Dabar populiaru
6 asmenims Užtruksite: Įvertinkite: 4.2 5 / 5
Jau įvertinote šį receptą

Nuostabiai šokoladinis klasikinis braunis

Šokoladinis skanėstas „braunis“
Tinklaraščio archyvo nuotr. / Šokoladinis skanėstas „braunis“

Geram brauniui daug nereikia: vos 10 min. paruošimo ir 25–30 min. orkaitėje. 

 

Daugiau 15min Maistas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

Ingredientai

Kaip gaminti

Štai keli svarbūs patarimai:

  • Geriausia tešlą ruošti rankiniu plakikliu (šluotele), kad į tešlą papultų kuo mažiau oro, nes mes ir norime to sunkaus, šiek tiek tąsaus ir labai drėgno šokoladinio pyrago, o ne tiesiog šokoladinio kekso.
  • Kita svarbi taisyklė – jokių kepimo miltelių ar sodos (dėl tos pačios priežasties).
  • Trečia taisyklė – naudokite gerą kakavą ir gerą juodą šokoladą, tikrai skonis bus kur kas geresnis, o spalva – sodriai tamsi.
  • Ir galiausiai – NEPERKEPKITE! 25–30 min. (priklausomai nuo orkaitės) 180 laipsnių temperatūroje ir viskas. Kaip žinoti, kada jau laikas? Pyrago viršus turi sukietėti ir įgauti traškią plutelę, o pajudinus, turi „neliūliuoti“, tačiau įkišus pagaliuką reikia, kad ištraukus jis būtų šlapias. Štai tada yra LAIKAS, tad geriausia kepti ramiai kokias 20 min., o likusias 5–10 min. vis tikrinti ir žiūrėti, kokia situacija. Kas porą minučių.

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Išklokite kepimo formą kepimo popieriumi (aš naudoju 22x22 cm matmenų kvadratinę formą, bet galite naudoti panašią, kokią turite).

2. Į stiklinį indą sudėkite gabalais pjaustytą sviestą ir 100 g laužyto šokolado. Dėkite į mikrobangų krosnelę ir pakaitinkite su intervalais sustojant kas 10–15 sekundžių apie 2–3 min. (galite tą daryti ir ant kaitlentės, bet man taip paprasčiau ir greičiau). Išimkite, kai sviestas jau bus ištirpęs (šokoladas dar gali būti nepilnai, bet nieko tokio, maišant ištirps) ir rankiniu plakikliu (šluotele) gerai išsukite iki vientisos masės.

3. Toliau dėkite vanilę, druską, romo ekstraktą ar gryno romo, abiejų rūšių cukrus, įmuškite kiaušinius (svarbu, kad sviestas jau nebūtų karštas) ir viską vėl gerai išsukite (stenkitės sukti taip, kad papultų kuo mažiau oro – daugiau sukamaisiais, o ne plakamaisiais judesiais).

 

4. Galiausiai per sietelį įsijokite miltus ir kakavą, vėl viską gerai išsukite iki vientisos masės.

5. Likusį šokoladą pasmulkinkite ir įmaišykite į tešlą. Ją supilkite į formą ir dėkite į įkaitintą orkaitę 25–30 min. (jei naudojate didesnę kepimo formą, kepkite dar trumpiau ir nuolat tikrinkite).

6. Ištraukite iš orkaitės, kai viršus bus sukietėjęs iki traškios plonos plutelės, pajudinus „neliūliuos“, tačiau įkišus pagaliuką, ištraukus jis turi būti drėgnas.

Kategorijos

Šaltinis: 15min

Daugiau receptų

Makaronai su smidrais ir ožkos pieno sūriu (arba rikota)

Makaronai su smidrais ir ožkos pieno sūriu (arba rikota) 4 asm.

Jei prie makaronų derintume sezoninius ingredientus, margą patiekalų karuselę būtų galima sukti visus metus. Dabar smidrų metas, todėl būtų keista neišbandyti jų ir makaronų dueto. Šiame patiekale ypatingo aromato suteikia citrina, o viską sujungia kreminis ožkos pieno sūris (arba rikota). Būtina išmėginti!

Rytietiški kepti ryžiai su vištiena ir daržovėmis

Rytietiški kepti ryžiai su vištiena ir daržovėmis 6 asm.

meyermaistas.ltKas gi nemėgsta rytietiškų keptų ryžių? Kepti ryžiai su daržovėmis – puikus ir greitai pagaminamas patiekalas, tobulas ne tik atliekant šaldytuvo „valymą“ ir panaudojant įvairius daržovių ar keptos mėsos likučius, tačiau ir labai tinkamas tiek greitai vakarienei ar pietums, tiek pietų dežutėms, tiek kaip garnyras (jei vien su daržovėmis) ar pagrindinis patiekalas.

Mielinės bandelės su lašinukais

Mielinės bandelės su lašinukais 6 asm.

Verta tokių bandelių išsikepti savaitgalį, o gal prieš kokią kelionę (pavyzdžiui, dviračiais), labai skaniai jas suvalgysite gryname ore.

Pasakiški bananiniai ledai su kokosų karamele ir lazdynų riešutais

Pasakiški bananiniai ledai su kokosų karamele ir lazdynų riešutais 10 asm.

FeedMySister.com/„Natūraliai saldu: Kiekvieną kartą, kai tik turite prinokusių bananų su daug rudų taškelių, juos nulupkite, supjaustykite 1 cm griežinėliais ir dėkite į šaldymo kamerą. Taip turėsite nepamainomą ingredientą, kai sumanysite pasigaminti natūraliai saldžių ledų.

Ant grilio keptos marinuotos tigrinės krevetės

Ant grilio keptos marinuotos tigrinės krevetės 4 asm.

Šiltuoju metų laiku lietuviai įpratę lauke kepti šašlykus, kepsnius, įvairią marinuotą mėsą. Tačiau lauko kepsninėje galima čirškinti ir jūros gėrybes, kurioms dūmo aromatas suteikia visai naują skonį.

 

Vištienos patiekalas iš Sakartvelo „škmeruli“

Vištienos patiekalas iš Sakartvelo „škmeruli“ 2 asm.

Vytaras Radzevičius („Pasaulio puodai“): Tai vištienos patiekalas, kilęs iš Škmeri kaimo (dėl to taip ir vadinamas), esančio Račos srityje Vakarų Sakartvele. Pagaminti nesudėtinga, daug ingredientų nereikia.

 

Avižine koše įdaryti obuoliai, su karamele ir lazdyno riešutais

Avižine koše įdaryti obuoliai, su karamele ir lazdyno riešutais 4 asm.

Išbandykite nekasdienį desertą iš obuolių – įdarykite juos avižų koše, paskaninkite karamele bei lazdyno riešutais ir patys nustebsite, kaip tobulai viskas dera. Receptu dalinasi žinomas virtuvės šefas Liutauras Čeprackas. 

Veganiškas kokteilis su ananasais ir mėtomis

Veganiškas kokteilis su ananasais ir mėtomis 1 asm.

Gaivaus veganiško kokteilio receptu dalinasi maisto tinklaraščio Follow your spoon autorė.

 

Soti, bet gaivi morkų ir avinžirnių mišrainė su datulėmis

Soti, bet gaivi morkų ir avinžirnių mišrainė su datulėmis 4 asm.

Siūlome pasigaminti nuostabios mišrainės, kurioje susipina nemažai spalvingų ingredientų. Pagrindui – morkos ir avinžirniai, svarbūs juos papildantys komponentai – datulės, pistacijos ir fetos sūris. Šią mišrainę geru žodžiu minėsite ilgai ir ruošite dar nesyk.

Rizotas su smidrais ir vištiena

Rizotas su smidrais ir vištiena 2 asm.

Nida Degutienė (Nidos receptai): Kreminės konsistencijos ryžiai su įvairiausiais priedais yra vienas mano mėgstamiausių Italijos virtuvės patiekalų. Negana to, kad jis aromatingas ir sotus, tai dar ir į valias galima improvizuoti su skoniais ir įvairiausiais priedais!

 

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką