-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tiks ir Kūčioms, ir Kalėdoms: orkaitėje keptas karpis su grybais

Įvairiausiais būdais ruoštas karpis – vienas tų patiekalų, be kurio neįsivaizduojamas dalies žmonių Kūčių stalo meniu. Ši žuvis šventėms ruošiama ne tik Lietuvoje, bet ir kitose Europos šalyse. Tiesa, europiečiai šią žuvį dažniausiai valgo ne Kalėdų išvakarėse, o per pačias Kalėdas.
Keptas karpis ant šventinio stalo
Keptas karpis ant šventinio stalo / 123RF.com nuotr.

Kaip sako pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė, tradicija per Kalėdas valgyti karpį itin gyva Čekijoje, Slovakijoje ir Lenkijoje, ji gana populiari ir Vengrijoje, Austrijoje, Vokietijoje, net Kroatijoje. Istoriniai šaltiniai byloja, kad šis patiekalas ant Kalėdinio stalo buvo dedamas jau viduramžiais. Viena to priežasčių – su pasninku susijusios katalikiškų šalių tradicijos.

Įdomu dar ir tai, kad nuo senų laikų gyvavo tradicija pirkti ne skrostus, tačiau gyvus karpius, kuriais prieš Kalėdas būdavo prekiaujama tiesiog miestų aikštėse. Šaltiniai byloja, kad europiečiai gyvus karpius pirkdavo likus net kelioms dienoms iki Kalėdų, ir iki švenčių juos laikydavo ne kur kitur, o savo voniose – mat buvo manoma, kad kelias dienas paplaukioję vonioje jie taps švaresni. Visgi, šiais laikais daugelis prekybos vietų prekybos gyva žuvimi atsisakė.

Vida Press nuotr./Keptas karpis
Vida Press nuotr./Keptas karpis

Su kuo dera karpis?

Maisto ekspertės teigimu, skirtingose šalyse, kalėdinio stalo puošmena karpiai turi skirtingas gaminimo tradicijas. Pavyzdžiui, Slovakijoje ir Čekijoje karpiai dažniausiai apvoliojami džiūvėsėliuose ir kepami aliejuje. Taip paruoštas karpis dažnai patiekiamas šalia kitų patiekalų – bulvių salotų ar kopūstų sriubos. Lenkijoje karpis dažnai patiekiamas su tradiciniais koldūnais, o Vengrijoje iš jo verdama žuvienė.

Kaip pasakoja maisto ekspertė, Lietuvoje tradiciškai karpis yra kepamas visas, orkaitėje, arba keptuvėje, apvoliotas miltuose.

Įdarytas karpis
Receptas: Troškintas karpis su daržovėmis
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.4 / 91
Receptas
Ingredientai
Karpis: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Morkos: 2.00 vnt.
Salierų stiebai: 3.00 vnt.
Bulvės: 4.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Sviestas: 2.00 valg. š.
Vanduo: 250.00 ml
Druska: 0.50 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Karpį išvalykite ir pasūdykite.

2. Svogūną smulkiai supjaustykite, o daržoves susmulkinkite – morkas ir saliero lapkočius supjaustykite riekelėmis, o bulves kubeliais.

3. Svieste pakepinkite svogūną, suberkite pjaustytas daržoves ir patroškinkite. Karpio pilvą įdarykite daržovėmis.

4. Užpilkite vandeniu, uždenkite ir kepkite troškintuve apie 40 minučių. Baigdami troškinti galite papildomai įmesti šiek tiek kubeliais supjaustyto fermentinio sūrio ir palaukti, kol jis išsilydys.

Suskleisti
Karpis drebučiuose
Receptas: Karpis drebučiuose
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.9 / 63
Receptas
Ingredientai
Žuvis: 1.00 kg (karpio filė)
Morkos: 2.00 vnt.
Porai: 1.00 vnt.
Salierai: 1.00 vnt. (nedidelis gumbo gabaliukas)
Petražolės: 10.00 g (1–2 šakelės)
Spanguolės: 50.00 g (sauja džiovintų)
Gvazdikėliai: 2.00 vnt. (2–3)
Pipirai: 2.00 vnt. (keli grūdeliai kvapiųjų pipirų)
Kalendros: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Citrinos: 1.00 vnt. (0,5 citrinos sultys)
Rudasis cukrus: 1.00 arbat. š. (arba medus)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Želatina: 1.00 valg. š. (priklausomai, kiek reikia sustingdyti sultinio (skaitykite nurodymus ant pakuotės))
Kaip gaminti

1. Karpį išdarinėkite.

2. Puode užvirinkite vandenį. Suberkite griežinėliais pjaustytas morkas, smulkintą porą ir salierą. Kelias minutes pavirkite.

3. Į tą patį puodą dėkite karpio kaulus, galvą, paskiausiai gabaliukais supjaustytą karpio filė. Žiūrėkite, kad filė apsemtų sultinys. Suberkite prieskonius. Virkite ant silpnos ugnies apie 30 minučių. Likus virti maždaug 10 min., suberkite džiovintas spanguoles.

4. Po 30 min. puodą nukaiskite. Atsargiai išimkite karpio filė. Sultinį perkoškite, įpilkite citrinos sulčių, pagardinkite cukrumi (ar medumi), pagal skonį pasūdykite. Sultinys turėtų būti intensyvesnio skonio – virtęs drebučiais skonis paprastai tampa švelnesnis.

5. Vadovaudamasi gamintojo aprašymu, vandenyje išbrinkinkite reikiamą kiekį želatinos. Ištirpinkite ir sumaišykite su sultiniu.

6. Į dailų indą gražiai išdėliokite karpio gabaliukus, morkų griežinėlius, džiovintas spanguoles. Viršų papuoškite šviežiomis petražolėmis. Galiausiai užpilkite sultinio ir želatinos tirpalo. Sustingdykite ir galite tiekti.

Skanaus!

Receptą atsiuntė Elena Šimkienė

Suskleisti

Pasak jos, karpis dažniausiai derinamas su tradicinėmis daržovėmis, pavyzdžiui, troškintomis morkomis, svogūnais, bulvėmis, ar šviežiomis salotomis. Tačiau ši žuvis puikiai dera ir su paprikomis, pomidorais, špinatais, netgi grikiais ar kitomis mėgstamomis kruopomis ar grybais.

Nidos Degutienės nuotr. /Keptas karpis medaus padaže
Nidos Degutienės nuotr. /Keptas karpis medaus padaže

Mėgstantiems dar išraiškingesnius skonius ekspertė siūlo karpį pagardinti imbieru ar kalendra, aitriosiomis paprikomis ar kitais mėgstamais prieskoniais. Galima ruošti karpį įvairiausiuose padažuose: pradedant pomidorų ir baigiant medaus.

V.Juodkazienė dalijasi ir dar vienu karpio receptu. Pagal jį paruotas patiekalas papuoš Kūčių, o gal ir Kalėdų stalą.

Orkaitėje keptas karpis su grybais

Ingredientai:

  • 1 vidutinio dydžio šviežias karpis;
  • druskos;
  • pipirų;
  • citrinos;
  • 1 morka, supjaustyta;
  • ½ puodelis supjaustytų svogūnų;
  • nedidelis gabalėlis sviesto;
  • ½ puodelio džiūvėsėlių (ir dar šiek tiek apibarstymui);
  • ½ puodelio mėgstamų grybų, susmulkintų;
  • 1 arbat. šaukšt. cukraus;
  • ½ puodelio obuolių acto.

Gaminimas:

1. Pirmiausiai tinkamai išvalykite karpį. Nuplaukite ir jį nusausinkite popieriniais rankšluosčiais. Visą žuvį nuplaukite actu ir palikite 15 minučių pastovėti. Aptepkite žuvį citrinos sultimis ir iš vidaus, ir iš išorės, o tuomet jį įtrinkite prieskoniais.

2. Supjaustytas morkas, svogūnus, susmulkintus grybus, cukrų ir džiūvėsėlius suberkite į dubenį ir viską sumaišykite. Tuomet įpilkite puodelį vandens ir viską dar kartą sumaišykite. Gautu mišiniu įdarykite karpį.

3. Karpį įtrinkite sviestu ir apibarstykite džiūvėsėliais. Galiausiai orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių ir kepkite apie 60 minučių.

4. Patiekite žuvį su citrinos skiltelėmis ir įvairiausiais būdais paruoštomis bulvėmis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius