Dabar populiaru
15min be reklamos
8 asmenims Užtruksite: Įvertinkite: 3.1 5 / 9
Jau įvertinote šį receptą

Purus ir minkštas močiutės ragaišis su buvių koše

Ragaišis su bulvėmis
Vida Press nuotr. / Ragaišis su bulvėmis

Krosnys iš daugelio šiuolaikinių namų išgaravo, tačiau puikaus ragaišio galima išsikepti ir orkaitėje. Šis, mūsų siūlomas, ypatingas dar ir savo tekstūra, skaniu drėgnumu – viskas dėl į tešlą dedamos bulvių košės.

Daugiau 15min Maistas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

Ingredientai

  • Miltai 800 g gali prireikti ir dar kiek daugiau; dalis jų gali būti viso grūdo arba 200–300 g kvietinių galite keisti speltos miltais
  • Pienas 300 ml
  • Bulvės 500 g
  • Mielės 30 g šviežių
  • Sviestas 50 g tirpinto
  • Cukrus 80 g
  • Kiaušiniai 2 vnt. dideli, kambario temperatūros (plius dar 1, jei aptepsite viršų
  • Druska 1 arbat. š.

Kaip gaminti

1. Pirmiausia išvirkite bulves, nusunkite jas ir gerai sutrinkite (rankiniu grūstuvu, o ne elektriniu trintuvu). Tinka ir iš vakaro virtos bulvės, tačiau bulvių košė su sviestu ir pienu – ne.

2. Puode pašildykite pieną, perpilkite jį į didelį dubenį, sudėkite trintas bulves, gerai išmaišykite. Atskirame nedideliame dubenėlyje mieles užpilkite dalimi cukraus, pamaišykite, kol ištirps ir turėsite mielių-cukraus tyrelę, supilkite ją į pieno ir bulvių mišinį, vėl gerai išmaišykite.

3. Į gautą mišinį suberkite maždaug trečdalį miltų, išmaišykite, kad gautumėte labai tirštą košę be jokių sausų miltų plotelių. Viršų gausiai apiberkite miltais, pridenkite švariu virtuviniu rankšluosčiu ir padėkite kilti šiltai maždaug 1–1,5 val. Tešla turi gerokai pakilti, miltais apibertas viršus suaižėti.

4. Pakilusią masę išmaišykite, pilkite į ją su kiaušiniais paplaktą likusį cukrų bei druską, taip pat lydytą (nekarštą) sviestą. Gerai išmaišykite.

 

5. Į tešlą po truputį berkite likusius miltus, kol įmanoma, maišykite, o tada pradėkite minkyti. Turite gauti gana minkštą, kiek lipnoką, tačiau vientisą ir paslankią tešlą. Nepriberkite miltų per daug!

6. Vėl padėkite šiltai, kad tešla pakiltų – ji turi beveik padvigubėti.

7. Pakilusią tešlą darsyk perminkykite, o tuomet suformuokite du ovalius ar pailgus kepaliukus ir dėkite juos į miltais pabarstytą skardą. Jei patinka, galite keliais aštraus peilio pjūviais dekoruoti viršų. Apdenkite rankšluosčiu ir dar kartą 20–30 min. pakildinkite šiltoje vietoje.

8. Pakilusius kepaliukus aptepkite šiek tiek paplaktu kiaušiniu (bet galite to ir nedaryti), o tada skardą dėkite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 40–50 min., kol viršus bus gerokai rudas.

9. Išimkite iš orkaitės, dėkite ant vėsinimo grotelių ir leiskite ataušti. Šis ragaišis ilgiau nesusensta, yra drėgnas ir kvapnus. Jis puikiai dera su mėsos ar daržovių paštetais, užtepais, taip pat džemais ir kitais saldžiais priedais.

Kategorijos

Šaltinis: 15min

Daugiau receptų

Šventinis šokoladinis migdolų pyragas

Šventinis šokoladinis migdolų pyragas 12 asm.

Nida Degutienė (Nidos receptai): Šis nesudėtingas pyragas, prisiekiu, yra tikrai vertas karališko stalo, o jo sudėtyje – jokių miltų, tik malti migdolų riešutai. Na, ir, žinoma, šokoladas. Naudokite patį geriausią, kokį tik galite sau lesti. Patikėkit, tikrai yra didžiulis skirtumas.

 

Kepti briuseliniai kopūstai su datulėmis ir graikiniais riešutais

Kepti briuseliniai kopūstai su datulėmis ir graikiniais riešutais 2 asm.

Šis greitai paruošiamas patiekalas gali tapti ir užkandžiu, ir garnyru. Ir nė nebandykite atsisakyti kurio nors ingrediento – briuseliniai kopūstai, riešutai ir datulės puikiai „susižaidžia“ tarpusavyje, tad pasiekti skonio pilnatvei reikia jų visų.

 

Traškios kiniškos salotos su vištiena

Traškios kiniškos salotos su vištiena 4 asm.

Renata Ničajienė (sezoninėvirtuvė.lt): Tiek švieži kopūstai, tiek morkos, tiek ir skrudinti žemės riešutai salotoms suteikia ypatingo traškumo, salotų padažas su žemės riešutų sviestu, skrudintu sezamų aliejumi ir sojų padažu jas paverčia neatsivalgomai skaniomis. Tai puikios salotos vakarienei – daržovių pjaustymui daug laiko nesugaišite, joms galite panaudoti ir iš anksto iškeptą vištieną.

Orkaitėje kepti kiaulienos šašlykai

Orkaitėje kepti kiaulienos šašlykai 4 asm.

Šašlykai, kepti orkaitėje, gali ne tik maloniai nustebinti, bet ir tapti sveikesne alternatyva.

Greita brokolių sriuba su bolivine balanda

Greita brokolių sriuba su bolivine balanda 4 asm.

Siūlome lengvos ir skanios daržovių sriubos receptą, o tam, kad ji nebūtų per lengva, pastiprinkite bolivinės balandos kruopomis. Gal šis patiekalas taps „budinčiu“ jūsų vakarienės variantu.

 

Kriaušių, „radicchio“ lapelių ir kalakutienos salotos

Kriaušių, „radicchio“ lapelių ir kalakutienos salotos 2 asm.

Tai greitos, lengvos ir labai gardžios salotos, kuriose puikiai dera paukštiena ir kriaušės. 

Kepti upėtakiai pankolių patale su paprikų padažu

Kepti upėtakiai pankolių patale su paprikų padažu 2 asm.

Upėtakių nesunku nusipirkti bet kurioje didesnėje parduotuvėje, o iškepti juos taip pat nesudėtinga. Jei nusibodo iki šiol naudoti receptai, siūlome išbandyti šį, siūlomą tinklaraštininkės (bulviukose.lt), profesionalios kulinarės Lauros. Bus skanu!

Avižiniai sviestiniai sausainiai su razinomis

Avižiniai sviestiniai sausainiai su razinomis 6 asm.

Nida Degutienė (Nidos receptai): Šie avižiniai sausainiai tikrai ne dietiški, neapgaudinėsiu nei jūsų, nei savęs. Bet užtai jie TOKIE skanūs, kad velniai nematė tų kalorijų: verčiau jas išvaikščiokit kur nors mašiną toliau pasistatę arba šiaip į mišką išsiruošę. Kiekvienas kąsnis vertas nuodėmės, prisiekiu.

Veganiški apelsininiai riestainiai su aguonomis

Veganiški apelsininiai riestainiai su aguonomis 6 asm.

Riestainius, dažnai dar vadinamus „barankomis“, mėgsta ir maži, ir nedideli. Išbandykite veganišką šio kepinio variantą, kvepiantį apelsinais ir paskanintą aguonomis! Receptu dalinasi tinklaraštis „Vegan Pipiras“. 

Nesaldūs veganiški vafliai su daržovėmis

Nesaldūs veganiški vafliai su daržovėmis 4 asm.

Išbandykite nesaldžių vaflių receptą, kuriuo dalinasi tinklaraštis Wise Taste.

 

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką