Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 01 28

Baugina nėščiąsias: ne, skiepai nuo COVID-19 vaisiaus mirčių nesukelia

Socialiniuose tinkluose pasirodė dar viena melagiena, kuria siekiama įbauginti pasiskiepyti nuo COVID-19 norinčias besilaukiančias moteris. Tvirtinama, neva nutekėję „itin slapti“ „Pfizer-Biontech“ vakcinos tyrimo dokumentai skelbia, kad jų metu buvo stebimas „beveik 100 proc. Nėščių moterų kūdikių mirtingumas“. Tai nėra tiesa. Mokslininkai akcentuoja, kad nesiskiepijus ir susirgus motinai ir vaisiui kyla žymiai didesnis pavojus.
Nėštumas
Nėštumas / Kauno klinikų nuotr.

Nors mokslininkai ir medikai ragina besilaukiančias moteris pasirūpinti savimi ir pasiskiepyti nuo pastaruoju metu itin sparčiai plintančio koronaviruso, skiepų priešininkai imasi keisčiausių manipuliacijų, siekdami jas nuo šio žingsnio atkalbėti.

Dažniausiai moterys bauginamos iškraipant statistiką ir pateikiant neteisingus skaičiavimus.

Tariamai „nutekinti“ dokumentai

Pastaruoju metu socialiniame tinkle „Facebook“ aktyviai platinama žinutė skelbia, esą iš „Pfizer-Biontech“ laboratorijos „nutekėjo“ itin slapta COVID-19 vakcinos tyrimo ataskaita, kurioje kalbama apie „beveik 100 proc. siekiantį kūdikių mirtingumą“ tarp nėščiųjų, kurios pasiskiepijusios nuo COVID-19.

Tai nėra tiesa.

Visų pirma, minimas „slaptai nutekėjęs“ dokumentas iš tiesų yra ištrauka iš Poregistracinių nepageidaujamų reiškinių ataskaitų kaupiamoji analizės (angl. Cumulative Analysis of Post-authorization Adverse Event Reports), kuri buvo parengta dar nepaskiepijus pakankamai didelio gyventojų skaičiaus visame pasaulyje.

Tai įvairių šalių farmakologinio budrumo sistemose pateiktų ataskaitų kiekybinė analizė.

Dokumente aiškiai nurodoma, kad 2021 metų vasario 28 dieną, kuomet ataskaita buvo parengta, nebuvo nei vieno su vakcinomis susijusio patvirtinto šalutinių reiškinių atvejo.

Taip pat rašoma, kad pateikti skaičiai „yra per maži, kad būtų galima nustatyti priežastinį ryšį“, nurodoma, kad ateityje, kuomet vakcinuotų asmenų bus daugiau, informacija bus tikslesnė ir patikimesnė.

Neaišku iš kur ištraukti ir kiti skaičiai – apie tariamą beveik šimtaprocentinį kūdikių mirtingumą įsčiose ataskaitoje nekalbama.

Joje nurodoma, kad iš 270 nėštumų 238 buvo sėkmingi, tai sudaro 88,1 proc. visų registruotų nėštumų tarp registruotų farmakologinio budrumo sistemose atvejų.

„Scanpix“ nuotr./Nėštumas
„Scanpix“ nuotr./Nėštumas

Motinai ir vaisiui nekenkia

Siekiant nepakenkti vaisiui ir nėštumo eigai, per pirmuosius bandymus vakcinų poveikis konkrečiai nėščiosioms nebuvo tiriamas.

Pavyzdžiui, „Pfizer“/„BioNTech“ iš anksto patikrino savanores, kurios teoriškai galėjo lauktis, kad įsitikintų, jog šios nepastojusios.

Per bandymus pastojo 23 moterys (maždaug po lygiai kiekvienoje grupėje – gavusiųjų vakcinas ir placebą).

Vėliau buvo vakcinuota ir daugiau besilaukiančių moterų, tad turima duomenų ir ne vien apie atsitiktinai per bandymus paskiepytas nėščiąsias.

Jos buvo skiepijamos su tikslinėmis skiepijamųjų grupėmis (pvz., medicinos personalu), kai dar nežinojo, kad laukiasi.

Moterys, kurios buvo atsitiktinai paskiepytos jau besilaukdamos, didesnių komplikacijų nepatyrė, persileidimų neužfiksuota daugiau nei bendroje populiacijoje.

„Jei moteris atsitiktinai paskiepijama COVID-19 vakcina nėštumo metu, jos nėštumas prižiūrimas įprasta tvarka“, – teigiama prof. Meilės Minkauskienės ir dr. Justinos Kačerauskienės parengtoje medžiagoje.

„Remiantis tyrimų su gyvūnais rezultatais ar atsitiktinai paskiepytų nėščiųjų su nėštumu ir gimdymu susijusiais duomenimis, nėštumo nutraukti nereikia ir specialių nėštumo priežiūros priemonių taikyti taip pat nereikia.

Šalutinių reiškinių, vaisiaus raidos anomalijų, siejamų su vakcina, nenurodyta“, – akcentuojama medžiagoje.

123rf.com nuotr./Nėštumas
123rf.com nuotr./Nėštumas

Nėščiosioms pavojinga liga

„New England Journal of Medicine“ publikuotame tyrime nurodoma, kad vakcinos nesukelia persileidimų rizikos.

Kitas tame pačiame šaltinyje publikuotas mokslinis straipsnis nurodo, kad vakcinacija nuo COVID-19 nepadidina persileidimų ar vaisiaus žūties vėlesniais nėštumo mėnesiais.

Oksfordo universiteto mokslininkų atlikto tyrimo rezultatai parodė, kad COVID-19 užsikrėtusioms nėščiosioms kur kas dažniau gresia nepageidaujami šalutiniai reiškiniai, įskaitant preeklampsiją, priešlaikinį gimdymą ir net mirtį.

Tyrimo metu mirė 11 nėščiųjų, kurios buvo užsikrėtusios koronavirusu.

Preeklampsijos – būsenos, kai stipriai padidėja kraujo spaudimas, – rizika sergančioms nėščiosioms buvo 76 proc. didesnė.

Sergančioms besilaukiančioms moterims 59 proc. dažniau grėsė pagimdyti anksčiau laiko, o kūdikiams tokiu atveju – atsidurti naujagimių reanimacijoje.

„JAMA Pediatrics“ publikuoti tyrimo rezultatai taip pat parodė, kad trečiojo trimestro metu buvo didesnė kraujavimo, nėštumo sukeltos hipertenzijos, raudonųjų kraujo kūnelių sumažėjimo, enzimų kepenyse padaugėjimo, infekcijų, kurias gydyti reikėjo antibiotikų, rizika.

Viešojoje erdvėje sklindant prieštaringai informacijai, Sveikatos apsaugos ministerija atkreipia dėmesį, kad gydytojai akušeriai ginekologai ragina moteris skiepytis nuo COVID-19 ir tokiu būdu apsaugoti save nuo sunkių ligos pasekmių.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle.

Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius