Dabar populiaru
15min be reklamos
10 asmenims Užtruksite: Įvertinkite: 0.0 5 / 0
Jau įvertinote šį receptą

Pasakiškas raudonųjų apelsinų keksas

Raudonųjų apelsinų keksas
Raudonųjų apelsinų keksas / Justinos Ramanauskienės/„Tortų knyga“ nuotr.

Citrusiniai vaisiai atgaivina, pakvėpina namus bei patiekalus, o desertai su jais – nuostabūs. Įsitikinkite tuo išsikepę keksą su raudonaisiais apelsinais iš „Tortų knygos“, kurio receptu su 15min skaitytojais pasidalino šio nuostabaus leidinio autorė Justina Ramanauskienė.

Daugiau 15min Maistas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

Ingredientai

  • Sviestas 200 g kambario temperatūros; keksui
  • Cukrus 255 g 200 g keksui ir 55 g sirupui
  • Likeris 2 arbat. š. raudonųjų apelsinų likerio (Cointreau), gali būti paprastų apelsinų likeris ar apelsinų sultys; keksui
  • Kiaušiniai 3 vnt. keksui
  • Apelsinai 3 vnt. raudonieji; 2 keksui ir 1 glaistui
  • Kepimo milteliai 2 arbat. š. keksui
  • Miltai 280 g keksui
  • Druska 0,25 arbat. š. smulkios; keksui
  • Apelsinų sultys 60 ml šviežiai spaustų raudonųjų apelsinų; sirupui
  • Cukraus pudra 200 g glaistui

Kaip gaminti

Kekso gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C. Ištepkite sviestu 20 cm skersmens kekso kepimo forms vidų. Jei neturite formos keksui kepti, galite naudoti 20-22 cm skersmens pyrago kepimo formą.

2. Dubenyje sumaišykite miltus su kepimo milteliais, druska ir atidėkite.

3. Apelsinus nuplaukite, nusausinkite ir nupjaukite žievę aštriu peiliu, taip, kad ant aplesinų neliktų baltos žievės dalies. Tuomet peiliu išpjaustykite apelsinų skilteles taip, kad neliktų plėvelių. Pasmulkinkite apelsinų skilteles peiliu ir sudėkite į dubenėlį. Įpilkite raudonųjų apelsinų likerio ir išmaišykite.

4. Į didelį dubenį sudėkite kambario temperatūros sviestą, suberkite cukrų ir plakite elektriniu plaktuvu iki purios masės, apie 2-3 min. Po vieną įplakite kiaušinius, kas kartą išmaišydami iki vientisos masės. Į masę sudėkite susmulkintas apelsinų skilteles su aplesinų likeriu ir gerai išmaišykite.

5. Į tešlą į maišykite miltų mišinį.

6. Sukrėskite tešlą į pasiruoštą kekso formą ir kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 45-50 min.

7. Iškepusį išimkite iš orkaitės ir palikite kepimo formoje 10 min. atvėsti. Po to išimkite iš kepimo formos ir palikite atvėsti iki kambario temperatūros.

 

Sirupo gaminimas:

1. Nedideliame puode sumaišykite cukrų su raudonųjų apelsinų sultimis ir kaitindami ant vidutinės kaitros užvirkite. Pavirkite keletą minučių kol cukrus ištirps.

2. Perpilkite sirupą į kitą indą ir palikite atvėsti iki kambario temperatūros.

Glaisto gaminimas:

1. Išspauskite apelsino sultis ir perkoškite per sietelį.

2. Į dubenį suberkite persijotą cukraus pudrą ir įpilkite pusę apelsino sulčių. Viską išmaišykite. Jei masė bus labai tiršta įpilkite dar šiek tiek apelsino sulčių ir vėl gerai išmaišykite. Masė turi būti nei per tiršta, nei per skysta. Tokia, kad galėtumėte ją aplieti keksą ir ji gražiai nutekėtų kekso kraštais, bet nesusigertų į keksą kaip sirupas.

Dekoruojame keksą:

1. Dėkite keksą ant serviravimo lėkštės. Mediniu iešmeliu subadykite kekso viršų ir po truputį sulaistykite keksą raudonųjų apelsinų ir cukraus sirupu. Leiskite sirupui susigerti į keksą.

2. Kai sunaudosite visą sirupą, palikite keksą 30 min. pastovėti. Tuomet apliekite kekso viršų cukraus pudros ir raudonųjų apelsinų glaistu.

Kategorijos

Šaltinis: 15min

Daugiau receptų

Šventinis trispalvis tortas

Šventinis trispalvis tortas 8 asm.

Renata Ničajienė („Sezoninė virtuvė“): Kepdama šį tortą labiausiai norėjau visas tris mūsų vėliavos spalvas sukurti tik iš natūralių ingredientų, nenaudojant jokių dirbtinių dažiklių. Tam puikiai tiko natūralūs šaltyje džiovintų daržovių ir uogų milteliai. Geltonam biskvito sluoksniui – moliūgų milteliai (jiems papildomo aromato suteikiau įtarkuodama apelsinų žievelės). Žaliam biskvitui – liofilizuotų špinatų milteliai (jiems gaivos pridėjau įtarkuodama citrinos žievelės). Raudonąjį biskvitą nudažiau liofilizuotais raudonųjų burokėlių ir aromatingų aviečių milteliais.

 

Karka su daržovėmis

Karka su daržovėmis 4 asm.

Kviečiame pasiruošti lietuvių mėgstamą patiekalą, kurio receptu TV laidoje pasidalino virtuvės šefas Gian Luca Demarco.

Greita avinžirnių sriuba su šonine ir žalumynais

Greita avinžirnių sriuba su šonine ir žalumynais 4 asm.

Gamindami įvairiausius patiekalus pupeles, ko gero, renkamės dažniau, tačiau avinžirniai (kartais dar pavadinami turkiškais žirniais) irgi turi savo gerbėjų. Siūlome išsivirti sočios ir kvapnios sriubos su ankštiniais. Tikrai pasotins!

 

„Netikras zuikis“ iš maltos vištienos

„Netikras zuikis“ iš maltos vištienos 4 asm.

Kviečiame gaminti patiekalą, vadinamą „netikru zuikiu“ – taip, jam puikiausiai tinka ir paukštiena, o ne tik kiauliena!

 

Jautienos kepenėlės su kepintais svogūnais

Jautienos kepenėlės su kepintais svogūnais 2 asm.

Nida Degutienė (Nidos receptai): Kiekviena šeima, net neabejoju, turi savo iš kartos į kartą perduodamų receptų!  Vienas mano tokių iš kartos į kartą perduodamų receptų yra kepenėlės.

 

Veganiškas braunis su graikiniais riešutais

Veganiškas braunis su graikiniais riešutais 6 asm.

Tinklaraštis „Vegan Pipiras“: Šį veganišką pyragą labai lengva pasigaminti, o dar lengviau ir skaniau jį suvalgyti!

 

Veganinis vyšnių ir datulių keksas

Veganinis vyšnių ir datulių keksas 6 asm.

FeedMySister.com/„Natūraliai saldu“: Tai minkštas ir drėgnas keksas, kuris yra saldus ne tik dėl naudoto cukraus, bet ir datulių. Toks derinys suteikia visai kitokį saldumą, o jį subalansuoja vyšnių rūgštelė. Linų sėmenys ne tik praturtina kepinį, bet padeda sukurti reikiamą tekstūrą.

Sultinga „lėtai“ kepta jautiena

Sultinga „lėtai“ kepta jautiena 8 asm.

Taip paruošta mėsa yra labai sultinga ir skani bei natūrali. Ypatingai tinka su bulvių koše. O paruošti tikrai nesunku, tik prireiks daugiau laiko.

 

Antiena su aštriu šokolado padažu

Antiena su aštriu šokolado padažu 2 asm.

Jei mėgstate antieną, tačiau jau esate prisiragavę tradicinių patiekalų, išbandykite šį. Įdomus derinys su juoduoju šokoladu atskleis visai kitokį antienos skonį. O jei mieliau renkatės kitokią paukštieną, aštrus šokolado padažas puikiai papildys vištienos troškinį ar net ryžių garnyrą.

Libanietiška duona su česnakinio sviesto glazūra

Libanietiška duona su česnakinio sviesto glazūra 6 asm.

Kviečiame išsikepti labai purios ir gardžios, švelniai česnaku pagardintos libanietiškos duonos, kurią kildina mielės. Daug darbo nebus, prireiks tik šiek tiek kantrybės, kol tešla porąsyk pakils. Skaniuoju kepiniu galėsite mėgautis kaip užkandžiu, patiekti prie sriubos, ruošti su juo sumuštinius. 

 

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką