Dabar populiaru
10 asmenims Užtruksite: Įvertinkite: 0.0 5 / 0
Jau įvertinote šį receptą

Meksikietiškas Trijų Karalių pyragas „Rosca de reyes“

Meksikietiškas Trijų Karalių pyragas
Autorės nuotr. / Meksikietiškas Trijų Karalių pyragas

Jolanta Vitkutė: Per Trijų karalių dieną, sausio 6-ąją, meksikiečiai tradiciškai su šeima arba draugais valgo karaliaus pyragą – „rosca de reyes“ – tai tarsi didžiulis sviestinės tešlos riestainis, gardintas cukruotais vaisiais ir aplietas cukraus glajumi. Bet smagiausia, jog jame suslapstytos plastikinės lėlytės! 

 

Daugiau 15min Maistas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

Ingredientai

Kaip gaminti

Trijų karalių pyragas valgomas pagal tam tikrą ritualą. Visi susėda už stalo, ant kurio puikuojasi tik rosca de reyes pyragas. Iš pradžių man buvo sunku patikėti. Kaip? Nei salotų, nei jokių kitų patiekalų? „Taip, – juokėsi mano meksikiečiai draugai, – šią dieną renkamės valgyti tik Trijų Karalių pyrago.“ Jis visada patiekiamas su karšto šokolado arba café de olla puodeliu.

Kiekvienas laužia gabaliuką, ir tie, kurie savo riekelėje aptinka plastikinę figūrėlę, simbolizuojančia kūdikėlį Jėzų, skelbiami karaliais. Jie po mėnesio, vasario 2-ąją, turi surengti visiems Día de la Candelaria, arba Žvakių dieną, per kurią indėniškos tradicijos susijungia su katalikų tikėjimu.

1. Ištirpinkite mieles nedideliame kiekyje šilto vandens. Pridėkite 2-3 šaukštelius miltų. Gerai sumaišykite ir palikite šiltoje vietoje, kad pakiltų dvigubai (maždaug 30 – 40 min.)

2. Ant stalo supilkite miltų „vulkaną“. Į centrą sumeskite paruoštas mieles. Sudėkite visus likusius ingredientus, išskyrus džiovintus cukruotus vaisius. Gerai viską išminkykite rankomis. Palikite tešlą šiltai pakilti (kol jos padaugės dvigubai).

 

3. Pabarstykite ant stalo miltų ir suformuokite iš tešlos ilgą stačiakampį.

4. Išilgai stačiakampio, per viduriuką sukraukite džiovintų cukruotų vaisių gabaliukus ir, kur ne kur, plastikines lėlytes (jei turite). Paslėpkite vaisius, užlenkdami tešlos šonus ir suformuodami ritinį.

5. Paruoškite kepimo skardą, ištepdami visą sviestu ir pabarstydami miltais.

6. Suformuokite iš tešlos pailgą žiedą ir atsargiai klokite į skardą.

7. Patepkite pyrago viršų kiaušiniu, sumaišytu su truputėliu sviesto, ir dekoruokite džiovintais cukruotais vaisiais bei cukrumi.

8. Kepkite apie 25 min, iki 180°C laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje.

9. Ataušinkite ir skanaukite (tik atsargiai, nes jūsų gabalėlyje gali būti pasislėpus plastikinė lėlytė ar kietas riešutas!) su kava ar karšto šokolado puodeliu.

Pasiūlymai dekoracijoms:

  • specialių plastikinių figurėlių (jei neturite, galite jas pakeisti, pvz, nelukštentais graikiniais riešutais);
  • 1 plaktas kiaušinis, pyragui aptepti;
  • džiovintų cukruotų vaisių gabaliukų ar vaisių sūrio, supjaustyto išilgom juostelėm;
  • cukraus.

Kategorijos

Šaltinis: 15min

Daugiau receptų

Bretoniškos tešlos pyragas su kreminiu šaldytų uogų įdaru

Bretoniškos tešlos pyragas su kreminiu šaldytų uogų įdaru 8 asm.

Iš Prancūzijos, kaip žinia, yra kilę daugybė klasikinių kepinių, populiarių visame pasaulyje,  Jokia išimtis ir šis puikus pyragas, kurio receptu dalinasi konditeris Ali Gadžijevas.

 

Pagreitintas čili troškinys

Pagreitintas čili troškinys 2 asm.

Vytaras Radzevičius („Pasaulio puodai“): Tikrą čili troškinį reikia gaminti ilgai. Bet kartais (o gal dažnai) trūksta laiko, o kvapnaus, aštraus ir sotaus troškinio norisi čia ir dabar. Tada gaminu pagreitintą čili troškinį. Pakeliui greitai parduotuvėje nusiperku virtų pupelių (iš bėdos galima naudoti ir konservuotas), maltos mėsos ir pomidorų savo sultyse. Visų kitų ingredientų paprastai turiu namie. Visa troškinio gamyba užtrunka apie 25 minutes.

 

Antienos krūtinėlė su balzaminiame acte karamelizuotais vyšniniais pomidoriukais

Antienos krūtinėlė su balzaminiame acte karamelizuotais vyšniniais pomidoriukais 2 asm.

Nekasdienio, tačiau greitai paruošiamo patiekalo receptu dalinasi italų kilmes virtuvės šefas Gian Luca Demarco.

 

Šventinis keksas su Gediminaičių stulpais

Šventinis keksas su Gediminaičių stulpais 6 asm.

Šio kepinio idėjos autorė – Justina Ramanauskienė, išleidusi pasakiškų kepinių receptų knygą „Tortų knyga“. Pasigėrėkite ir išbandykite! Keksui pagaminti reikia dviejų – šokoladinio ir vanilinio kekso receptų. Pirmiausia reikia iškepti šokoladinį keksą ir iš jo išpjausčius norimas figūras, gaminti vanilinį keksą.

Pica bulviniu padu

Pica bulviniu padu 2 asm.

Laura (bulviukose.lt): Ši pica ne tik skani, bet, jei jums aktualu, dar ir be glitimo. Originaliame receptę rašo, kad picos užteks 2-4 žmonėms. Niekaip – sukertame dviese! Kiti du liktų alkani.

Žymės: Bulvės, pica
Karštas šokoladas su aitriąja paprika

Karštas šokoladas su aitriąja paprika 4 asm.

Atsispirti karštam šokoladui gali ne kiekvienas, ypač, kai šalia braškės ir visai netikėtas ingredientas – aitrioji paprika.

Baklažanų ir avinžirnių tadžinas su abrikosais ir apelsinais

Baklažanų ir avinžirnių tadžinas su abrikosais ir apelsinais 2 asm.

FeedMySister.comKai lauke žvarbu, daugiau nieko nesinori, tik šilto troškinio su daug daržovių, saldžiais abrikosais ir nuostabiu prieskoniu mišiniu. Tai patiekalas, kurį reikia gaminti kaip tik dabar!

Desertas „Pavlova“ su spanguolėmis ir aguonomis

Desertas „Pavlova“ su spanguolėmis ir aguonomis 10 asm.

Renata Ničajienė (sezoninėvirtuvė.lt): Tai žiemiška žymiojo deserto „Pavlova“ versija. Traškus morengas, grietinėlė ir uogos yra nuodėmingai skanus derinys. Šiame recepte grietinėlę siūlau sumaišyti su tirštu jogurtu ir citrinos žievelėmis, kad būtų gaivesnė, morengą suplakti su aguonomis, o šviežias uogas pakeisti troškintomis spanguolėmis su apelsinais ir cinamonu. Viską kartu sudėję, sukursite labai skanų, žiemišką desertą. Morengą galite iškepti prieš kelias dienas, o spanguolių padažą irgi pasigaminkite iš anksto, tada prieš pateikiant desertą, beliks tik suplakti grietinėlę, ją užtepti ant baltymų pagrindo ir aplieti spanguolių padažu.

Kepti medumi glazūruoti kiaulienos šonkauliukai

Kepti medumi glazūruoti kiaulienos šonkauliukai 2 asm.

Julija Steponavičiūtė (Kitchenjulie.com): Kiaulieną valgau retai, bet būtent šonkauliukai ir plėšyta kiauliena (ang. „pulled pork“) yra mano silpnybės, jei kalbame apie riebias mėsas. Šonkauliukus kepti pati pabandžiau ir išmokau visai neseniai. Bandžiau suprasti, kodėl vis atidėliojau ir taikliausias atsakymas: greičiausiai tai buvo nepasitikėjimas savo žiniomis.

 

Veganiški traškūs sausainiai su aguonomis

Veganiški traškūs sausainiai su aguonomis 6 asm.

„Vegan Pipiras“Aguonos – dažnas pačių įvairiausių kepinių pagardas, o šįkart jomis skaniname traškius sausainius, kuriems nenaudojami jokie gyvūninės kilmės produktai. Išbandykite, gal patiks!

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką