Dabar populiaru
15min be reklamos
12 asmenims Užtruksite: Įvertinkite: 3.5 5 / 4
Jau įvertinote šį receptą

Saldus ir purus bulgariškas Velykų pyragas kozunakas

Ką tik iškepti bulgariški Velykų pyragai kozunakai
Asmeninio albumo nuotr. / Ką tik iškepti bulgariški Velykų pyragai kozunakai

Virginija Pupeikytė-Dzhumerova (Tekstoranas): Kozunakas – neatsiejamas bulgariškų Velykų atributas. Minkštas, purus, saldus pyragas, prekybos centruose pasirodantis gerokai prieš Velykas. 

Daugiau 15min Maistas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

Ingredientai

Kaip gaminti

Keletas pastabų prieš pradedant:

  • Pageidautina, kad virtuvėje būtų šilta ir mielinė tešla galėtų tarpti kone šiltnamio sąlygomis.
  • Apsišarvuokite kantrybe, o užvis geriausia – užmaišę tešlą imkitės kokio kito darbo, būkite užsiėmę ir netrukdykite tešlutei po truputį kildintis. Jei kas dešimt minučių kilosite rankšluostį ir tikrinsite, tešlutė supyks ir bus neskani.
  • Kozunakas – saldus pyragas, Velykoms pagal idėją valgomas po 40 dienų griežto pasninko. Tad jei tik turite ir mėgstate, negailėkite pyragui citrinų ir apelsinų žievelių, džiovintų vaisių, smulkinto šokolado, marcipanų ar kitų saldžių skanėstų.

Gaminimas:

1. Pirmiausia iš mielių, truputį pašildyto pieno ir 250 g miltų užmaišome tešlą, kurią paliekame kildintis 30 min.

2. Kol tešla kyla, gerai išplakame 5 kiaušinius, druską, vanilę ir cukrų, kol pastarasis masėje ištirpsta.

3. Į masę beriame likusius miltus, dedame minkštą sviestą ir pradžioje užmaišytą mielinę tešlą. Viską minkome apie 10–15 min., į tešlą po truputį pildami ir įminkydami šiltą aliejų (jei neturite Savicko raumenų, nevarkite ir tešlą drąsiai minkykite elektriniu plakikliu).

 

4. Gerai išminkytą vienalytę tešlą dedame į didelį dubenį, apklojame rankšluostėliu, paprašome gražiai kilti ir paliekame kildintis 30–45 min. arba paprasčiau – kol tešla išsipučia dvigubai.

5. Kol tešla kyla, susmulkiname riešutus, karštame vandenyje pamirkome razinas. Iškilusią tešlą dar kartą perminkome ir įminkome paruoštus riešutus bei razinas.

6. Iš nurodytų produktų kiekio tešlos turėtų užtekti dviem vidutinio dydžio kozunakams, taigi iškilusią tešlą dalijame į dvi dalis ir vėl paliekame kilti bent 10 min.

7. Tada prasideda linksmoji dalis ir tam tikra prasme didžioji kozunako paslaptis: pinamas jis iš dviejų tešlinių virvių. Tad kiekvieną iš padalintos tešlos gabaliukų daliname į dar du ir rankomis iškočiojame vienodo ilgio virves. Dedame ją vieną ant kitos (X), viršutinį kairį galiuką per apačią dedame žemyn ir – vuolia! – suformuojame savotišką mazgą, keturių dalių kasą, kurią tereikia supinti iki galo.

8. Supintus kozunakus dedame į aliejumi vos vos pateptas skardeles ir vėl paliekame kildintis 80–90 min.

9. Prieš pat kepant pyragus patepame kiaušinio plakiniu ir negailėdami pabarstome cukrumi.

10. Kepame 180 laipsnių Celsijaus orkaitėje apie 40–45 min.

Kategorijos

Šaltinis: 15min

Daugiau receptų

Šventinis šokoladinis migdolų pyragas

Šventinis šokoladinis migdolų pyragas 12 asm.

Nida Degutienė (Nidos receptai): Šis nesudėtingas pyragas, prisiekiu, yra tikrai vertas karališko stalo, o jo sudėtyje – jokių miltų, tik malti migdolų riešutai. Na, ir, žinoma, šokoladas. Naudokite patį geriausią, kokį tik galite sau lesti. Patikėkit, tikrai yra didžiulis skirtumas.

 

Kepti briuseliniai kopūstai su datulėmis ir graikiniais riešutais

Kepti briuseliniai kopūstai su datulėmis ir graikiniais riešutais 2 asm.

Šis greitai paruošiamas patiekalas gali tapti ir užkandžiu, ir garnyru. Ir nė nebandykite atsisakyti kurio nors ingrediento – briuseliniai kopūstai, riešutai ir datulės puikiai „susižaidžia“ tarpusavyje, tad pasiekti skonio pilnatvei reikia jų visų.

 

Traškios kiniškos salotos su vištiena

Traškios kiniškos salotos su vištiena 4 asm.

Renata Ničajienė (sezoninėvirtuvė.lt): Tiek švieži kopūstai, tiek morkos, tiek ir skrudinti žemės riešutai salotoms suteikia ypatingo traškumo, salotų padažas su žemės riešutų sviestu, skrudintu sezamų aliejumi ir sojų padažu jas paverčia neatsivalgomai skaniomis. Tai puikios salotos vakarienei – daržovių pjaustymui daug laiko nesugaišite, joms galite panaudoti ir iš anksto iškeptą vištieną.

Orkaitėje kepti kiaulienos šašlykai

Orkaitėje kepti kiaulienos šašlykai 4 asm.

Šašlykai, kepti orkaitėje, gali ne tik maloniai nustebinti, bet ir tapti sveikesne alternatyva.

Greita brokolių sriuba su bolivine balanda

Greita brokolių sriuba su bolivine balanda 4 asm.

Siūlome lengvos ir skanios daržovių sriubos receptą, o tam, kad ji nebūtų per lengva, pastiprinkite bolivinės balandos kruopomis. Gal šis patiekalas taps „budinčiu“ jūsų vakarienės variantu.

 

Kriaušių, „radicchio“ lapelių ir kalakutienos salotos

Kriaušių, „radicchio“ lapelių ir kalakutienos salotos 2 asm.

Tai greitos, lengvos ir labai gardžios salotos, kuriose puikiai dera paukštiena ir kriaušės. 

Kepti upėtakiai pankolių patale su paprikų padažu

Kepti upėtakiai pankolių patale su paprikų padažu 2 asm.

Upėtakių nesunku nusipirkti bet kurioje didesnėje parduotuvėje, o iškepti juos taip pat nesudėtinga. Jei nusibodo iki šiol naudoti receptai, siūlome išbandyti šį, siūlomą tinklaraštininkės (bulviukose.lt), profesionalios kulinarės Lauros. Bus skanu!

Avižiniai sviestiniai sausainiai su razinomis

Avižiniai sviestiniai sausainiai su razinomis 6 asm.

Nida Degutienė (Nidos receptai): Šie avižiniai sausainiai tikrai ne dietiški, neapgaudinėsiu nei jūsų, nei savęs. Bet užtai jie TOKIE skanūs, kad velniai nematė tų kalorijų: verčiau jas išvaikščiokit kur nors mašiną toliau pasistatę arba šiaip į mišką išsiruošę. Kiekvienas kąsnis vertas nuodėmės, prisiekiu.

Veganiški apelsininiai riestainiai su aguonomis

Veganiški apelsininiai riestainiai su aguonomis 6 asm.

Riestainius, dažnai dar vadinamus „barankomis“, mėgsta ir maži, ir nedideli. Išbandykite veganišką šio kepinio variantą, kvepiantį apelsinais ir paskanintą aguonomis! Receptu dalinasi tinklaraštis „Vegan Pipiras“. 

Nesaldūs veganiški vafliai su daržovėmis

Nesaldūs veganiški vafliai su daržovėmis 4 asm.

Išbandykite nesaldžių vaflių receptą, kuriuo dalinasi tinklaraštis Wise Taste.

 

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką