Dabar populiaru
15min be reklamos
4 asmenims Užtruksite: Įvertinkite: 3.7 5 / 6
Jau įvertinote šį receptą

Velykų bandelės su kryžiumi

 Velykų bandelės su kryžiumi
Nidos Degutienės nuotr. / Velykų bandelės su kryžiumi

Nida Degutienė (Nidos receptai): Prieskoniais, džiovintomis spanguolėmis arba razinomis bei apelsinų cukatais pagardintos bandelės tokios minkštos ir gardžios, kad, vieną paragavus, sunku sustoti smaližiavus… Sakoma, kad šias bandeles puošti kryžiumi sugalvojo graikai, o anglų šeimininkės vieną bandelę pakabindavo palubėje virtuvėje, kad ši visus metus saugotų namus nuo gaisrų. Skaniausios bandelės dar šiltos, tik ką iškeptos, su minkštu sviestu ir mėgstama namine uogiene. Norėdami atšviežinti bandeles rytojaus dieną, įdėkite trumpam į įkaitintą orkaitę.

Daugiau 15min Maistas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

Ingredientai

  • Miltai 560 g 500 g tešlai ir 60 g kryželiui
  • Pienas 300 ml tešlai
  • Mielės 30 g šviežių; tešlai
  • Sviestas 40 g tešlai
  • Kiaušiniai 3 vnt. 2 tešlai ir 1 plaktas patepimui
  • Cukrus 0,25 st. tešlai
  • Razinos 75 g arba džiovintų spanguolių; tešlai
  • Cukatos 2 valg. š. apelsinų; tešlai
  • Cinamonas 0,5 arbat. š. tešlai
  • Meduolių prieskoniai 0,5 arbat. š. arba žiupsnelis imbiero ir muskato; tešlai
  • Druska 1 arbat. š.
  • Vanduo 5 valg. š. kryželiui
  • Medus 0,3 st. skysto; arba cukraus sirupo, arba klevų sirupo; glaistui

Kaip gaminti

1. Mieles sutrupinkite į nedidelį dubenėlį, įberkite 1 šaukštą cukraus, 2 šaukštus miltų ir įpilkite 3 šaukštus šilto pieno. Padėkite šiltoje vietoje 15 minučių, kad masė suputotų.

2. Kiaušinius suplakite su likusiu cukrumi. Pieną pašildykite ir jame ištirpinkite sviestą, palikite atvėsti, kad būtų apie 40°C temperatūros. Miltus sumaišykite su druska, cinamonu, prieskoniais. Razinas (spanguoles) ir cukatus perliekite verdančiu vandeniu ir nusausinkite, tada apibarstykite miltais.

3. Į plaktus kiaušinius supilkite mielių masę, tada, pakaitomis dėdami miltus ir pieną su sviestu, užmaišykite minkštą elastingą tešlą. Prieš baigdami maišyti tešlą, suberkite miltais apibarstytas razinas ir cukatus.

4. Iš tešlos suformuokite rutulį ir, pabarstę miltais, padėkite dubenyje šiltai 1–1,5 val., kol tešlos tūris padvigubės.

5. Tešlą perkelkite ant darbastalio ir padalykite į 12 dalių. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi ir, suformavę 12 apvalių bandelių, sudėkite jas į skardą, palikdami tarpus tešlai „paaugti“. Padėkite šiltai, uždenkite švariu virtuviniu rankšluosčiu, kad bandelės padvigubėtų. Pakilusias bandeles patepkite kiaušinio plakiniu.

6. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C.

7. Pasigaminkite kryžiaus masę: miltus sumaišykite su vandeniu – turi pasidaryti labai tirštos grietinės konsistencija. Sukrėskite masę į konditerinę rankovę arba celofano maišelį, nukirpkite kampelį ir išspauskite iš šios masės po kryžių ant kiekvienos bandelės.

8. Kepkite bandeles apie 30 minučių, kol jos gražiai paruduos.

9. Iškepusias bandeles dar karštas patepkite cukraus sirupu (arba medumi, arba klevų sirupu).

*Cukraus sirupą išsivirkite iš 1/3 stiklinės vandens ir 2 šauktų cukraus. Virkite apie 5 minutes, kol šiek tiek sutirštės.

Kategorijos

Šaltinis: 15min

Daugiau receptų

Šventinis šokoladinis migdolų pyragas

Šventinis šokoladinis migdolų pyragas 12 asm.

Nida Degutienė (Nidos receptai): Šis nesudėtingas pyragas, prisiekiu, yra tikrai vertas karališko stalo, o jo sudėtyje – jokių miltų, tik malti migdolų riešutai. Na, ir, žinoma, šokoladas. Naudokite patį geriausią, kokį tik galite sau lesti. Patikėkit, tikrai yra didžiulis skirtumas.

 

Kepti briuseliniai kopūstai su datulėmis ir graikiniais riešutais

Kepti briuseliniai kopūstai su datulėmis ir graikiniais riešutais 2 asm.

Šis greitai paruošiamas patiekalas gali tapti ir užkandžiu, ir garnyru. Ir nė nebandykite atsisakyti kurio nors ingrediento – briuseliniai kopūstai, riešutai ir datulės puikiai „susižaidžia“ tarpusavyje, tad pasiekti skonio pilnatvei reikia jų visų.

 

Traškios kiniškos salotos su vištiena

Traškios kiniškos salotos su vištiena 4 asm.

Renata Ničajienė (sezoninėvirtuvė.lt): Tiek švieži kopūstai, tiek morkos, tiek ir skrudinti žemės riešutai salotoms suteikia ypatingo traškumo, salotų padažas su žemės riešutų sviestu, skrudintu sezamų aliejumi ir sojų padažu jas paverčia neatsivalgomai skaniomis. Tai puikios salotos vakarienei – daržovių pjaustymui daug laiko nesugaišite, joms galite panaudoti ir iš anksto iškeptą vištieną.

Orkaitėje kepti kiaulienos šašlykai

Orkaitėje kepti kiaulienos šašlykai 4 asm.

Šašlykai, kepti orkaitėje, gali ne tik maloniai nustebinti, bet ir tapti sveikesne alternatyva.

Greita brokolių sriuba su bolivine balanda

Greita brokolių sriuba su bolivine balanda 4 asm.

Siūlome lengvos ir skanios daržovių sriubos receptą, o tam, kad ji nebūtų per lengva, pastiprinkite bolivinės balandos kruopomis. Gal šis patiekalas taps „budinčiu“ jūsų vakarienės variantu.

 

Kriaušių, „radicchio“ lapelių ir kalakutienos salotos

Kriaušių, „radicchio“ lapelių ir kalakutienos salotos 2 asm.

Tai greitos, lengvos ir labai gardžios salotos, kuriose puikiai dera paukštiena ir kriaušės. 

Kepti upėtakiai pankolių patale su paprikų padažu

Kepti upėtakiai pankolių patale su paprikų padažu 2 asm.

Upėtakių nesunku nusipirkti bet kurioje didesnėje parduotuvėje, o iškepti juos taip pat nesudėtinga. Jei nusibodo iki šiol naudoti receptai, siūlome išbandyti šį, siūlomą tinklaraštininkės (bulviukose.lt), profesionalios kulinarės Lauros. Bus skanu!

Avižiniai sviestiniai sausainiai su razinomis

Avižiniai sviestiniai sausainiai su razinomis 6 asm.

Nida Degutienė (Nidos receptai): Šie avižiniai sausainiai tikrai ne dietiški, neapgaudinėsiu nei jūsų, nei savęs. Bet užtai jie TOKIE skanūs, kad velniai nematė tų kalorijų: verčiau jas išvaikščiokit kur nors mašiną toliau pasistatę arba šiaip į mišką išsiruošę. Kiekvienas kąsnis vertas nuodėmės, prisiekiu.

Veganiški apelsininiai riestainiai su aguonomis

Veganiški apelsininiai riestainiai su aguonomis 6 asm.

Riestainius, dažnai dar vadinamus „barankomis“, mėgsta ir maži, ir nedideli. Išbandykite veganišką šio kepinio variantą, kvepiantį apelsinais ir paskanintą aguonomis! Receptu dalinasi tinklaraštis „Vegan Pipiras“. 

Nesaldūs veganiški vafliai su daržovėmis

Nesaldūs veganiški vafliai su daržovėmis 4 asm.

Išbandykite nesaldžių vaflių receptą, kuriuo dalinasi tinklaraštis Wise Taste.

 

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką