Dabar populiaru
4 asmenims Užtruksite: Įvertinkite: 3.0 5 / 2
Jau įvertinote šį receptą

Velykų bandelės su kryžiumi

 Velykų bandelės su kryžiumi
Nidos Degutienės nuotr. / Velykų bandelės su kryžiumi

Nida Degutienė (Nidos receptai): Prieskoniais, džiovintomis spanguolėmis arba razinomis bei apelsinų cukatais pagardintos bandelės tokios minkštos ir gardžios, kad, vieną paragavus, sunku sustoti smaližiavus… Sakoma, kad šias bandeles puošti kryžiumi sugalvojo graikai, o anglų šeimininkės vieną bandelę pakabindavo palubėje virtuvėje, kad ši visus metus saugotų namus nuo gaisrų. Skaniausios bandelės dar šiltos, tik ką iškeptos, su minkštu sviestu ir mėgstama namine uogiene. Norėdami atšviežinti bandeles rytojaus dieną, įdėkite trumpam į įkaitintą orkaitę.

Daugiau 15min Maistas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

Ingredientai

  • Miltai 560 g 500 g tešlai ir 60 g kryželiui
  • Pienas 300 ml tešlai
  • Mielės 30 g šviežių; tešlai
  • Sviestas 40 g tešlai
  • Kiaušiniai 3 vnt. 2 tešlai ir 1 plaktas patepimui
  • Cukrus 0,25 st. tešlai
  • Razinos 75 g arba džiovintų spanguolių; tešlai
  • Cukatos 2 valg. š. apelsinų; tešlai
  • Cinamonas 0,5 arbat. š. tešlai
  • Meduolių prieskoniai 0,5 arbat. š. arba žiupsnelis imbiero ir muskato; tešlai
  • Druska 1 arbat. š.
  • Vanduo 5 valg. š. kryželiui
  • Medus 0,3 st. skysto; arba cukraus sirupo, arba klevų sirupo; glaistui

Kaip gaminti

1. Mieles sutrupinkite į nedidelį dubenėlį, įberkite 1 šaukštą cukraus, 2 šaukštus miltų ir įpilkite 3 šaukštus šilto pieno. Padėkite šiltoje vietoje 15 minučių, kad masė suputotų.

2. Kiaušinius suplakite su likusiu cukrumi. Pieną pašildykite ir jame ištirpinkite sviestą, palikite atvėsti, kad būtų apie 40°C temperatūros. Miltus sumaišykite su druska, cinamonu, prieskoniais. Razinas (spanguoles) ir cukatus perliekite verdančiu vandeniu ir nusausinkite, tada apibarstykite miltais.

3. Į plaktus kiaušinius supilkite mielių masę, tada, pakaitomis dėdami miltus ir pieną su sviestu, užmaišykite minkštą elastingą tešlą. Prieš baigdami maišyti tešlą, suberkite miltais apibarstytas razinas ir cukatus.

4. Iš tešlos suformuokite rutulį ir, pabarstę miltais, padėkite dubenyje šiltai 1–1,5 val., kol tešlos tūris padvigubės.

5. Tešlą perkelkite ant darbastalio ir padalykite į 12 dalių. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi ir, suformavę 12 apvalių bandelių, sudėkite jas į skardą, palikdami tarpus tešlai „paaugti“. Padėkite šiltai, uždenkite švariu virtuviniu rankšluosčiu, kad bandelės padvigubėtų. Pakilusias bandeles patepkite kiaušinio plakiniu.

6. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C.

7. Pasigaminkite kryžiaus masę: miltus sumaišykite su vandeniu – turi pasidaryti labai tirštos grietinės konsistencija. Sukrėskite masę į konditerinę rankovę arba celofano maišelį, nukirpkite kampelį ir išspauskite iš šios masės po kryžių ant kiekvienos bandelės.

8. Kepkite bandeles apie 30 minučių, kol jos gražiai paruduos.

9. Iškepusias bandeles dar karštas patepkite cukraus sirupu (arba medumi, arba klevų sirupu).

*Cukraus sirupą išsivirkite iš 1/3 stiklinės vandens ir 2 šauktų cukraus. Virkite apie 5 minutes, kol šiek tiek sutirštės.

Kategorijos

Šaltinis: 15min

Daugiau receptų

Senovinė mielinė boba Velykom

Senovinė mielinė boba Velykom 8 asm.

Strelkabelka.lt: Kaip ir visi mieliniai kepiniai, ši boba skaniausia yra pirmą dieną, bet ir antrą dieną šita boba vis dar buvo minkšta (per naktį laikiau uždengtą). Ji man priminė itališką „colombą“ – vietoj razinų įdėjus ten cukatų, gal šiek tiek daugiau cukraus, tikrai labai panašų rezultatą gautume.

 

Pavasariška galetė su sūriais, žaliomis daržovėmis ir putpelių kiaušiniais

Pavasariška galetė su sūriais, žaliomis daržovėmis ir putpelių kiaušiniais 4 asm.

Maisto tinklaraščio „Duonos ir žaidimų“ kūrėja Jurgita Vaskel siūlo Velykoms ir iškylos krepšiui puikiai tinkantį kepinį.

Vokiškas trijų rūšių mėsos troškinys „Pichelsteiner“

Vokiškas trijų rūšių mėsos troškinys „Pichelsteiner“ 4 asm.

Vytaras Radzevičius („Pasaulio puodai“): Dar jis vadinamas Bismarko troškiniu, nes pasakojama, kad Otto von Bismarckas, Prūsijos ir Vokietijos XIX a. politikas, ypač pamėgo šį patiekalą, kai ilsėjosi Bavarijos kurorte Bad Kisingene. Šio troškinio garbei Rėgeno mieste Bavarijoje vyksta šventė su naktiniais plaukiojimais valtelėmis Rėgeno upėje, karnavaline eisena, muge ir fejerverkais. Šventė vadinama „Pichelsteiner Fest“ ir vyksta nuo 1874 metų. Yra ką švęsti, nes kvapnus, sultingas ir gardus troškinys vilioja iš tolo.

Grikių „crème brûlée“

Grikių „crème brûlée“ 4 asm.

Kreminis skanėstas su traškia karamelės plutele ant viršaus – toks yra tobulasis desertas „crème brûlée“. Daugelis yra jo ragavę, tačiau gana retai kas ryžtasi pasigaminti „crème brûlée“ namuose. Iš tiesų didelio vargo ruošiant šį desertą nėra, tereikia tik šiek tiek tikslumo ir atidumo. Kokios nors šventės proga išbandykite kiek įdomesnį šio deserto variantą, su švelniu grikių poskoniu ir aromatu! Jo receptu dalinasi virtuvės šefas Liutauras Čeprackas.

Žaliosios arbatos mačios tiramisu

Žaliosios arbatos mačios tiramisu 2 asm.

Renata Ničajienė (sezoninėvirtuvė.lt): Šis desertas puikiai tiks šventiniam stalui, pagaminti galite iš vakaro, o ryte bus galima skanauti arba patogiai, tame pačiame inde, vežtis į svečius. Tiramisu vienas mėgstamiausių desertų, gaminau jį ne vieną dešimtį kartų. Kai pabodo tradicinis, pradėjau eksperimentuoti: ruošiau citrininį su braškėmis, jam kremą plakiau su kiaušiniais ir be jų, bet visada stengdavausi pati iškepti biskvitus, kurie žymiai pagerina deserto skonį.

Skanus ir lengvai pagaminamas varškės pyragas su aguonomis

Skanus ir lengvai pagaminamas varškės pyragas su aguonomis 6 asm.

Renata Ničajienė (sezoninėvirtuvė.lt): Tai senas, geras, visų mėgstamas varškės pyrago receptas. Pyragą galima papildyti įvairiais priedais: mėgstama uogiene, obuoliais, bet šiam kartui pasirinkau aguonas. Aguonas įdarui naudokite jau sumaltas. Toks pyragas ne tik labai skanus bet ir labai lengvai pagaminamas.

Purių mielinių rutuliukų duona

Purių mielinių rutuliukų duona 6 asm.

Auksinė plutelė, minkštas vidus, švelnus mielinio kepinio aromatas – visus šiuos malonumus patirsite, jei išsikepsite neįmantrios, tačiau labai gardžios mielinių rutuliukų duonos. Bus smagu ją plėšyti, jei norite, pertepkite rutuliukus sviestu ar mėgstamu džemu ir mėgaukitės prie arbatos, kakavos ar pieno puodelio.

Vištienos sparneliai su citrina ir alaus skonio ryžiais

Vištienos sparneliai su citrina ir alaus skonio ryžiais 4 asm.

Šio įdomaus, tačiau gana greitai paruošiamo vištienos patiekalo receptu dalinasi TV laidų vedėjas, virtuvės šefas Gian Luca Demarco. 

 

Makaronų salotos „Tutti frutti“ su alyvuogėmis, sūriu ir džiovintais pomidorais

Makaronų salotos „Tutti frutti“ su alyvuogėmis, sūriu ir džiovintais pomidorais 5 asm.

Vytaras Radzevičius (Pasaulio puodai): „Tutti frutti“ itališkai reiškia „visi vaisiai“. Suprantu kaipo kratinys, mišinys, ką turiu tą dedu. Dėl to taip ir pavadinau šias salotas. Populiarus žodis maiste ir popkultūroje. Šioms salotom pagaminti tinka lietuviškas posakis „nepersistenk”. Jokių ypatingų gebėjimų ar žinių nereikia. 

 

Veganiški žemės riešutų plokštukai

Veganiški žemės riešutų plokštukai 6 asm.

Veganiškas skanėstas, kuriam naudojamas naminis riešutų sviestas ir populiarėjantys speltų miltai, nepaliks abejingų. Idealiai tinka prie bet kokio jūsų mėgstamo karšto gėrimo puodelio. Šiuo receptu dalinasi tinklaraštis „Vegan Pipiras“

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką