Dabar populiaru
10 asmenims Užtruksite: Įvertinkite: 0.0 5 / 0
Jau įvertinote šį receptą

Totoriškas skanėstas „čak čak“

Totoriškas skanėstas „čak čak“
Totoriškas skanėstas „čak čak“

Siūlome pasigaminti puikaus totoriško skanėsto „čak čak“. Jam pirmiausia turėsite išvirti krūvą mažyčių tešlos „pagalvėlių“, o tada sulipdyti jas į saldų kauburį. Patikėkite, verta įdėto darbo, kurio ne tiek jau ir daug!

Daugiau 15min Maistas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

Ingredientai

  • Kiaušiniai 5 vnt. tryniai atskirti nuo baltymų; tešlai
  • Miltai 4 st. tešlai
  • Pienas 125 ml tešlai
  • Cukrus 200 g sirupui (ir dar pora šaukštų tešlai)
  • Sviestas 30 g minkšto; tešlai
  • Druska 0,5 arbat. š. tešlai
  • Degtinė 2 valg. š. nebūtina, bet ji apsaugo nuo riebalų prisigėrimo; tešlai
  • Aliejus 600 ml virimui
  • Medus 350 g sirupui
  • Riešutai 1 st. bet kokių mėgstamų ar jų mišinio (graikinių, žemės, migdolų, pistacijų), galima įberti ir razinų (geriau tamsių, džiovintų saulėje, kokybiškų)

Kaip gaminti

1. Dideliame dubenyje baltymus išplakite iki standžių putų.

2. Kitame dubenyje trynius išsukite mediniu šaukštu su tešlai skirtu cukrumi, druska, sviestu. Kai masė bus vientisa, supilkite pieną, degtinę, sudėkite baltymus, o tuomet berkite miltus ir, kai galėsite, pradėkite minkyti tešlą. Ji turi būti vidutinio minkštumo, standi, elastinga, tačiau ne kieta. Miltų gali reikėti daugiau ar mažiau, priklausomai nuo naudojamų kiaušinių dydžio.

3. Išminkytą tešlą susukite į maistinę plėvelę ir palaikykite kambario temperatūroje 30–40 min.

4. Padalykite tešlą į kelias dalis ir iš kiekvienos jų kočiokite ploną, maždaug 3–4 mm storio apskritimą. Supjaustykite jį skersai siauromis juostelėmis, o tada išilgai, turite gauti daugybę mažučių gabaliukų – rombų ar kvadratėlių.

5. Taip iškočiokite visus tešlos gabalus ir pripjaustykite daugybę gabaliukų (laikykite juos ant miltuoto paviršiaus, galite pridengti drėgnu popieriniu rankšluosčiu).

6. Keptuvėje aukštais kraštais ar plačiadugniame puode įkaitinkite riebalus iki 170–180 °C. Patikrinkite, ar įkaitę, įmesdami vieną gabaliuką – jis turi pradėti iškart kepti.

 

7. Kepkite tešlos gabaliukus porcijomis, kol taps auksiškai rusvos spalvos. Tai užtruks vos kelias minutes. Išgriebkite kiaurasamčiu iškepusius, o tada berkite vis naujas porcijas.

8. Kai iškepsite visus gabalėlius, trumpam palikite juos ramybėje, subėrę į didelį dubenį, o tuo metu pakepinkite riešutus, kuriuos naudosite. Kai pakepinti jie kiek pravės, stambiai sukapokite (pistacijų nebūtina).

9. Nedideliame prikaistuvyje pakaitinkite medų ir cukrų, kol pastarasis ištirps. Nepasiduokite pagundai naudoti vien tik medų, nes svarbu, kad saldėsį sulipintų tvirtas karamelinis „tinkas“, o ne minkštas ir lipnus medus.

10. Į dubenį su tešlos gabalėliais berkite riešutus, pilkite sirupą ir labai gerai (bet švelniai!) tiesiog švariomis rankomis viską permaišykite. Riešutai turi būti tolygiai pasiskirstę, o sirupas – apvėlęs juos ir tešlos „pagalvėles“.

 

11. Krėskite šią masę į lydytu sviestu pateptą norimos formos indą ir šiek tiek paspauskite, kad neliktų didelių oro tarpų, išlyginkite viršų.

12. Turėkite kantrybės ir leiskite gardumynui visiškai sustingti, o tada atsargiai išverskite ant didelės lėkštės ar padėklo, pjaustykite ir skanaukite!

Kategorijos

Šaltinis: 15min
Komentarai

Daugiau receptų

Greitai paruošiami azijietiško stiliaus makaronai su padažu ir agurkais

Greitai paruošiami azijietiško stiliaus makaronai su padažu ir agurkais 4 asm.

Kai norisi ko nors lengvesnio, verta pasižvalgyti į kitokių makaronų, pavyzdžiui, gamintų iš ryžių, receptus. Kaip tik vieną tokį ir siūlome – tiks ir pietums, ir vakarienei, ir pasiimti į darbą.

Keptos kriaušės su vytintu kumpiu ir ožkų pieno sūriu pagal Beatą Nicholson

Keptos kriaušės su vytintu kumpiu ir ožkų pieno sūriu pagal Beatą Nicholson 6 asm.

„Kai šio patiekalo nuotrauką įkėliau į instagramą, visi prašė recepto. Bet recepto čia lyg ir nėra – viskas labai paprasta ir matyti nuotraukoje: kriaušės iš mano tėčio sodo, apkeptos orkaitėje, į vidų ožkų pieno sūrio įdėta, šalia patiekta vytinto kumpio. Dar pabarstyta moliūgų sėklų, gardžiai su prieskoniais pakeptų. Pasakiškai skanu ir gražu“, – pristatydama šį receptą sako TV laidų vedėja, kulinarinių knygų autorė Beata Nicholson.

Burokėliais nuspalvinta naminė sūdyta lašiša

Burokėliais nuspalvinta naminė sūdyta lašiša 4 asm.

Tinklaraštis „Švęsti gyvenimą“: Namie sūdytos lašišos skonis net neprimena parduotuvėje pirktos, gamykloje ruoštos lašišos. Jos tekstūra minkštesnė, spalva sodresnė, o skonis primena raudonuosius ikrus. Įdėję visai nedaug pastangų, džiuginsite save ir artimuosius!

Malaizijos įkvėpti purūs blynai

Malaizijos įkvėpti purūs blynai 2 asm.

Blynus mėgsta visi, tačiau, kad nebūtų nuobodu, išsikepkite netradicinių – tokie ir yra Malaizijos įkvėpti blynai su dviejų rūšių sūriu.

Šokoladinis sūrio pyragas

Šokoladinis sūrio pyragas 10 asm.

Šį sodraus skonio pyragą projekto „100 tortų Lietuvai“ pristatė Vilniuje veikiantis baras „Artistai“. 

Vytaro Radzevičiaus žuvienė „iš galvos“

Vytaro Radzevičiaus žuvienė „iš galvos“ 4 asm.

Vytaras Radzevičius („Pasaulio puodai“): Anądien parduotuvėje žuvies skyriuje pamačiau dvi dideles lašišos galvas. Kilo mintis išsivirti žuvienės. Daug kas turi savų žuvienės receptų, bet patį teisingiausią posakį apie žuvienę girdėjau Juodkrantėje – vietos žvejai sakė, kad žuvienės skonis priklauso nuo žuvies kiekio. Paprasta tiesa.

Braškių ir kriaušių „tarta“

Braškių ir kriaušių „tarta“ 8 asm.

Tai klasikinė prancūziška „tarta“, kurioje braškės draugauja su kriaušėmis. Kriaušes galite ir pavirti, dar labiau atsiskleis skoniai. Pyragas skanus tiek šiltas, tiek šaltas su vaniliniais ledais ar plakta grietinėle. Šis receptas  – iš žurnalo „Beatos virtuvė“.

Citrininė vištiena su čiobreliais

Citrininė vištiena su čiobreliais 5 asm.

Paprastu vištienos receptu dalinasi populiari tinklaraštininkė Kristina Pišniukaitė. 

 

Pasaulinio garso kepti kiaulienos šonkauliukai

Pasaulinio garso kepti kiaulienos šonkauliukai 4 asm.

Vytaras Radzevičius („Pasaulio puodai“): Šiaurės Amerikoje moka kepti kiaulienos šonkauliukus. Ir jie tikrai yra World Famous. Bet kurioje kepsninėje Memfyje, šalia Elvio Preslio statulos. Arba iškepti namie pagal šį receptą.

 

Kuskuso salotos su feta

Kuskuso salotos su feta 2 asm.

Paprastos, lengvos, greitai paruošiamos salotos, kurios tiks, kai šiek tiek tingisi ilgai suktis prie puodų. 

 

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką