-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Laikrodis sportui: kokios savybės svarbiausios?

Jau seniai nebe tie laikai, kai išmaniausia laikrodžio funkcija, kuria galėjo pasinaudoti sportininkas buvo sekundmatis – šiandieninė technologijų pažanga suteikia begalę naujų galimybių. Kokios jos? Ir kokios naujos galimybės yra iš tiesų svarbios profesionaliam sportininkui ar pradedančiajam sportuotojui, kuris tiesiog nori prisižiūrėti savo fizinę sveikatą?
Huawei Watch GT2
Huawei Watch GT2 / Partnerio nuotr.

Pirmas dalykas, į kurį dėmesį turėtų atkreipti kiekvienas, ieškantis sportui tinkamo laikrodžio, yra pulso matavimas. Vertinant šiuolaikinį išmaniųjų laikrodžių asortimentą galima drąsiai teigti, kad pulso matuoklis turi veikti nuolat. Vertindamas šį rodiklį žmogus visada žinos, ar fizinės veiklos intensyvumą vertėtų didinti, ar mažinti, ar palaikyti stabilų tempą. Mat pulsas yra pakankamai geras rodiklis, parodantis, ar tuo metu gaminant judėjimui reikalingą energiją dominuoja aerobinis, ar anaerobinis procesas, o šių procesų derinimas tam tikru santykiu lemia svorio metimo greitį, ištvermės ir raumenų augimą.

Gamintojo nuotr./Huawei Watch GT2
Gamintojo nuotr./Huawei Watch GT2

Kitas labai artimai susijęs reikalavimas, kurį sunku rasti įrenginio techninių charakteristikų sąraše – pulso matavimo tikslumas. Kai kurie žemesnės kokybės laikrodžiai bematuodami pulsą reaguoja ne tik į kraujagyslių prisipildymą, bet ir į krestelėjimus dėl bėgimo, todėl pateikia kur kas didesnius, klaidingus pulso rodmenis. Arba apskritai bėgimo metu nesugeba išmatuoti pulso.

Ir labai puiku, kai laikrodžio ekrane yra nesunkiai pasiekiamas pulso kitimo grafikas, kuriame matomas ne tik tos akimirkos pulsas, bet ir įprastinis ramybės pulsas, jo minimumas ir maksimumas tą dieną, ir pulso augimo bei grįžimo į normos ribas greitis – tokie duomenys leidžia suprasti bendrą naudotojo sveikatos būseną ir ištvermę.

Gamintojo nuotr./Huawei Watch GT2
Gamintojo nuotr./Huawei Watch GT2

Antras daugiau ar mažiau standartinis ir privalomas sportavimui skirtų išmaniųjų laikrodžių gebėjimas yra žingsnių (arba grybšnių) matavimas – jis ne tik padeda siekti „lengvųjų“ sportavimo tikslų (pvz., nueiti 10 000 žingsnių per dieną), bet ir išmatuoti vidutinį žingsnio arba grybšnio ilgį. Ir tai jau labiau profesionaliems sportininkams svarbus rodiklis, parodantis judesių efektyvumą.

Kiek įmantresni laikrodžiai sugeba išmatuoti ne tik horizontalų, bet ir vertikalų judėjimą. Tarkime, jeigu bėgiojate ne stadione, o miško takeliais, veikiausiai bėgsite ir į įkalnes, ir į nuokalnes. Ir žinoti, kad nubėgote 10 kilometrų tiesiai bei 200 metrų aukštyn, yra ir smagu, ir informatyvu, kai kyla klausimas, dėl ko pavargote labiau nei įprastai.

Dažnas laikrodis, sujungtas su išmaniojo telefono programėle, žino naudotojo svorį, o pagal svorį, įveiktą atstumą ir širdies darbo intensyvumą gali paskaičiuoti, kiek kalorijų sudeginote vienam ar kitam užsiėmimui. Arba kiek kalorijų per tą parą pareikalavo vienokia ar kitokia fizinė veikla – šio rodiklio stebėjimas yra naudingas žmonėms, kuriems sportas yra reikalingas kūno masės kontrolei.

Kalbant apie sujungimą su telefonu – nemaža išmaniojo laikrodžio „proto“ dalis yra būtent telefone, jį valdančioje programėlėje. Dažnai programėlė gali pasiūlyti tam tikrus pasirinktos fizinės veiklos pratimus ar netgi pratimų programą siekiantiems tam tikro tikslo. Kaip pavyzdį galima pateikti „Huawei Health“ programėlę – jeigu nurodysite, kad norite bėgti kalėdiniame bėgime, nurodykite, kad varžybos vyks gruodžio 15 dieną, nurodykite, kokį atstumą ketinate bėgti, per kiek laiko norėtumėte užbaigti trasą, kiek kartų per savaitę galite treniruotis, o programėlė jums sudarys sportavimo grafiką ir paruoš konkrečius pratimus kiekvienai dienai: kartais tai bus lėtas ištvermės bėgimas, kartais – trumpesnė distancija didesniu greičiu, kartais – bėgimas intervalais, kad būtų treniruojamas ir greitis ir ištvermė.

Gamintojo nuotr./Huawei Watch GT2
Gamintojo nuotr./Huawei Watch GT2

Žinoma, būtina suprasti, kad vien programėlė ir laikrodis prie biuro kėdės prilipusio ir svorį intensyviai besiauginančio piliečio per mėnesį nepavers elitiniu atletu, galinčiu nubėgti 10 kilometrų greičiau nei per 40 minučių – tam reikės laiko, kartais gerokai ilgesnio, nei tikimasi. Kartais laikas siekiant užsibrėžtų rezultatų būna netgi toks, kad valios jėgos apleidžia anksčiau nei sulaukiama rezultato, tačiau čia jau ne programėlės, ne laikrodžio ir ne laiko problema – galbūt užsibrėžtas tikslas yra nerealus, o galbūt reikėtų stiprinti ne tik ištvermę, greitį ir jėgą, bet ir valią.

Prie valios stiprinimo (ir rezultatų stebėjimo) nemažai prisideda laikrodžio gebėjimas garsiai pranešti: „nubėgote 5 kilometrus per 33 minutes, paskutinį kilometrą įveikėte per 6 minutes 20 sekundžių, jūsų pulsas – 162 širdies susitraukimai per minutę“. Džiugina ir programėlės pateikiami patarimai arba motyvuojantys teiginiai.

Pavyzdžiui, „padarykite apšilimą“, „kvėpuokite ritmingai – bėgdami kas tris žingsnius įkvėpkite ir kas tris žingsnius iškvėpkite“. Arba „kiekvienas žingsnis priartina jus prie geresnės jūsų versijos“. Gali pasirodyti banalu, bet fiziniam nuovargiui artėjant prie galimybių ribos tokia pagalba yra labai naudinga ir skatina nepasiduoti, užbaigti numatytą trasą.

Yra ir keli veiksniai, smarkiai prisidedantys prie laikrodžio naudojimo patogumo (ir išplečiantys jų panaudojimo sporte galimybes). Tarkime, IP68 sertifikatas reiškia ne tik tai, kad laikrodžio nereikės nusiseginėti maudantis duše, bet, jeigu gamintojas pakankamai pasistengė, ir galimybę jį panaudoti plaukimo rezultatų matavimui baseine arba atvirame vandens telkinyje.

Apskritai papildomų veiklų stebėjimo galimybė smarkiai padidina sportui skirto laikrodžio naudingumą. Tarkime, „Huawei Watch GT2“ stebimų sportinių veiklų sąraše yra bėgimas, ėjimas, važiavimas dviračiu, plaukimas – kaip lauke, taip ir sporto salėje ar baseine. Be to, laikrodis gali matuoti jūsų lipimą į kalnus ar kalvas, vaikščiojimą kalnų takais, bėgimą bekele, triatlono trasos įveikimą, elipsinio ar irklavimo treniruoklio naudojimą.

Gamintojo nuotr./Huawei Watch GT2
Gamintojo nuotr./Huawei Watch GT2

Norite su tuo pačiu laikrodžiu ne tik sportuoti, bet ir solidžiai atrodyti verslo susitikime? Tuomet jums reikia įrenginio, kuris pasiūlytų ir keičiamus ekrano fonus. Tarkime, bent vienas ekrano fonas turėtų būti „aktyvus“, kuriame vienu metu matomi ir pulsas, ir žingsniai, ir kalorijos, ir akumuliatoriaus įkrovimo lygis, ir oro temperatūra. Ir bent vienas – labiau atitinkantis dalykišką naudotojo stilių, su elektroniniu ekranu arba klasikiniu ciferblatu.

Ne mažiau svarbus ir ilgalaikis laikrodžio akumuliatoriaus veikimas. Būtų gana nesmagu, jeigu vien dėl to, kad pamirštumėte įkrauti laikrodį naktį prieš maratono bėgimą ir dėl to laikrodis nesugebėtų užbaigti distancijos kartu su jumis bei padėti reguliuoti tempą pagal pulsą ar numatytą trasos įveikimo laiką.

Gamintojo nuotr./Huawei Watch GT2
Gamintojo nuotr./Huawei Watch GT2

Šiuo atveju savo išskirtinį privalumą ir vėl demonstruoja naujasis „Huawei Watch GT2“ – didesnioji, 46 mm skersmens šio laikrodžio versija net ir įjungus nuolatinį pulso stebėjimą, be papildomo įkrovimo gali veikti iki dviejų savaičių. „Moteriškesnė“, 42 mm skersmens to paties laikrodžio versija be pertraukos gali veikti iki savaitės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius