Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 06 20

Dar viena melagiena: V.Zelenskio tėvai nepirko namo Izraelyje ir negavo šios šalies pilietybės

Nuo karo Ukrainoje pradžios platinamos melagienos, esą prezidentas Volodymyras Zelenskis yra palikęs Kyjivą, o sau ir savo šeimai „suveikė“ kitos užsienio šalies pilietybę. Dabar nusitaikyta ir į Ukrainos prezidento tėvus – tvirtinama, esą jie įsigijo didžiulį namą Izraelyje, o kartu tapo šios šalies piliečiais. Tai nėra tiesa.
Volodymyras Zelenskis Charkive
Volodymyras Zelenskis Charkive / Nuotr. iš V.Zelenskio feisbuko paskyros

„V.Zelenskio tėvai pabėgo į Izraelį, čia jie nusipirko 1000 kvadratinių metrų namą su baseinu ir yra saugomi Jungtinės Karalystės specialiųjų tarnybų“, – tokią žinutę be nuorodos į šaltinius ėmė platinti Kremliui itin palankus „Telegram“ programėlės kanalas „Nezygar“ (rus. НЕЗЫГАРЬ).

Nors žinutėje nepateikta jokių nuorodų į šaltinius, įrodančius V.Zelenskio tėvų pirkinį ar tariamai gautą pilietybę, netrukus šią dezinformaciją jau ėmė platinti Rusijos žiniasklaida – naujienų portalas „Komsamolskaja pravda“ ir televizija „Rossija1“.

Melagiena netruko „apaugti“ detalėmis – socialiniuose tinkluose kai kuriose melagienas skleidžiančiose paskyrose net atsirado tiksli suma, kiek V.Zelenskio tėvai neva sumokėjo už namą – 8 mln. JAV dolerių (apie 7,6 mln. eurų).

Aiškinama, kad naujaisiais prezidento tėvų kaimynais tapo garsūs Ukrainos oligarchai, buvusio didžiausio Ukrainos komercinio banko „Privatbank“ akcininkai Ihoris Kolomoiskis ir Genadijus Bogoliubovas.

Taip pat netoliese neva gyvena garsus Rusijos oligarchas Michailas Prochorovas.

Scanpix, Instagram nuotr./Volodymyras Zelenskis su žmona Olena ir mama
Scanpix, Instagram nuotr./Volodymyras Zelenskis su žmona Olena ir mama

Pažėrė išgalvotų detalių

„Vladimiro Zelenskio tėvai gavo Izraelio pilietybę ir tapo 8 milijonų dolerių vertės namo Rišpon gyvenvietėje savininkais. Namo plotas – 950 kvadratinių metrų, baseinas su 9 tonomis jūros vandens ir 120 metrų namas aptarnaujančiam personalui. Keturi asmens sargybiniai iš buvusių SAS (Special Air Service) kovotojų saugo senųjų Zelenskių ramybę, o apsaugos paslaugų ir dviejų šarvuotų „Lexus LX“ priežiūros kaina siekia 12 tūkst. svarų (apie 14 tūkst. eurų) per mėnesį“, – rašoma rusų platinamoje melagienoje.

Ekrano nuotr. /Socialiniuose tinkluose platinama melagiena
Ekrano nuotr. /Socialiniuose tinkluose platinama melagiena

Ten pat „atskleidžiama“, kad pats V.Zelenskis neva įgijo Jungtinės Karalystės pilietybę. Tai irgi nėra tiesa.

Plačiau apie tai skaitykite čia: Meluoja, kad visai Zelenskių šeimai suteikta Jungtinės Karalystės pilietybė.

Rusijos žiniasklaida šią dezinformaciją pažodžiui nusirašė iš jau minėto „Telegram“ kanalo „Nezygar“.

Iš pradžių „Komsomolskaja pravda“ tekste buvo rašoma, kad V.Zelenskio tėvai gyvena Heraklio mieste – tačiau tokios gyvenvietės Izraelyje nėra. Vėliau antraštė buvo pataisyta, tačiau straipsnio tekste liko pavadinimas „Heraklija“.

Ekrano nuotr. /Socialiniuose tinkluose platinama melagiena
Ekrano nuotr. /Socialiniuose tinkluose platinama melagiena

Taip pat buvo platinami gandai, esą Ukrainos vadovo tėvams tam, kad gautų Izraelio pilietybę, net nereikėjo vykti į šią šalį – naujuosius pasus jiems neva išdavė Ukrainos ambasadorius Izraelyje Jevgenijus Kornijčiukas.

Komentuodamas situaciją Izraelio leidiniui „Detali“ jis pareiškė, kad tai – melagiena ir akcentavo, kad net „Komsomolskaja pravda“ publikacijoje nurodoma, kad oficialūs Izraelio pareigūnai nepatvirtino informacijos apie V.Zelenskio tėvams išduotą pilietybę.

Taip pat nepasitvirtino gandai apie V.Zelenskio turimą kitos šalies pilietybę.

Dvigubos pilietybės neturi

Pagal Ukrainos konstituciją, prezidentu gali būti renkamas šios šalies pilietis, sulaukęs 35 metų, turintis teisę balsuoti, gyvenęs Ukrainoje bent dešimt metų iki rinkimų dienos ir kalbantis valstybine kalba.

Oficialioje V.Zelenskio biografijoje pateikta informacija (vardas, gimimo data ir vieta) sutampa su įrašytąja „pase“.

Ukrainietiškame ir rusiškame biografijos tekstuose nurodyta, kad jis yra Ukrainos pilietis ir kad 10 metų iki rinkimų gyveno šioje šalyje.

Teisės studijas baigęs, bet pagal specialybę niekada nedirbęs aktorius, komikas, prodiuseris šeštuoju Ukrainos prezidentu buvo išrinktas 2019 m. balandžio 21 d. Už jį balsavo 73 proc. rinkėjų.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius