Dabar populiaru
4 asmenims Užtruksite: Įvertinkite: 5.0 5 / 2
Jau įvertinote šį receptą

Maroku dvelkiančios sūdytos citrinos

Sūdytos citrinos
Vida Press nuotr. / Sūdytos citrinos

Sūdytos citrinos – Pietų Azijos ir Šiaurės Afrikos produktas. Šimtmečių patikrintas konservavimo būdas atsirado ne iš gurmaniškų eksperimentų, o dėl tos paprastos priežasties: norint turėti šių vaisių ir ne sezono metu.

Daugiau 15min Maistas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

Ingredientai

  • Citrinos 5 vnt. geriausia – plona žievele
  • Druska 5 valg. š. jūros
  • Cukrus 2 arbat. š. nebūtina
  • Prieskoniai 1 arbat. š. gvazdikėlių, cinamono lazdelės, aitriosios paprikos, garstyčių grūdelių, lauro lapo ar pan.; nebūtinai

Kaip gaminti

Kaip ir raugiant kopūstus ar agurkus, žinoma daugybė citrinų sūdymo variantų. Bet kuriuo atveju nepavyks išsisukti be pagrindinių ingredientų: citrinų, druskos ir kantrybės, nes geram produktui paruošti reikia bent mėnesio. Čia galioja gero vyno brandinimo taisyklė: kuo ilgiau, tuo geriau. Sūdytas citrinas vėsioje vietoje galima išlaikyti apie metus.

Sūdant citrinas užtenka ir anksčiau išvardytų produktų, bet niekas nedraudžia pažaisti su prieskoniais. Į stiklainį galima įberti šiek tiek cukraus, įdėti keletą gvazdikėlių, cinamono lazdelę ar šakelę rozmarino, įpilti ciberžolės, garstyčių grūdelių, anyžių sėklų arba paprikos miltelių.

Įsisūrėjusias citrinas galima pjaustyti, trinti, naudoti visas ar tik žievelę. Patyrę virtuvės meistrai sako, kad jei receptas reikalauja sūdytų citrinų, bandyti keisti jas šviežiomis yra tiesiog beviltiška.

Prieš naudojant iš sūrymo išimtas citrinas rekomenduojama lengvai nuplauti šaltu vandeniu, kad nusiplautų druskos perteklius.

Sūdytos citrinos idealios su kepta žuvimi, mėsa, troškinta paukštiena ar ėriena. Jos sudaro tvirtą sąjungą su alyvuogėmis ar artišokais. Jų žievelė idealiai tiks greitiems makaronams su keptu česnaku. Citrinos pagyvina bulvių salotas ir kruopų salotas, idealiai tinka kuskusui. Smulkintų citrinų gabaliukai ar tik jų žievelė gali būti naudojama įvairiems padažams gaminti. 

1. Citrinas kruopščiai nuplaukite, nupjaukite jų galiukus.

2. Giliai pjaudami (tik visiškai neperpjaudami) padalykite į keturias dalis.

3. Įpjautas citrinas sustatykite į dubenį ir kiekvieną apiberkite druska. Taikykite, kad jos pakliūtų į vaisiaus vidurį. Jei naudojate, įberkite maždaug po ketvirtį šaukštelio cukraus.

4. Indą uždenkite ir palikite šaldytuve 1–2 paroms, kol jame atsiras šiek tiek sulčių.

5. Išsiskyrusį skystį perpilkite į stiklainį (0,5–07 l), kuriame laikysite citrinas, ir stipriai spausdami sukiškite ten vaisius, kol citrinos bus apsemtos savo sulčių. Geriausia rinktis stiklinį indą su sandariu, į vidų gaubtu dangteliu, kad vaisiai nekiltų į viršų. Jei tokio neturite, pasinaudokite laiko patikrintu metodu – paslėkite jas švariu akmenėliu.

7. Sandariai uždarykite stiklainį ir 4–6 savaitėms palikite šaltai.

Kategorijos

  • Ketinu ruošti specialiai: Gurmanams
  • Renkuosi pasaulio virtuvę:
    Kita
    Kita
Šaltinis: 15min

Daugiau receptų

Karštas šokoladas su kardamonu

Karštas šokoladas su kardamonu 2 asm.

Nenustebkite tarp šio deserto ingredientų pamatę sviestą, jo čia reikia tam, kad geriau atsiskleistų prieskoniai, o pats gėrimas būtų aksominis. 

 

Karštas šokoladas su cinamonu

Karštas šokoladas su cinamonu 2 asm.

Kvapniu šio skanėsto akcentu tegul tampa cinamonas, o ant viršaus pabarstykite mažų zefyriukų – bus gražu ir smagu!

 

Imbierinis karštas šokoladas

Imbierinis karštas šokoladas 2 asm.

Nustebsite, kaip gerai dera imbieras ir šokoladas. Beje, šiam skanėstui galite naudoti ne tik įprastą, bet ir augalinį pieną.

 

Apelsininis karštas šokolado gėrimas

Apelsininis karštas šokolado gėrimas 4 asm.

Išbandykite šį klasikinį skanėstą, kurį į naują lygį kilsteli užburiantis apelsinų aromatas. 

Kiaulienos išpjovos medalionai su karamelizuotais šalotiniais svogūnais

Kiaulienos išpjovos medalionai su karamelizuotais šalotiniais svogūnais 4 asm.

Gali atrodyti, jog šis patiekalas nekasdienis, o labiau tinkamas šventėms. Tačiau jam pagaminti nereikia nei itin įmantrių produktų, nei daug laiko, tad tąja švente gali tapti ir gražus savaitgalio vakaras ar sekmadienio pietūs. Receptu dalinasi italų kilmės šefas Gian Luca Demarco.

 

Naminiai šokoladiniai saldainiai su migdolais ir slyvomis

Naminiai šokoladiniai saldainiai su migdolais ir slyvomis 6 asm.

Pasigaminti naminių saldinių nėra taip sudėtinga, kaip gali atrodyti iš pirmo žvilgsnio. Tą puikiai įrodo receptas, kuriuo dalinasi profesionalus konditeris Ali Gadžijevas. 

 

Sotus, burnoje tirpstantis veršienos kulninės troškinys

Sotus, burnoje tirpstantis veršienos kulninės troškinys 4 asm.

Kai bus proga, nusipirkite piniginės nedraskančios veršienos kulninės – valanda-kita ir ant stalo garuos nuostabus patiekalas, o troškinta mėsa tiesiog tirps burnoje. Tikras „comfort food“, ypač, kai nelepina orai.

Pomidorinis sviestinių pupelių ir bolivinių balandų troškinys

Pomidorinis sviestinių pupelių ir bolivinių balandų troškinys 4 asm.

Julija Steponavičiūtė (Kitchenjulie.com): Šis patiekalas – puikus pavyzdys, kaip namuose nesudėtingai ir pigiai galima pasigaminti maistingą patiekalą. Nuotraukoje matote vegetarišką troškinio versiją, tačiau jį pritaikyti veganiškai mitybai itin paprasta – tereikia nedėti fetos ir grietinės/jogurto. Vietoj gyvulinės kilmės produktų galite naudoti veganiškus sūrio pakaitalus bei maistines mieles.

 

Veganiškas raudonųjų lęšių lavašas

Veganiškas raudonųjų lęšių lavašas 2 asm.

Tinklaraštis „Vegan Pipiras“: Į didelius lavašo papločius patogu susukti šiek tiek mėgstamo užtepo, daržovių ir taip pasigaminti skanų užkandį. Tačiau lavašo galima išsikepti ir patiems, dar vienas netikėtumas – ne iš miltų, tačiau iš mirkytų raudonųjų lęšių. Metas pamėginti!

Klasikinis balzaminio acto padažas salotoms

Klasikinis balzaminio acto padažas salotoms 4 asm.

Tai padažas, kurio receptą įsiminsite labai greitai, nes ingredientų reikia nedaug, tačiau jis itin tinka prie įvairių salotų – tik lapelių, su daržovėmis, sūrio drožlėmis ir panašiai.

 

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką