Dabar populiaru
4 asmenims Užtruksite: Įvertinkite: 5.0 5 / 2
Jau įvertinote šį receptą

Maroku dvelkiančios sūdytos citrinos

Sūdytos citrinos
Vida Press nuotr. / Sūdytos citrinos

Sūdytos citrinos – Pietų Azijos ir Šiaurės Afrikos produktas. Šimtmečių patikrintas konservavimo būdas atsirado ne iš gurmaniškų eksperimentų, o dėl tos paprastos priežasties: norint turėti šių vaisių ir ne sezono metu.

Daugiau 15min Maistas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

Ingredientai

  • Citrinos 5 vnt. geriausia – plona žievele
  • Druska 5 valg. š. jūros
  • Cukrus 2 arbat. š. nebūtina
  • Prieskoniai 1 arbat. š. gvazdikėlių, cinamono lazdelės, aitriosios paprikos, garstyčių grūdelių, lauro lapo ar pan.; nebūtinai

Kaip gaminti

Kaip ir raugiant kopūstus ar agurkus, žinoma daugybė citrinų sūdymo variantų. Bet kuriuo atveju nepavyks išsisukti be pagrindinių ingredientų: citrinų, druskos ir kantrybės, nes geram produktui paruošti reikia bent mėnesio. Čia galioja gero vyno brandinimo taisyklė: kuo ilgiau, tuo geriau. Sūdytas citrinas vėsioje vietoje galima išlaikyti apie metus.

Sūdant citrinas užtenka ir anksčiau išvardytų produktų, bet niekas nedraudžia pažaisti su prieskoniais. Į stiklainį galima įberti šiek tiek cukraus, įdėti keletą gvazdikėlių, cinamono lazdelę ar šakelę rozmarino, įpilti ciberžolės, garstyčių grūdelių, anyžių sėklų arba paprikos miltelių.

Įsisūrėjusias citrinas galima pjaustyti, trinti, naudoti visas ar tik žievelę. Patyrę virtuvės meistrai sako, kad jei receptas reikalauja sūdytų citrinų, bandyti keisti jas šviežiomis yra tiesiog beviltiška.

Prieš naudojant iš sūrymo išimtas citrinas rekomenduojama lengvai nuplauti šaltu vandeniu, kad nusiplautų druskos perteklius.

Sūdytos citrinos idealios su kepta žuvimi, mėsa, troškinta paukštiena ar ėriena. Jos sudaro tvirtą sąjungą su alyvuogėmis ar artišokais. Jų žievelė idealiai tiks greitiems makaronams su keptu česnaku. Citrinos pagyvina bulvių salotas ir kruopų salotas, idealiai tinka kuskusui. Smulkintų citrinų gabaliukai ar tik jų žievelė gali būti naudojama įvairiems padažams gaminti. 

1. Citrinas kruopščiai nuplaukite, nupjaukite jų galiukus.

2. Giliai pjaudami (tik visiškai neperpjaudami) padalykite į keturias dalis.

3. Įpjautas citrinas sustatykite į dubenį ir kiekvieną apiberkite druska. Taikykite, kad jos pakliūtų į vaisiaus vidurį. Jei naudojate, įberkite maždaug po ketvirtį šaukštelio cukraus.

4. Indą uždenkite ir palikite šaldytuve 1–2 paroms, kol jame atsiras šiek tiek sulčių.

5. Išsiskyrusį skystį perpilkite į stiklainį (0,5–07 l), kuriame laikysite citrinas, ir stipriai spausdami sukiškite ten vaisius, kol citrinos bus apsemtos savo sulčių. Geriausia rinktis stiklinį indą su sandariu, į vidų gaubtu dangteliu, kad vaisiai nekiltų į viršų. Jei tokio neturite, pasinaudokite laiko patikrintu metodu – paslėkite jas švariu akmenėliu.

7. Sandariai uždarykite stiklainį ir 4–6 savaitėms palikite šaltai.

Kategorijos

  • Ketinu ruošti specialiai: Gurmanams
  • Renkuosi pasaulio virtuvę:
    Kita
    Kita
Šaltinis: 15min

Daugiau receptų

Troškinti vokiški Oktoberfesto kopūstai prie dešrelių

Troškinti vokiški Oktoberfesto kopūstai prie dešrelių 6 asm.

Vytaras Radzevičius („Pasaulio puodai“): Šios Vokietijoje garsios šventės Oktoberfest proga pagamintos kopūstų salotos itin tinka į dešrainius, bet dera ir prie kitų mėsiškų patiekalų.

Vištiena citrininiame padaže

Vištiena citrininiame padaže 3 asm.

Šį patiekalą Pasaulinės maisto dienos proga pasiūlė tinklaraščio „Cukrinis avinėlis“ autorė Berta Garuckė.

Silkės ir keptų bulvių salotos

Silkės ir keptų bulvių salotos 1 asm.

Maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė Pasaulinės maisto dienos proga pasiūlė gan neįprastas salotas.

Šventinis lašišos kepsnys kuskuso patale

Šventinis lašišos kepsnys kuskuso patale 4 asm.

„Skanu tikrai nebūtinai reiškia brangu!“, – sako Nida Degutienė, tinklaraščio Nidos receptai autorė. Patiekalas, kurį ji pagamino Pasaulinei maisto dienai – traški lašiša, iškepta ant kreminio perlinio kuskuso pakloto. Tai „vieno puodo“ valgis, pagaminamas vos per pusvalandį.

Pikantiškas čatnis su šaltalankiais

Pikantiškas čatnis su šaltalankiais 6 asm.

Sodraus skonio, pikantičko čatnio skanaukite su sūriais, mėsa, jis tinka prie labai daug ko. Šaldytuve šis čatnis išsilaikys apie mėnesį.

Šaltalankių džemas

Šaltalankių džemas 4 asm.

Šis džemas puikiai tiks ir arbatai, ir originaliems desertams ruošti, pyragams pertepti.

Šildanti šaltalankių arbata

Šildanti šaltalankių arbata 2 asm.

Nuostabus gėrimas, kuris sušildys, pakels nuotaiką ir apdovanos puikiu skoniu. Paruošti itin paprasta!

Burokėlių ir bolivinių balandų maltiniai

Burokėlių ir bolivinių balandų maltiniai 4 asm.

Netikėtas sveikuoliškas patiekalas, kuris patiks visiems daržovių gerbėjams, pasiilgusiems ko nors naujo.

Cukinijų makaronai su pomidorais

Cukinijų makaronai su pomidorais 4 asm.

Itin lengvas ir gaivus patiekalas, o „makaronai“ šįkart atsiduria kabutėse, mat jie gaminami iš cukinijų!

Baravykų ir voveraičių sriuba

Baravykų ir voveraičių sriuba 4 asm.

Tai nuostabi, itin kvapni miško grybų sriuba, kurios receptu pasidalino TV laidos „Gardu Gardu“ vedėjas Gian Luca Demarco.

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką