol gražiai apskrus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius