Dabar populiaru
10 asmenims Užtruksite: Įvertinkite: 0.0 5 / 0
Jau įvertinote šį receptą

Totoriškas skanėstas „čak čak“

Totoriškas skanėstas „čak čak“
Totoriškas skanėstas „čak čak“

Siūlome pasigaminti puikaus totoriško skanėsto „čak čak“. Jam pirmiausia turėsite išvirti krūvą mažyčių tešlos „pagalvėlių“, o tada sulipdyti jas į saldų kauburį. Patikėkite, verta įdėto darbo, kurio ne tiek jau ir daug!

Daugiau 15min Maistas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

Ingredientai

  • Kiaušiniai 5 vnt. tryniai atskirti nuo baltymų; tešlai
  • Miltai 4 st. tešlai
  • Pienas 125 ml tešlai
  • Cukrus 200 g sirupui (ir dar pora šaukštų tešlai)
  • Sviestas 30 g minkšto; tešlai
  • Druska 0,5 arbat. š. tešlai
  • Degtinė 2 valg. š. nebūtina, bet ji apsaugo nuo riebalų prisigėrimo; tešlai
  • Aliejus 600 ml virimui
  • Medus 350 g sirupui
  • Riešutai 1 st. bet kokių mėgstamų ar jų mišinio (graikinių, žemės, migdolų, pistacijų), galima įberti ir razinų (geriau tamsių, džiovintų saulėje, kokybiškų)

Kaip gaminti

1. Dideliame dubenyje baltymus išplakite iki standžių putų.

2. Kitame dubenyje trynius išsukite mediniu šaukštu su tešlai skirtu cukrumi, druska, sviestu. Kai masė bus vientisa, supilkite pieną, degtinę, sudėkite baltymus, o tuomet berkite miltus ir, kai galėsite, pradėkite minkyti tešlą. Ji turi būti vidutinio minkštumo, standi, elastinga, tačiau ne kieta. Miltų gali reikėti daugiau ar mažiau, priklausomai nuo naudojamų kiaušinių dydžio.

3. Išminkytą tešlą susukite į maistinę plėvelę ir palaikykite kambario temperatūroje 30–40 min.

4. Padalykite tešlą į kelias dalis ir iš kiekvienos jų kočiokite ploną, maždaug 3–4 mm storio apskritimą. Supjaustykite jį skersai siauromis juostelėmis, o tada išilgai, turite gauti daugybę mažučių gabaliukų – rombų ar kvadratėlių.

5. Taip iškočiokite visus tešlos gabalus ir pripjaustykite daugybę gabaliukų (laikykite juos ant miltuoto paviršiaus, galite pridengti drėgnu popieriniu rankšluosčiu).

6. Keptuvėje aukštais kraštais ar plačiadugniame puode įkaitinkite riebalus iki 170–180 °C. Patikrinkite, ar įkaitę, įmesdami vieną gabaliuką – jis turi pradėti iškart kepti.

 

7. Kepkite tešlos gabaliukus porcijomis, kol taps auksiškai rusvos spalvos. Tai užtruks vos kelias minutes. Išgriebkite kiaurasamčiu iškepusius, o tada berkite vis naujas porcijas.

8. Kai iškepsite visus gabalėlius, trumpam palikite juos ramybėje, subėrę į didelį dubenį, o tuo metu pakepinkite riešutus, kuriuos naudosite. Kai pakepinti jie kiek pravės, stambiai sukapokite (pistacijų nebūtina).

9. Nedideliame prikaistuvyje pakaitinkite medų ir cukrų, kol pastarasis ištirps. Nepasiduokite pagundai naudoti vien tik medų, nes svarbu, kad saldėsį sulipintų tvirtas karamelinis „tinkas“, o ne minkštas ir lipnus medus.

10. Į dubenį su tešlos gabalėliais berkite riešutus, pilkite sirupą ir labai gerai (bet švelniai!) tiesiog švariomis rankomis viską permaišykite. Riešutai turi būti tolygiai pasiskirstę, o sirupas – apvėlęs juos ir tešlos „pagalvėles“.

 

11. Krėskite šią masę į lydytu sviestu pateptą norimos formos indą ir šiek tiek paspauskite, kad neliktų didelių oro tarpų, išlyginkite viršų.

12. Turėkite kantrybės ir leiskite gardumynui visiškai sustingti, o tada atsargiai išverskite ant didelės lėkštės ar padėklo, pjaustykite ir skanaukite!

Kategorijos

Šaltinis: 15min
Komentarai

Daugiau receptų

Tortas su uogomis ir špinatais

Tortas su uogomis ir špinatais 12 asm.

Šio torto receptą projektui „100 tortų Lietuvai“ pasiūlė saldėsių gerbėja Jurgita Vilkaitė. Tortų gamyba jai – pomėgis, svajonė, atgaiva nuo kasdienių darbų bei galimybė išreikšti save kuriant bei suteikiant šventę artimiesiems.  

Spalvingi daržovių keksiukai

Spalvingi daržovių keksiukai 4 asm.

Netikėti nesaldūs keksiukai įtiks net daržovių nevalgantiems vaikams.

 

Daržovių ir sūrio apkepas

Daržovių ir sūrio apkepas 4 asm.

Šiame nesudėtingai paruošiamame patiekale puikiai dera daržovės ir sūris, verta išbandyti!

 

Žiedinių kopūstų ir morkų kotletukai

Žiedinių kopūstų ir morkų kotletukai 4 asm.

Lengvesni kotletukai iš populiarių daržovių patiks ir vegetarams, ir tiems, kam pietums ar vakarienei tiesiog nesinori mėsos.

 

Spalvotieji morkų ir avižinių dribsnių blyneliai

Spalvotieji morkų ir avižinių dribsnių blyneliai 4 asm.

Puikaus skonio ir netikėtos spalvos blyneliai, kurie patiks ir mažiems, ir dideliems.

 

Bolivinių balandų salotos su mangais, feta, agurkais ir mėtomis

Bolivinių balandų salotos su mangais, feta, agurkais ir mėtomis 2 asm.

Lengvos, tačiau kartu ir labai maistingos salotos, puikiai tinkamos ir vakarienei, ir į pietų dėžutę. 

 

Raudonųjų kopūstų salotos su gervuogėmis

Raudonųjų kopūstų salotos su gervuogėmis 2 asm.

Gaivios, traškios, gražios ir lengvai paruošiamos salotos, išmėginkite!

Šokoladinis tortas be glitimo

Šokoladinis tortas be glitimo 8 asm.

Šį tortą projekto „100 tortų Lietuvai“ proga pristatė neceliakinį jautrumą glitimui turinti ir daug apie šį negalavimą žinanti Inga Krasuckienė. Rašydama kulinarinę knygą „Kepiniai be glitimo“ į pagalbą ji pasikvietė vieną žymiausių profesionalių konditerių Lietuvoje Jekateriną Zvonkuvienę.

 

Klasikinis medaus tortas

Klasikinis medaus tortas 12 asm.

Šį tortą projektui „100 tortų Lietuvai“ pagamino saldžių kepinių aistruolė Ramunė Aleksienė. 

Šviežių daržovių salotos su lašiša

Šviežių daržovių salotos su lašiša 2 asm.

Kodėl gi neparuošus salotų su žuvimi – gaivių, pikantiškų, nustebinsiančių ir jus, ir jūsų svečius. Tokių salotų receptu dalijasi subalansuotą maistą gaminančios bei tiekiančios kompanijos „Kūno kultūra“ virtuvės šefas Ignas Štuka.

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką