-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Verta žinoti: kada ir kokius ryžius reikia plauti ir mirkyti, o kurių geriau ne

Iš pirmo žvilgsnio, ryžiai – vienas kasdieniškiausių produktų, o išvirti juos paprasta. Tačiau tik iš pirmo žvilgsnio! Juk būna, kad tikimės jų birių, o išeina lipni košė, o kartais būtent kreminės tekstūros ir norisi, tačiau jie išverda birūs… Viskas priklauso nuo ryžių rūšies bei to, kokį patiekalą iš jų gaminsite.
Skalaujami ryžiai
Skalaujami ryžiai / Vida Press nuotr.

Žinoma, jei visus produktus esate linkę būtinai nuplauti, nes baiminatės nešvarumų ar nesate tikri, kokiais keliais jie keliavo, galite greitai po šaltu vandeniu perskalauti bet kokios rūšies ryžius. Kad ir kokį patiekalą iš jų vėliau ruošite, tai stipriai nepakenks. Tačiau jei pasitikite, jog ryžiai švarūs, verta atkreipti dėmesį, kurie prieš verdant mielai pasimaudys, o kuriems geriau to išvengti.

Ryžiai, kurie yra ovalesnės formos, paprastai turi daugiau krakmolo, kuriuo ne tik padengtas pats grūdas, bet ir daugiau jo išsiskiria verdant. Paprastai tokie „iš prigimties“ lipnūs ryžiai naudojami krakmolingiems, kreminės tekstūros patiekalams ruošti – gal tai bus itališkas rizotas, o gal tailandietiški lipnūs ryžiai. Tad bendra rekomendacija – tokių ryžių geriau neplauti, tegul sulimpa dėl išorėje esančio krakmolo ir išskiria jį virdami, mes to ir norime.

Burokėlių rizotas
Receptas: Burokėlių rizotas
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 40 min.
3.3 / 20
Receptas
Ingredientai
Burokėliai: 3.00 vnt. (maži)
Druska: 200.00 g (burokėlių kepimui)
Vištienos sultinys: 250.00 ml
Sviestas: 30.00 g
Svogūnai: 1.00 vnt. (mažas, smulkiai supjaustytas)
Česnakai: 1.00 skiltelės (smulkiai supjaustyta)
Čiobreliai: 5.00 vnt. (šakelių lapeliai)
Ryžiai: 100.00 g (specialių rizotui)
Vynas: 50.00 ml (sauso baltojo)
Ožkų pieno sūris: 3.00 valg. š. (šviežio)
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Į kepimo indą įberkite 3–4 cm druskos sluoksnį. Įdėkite burokėlius ir kepkite apie 50–60 minučių, arba kol iškepa. Atvėsinkite, nulupkite odelę. Vieną burokėlį supjaustykite kubeliais, o kitus susmulkinkite iki vientisos masės virtuviniu kombainu.

2. Užvirinkite vištienos sultinį ir palikite jį virti ant pačios mažiausios ugnies.

3. Keptuvėje ištirpinkite sviestą, suberkite svogūnus, česnaką ir čiobrelius. Kepkite 2–3 minutes, kol daržovės pasidarys permatomos. Suberkite ryžius, maišydami kepkite apie 3 minutes. Supilkite baltąjį vyną ir palaukite, kol jis beveik išgaruos. Nepamirškite vis pamaišyti.

4. Tuomet įpilkite samtį sultinio, periodiškai vis maišykite. Kai sultinio jau beveik nelieka, įpilkite dar vieną samtį ir t.t. Virkite apie 20 minučių, kol ryžiai išverda. Ryžiai turi būti al dente, t.y. šiek tiek kietoki.

5. Kai ryžiai jau bus beveik išvirę, įpilkite paskutinį samtį sultinio, sudėkite burokėlių masę ir dar šiek tiek pavirkite. Galiausiai sudėkite ožkos sūrį ir išmaišykite. Ir palikite rizotą šiek tiek „pailsėti“, kad susigulėtų visi skoniai.

6. Dėkite į lėkštes, apibarstykite burokėlių kubeliais ir papuoškite šviežiais čiobreliais.

Suskleisti
Moliūgų rizotas
Receptas: Moliūgų rizotas
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 10 min.
3.4 / 32
Receptas
Ingredientai
Moliūgai: 900.00 g (supjaustyto kubeliais)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Medus: 1.00 valg. š. (skysto)
Šalavijai: 5.00 vnt. (lapeliai, smulkiai sukapoti)
Rozmarinai: 1.00 valg. š. (smulkiai sukapoto)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Sviestas: 40.00 g
Svogūnai: 1.00 vnt. (vidutinis, supjaustytas kubeliais)
Vištienos sultinys: 1.00 l (gali prireikti kiek daugiau)
Ryžiai: 150.00 g (skirtų rizotui (pvz, arborio))
Kietasis sūris: 50.00 g
Kaip gaminti

1. Supjaustytą kubeliais moliūgą suberiame ant kepimo skardos. Mažame puodelyje sumaišome aliejų, medų ir sukapotus prieskonius, druską. Viską užpilame ant moliūgo ir permaišome, kad pasidengtų tolygiai.

2. Kepame 200 laipsnių orkaitėje 30–40 min. Imame maždaug pusę iškepusių moliūgų ir juos elektriniu trintuvu sutriname. Kitą pusę pasiliekame užbarstyti ant viršaus.

3. Keptuvėje ar puode nesvylančiu dugnu ištirpiname sviestą, suberiame svogūnus. Kepame ant vidutinės ugnies, kol svogūnai tampa skaidrūs.

4. Užkaičiame sultinį. Sultinys turi būti karštas (kad nesustabdytume virimo proceso). Geriausia palikti jį virti ant minimalios ugnies.

5. Suberiame ryžius, išmaišome ir dar pakepame keletą minučių. O tada po samtį pradedame pilti karštą sultinį. Periodiškai vis pamaišome. Verdame apie 20 min, arba kol ryžiai išverda.

6. Įmaišome trintus moliūgus. Jei matome, kad rizotas per skystas, dar šiek tiek paverdame, iki skystis išgaruoja, suberiame tarkuotą sūrį. Viską permaišome, uždengiame keptuvę/puodą dangčiu, nuimame nuo ugnies ir leidžiame rizotui pailsėti 10 min.

7. Dedame į lėkštes, ant viršaus uždedame likusius keptus moliūgus.

Suskleisti

Ilgagrūdžiai ryžiai, tokie, kaip basmati, aromatiniai jasmine, turi mažiau krakmolo, be to, juos paprastai ir norime išvirti birius, purius. Tokius ryžius rekomenduojama ne tik perskalauti šaltu vandeniu, kol vanduo taps skaidrus, bet ir pamirkyti drungname vandenyje apie pusvalandį prieš verdant, o tada perkošti.

Dar vienas momentas – nors ant basmati pakuotės dažnai rasite patarimą, jog jų virimo laikas siekia 15–20 min., jei tai išties basmati ryžiai ir juos perskalavote bei pamirkėte, jiems išvirti tereikės maždaug 7 min. Tad verta praėjus šiam laikui ragauti ir tikrinti.

Indiški ryžiai
Receptas: Indiški ryžiai
3 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.5 / 16
Receptas
Ingredientai
Ekologiški basmati ryžiai 350.00 g
Vanduo: 4.00 st.
Sultys: 100.00 ml (citrinos)
Ciberžolė: 6.00 g
Kmynai: 6.00 g
Garstyčios: 6.00 g (sėklų)
Aitrioji paprika: 1.00 vnt. (ankštis)
Cinamonų lazdelė: 1.00 vnt.
Gvazdikėliai: 2.00 vnt. (keli)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Aliejus: 1.00 valg. š.
Sviestas: 2.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Ryžius 5 kartus nuplaukite vis keisdama vandenį. Užpilkite šaltu vandeniu ir apie 20 min. pamirkykite. Gerai nuvarvinkite sietelyje.

2. Į karštą aliejų suberkite kmynus, garstyčių sėklas, išvalytą ir susmulkintą aitriąją papriką ir kiek paskrudinkite.

3. Suberkite ryžius ir vis pamaišydama 2–3 min. pakepinkite, kol jie taps permatomi.

4. Ryžius užpilkite pasūdytu vandeniu, įmeskite cinamonų lazdelę, gvazdikėlius, įberkite žiupsnelį ciberžolės, vandenį užvirkite, puodą uždenkite ir sumažinusi ugnį nemaišydama virkite iki 20 min. (kol ryžiai sugers visą vandenį). Cinamonų lazdelę išimkite ir apšlakstykite ryžius citrinos sultimis.

5. Tiekite įmaišiusi sviesto.

Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius