Dabar populiaru

Receptai pagal ingredientą „Citrinos“

Sirupe virtos vynuogės „Slatko“ atsargoms

Sirupe virtos vynuogės „Slatko“ atsargoms 4 asm.

Siūlome receptą, kuris itin mėgstamas Serbijoje bei Makedonijoje – tai sirupe išvirtos vynuogės, kurios nuostabiai atrodo stiklainėliuose ir nustebina skoniu. Šis skanėstas vadinasi „Slatko“

Drėgnas ir kvapnus cukinijų keksas su citrinomis

Drėgnas ir kvapnus cukinijų keksas su citrinomis 8 asm.

Renata Ničajienė (sezoninėvirtuvė.lt): Šį keksą su cukinijomis kepu jau ne vienerius metus, todėl net pati nustebau, kad jo recepto vis dar neturiu tinklaraštyje. Jis iš jaukių kasdienių pyragų serijos, drėgnas, minkštas ir kvepiantis citrinomis. Jei norite, kad būtų šventiškesnis, galite aplieti citrinų ir cukraus glajumi, bet pyrago skonis ir be jo – puikus. Šis receptas iš tų, prie kurių, žinau, tikrai sugrįšiu dar ne kartą, ypač vasaros pabaigoje ir rudens pradžioje, kai mano virtuvė tiesiog lūžta nuo pačios užsiaugintų cukinijų.

 

Aviečių ir persikų uogienė su ispaninio šalavijo (chia) sėklomis

Aviečių ir persikų uogienė su ispaninio šalavijo (chia) sėklomis 4 asm.

Tinklaraštis „Du Mėnuliai“: Kviečiu išbandyti aviečių–persikų uogienę su čiobrelio poskoniu. Nėra geresnio laiko nei dabar šiai uogienei, kai apstu aviečių, o persikai atkeliauja irgi sunokę.

 

Grilyje keptų nektarinų bei cukinijų salotos su mėtų padažu

Grilyje keptų nektarinų bei cukinijų salotos su mėtų padažu 2 asm.

Šis patiekalas palepins gomurį tiek karštas, tiek šaltas.

 

Gaivūs ir lengvi naminiai avokadų ledai su mėtomis ir braškėmis

Gaivūs ir lengvi naminiai avokadų ledai su mėtomis ir braškėmis 4 asm.

Vasara – lengvų desertų ir uogų laikas, o kai diena itin karšta, retas apisieina be ledų. Domantė Slapšinskaitė, „But First – Food“ tinklaraščio įkūrėja ir autorė, sako, kad vasarą verta rinktis lengvus, gaivius, greitai pagaminamus bei nekaloringus desertus. Vieno tokio receptą šįsyk ji ir siūlo.

Makaronai su smidrais ir ožkos pieno sūriu (arba rikota)

Makaronai su smidrais ir ožkos pieno sūriu (arba rikota) 4 asm.

Jei prie makaronų derintume sezoninius ingredientus, margą patiekalų karuselę būtų galima sukti visus metus. Dabar smidrų metas, todėl būtų keista neišbandyti jų ir makaronų dueto. Šiame patiekale ypatingo aromato suteikia citrina, o viską sujungia kreminis ožkos pieno sūris (arba rikota). Būtina išmėginti!

Ant grilio keptos marinuotos tigrinės krevetės

Ant grilio keptos marinuotos tigrinės krevetės 4 asm.

Šiltuoju metų laiku lietuviai įpratę lauke kepti šašlykus, kepsnius, įvairią marinuotą mėsą. Tačiau lauko kepsninėje galima čirškinti ir jūros gėrybes, kurioms dūmo aromatas suteikia visai naują skonį.

 

Soti, bet gaivi morkų ir avinžirnių mišrainė su datulėmis

Soti, bet gaivi morkų ir avinžirnių mišrainė su datulėmis 4 asm.

Siūlome pasigaminti nuostabios mišrainės, kurioje susipina nemažai spalvingų ingredientų. Pagrindui – morkos ir avinžirniai, svarbūs juos papildantys komponentai – datulės, pistacijos ir fetos sūris. Šią mišrainę geru žodžiu minėsite ilgai ir ruošite dar nesyk.

Pikantiška ir aromatinga kepta vištiena su svogūnų laiškais bei citrina

Pikantiška ir aromatinga kepta vištiena su svogūnų laiškais bei citrina 4 asm.

Svogūnų laiškai ir citrina šiame paprastame, bet puikiame patiekale palaiko vištienai kompaniją ir sukuria tikrą skonio harmoniją. Išbandykite!

Veganiška smidrų tarta

Veganiška smidrų tarta 4 asm.

Puikiu receptu dalinasi su projektu „auGalingas pirmadienis“, propaguojančiu veganišką mitybą, bendradarbiaujanti Eglė Bartkutė.

 

Indiškas apelsinų šerbetas

Indiškas apelsinų šerbetas 4 asm.

Vytaras Radzevičius („Pasaulio puodai“): Indijoje šis desertas man patiko. Nors ten į jį  mėgstama pridėti net papildomų gėlių skonių, paprastesnis skonis tikrai atgaivins karštą lietuvišką vasarą.

Kepta lašiša su žolelių ir citrinos padažu

Kepta lašiša su žolelių ir citrinos padažu 4 asm.

Kai norisi suderinti gaminimo greitį ir norą nustebinti, mažai kas nukonkuruos lašišos kepsnį. Siūlome nusipirkti nemažą gabalą ir kepti jį visą, nesupjausčius. Patiekus jį ant stalo kiekvienas ir nuspręs, kiek žuvies norės. Šalia žuvies labai tinka ir ryžiai, ir kuskusas, taip pat smidrai, žalieji žirneliai. Nepamirškite ir didelio dubens šviežių salotų.

Įspūdingi žalieji keksiukai „Samanotas miškas“

Įspūdingi žalieji keksiukai „Samanotas miškas“ 6 asm.

Nida Degutienė (): Špinatai – tarsi pavasario šaukliai, atšilus orams jie patys prašosi į mūsų lėkštes, pusrytinius kokteilius, salotas ir karštus garnyrus. Vitaminų gausa garsėjantys špinatai dar ir nuostabūs natūralūs dažikliai, kurie, įmaišyti į saldžius kepinius, virsta egzotiškai žaliais biskvitais, tortais, keksais ir keksiukais!

Varškės pyragas, idealiai tinkantis Velykoms

Varškės pyragas, idealiai tinkantis Velykoms 8 asm.

Renata Ničajienė (sezoninėvirtuvė.lt): Šis varškės pyragas labai skanus ir sotus, kiek primenantis prabangų varškės apkepą. Jis, kaip ir visi varškės kepiniai, labai tinka artėjančioms Velykoms. Jei turite galimybę, pyragą gaminkite iš riebios ir sausos kaimiškos varškės. Pyragui daugiau skonio suteiks apelsinų žievelių cukatos ir rome brandintos razinos, taip pat nostalgija dvelkiantis trafaretinis papuošimas, panaudojant seną močiutės nertą servetėlę.

 

Apverstas džiovintų abrikosų pyragas

Apverstas džiovintų abrikosų pyragas 6 asm.

Renata Ničajienė (sezoninėvirtuvė.lt): Šį skanuolį iškepiau vis labiau artėjančių Velykų proga. Sau pasižadėjau, jog iki Velykų kiekvieną savaitę iškepsiu po vieną dar neragautą skanumyną, tinkantį šventei. O labiausiai patikusį kartosiu ir per pačias Velykas. Velykiniai kepiniai dažniausiai asocijuojasi su varške, šokoladu arba geltona spalva. Šis pyragas – į geltonųjų kategoriją.

Naminis avokadų majonezas

Naminis avokadų majonezas 4 asm.

Velykų stalas sunkiai įsivaizduojamas be majonezo, kuriuo gardinami ir kiaušiniai, ir įvairios mišrainės. Vis tik mitybos specialistai majonezu siūlo nepiktnaudžiauti ir renkantis atkreipti dėmesį į jo sudedamąsias dalis. Dar viena alternatyva – majonezo pasigaminti patiems!

Itališkas velykinis desertas „mona de pasqua“

Itališkas velykinis desertas „mona de pasqua“ 6 asm.

Saldūs kepiniai – įprastas švenčių maistas Italijoje. Kalėdų metu populiariausias yra panettone, o Velykų metu – colomba di pasqua. Tačiau jam nenusileidžia ir mona de pasqua – pyragas, su dažytais kiaušiniais viduje. Receptu dalinasi virtuvės šefas Gian Luca Demarco.

Ypatingos grikių „tabbouleh“ salotos

Ypatingos grikių „tabbouleh“ salotos 2 asm.

Pasigaminkite salotų, kurių įkvėpimu tapo Artimųjų Rytų virtuvė, tačiau jos idealiai subalansuotos lietuviškam skoniui. Jų receptu dalinasi virtuvės šefas Liutauras Čeprackas.

Velykiniai sausainiai su klevų sirupu

Velykiniai sausainiai su klevų sirupu 6 asm.

Renata Ničajienė (sezoninėvirtuvė.lt): Šie sausainiai trapūs, su švelniais klevų sirupo ir citrinos poskoniais. Sausainius skirtingų spalvų šokoladu dekoravo dukra, o tuos su skylutėmis, kabinsime ant prasprogusių medžio šakelių, kurias pamerkiau prieš Velykas vazoje. 

Vištienos sparneliai su citrina ir alaus skonio ryžiais

Vištienos sparneliai su citrina ir alaus skonio ryžiais 4 asm.

Šio įdomaus, tačiau gana greitai paruošiamo vištienos patiekalo receptu dalinasi TV laidų vedėjas, virtuvės šefas Gian Luca Demarco. 

 

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką