Dabar populiaru
10 asmenims Užtruksite: Įvertinkite: 0.0 5 / 0
Jau įvertinote šį receptą

Pasakiškas raudonųjų apelsinų keksas

Raudonųjų apelsinų keksas
Justinos Ramanauskienės/„Tortų knyga“ nuotr. / Raudonųjų apelsinų keksas

Citrusiniai vaisiai atgaivina, pakvėpina namus bei patiekalus, o desertai su jais – nuostabūs. Įsitikinkite tuo išsikepę keksą su raudonaisiais apelsinais iš „Tortų knygos“, kurio receptu su 15min skaitytojais pasidalino šio nuostabaus leidinio autorė Justina Ramanauskienė.

Daugiau 15min Maistas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

Ingredientai

  • Sviestas 200 g kambario temperatūros; keksui
  • Cukrus 255 g 200 g keksui ir 55 g sirupui
  • Likeris 2 arbat. š. raudonųjų apelsinų likerio (Cointreau), gali būti paprastų apelsinų likeris ar apelsinų sultys; keksui
  • Kiaušiniai 3 vnt. keksui
  • Apelsinai 3 vnt. raudonieji; 2 keksui ir 1 glaistui
  • Kepimo milteliai 2 arbat. š. keksui
  • Miltai 280 g keksui
  • Druska 0,25 arbat. š. smulkios; keksui
  • Apelsinų sultys 60 ml šviežiai spaustų raudonųjų apelsinų; sirupui
  • Cukraus pudra 200 g glaistui

Kaip gaminti

Kekso gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C. Ištepkite sviestu 20 cm skersmens kekso kepimo forms vidų. Jei neturite formos keksui kepti, galite naudoti 20-22 cm skersmens pyrago kepimo formą.

2. Dubenyje sumaišykite miltus su kepimo milteliais, druska ir atidėkite.

3. Apelsinus nuplaukite, nusausinkite ir nupjaukite žievę aštriu peiliu, taip, kad ant aplesinų neliktų baltos žievės dalies. Tuomet peiliu išpjaustykite apelsinų skilteles taip, kad neliktų plėvelių. Pasmulkinkite apelsinų skilteles peiliu ir sudėkite į dubenėlį. Įpilkite raudonųjų apelsinų likerio ir išmaišykite.

4. Į didelį dubenį sudėkite kambario temperatūros sviestą, suberkite cukrų ir plakite elektriniu plaktuvu iki purios masės, apie 2-3 min. Po vieną įplakite kiaušinius, kas kartą išmaišydami iki vientisos masės. Į masę sudėkite susmulkintas apelsinų skilteles su aplesinų likeriu ir gerai išmaišykite.

5. Į tešlą į maišykite miltų mišinį.

6. Sukrėskite tešlą į pasiruoštą kekso formą ir kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 45-50 min.

7. Iškepusį išimkite iš orkaitės ir palikite kepimo formoje 10 min. atvėsti. Po to išimkite iš kepimo formos ir palikite atvėsti iki kambario temperatūros.

 

Sirupo gaminimas:

1. Nedideliame puode sumaišykite cukrų su raudonųjų apelsinų sultimis ir kaitindami ant vidutinės kaitros užvirkite. Pavirkite keletą minučių kol cukrus ištirps.

2. Perpilkite sirupą į kitą indą ir palikite atvėsti iki kambario temperatūros.

Glaisto gaminimas:

1. Išspauskite apelsino sultis ir perkoškite per sietelį.

2. Į dubenį suberkite persijotą cukraus pudrą ir įpilkite pusę apelsino sulčių. Viską išmaišykite. Jei masė bus labai tiršta įpilkite dar šiek tiek apelsino sulčių ir vėl gerai išmaišykite. Masė turi būti nei per tiršta, nei per skysta. Tokia, kad galėtumėte ją aplieti keksą ir ji gražiai nutekėtų kekso kraštais, bet nesusigertų į keksą kaip sirupas.

Dekoruojame keksą:

1. Dėkite keksą ant serviravimo lėkštės. Mediniu iešmeliu subadykite kekso viršų ir po truputį sulaistykite keksą raudonųjų apelsinų ir cukraus sirupu. Leiskite sirupui susigerti į keksą.

2. Kai sunaudosite visą sirupą, palikite keksą 30 min. pastovėti. Tuomet apliekite kekso viršų cukraus pudros ir raudonųjų apelsinų glaistu.

Kategorijos

Šaltinis: 15min

Daugiau receptų

Velykiniai sausainiai su klevų sirupu

Velykiniai sausainiai su klevų sirupu 6 asm.

Renata Ničajienė (sezoninėvirtuvė.lt): Šie sausainiai trapūs, su švelniais klevų sirupo ir citrinos poskoniais. Sausainius skirtingų spalvų šokoladu dekoravo dukra, o tuos su skylutėmis, kabinsime ant prasprogusių medžio šakelių, kurias pamerkiau prieš Velykas vazoje. 

Linksmai atrodantis varškės pyragas „Kiaušinienė“ Velykoms

Linksmai atrodantis varškės pyragas „Kiaušinienė“ Velykoms 10 asm.

Nida Degutienė (Nidos receptai): Vienas desertų, kuriam neatsispiria net sočiausi svečiai – nekepti gaivūs jogurtiniai arba želės pyragai. Šis, kurį jums siūlau, nėra iš serijos „nulis kalorijų“, tačiau savo lengvumu ir gaivumu tikrai tiks ir patiks tokioms svarbioms šventėms, kaip Velykos. O ką jau bekalbėti apie deserto patiekimą, kuris tikrai nustebins, o gal net ir prajuokins jūsų svečius!

 

Paprikų ir pievagrybių užtepėlė

Paprikų ir pievagrybių užtepėlė 4 asm.

Įdomi ir gardi užtepėlė, iš kelių ingredientų, kurių visada gausu parduotuvėse. 

 

Sūdytos lašišos užtepėlė

Sūdytos lašišos užtepėlė 4 asm.

Vos per kelias minutes pagaminama užtepėlė tiks ir ant kasdienio, ir ant šventinio stalo!

 

Keksiukai su rikota ir bazilikų kremu

Keksiukai su rikota ir bazilikų kremu 6 asm.

Domantė Slapšinskaitė, „But first food“ autorė: „Šiemet norėjau netradiciškai pažvelgti į Velykų stalą, todėl vietoj pyrago naudojau keksų formeles, o varškę pakeičiau rikota. Būtent dėl to, keksiukai tampa traškūs išorėje, bet drėgni ir minkšti viduje. O netikėtas bazilikų ir maskarponės derinys puikiai dera su citrininiais keksais ir jų neapsunkina“.

Varškės keksas su juodaisiais serbentais be pridėtinio cukraus

Varškės keksas su juodaisiais serbentais be pridėtinio cukraus 10 asm.

Tinklaraščio „Feed my sister“ autorės Rūta ir Asta: „Šventei visada norisi deserto, tad sukūrėme lengvai pagaminamą, tobulo skonio, su ryškiais pagrindiniais ingredientais – varške ir juodaisiais serbentais. Naudojome natūraliai saldų klevų sirupą, taip suteikdamos keksui savitą tekstūrą. O labiausiai mus džiugina kekso viršuje esantis gaivus jogurto, varškės ir vanilės kremas su visa karūna karamelizuotų migdolų“.

 

Citrininis keksas be pieno produktų

Citrininis keksas be pieno produktų 8 asm.

Julija Steponavičiūtė: Mano siūlomas klasikinis citrinos ir aguonų pyragas – be pieno produktų puikiai tiks ir tiems, kas netoleruoja laktozės. Pyrago pagrindui pasirinkau šviesius speltų miltus, kurie yra naudingesni, nei įprasti kvietiniai miltai. Šį pyragą paprasta iškepti, o dėl dekoratyvaus glajaus bei karamelizuotų migdolų, jis puikiai atrodys ant šventinio stalo.

 

Senovinė mielinė boba Velykom

Senovinė mielinė boba Velykom 8 asm.

Strelkabelka.lt: Kaip ir visi mieliniai kepiniai, ši boba skaniausia yra pirmą dieną, bet ir antrą dieną šita boba vis dar buvo minkšta (per naktį laikiau uždengtą). Ji man priminė itališką „colombą“ – vietoj razinų įdėjus ten cukatų, gal šiek tiek daugiau cukraus, tikrai labai panašų rezultatą gautume.

 

Pavasariška galetė su sūriais, žaliomis daržovėmis ir putpelių kiaušiniais

Pavasariška galetė su sūriais, žaliomis daržovėmis ir putpelių kiaušiniais 4 asm.

Maisto tinklaraščio „Duonos ir žaidimų“ kūrėja Jurgita Vaskel siūlo Velykoms ir iškylos krepšiui puikiai tinkantį kepinį.

Vokiškas trijų rūšių mėsos troškinys „Pichelsteiner“

Vokiškas trijų rūšių mėsos troškinys „Pichelsteiner“ 4 asm.

Vytaras Radzevičius („Pasaulio puodai“): Dar jis vadinamas Bismarko troškiniu, nes pasakojama, kad Otto von Bismarckas, Prūsijos ir Vokietijos XIX a. politikas, ypač pamėgo šį patiekalą, kai ilsėjosi Bavarijos kurorte Bad Kisingene. Šio troškinio garbei Rėgeno mieste Bavarijoje vyksta šventė su naktiniais plaukiojimais valtelėmis Rėgeno upėje, karnavaline eisena, muge ir fejerverkais. Šventė vadinama „Pichelsteiner Fest“ ir vyksta nuo 1874 metų. Yra ką švęsti, nes kvapnus, sultingas ir gardus troškinys vilioja iš tolo.

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką