Dabar populiaru
15min be reklamos
12 asmenims Užtruksite: Įvertinkite: 3.8 5 / 15
Jau įvertinote šį receptą

Slyvų galeta

Slyvų galeta
Astos Černės nuotr. / Slyvų galeta

Daugiau 15min Maistas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

Ingredientai

Kaip gaminti

PARUOŠKITE TEŠLĄ

  1. Dubenyje sumaišykite miltus, druską ir cukrų. Sudėkite šaltą, gabalėliais supjaustytą sviestą ir išmaišykite. Trinkite tarp pirštų tol, kol susidarys trupiniai.
  2. Kitame dubenėlyje išplakite pieną su kiaušinio tryniu. Supilkite į tešlos trupinius ir išmaišykite, kol trupiniai sukibs. Jeigu matote, kad jie per sausi ir nekimba, tuomet įpilkite dar šlakelį šalto pieno.
  3. Perkelkite tešlą ant lygaus ir švaraus miltais pabarstyto paviršiaus. Dar šiek tiek lengvai paminkykite ir suformuokite plokščią tešlos apskritimą. Suvyniokite į maistinę plėvelę ir palaikykite šaldytuve apie 30–60 minučių.

PARUOŠKITE ĮDARĄ

  1. Slyvas nuplaukite, perpjaukite per pusę ir išimkite kauliukus. Supjaustykite skiltelėmis ir apšlakstykite jas citrinų sultimis.
  2. Į tą patį dubenį su slyvomis suberkite 70 g rudojo cukraus ir šaukštelį vanilinio cukraus. Išmaišykite ir palikite pastovėti apie 20 minučių.
  3. Kitame dubenėlyje sumaišykite likusius 30 g rudojo cukraus, kukurūzų krakmolą ir smulkintus lazdynų riešutus.

PARUOŠKITE GALETĄ

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 ºC temperatūros.
  2. Pasiruoškite lakštą kepimo popieriaus, šiek tiek pabarstykite jį miltais. Išimkite iš šaldytuvo atšalusią tešlą, perkelkite ant kepimo popieriaus ir iškočiokite į daugiau ar mažiau taisyklingą 30–35 cm skersmens apskritimą.
  3. Tešlos apskritimo viduryje berkite cukraus, kukurūzų krakmolo ir smulkintų lazdynų riešutų mišinį. Paskleiskite tolygiai po visą tešlos lakšto centrą, palikdamos maždaug 5 cm pločio švarius tešlos kraštelius. Ant viršaus gražiai išdėliokite slyvų skilteles. Stenkitės nuo skiltelių nuvarvinti didžiąją dalį susidariusio sirupo, antraip dėl jo pertekliaus galetos tešla nebus trapi. Galetos paviršių apibarstykite cukrumi ir smulkintais lazdynų riešutais.
    Astos Černės nuotr. / Gaminant slyvų galetą
    Astos Černės nuotr. / Gaminant slyvų galetą
  4. Tešlos kraštelius užlenkite į vidinę pusę. Dubenėlyje išplakite kiaušinį ir aptepkite juo užlenktus tešlos kraštus. 
  5. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 40 minučių, kol tešlos kraštai taps gražios aukso spalvos, o slyvų įdaras ims „burbuliuoti“. Jeigu matote, kad kepimo metu tešlos kraštai ima per daug ruduoti, uždenkite galetą lakštu folijos.
  6. Patiekite šiltą ar kambario temperatūros, supjaustytą gabalėliais. Galite tiekti su kaušeliu ledų ar mėgstamu kremu.

Kategorijos

Šaltinis: 15min

Daugiau receptų

Šventinis šokoladinis migdolų pyragas

Šventinis šokoladinis migdolų pyragas 12 asm.

Nida Degutienė (Nidos receptai): Šis nesudėtingas pyragas, prisiekiu, yra tikrai vertas karališko stalo, o jo sudėtyje – jokių miltų, tik malti migdolų riešutai. Na, ir, žinoma, šokoladas. Naudokite patį geriausią, kokį tik galite sau lesti. Patikėkit, tikrai yra didžiulis skirtumas.

 

Kepti briuseliniai kopūstai su datulėmis ir graikiniais riešutais

Kepti briuseliniai kopūstai su datulėmis ir graikiniais riešutais 2 asm.

Šis greitai paruošiamas patiekalas gali tapti ir užkandžiu, ir garnyru. Ir nė nebandykite atsisakyti kurio nors ingrediento – briuseliniai kopūstai, riešutai ir datulės puikiai „susižaidžia“ tarpusavyje, tad pasiekti skonio pilnatvei reikia jų visų.

 

Traškios kiniškos salotos su vištiena

Traškios kiniškos salotos su vištiena 4 asm.

Renata Ničajienė (sezoninėvirtuvė.lt): Tiek švieži kopūstai, tiek morkos, tiek ir skrudinti žemės riešutai salotoms suteikia ypatingo traškumo, salotų padažas su žemės riešutų sviestu, skrudintu sezamų aliejumi ir sojų padažu jas paverčia neatsivalgomai skaniomis. Tai puikios salotos vakarienei – daržovių pjaustymui daug laiko nesugaišite, joms galite panaudoti ir iš anksto iškeptą vištieną.

Orkaitėje kepti kiaulienos šašlykai

Orkaitėje kepti kiaulienos šašlykai 4 asm.

Šašlykai, kepti orkaitėje, gali ne tik maloniai nustebinti, bet ir tapti sveikesne alternatyva.

Greita brokolių sriuba su bolivine balanda

Greita brokolių sriuba su bolivine balanda 4 asm.

Siūlome lengvos ir skanios daržovių sriubos receptą, o tam, kad ji nebūtų per lengva, pastiprinkite bolivinės balandos kruopomis. Gal šis patiekalas taps „budinčiu“ jūsų vakarienės variantu.

 

Kriaušių, „radicchio“ lapelių ir kalakutienos salotos

Kriaušių, „radicchio“ lapelių ir kalakutienos salotos 2 asm.

Tai greitos, lengvos ir labai gardžios salotos, kuriose puikiai dera paukštiena ir kriaušės. 

Kepti upėtakiai pankolių patale su paprikų padažu

Kepti upėtakiai pankolių patale su paprikų padažu 2 asm.

Upėtakių nesunku nusipirkti bet kurioje didesnėje parduotuvėje, o iškepti juos taip pat nesudėtinga. Jei nusibodo iki šiol naudoti receptai, siūlome išbandyti šį, siūlomą tinklaraštininkės (bulviukose.lt), profesionalios kulinarės Lauros. Bus skanu!

Avižiniai sviestiniai sausainiai su razinomis

Avižiniai sviestiniai sausainiai su razinomis 6 asm.

Nida Degutienė (Nidos receptai): Šie avižiniai sausainiai tikrai ne dietiški, neapgaudinėsiu nei jūsų, nei savęs. Bet užtai jie TOKIE skanūs, kad velniai nematė tų kalorijų: verčiau jas išvaikščiokit kur nors mašiną toliau pasistatę arba šiaip į mišką išsiruošę. Kiekvienas kąsnis vertas nuodėmės, prisiekiu.

Veganiški apelsininiai riestainiai su aguonomis

Veganiški apelsininiai riestainiai su aguonomis 6 asm.

Riestainius, dažnai dar vadinamus „barankomis“, mėgsta ir maži, ir nedideli. Išbandykite veganišką šio kepinio variantą, kvepiantį apelsinais ir paskanintą aguonomis! Receptu dalinasi tinklaraštis „Vegan Pipiras“. 

Nesaldūs veganiški vafliai su daržovėmis

Nesaldūs veganiški vafliai su daržovėmis 4 asm.

Išbandykite nesaldžių vaflių receptą, kuriuo dalinasi tinklaraštis Wise Taste.

 

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką