Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 06 15

Ciniškas Rusijos sukčius populiarėja internete: siūlo skaičiais „gydyti“ COVID-19

„Tūkstantmečių fenomenu“ save vadinantis Grigorijus Grabovojus Rusijoje labiausiai išgarsėjo už nemažą sumą pasiūlęs Beslano žudynėse vaikų netekusioms motinoms juos prikelti iš numirusių. Už apgavystes teistas ir iš kalėjimo 2010 metais išėjęs sukčius dabar atranda naujas veiklos sritis – siūlo skaičių kodus, neva padedančius išgyti nuo įvairių ligų, tarp jų ir koronaviruso. G.Grabovojaus sekėjų yra ir Lietuvoje, o jo „kodai“ populiarėja jaunimui skirtoje platformoje „TikTok“.
Grigorijus Grabovojus
Grigorijus Grabovojus

„Grigorijus Grabovojus (jo pavardė yra kilusi iš slavų žodžio grab – tai „skroblas“ – jėgos ir ilgaamžiškumo simbolis), sukūręs unikalius metodus, užkerta kelią katastrofoms ir avarijoms, diagnozuoja lėktuvus bei atominius reaktorius, teleportuoja žmones ir daiktus, mato per amžius, atstumus bei užtvaras, keičia praeitį, konstruoja dabartį ir ateitį. O svarbiausia – be vaistų ir skalpelio gelbsti žmones nuo visų ligų – ir ypač paskutinės vėžio bei AIDS stadijos ir prikelia žmones iš mirusiųjų“, – taip Rusijoje garsus apgavikas pristatomas 2005 metais lietuvių kalba išleistoje knygoje „Sąmonė padės prisikelti“.

„Prisikėlusiu Jėzumi“ pasivadinęs ir įvairias ekstrasensines paslaugas siūlantis G.Grabovojus buvo teistas už sukčiavimą Rusijoje, kur ciniškai žadėjo teroro aktuose žuvusių aukų artimiesiems už nemenkas sumas prikelti juos iš mirusiųjų.

Pastaruoju metu socialiniuose tinkluose išpopuliarėjo jo „gydymas skaičiais“ – tvirtinama, kad kartojant įvairius skaičių derinius galima išsigydyti nuo koronaviruso, apsieiti be skiepų, o taip pat apsirūpinti kitais naudingais dalykais – ilgomis blakstienomis ar lieknu kūnu.

Specialistai įspėja, kad susirgus koronavirusu ir laiku nesikreipiant į gydytojus, galima sulaukti rimtų pasekmiu ir net mirti.

Mokslininkai ir medikai nuolat kartoja, kad vienintelis veiksmingas būdas apsisaugoti nuo šios ligos – vakcinos, ir siūlo nepasitikėti įvairius pseudomokslinius eksperimentus siūlančiais sukčiais.

asmeninio tinklapio nuotr. /Grigorijus Grabovojus
asmeninio tinklapio nuotr. /Grigorijus Grabovojus

Garsusis sukčius

1963 metais gimęs G.Grabovojus vos baigęs universitetą apsiskelbė galintis diagnozuoti transporto priemonių gedimus, o jau po kelių metų pareiškė esantis aiškiaregys.

Dešimtajame dešimtmetyje per Rusiją nusirito ištisa sektų, gyduolių ir aiškiaregių banga, kuri ir padėjo iškilti G.Grabovojui.

1991 metais jis apsiskelbė esantis antruoju Jėzaus Kristaus prisikėlimu ir įkūrė savo vardo judėjimą. Vedamų paskaitų ir susitikimų metu, o taip pat rašomose knygose G.Grabovojus tvirtino, kad gali gydyti net sunkiausius paskutinės stadijos susirgimus.

Turėdamas įtakingų pažįstamų aukščiausiuose Rusijos valdžios sluoksniuose, apgavikas įsitvirtino Maskvoje.

Jis teigė, kad gali minčių galia sustabdyti didžiausias katastrofas, numatyti lėktuvų kritimus ir net mokė to Rusijos nepaprastųjų situacijų ministerijos pareigūnus.

Ekrano nuotr. /G.Grabovojaus parašytos knygos
Ekrano nuotr. /G.Grabovojaus parašytos knygos

Bandė uždirbti iš tragedijos

2004 metais visą pasaulį sukrėtė įvykiai vienoje Rusijos Beslano miesto mokykloje. Rugsėjo 1-osios iškilmių metu grupė teroristų įkaitais paėmė daugiau kaip 1 200 žmonių – moksleivių, jų tėvų ir mokytojų.

Tris dienas žmonės buvo laikomi užminuotoje mokyklos sporto salėje be maisto ir vandens.

Po tris dienas trukusių bevaisių derybų saugumo pajėgos šturmavo pastatą: tuomet žuvo 334 žmonės, įskaitant 184 vaikus.

Tuomet G.Grabovojus ėmė siūlyti skausmo ištiktoms motinoms prikelti jų vaikus iš mirusiųjų, mainais už solidų atlygį.

Dalis motinų juo patikėjo, o visuomenėje kilus milžiniškai pasipiktinimo bangai, apgavikas ėmė tvirtinti, kad vaikus prikels nemokamai.

Ne pirmas kartas

Rusijoje vėliau nužudytai laikraščio „Novaja gazeta“ žurnalistei Anai Politkovskajai tuomet pavyko išsiaiškinti, kad G.Grabovojus anksčiau bandė naudotis kita tragedija.

2002 metų spalio 23 dieną Maskvos Dubrovkos teatre kovotojai įsiveržė į sceną, kurioje buvo rodomas populiarus miuziklas „Nord Ost“. Tuo metu salėje buvo 916 žmonių, tarp jų – daug vaikų.

Praėjus beveik trims paroms, buvo įvykdytas šturmas, kurio metu teroristai buvo likviduoti, ir dauguma įkaitų – išlaisvinti. Žuvo 130 žmonių.

A.Politkovskajos straipsnyje rašoma, kad tuomet G.Grabovojus jau bandė siūlyti savo paslaugas aukų artimiesiems – didmeniniu būdu „prikelti“ vieną žmogų iš mirusiųjų tuomet kainavo 1000 rublių už garso įrašą (tuometiniu kursu apie 30 eurų), o individualiai gerokai brangiau – 39 tūkst. rublių (maždaug 1200 eurų tuometiniu kursu).

Tačiau tuo metu „verslo planas“ nepavyko, o visuotinio pasipiktinimo apgavikas sulaukė tik po Beslano tragedijos.

Viliojo kompensacijų pinigus

2004 metų gruodį leidinyje „Izvestja“ pasirodė publikacija, kurioje buvo plačiau atskleista, kaip G.Grabovojus kvailino Beslano aukų artimuosius.

Sukčius „prikėlimą“ ėmė siūlyti ne bet kada, o kaip tik tuo metu, kai artimiesiems ir nukentėjusiems pradėtos mokėti valstybės kompensacijos. Dalis žmonių iš šių pinigų mokėjo G.Grabovojui.

Tačiau tuo metu paslauga pabrango.

Aukų artimiesiems buvo tvirtinama, kad pats „mokytojas“ mirusių jau nebeprikėlinėja, todėl jiems teks atlikti šią procedūrą patiems, iš jo įsigijus rinkinį knygų ir vaizdajuosčių už 49 tūkst. rublių (pagal to meto kursą apie 1600 eurų).

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusijos rubliai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusijos rubliai

Bausmė už machinacijas

Kilus skandalui, atsirado aukų artimųjų, kurie padavė grupinį ieškinį ir G.Grabovojus atsidūrė teisiamųjų suole.

2008 metais jis buvo nuteistas už finansines machinacijas stambiu mastu, jam skirta 11 metų kalėjimo bausmė ir 1 mln. rublių dydžio bauda, taip pat jis įpareigotas grąžinti pinigus už „prikėlimus“ nukentėjusiems, tačiau tik tiems, kurie padavė ieškinį.

Tačiau jau netrukus kalėjimo bausmė sutrumpinta iki 8 metų, o jau 2010 metais jis lygtinai paleistas į laisvę.

G.Grabovojus savo užmačių nemetė net išėjęs iš kalėjimo – 2010 metais jis pareiškė, kad galėtų ekstrasensinių gabumų dėka padėti surasti po sprogimų šachtoje „Raspadskaja“ Meždurečensko mieste dingusių šachtininkų kūnus.

G.Grabovojaus reklama/G.Grabovojaus reklama
G.Grabovojaus reklama/G.Grabovojaus reklama

Toną sušvelnino, bet apgavystės tęsiasi

2015 metais G.Grabovojus įregistravo veiklą Serbijoje ir jau netrukus ėmė siūlyti senai girdėtą paslaugų paketą – gydymą nuo AIDS ir onkologinių susirgimų, įvairias kitas ezoterines praktikas. Tiesa, „prikėlimo“ paslaugos jis nebesiūlo – tvirtina, kad tik moko amžinojo gyvenimo paslapčių.

2020 metais pasaulyje prasidėjus koronaviruso pandemijai, jis puolė aiškinti, kad žino, kaip įveikti šią ligą, ir siūlyti gydymą.

Gydytis nuo rimtų susirgimų jis siūlo savo sukurtu ir esą patentuotu aparatu, kurio kaina – 9700 eurų.

„Facebook“ nuotr./G.Grabovojus siūlo įsigyti savo vardo aparatą už 9700 eurų
„Facebook“ nuotr./G.Grabovojus siūlo įsigyti savo vardo aparatą už 9700 eurų

Koronaviruso gydymui jis siūlo kitą metodiką – savo puslapyje jis išplatino kelis skaičių derinius, kurie neva turėtų padėti išgyti – į juos tereikia sutelkti dėmesį.

Šis „gydymo skaičiais“ būdas neaplenkė ir Lietuvos. Socialiniame tinkle „Facebook“ atsirado kelios vartotojų paskyros, kuriose už 400 eurų siūloma įsigyti G.Grabovojaus paskaitų ciklą, vedamą ne jo paties, o tarpininkų lietuvių.

Facebook nuotr./G.Grabovojaus sekėjų platinama apgaulinga informacija
Facebook nuotr./G.Grabovojaus sekėjų platinama apgaulinga informacija

Nauja populiarumo banga

Tarptautinė populiarumo banga G.Grabovojų užklupo netikėtai.

Koronaviruso pandemijos metu jo pasiūlytą „gydymą skaičiais“ atrado vienas „TikTok“ tinklo vartotojas iš Honkongo.

Vaizdo įraše jis pademonstravo ant rankos užsirašytą skaičių seką, kuri neva turėtų gelbėti nuo koronaviruso.

Įrašas sulaukė milžiniško populiarumo, o kituose socialiniuose tinkluose atsirado galybė sekėjų, kurie dalijasi skaičių sekomis įvairiems gyvenimo atvejams.

„Youtube“ platformoje patalpintuose įrašuose siūlomi skaičių deriniai, neva padėsiantys praturtėti, numesti svorio be dietų ir sporto, laimėti loterijoje ir net atskiri skaičių deriniai įvairių organų negalavimams įveikti.

Pinterest nuotr. /G.Grabovojaus sekėjų platinama apgaulinga informacija
Pinterest nuotr. /G.Grabovojaus sekėjų platinama apgaulinga informacija

„Google“ sistemos paieškoje įvedus „grabovoi numbers“ siūloma per 270 tūkst. rezultatų, paveikslėlių su skaičių deriniais galima rasti ir „Instagram“ bei „Pinterest“ programėlėse.

Jokių mokslinių įrodymų, patvirtinančių, kad skaičių kartojimas kažkaip galėtų veikti sveikatos būklę, nėra.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle.

Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius