Dabar populiaru
15min be reklamos
4 asmenims Užtruksite: Įvertinkite: 5.0 5 / 2
Jau įvertinote šį receptą

Maroku dvelkiančios sūdytos citrinos

Sūdytos citrinos
Vida Press nuotr. / Sūdytos citrinos

Sūdytos citrinos – Pietų Azijos ir Šiaurės Afrikos produktas. Šimtmečių patikrintas konservavimo būdas atsirado ne iš gurmaniškų eksperimentų, o dėl tos paprastos priežasties: norint turėti šių vaisių ir ne sezono metu.

Daugiau 15min Maistas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

Ingredientai

  • Citrinos 5 vnt. geriausia – plona žievele
  • Druska 5 valg. š. jūros
  • Cukrus 2 arbat. š. nebūtina
  • Prieskoniai 1 arbat. š. gvazdikėlių, cinamono lazdelės, aitriosios paprikos, garstyčių grūdelių, lauro lapo ar pan.; nebūtinai

Kaip gaminti

Kaip ir raugiant kopūstus ar agurkus, žinoma daugybė citrinų sūdymo variantų. Bet kuriuo atveju nepavyks išsisukti be pagrindinių ingredientų: citrinų, druskos ir kantrybės, nes geram produktui paruošti reikia bent mėnesio. Čia galioja gero vyno brandinimo taisyklė: kuo ilgiau, tuo geriau. Sūdytas citrinas vėsioje vietoje galima išlaikyti apie metus.

Sūdant citrinas užtenka ir anksčiau išvardytų produktų, bet niekas nedraudžia pažaisti su prieskoniais. Į stiklainį galima įberti šiek tiek cukraus, įdėti keletą gvazdikėlių, cinamono lazdelę ar šakelę rozmarino, įpilti ciberžolės, garstyčių grūdelių, anyžių sėklų arba paprikos miltelių.

Įsisūrėjusias citrinas galima pjaustyti, trinti, naudoti visas ar tik žievelę. Patyrę virtuvės meistrai sako, kad jei receptas reikalauja sūdytų citrinų, bandyti keisti jas šviežiomis yra tiesiog beviltiška.

Prieš naudojant iš sūrymo išimtas citrinas rekomenduojama lengvai nuplauti šaltu vandeniu, kad nusiplautų druskos perteklius.

Sūdytos citrinos idealios su kepta žuvimi, mėsa, troškinta paukštiena ar ėriena. Jos sudaro tvirtą sąjungą su alyvuogėmis ar artišokais. Jų žievelė idealiai tiks greitiems makaronams su keptu česnaku. Citrinos pagyvina bulvių salotas ir kruopų salotas, idealiai tinka kuskusui. Smulkintų citrinų gabaliukai ar tik jų žievelė gali būti naudojama įvairiems padažams gaminti. 

1. Citrinas kruopščiai nuplaukite, nupjaukite jų galiukus.

2. Giliai pjaudami (tik visiškai neperpjaudami) padalykite į keturias dalis.

3. Įpjautas citrinas sustatykite į dubenį ir kiekvieną apiberkite druska. Taikykite, kad jos pakliūtų į vaisiaus vidurį. Jei naudojate, įberkite maždaug po ketvirtį šaukštelio cukraus.

4. Indą uždenkite ir palikite šaldytuve 1–2 paroms, kol jame atsiras šiek tiek sulčių.

5. Išsiskyrusį skystį perpilkite į stiklainį (0,5–07 l), kuriame laikysite citrinas, ir stipriai spausdami sukiškite ten vaisius, kol citrinos bus apsemtos savo sulčių. Geriausia rinktis stiklinį indą su sandariu, į vidų gaubtu dangteliu, kad vaisiai nekiltų į viršų. Jei tokio neturite, pasinaudokite laiko patikrintu metodu – paslėkite jas švariu akmenėliu.

7. Sandariai uždarykite stiklainį ir 4–6 savaitėms palikite šaltai.

Kategorijos

  • Ketinu ruošti specialiai: Gurmanams
  • Renkuosi pasaulio virtuvę: Kita
Šaltinis: 15min

Daugiau receptų

Šventinis šokoladinis migdolų pyragas

Šventinis šokoladinis migdolų pyragas 12 asm.

Nida Degutienė (Nidos receptai): Šis nesudėtingas pyragas, prisiekiu, yra tikrai vertas karališko stalo, o jo sudėtyje – jokių miltų, tik malti migdolų riešutai. Na, ir, žinoma, šokoladas. Naudokite patį geriausią, kokį tik galite sau lesti. Patikėkit, tikrai yra didžiulis skirtumas.

 

Kepti briuseliniai kopūstai su datulėmis ir graikiniais riešutais

Kepti briuseliniai kopūstai su datulėmis ir graikiniais riešutais 2 asm.

Šis greitai paruošiamas patiekalas gali tapti ir užkandžiu, ir garnyru. Ir nė nebandykite atsisakyti kurio nors ingrediento – briuseliniai kopūstai, riešutai ir datulės puikiai „susižaidžia“ tarpusavyje, tad pasiekti skonio pilnatvei reikia jų visų.

 

Traškios kiniškos salotos su vištiena

Traškios kiniškos salotos su vištiena 4 asm.

Renata Ničajienė (sezoninėvirtuvė.lt): Tiek švieži kopūstai, tiek morkos, tiek ir skrudinti žemės riešutai salotoms suteikia ypatingo traškumo, salotų padažas su žemės riešutų sviestu, skrudintu sezamų aliejumi ir sojų padažu jas paverčia neatsivalgomai skaniomis. Tai puikios salotos vakarienei – daržovių pjaustymui daug laiko nesugaišite, joms galite panaudoti ir iš anksto iškeptą vištieną.

Orkaitėje kepti kiaulienos šašlykai

Orkaitėje kepti kiaulienos šašlykai 4 asm.

Šašlykai, kepti orkaitėje, gali ne tik maloniai nustebinti, bet ir tapti sveikesne alternatyva.

Greita brokolių sriuba su bolivine balanda

Greita brokolių sriuba su bolivine balanda 4 asm.

Siūlome lengvos ir skanios daržovių sriubos receptą, o tam, kad ji nebūtų per lengva, pastiprinkite bolivinės balandos kruopomis. Gal šis patiekalas taps „budinčiu“ jūsų vakarienės variantu.

 

Kriaušių, „radicchio“ lapelių ir kalakutienos salotos

Kriaušių, „radicchio“ lapelių ir kalakutienos salotos 2 asm.

Tai greitos, lengvos ir labai gardžios salotos, kuriose puikiai dera paukštiena ir kriaušės. 

Kepti upėtakiai pankolių patale su paprikų padažu

Kepti upėtakiai pankolių patale su paprikų padažu 2 asm.

Upėtakių nesunku nusipirkti bet kurioje didesnėje parduotuvėje, o iškepti juos taip pat nesudėtinga. Jei nusibodo iki šiol naudoti receptai, siūlome išbandyti šį, siūlomą tinklaraštininkės (bulviukose.lt), profesionalios kulinarės Lauros. Bus skanu!

Avižiniai sviestiniai sausainiai su razinomis

Avižiniai sviestiniai sausainiai su razinomis 6 asm.

Nida Degutienė (Nidos receptai): Šie avižiniai sausainiai tikrai ne dietiški, neapgaudinėsiu nei jūsų, nei savęs. Bet užtai jie TOKIE skanūs, kad velniai nematė tų kalorijų: verčiau jas išvaikščiokit kur nors mašiną toliau pasistatę arba šiaip į mišką išsiruošę. Kiekvienas kąsnis vertas nuodėmės, prisiekiu.

Veganiški apelsininiai riestainiai su aguonomis

Veganiški apelsininiai riestainiai su aguonomis 6 asm.

Riestainius, dažnai dar vadinamus „barankomis“, mėgsta ir maži, ir nedideli. Išbandykite veganišką šio kepinio variantą, kvepiantį apelsinais ir paskanintą aguonomis! Receptu dalinasi tinklaraštis „Vegan Pipiras“. 

Nesaldūs veganiški vafliai su daržovėmis

Nesaldūs veganiški vafliai su daržovėmis 4 asm.

Išbandykite nesaldžių vaflių receptą, kuriuo dalinasi tinklaraštis Wise Taste.

 

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką