Dabar populiaru
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Visa tiesa apie kebabus: tyrimas atskleidė – juose slepiasi nerimą keliantis kalorijų ir riebalų kiekis

Kebabas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr. / Kebabas
Šaltinis: 15min
25
A A

Kebabai pamažu tampa nauju lietuvių nacionaliniu maistu ir tai nestebina: jie yra sotūs, skanūs ir daug nekainuoja. Tačiau kalorijų ir riebalų skaičius šiame patiekale yra didžiulis, parodė 15min užsakymu atliktas tyrimas. Dietologai griežtai įspėja: kebabus valgant dažniau negu porąkart per mėnesį išauga nutukimo ir su juo siejamų ligų pavojus.

Daugiau 15min Maistas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

Kebabų maistinės vertės tyrimo rezultatai verčia sunerimti

Suprasti akimirksniu

  • Kai kuriuose kebabuose kalorijų kiekis siekia 2/3 paros normos
  • Baltymų kiekis artimas paros normai
  • Druskos ir riebalų kiekis siekia paros normą ar ją viršija
  • Dietologė: kebabus valgant reguliariai gresia nutukimas

Skirtingai negu, tarkime, greito maisto mėsainių tinklai, kebabų gamintojai savo internetiniuose puslapiuose produktų maistinės vertės neatskleidžia ir ingredientais nesidalija. Todėl jų maistinę vertę sveika mityba besirūpinančiam vartotojui sužinoti beveik neįmanoma.

Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas 15min prašymu ištyrė trijų kebabinių Vilniuje – „Jammi“ tinklui priklausančios kebabinės Žvėryne, kebabinės „Sinano kebabai“ Naujamiestyje ir visą parą dirbančio kebabų kiosko netoli Olandų žiedo – didelius kebabus. Tyrimai buvo atlikti instituto laboratorijoje.

Tirti visose trijose kebabinėse parduodami dideli kebabai su kiauliena arba jautiena ir su pikantišku padažu.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kebabas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kebabas

Tyrimų rezultatai stulbina: kai kuriuose kebabuose yra daugiau negu pusė dienos kalorijų normos, o juose esantis riebalų kiekis viršija dienos riebalų normą. Svarbu pažymėti, kad tirti buvo tik patys kebabai: šalia jų užsisakius dar ir bulvyčių ar gėrimą kaloringumas būtų dar didesnis.

Išvydusi tyrimo rezultatus dietologė Jūratė Dobrovolskienė 15min sakė, kad žmonės, valgantys kebabą kelis kartus per savaitę, o ypač mėgstantys jais pasilepinti vakarais, turėtų rimtai susirūpinti.

VIDEO: Daugelio mėgstami kebabai – kaip jie tapo populiarūs?

Kiek kebabuose kalorijų?

Tyrimo metu nustatyta, kad „Jammi“ didelis kebabas su kiauliena ir pikantišku padažu sveria 430 gramų, o 100 g tokio kebabo energinė vertė yra 274 kcal. Vadinasi, suvalgęs „Jammi“ kebabą žmogus gaus 1178 kilokalorijas.

„Sinano kebabų“ didelis kebabas su jautiena ir pikantišku padažu sveria 500 gramų, o jo 100 g energinė vertė taip pat yra 274 kcal. Vadinasi, suvalgęs „Sinano kebabą“ žmogus gaus net 1370 kilokalorijų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kebabinė „Sinano kebabai“
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kebabinė „Sinano kebabai“

Kebabinėje prie Olandų žiedo didelis kebabas su kiauliena ir pikantišku padažu sveria 565 gramus, o jo 100 g energinė vertė yra mažesnė: 147 kcal. Suvalgęs tokį kebabą žmogus gaus 830 kilokalorijų.

Pasak J.Dobrovolskienės, vidutinis žmogus per dieną su maistu turėtų gauti 1800–2000 kilokalorijų. Vadinasi, dviejų iš trijų tirtų kebabų kaloringumas viršija pusę rekomenduojamos paros normos.

Kiek kebabuose maistinių medžiagų?

Maistinės medžiagos, kurių kiekį kebabuose nustatė Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas – angliavandeniai, riebalai ir baltymai. Taip pat tyrimo metu nustatyta, kiek kebabuose esama druskos ir kokią dalį jų kiekio sudaro drėgmė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kebabai
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kebabai

Tyrimo metu nustatyta, kad angliavandenių kiekis „Jammi“ tinklo kebabe yra 19,9 g/100 g, riebalų – 17,6 g/100 g, baltymų – 8,96 g/100 g, druskos – 1,46 g/100 g. Drėgmė sudaro 51,4 g/100 g „Jammi“ kebabo.

„Sinano kebabų“ kebabe angliavandenių kiekis siekia 17,59 g/100 g, riebalų – 19 g/100 g, baltymų – 8,20 g/100 g, druskos – 1,41 g/100 g, drėgmės – 53,3 g/100 g.

Kebabinėje prie Olandų žiedo didelis kebabas su kiauliena ir pikantišku padažu sveria 565 gramus. Tyrimo metu taip pat nustatyta, kad angliavandenių kiekis šio tinklo kebabe yra 17,59 g/ 100 g, riebalų – 6,9 g/100 g, baltymų – 4,13 g/100 g, druskos – 0,95 g/ 100 g, drėgmės kiekis – 70,5 g/100 g.

Tai, kiek kokios medžiagos esama trijuose tirtuose kebabuose, rasite lentelėje apačioje. Kaip matome, angliavandenių kiekis visuose kebabuose yra panašus, pagal riebalų kiekį išsiskiria „Sinano“ kebabas, o mažiausiai jų Olandų žiedo kebabe, baltymų pastarajame kebabe taip pat gerokai mažiau, o druskos kiekis visuose kebabuose panašus.

Riebalų skaičius gali net viršyti paros normą

Patys savaime anksčiau pateikti skaičiai dar nieko nereiškia – juos reikia lyginti su rekomenduojama maistinių medžiagų paros norma. Ji kiekvienam žmogui skiriasi, tačiau, pasak J.Dobrovolskienės, apie 50–60 proc. per parą gaunamų kalorijų turėtų būti gauta iš angliavandenių, apie 25–35 proc. – iš riebalų, apie 10–15 proc. – iš baltymų.

1 g angliavandenių išskiria 4 kilokalorijas, 1 g baltymų – tiek pat, o 1 g riebalų – 9 kilokalorijas. Kitaip tariant, žmogus per parą turėtų su maistu gauti apie 250–300 g angliavandenių, apie 45–70 g baltymų ir apie 50–80 g riebalų. Be to, per parą rekomenduojama suvartoti ne daugiau kaip 5–6 gramus druskos.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Jammi“ kebabinė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Jammi“ kebabinė

Žinant šiuos skaičius verta anksčiau pateiktą lentelę peržvelgti akimis dar kartą. Tuomet galima pamatyti, kad „Jammi“ ir „Sinano kebabų“ gerbėjai, valgydami didelius kebabus, priartėja prie paros baltymų normos ir pasiekia ar net viršija paros riebalų normą. Druskos riba taip pat yra beveik pasiekiama.

„Tiesą sakant, kalorijų ir riebalų skaičius didžiulis. Kasdienis tokių kaloringų patiekalų vartojimas didžiąja dalimi lemia populiacijos nutukimą.

Kalorijų ir riebalų skaičius didžiulis. Kasdienis tokių kaloringų patiekalų vartojimas didžiąja dalimi lemia populiacijos nutukimą.

Suvalgius vieną tokį patiekalą, visą likusią dienos dalį beveik reiktų misti daržovėmis be užpilų, padažų bei kitų pagardų, kad kalorijų norma nebūtų viršyta. Bet ar kebabų valgytojai taip elgiasi? Manau, didelė dalis jų ir likusią dienos dalį tikrai ne vien tik morkas graužia“, – tyrimo rezultatus komentuoja J.Dobrovolskienė.

Svarbu ne tik angliavandenių kiekis, bet ir tipas

Dietologė atkreipė dėmesį, kad angliavandenių kiekis kebabe nėra didelis, tačiau ji pažymi, kad svarbu ne tik jų kiekis, bet ir kokio tipo tie angliavandeniai.

„Jei paplotėlis, į kurį vyniojamas kebabas, yra kepamas iš rupių miltų, tada viskas gerai, bet jei tie miltai yra balti ir susmulkinti, tada jų vertė yra nedidelė. Tokie miltai neturi nei skaidulinių medžiagų, nei mineralinių medžiagų – kalio, natrio, fosforo, chloro, magnio, mangano, seleno, B grupės vitaminų. Labai svarbu, kad tokių medžiagų žmogaus valgomuose angliavandeniuose būtų, bet ar jų yra kebabe, aš, nežinodama paplotėlio sudėties, negaliu pasakyti“, – sakė J.Dobrovolskienė.

J.Dobrovolskienė taip pat pažymėjo, kad kebabas, jei jį laikysime pagrindiniu dienos patiekalu, nepasižymi išskirtiniu svoriu. Jos teigimu, 430–560 g svoris pagrindiniam dienos patiekalui nėra daug: pavyzdžiui, sriuba ir antras patiekalas su garnyru dažnai sveria daugiau. Todėl suvalgęs kebabą žmogus, atėjus vakarui, vėl norės valgyti sočiai, nes jam atrodys, kad per pietus suvalgė ne tiek ir daug.

„Žiūrint turinio prasme, tie 400 ar net 500 gramų, kiek sveria kebabas, nėra daug. Bet kalorijų prasme šitame kiekyje yra gal net du trečdaliai dienos normos. O kur dar pusryčiai, vakarienė, o jei dar ir koks užkandis pasitaikys? Paprastai pasakius – tokio kaloringo maisto, kaip kebabai, valgymas padidina tikimybę, kad dienos kalorijų norma bus viršyta, nors pačiam žmogui gal net neatrodys, kad jis valgo daug. Jei tai kartosis dažnai, tai galiausiai gali virsti antsvoriu ir visomis su juo siejamomis ligomis – diabetu, tulžies pūslės akmenlige, širdies kraujagyslių sistemos ligomis, tam tikrų lokalizacijų onkologiniais susirgimais ir kt.“, – aiškino J.Dobrovolskienė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Jammi“ kebabinė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Jammi“ kebabinė

Dietologės teigimu, toks baltymingas maistas kaip kebabai pietums puikiai tinka fizinį darbą dirbantiems žmonėms. Tačiau biurų darbuotojams, kurie daug laiko darbo vietoje praleidžia sėdėdami, vertėtų į kebabus žiūrėti atsargiai, nes suvartojamas perteklinis baltymų kiekis neigiamai veikia inkstus bei kepenis.

„Kebabe gausu miltinių angliavandenių, riebalų, baltymų, jame mažai daržovių. Žmogui, kuris dirba akmenskaldžiu ar medkirčiu, išties reikia daugiau baltymų. Bet biure dirbančiam asmeniui tiek tikrai nereikia“, – sakė J.Dobrovolskienė.

O jei kebabo valgytojas atsisakytų padažo? Pasak dietologės, tai situaciją iš dalies pataisytų.

„Jei be padažo, tikėtina, kad būtų geriau. Greičiausiai tie pertekliniai riebalai atsiranda būtent iš padažo – mėsa, dedama į kebabus, pati savaime juk nėra riebi. Bet ar padažo atsisakymas nepakenks bendram kebabo skoniui? Jei perku kebabą, jis juk turi būti valgomas“, – svarstė dietologė.

Dietologės verdiktas: kebabai – ne dažniau negu porąkart per mėnesį

J.Dobrovolskienė pabrėžė nenorinti nubaidyti žmonių nuo greito maisto. Pasak jos, koks kaloringas bebūtų kebabas, jau verčiau suvalgyti jį pietums, negu pietums nevalgyti nieko, o paskui prisivalgyti vakare.

„Jei žmogus kartą per savaitę perpiet užbėgs į kebabinę ir greitai suvalgys tą kebabą – nieko blogo nenutiks, gi ne nuodas. Geriau jau taip, negu išvis nieko nepavalgyti ir prieš miegą prisikimšti. Nes viskas, kas suvalgoma vakare, eina į atsargas, ir įprotis nevalgyti pietų, o pagrindiniu dienos patiekalu padaryti vakarienę yra labai blogas.

Ir tą patį kebabą kur kas geriau valgyti per pietus negu vakare. Dieną tenka daugiau judėti ir sunaudojama daugiau kilokalorijų, o vakare, kai medžiagų apykaita sulėtėja, kalorijų perteklius virsta antsvoriu“, – patarimais dalijosi J.Dobrovolskienė.

Tai kaip dažnai galima valgyti didelį kebabą? Dietologės verdiktas griežtas – du kartai per mėnesį turėtų būti viršutinė riba.

„Kebabas neturi būti pastovaus žmogaus valgiaraščio dalis. Kartais jį suvalgyti galima. Bet valgyti dažniau kaip dukart per mėnesį nerekomenduočiau. Nesvarbu, kokio amžiaus žmogus“, – apibendrina J.Dobrovolskienė.

„Jammi“ kebabai ingredientus slepia

15min taip pat visų trijų kebabinių atstovų paklausė, kokie ingredientai dedami į jų kebabus.

„Sinano kebabai“ elektroniniu paštu pateikė savo kebabo sudėtį: kebabinės atstovo teigimu, įprastai jį sudaro 80 g lavašas, maždaug 130 g jautienos, apie 80 g pikantiško padažo, raudonieji svogūnai, marinuoti agurkėliai ir pomidorai, kurių dedama po keliolika gramų.

Pasak prie Olandų žiedo veikiančios kebabinės darbuotojos, didelį kebabą sudaro lavašas, apie 120 g kiaulienos, pikantiškas padažas, agurkai ir pomidorai, kurių dedama „iš akies“.

„Jammi kebabai“ savo kebabų ingredientų atskleisti nenorėjo.

„Jūsų užklausą perdavėme „Jammi“ vadovybei. Paprastai „Jammi“ nesidalina ir neatskleidžia kebabų receptūros, todėl kol kas nieko konkretaus žadėti negalime“, – 15min informavo „Jammi“ bendrovės viešųjų ryšių atstovas. Į pakartotinę užklausą dėl ingredientų sąrašo jis neatsakė.

Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką