-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 11 30

J.Jakavonio-Tigro dukra renka aukas partizanų vadavietei rekonstruoti

Praėjusį penktadienį palaidoto vieno paskutinių Dzūkijos partizanų Juozo Jakavonio-Tigro dukra Angelė Jakavonytė nori išpildyti savo tėvo svajonę rekonstruoti gimtojoje Kasčiūnų kaimo sodyboje Varėnos rajone atkurtą Pietų partizanų vadų bunkerį.
Juozas Jakavonis–Tigras
Juozas Jakavonis–Tigras prie partizanų vadavietės / R.Averkienės nuotr.

Paskutinis J.Jakavonio-Tigro noras

VIDEO: Partizano Juozo Jakavonio-Tigro bunkeris Kasčiūnų kaime, kuriame jis slėpė vadus

„Esame nuoširdžiai dėkingi visiems, savo auka parėmusiems Pietų partizanų vadų bunkerio renovaciją ir muziejaus įrengimą Kasčiūnų kaime, Varėnos rajone.

Kadangi sulaukiu prašymų iš žmonių, kurie nedalyvavo laidotuvėse, tačiau norėtų savo aukomis taip pat prisidėti prie bunkerio remonto ir muziejaus įrengimo, todėl nurodau A+A Juozo Jakavonio sąskaitą, kuri dar neuždaryta.

Sąskaitos Nr. LT607300010032823388 Swedbank

Nurodant: auka bunkerio remontui.

Paskutinė partizano Juozo Jakavonio-Tigro nuotrauka prie Pietų partizanų vadų J.Vitkaus-Kazimieraičio ir A. Ramanausko-Vanago bunkerio (2021-11-01).

Uždengus bunkerį, Tigras pasakė: duos Dievulis sveikatos ir jei dar nenumirsiu, tai kitais metais remontuosime bunkerį.

Labai norėčiau renovuoti bunkerį ir įkurti muziejų iki jo 97-ojo gimtadienio 2022-07-10. ir pakviesti Jus ant aukšto Merkio kranto, Kasčiūnų kaime, Varėnos r. Labai lauksiu pasiūlymų ir idėjų dėl muziejaus įrengimo“, – rašė savo paskyroje „Facebook“ A.Jakavonytė.

Istorinė vieta

Partizanų vadų vadavietė J.Jakavonio-Tigro sodyboje Kasčiūnų kaime buvo atkurta 1997 m.

Iškasti bunkerį tėvų sodyboje ir įrengti jame vadavietę J.Jakavonis-Tigras nusprendė su tuometiniu Dzūkijos partizanų vadu Juozu Vitkumi-Kazimieraičiu.

„Iškasėm slėptuvę, viršaičio sūnus padėjo, kitas kaimynas padėjo. Mes iškasėm slėptuvę ir nuo to prasidėjo. Jis pradėjo susitikinėti su būreliais, kurie, kaip sakiau, buvo iškrikę visi. Dar vėliau atsirado Adolfas Ramanauskas–Vanagas. Jis pamatė, kad mes jau turim bunkerėlius, kad ginkluoti, kad organizuoti“, – yra pasakojęs J.Jakavonis.

Žilvino Pekarsko / 15min nuotr./Partizano Juozo Jakavonio-Tigro sodyba Kasčiūnuose
Žilvino Pekarsko / 15min nuotr./Partizano Juozo Jakavonio-Tigro sodyba Kasčiūnuose

Kai J.Vitkus-Kazimieraitis 1946 m. žuvo, Tigro sodyboje įrengtoje vadavietėje ir toliau gyveno Merkio rinktinei vadovavęs A.Ramanauskas-Vanagas su bendražygiais, J.Jakavonis atliko štabo ryšininko pareigas, platino pogrindinę spaudą. 1946 m. gruodžio 8 d. J.Jakavonis-Tigras buvo suimtas, kalintas ir kankintas Merkinėje, Varėnoje, Vilniuje, bet ištvėrė ir neišdavė savo bendražygių. A.Ramanauskas-Vanagas, pasitikėdamas savo bendražygiu, nepersikėlė į kitą bunkerį, liko Tigro tėvų sodyboje.

Bolševikinis karo tribunolas J.Jakavonį nuteisė Sibiro kalėjimams –lageriams ir tremčiai, kur jis praleido likusią savo jaunystės dalį – nuo 1946 iki 1959 metų. Dirbo Kolymos vario ir kitose kasyklose.

Lietuvai atgavus nepriklausomybę atgimė ir J.Jakavonis.

Žilvino Pekarsko / 15min nuotr./Partizano Juozo Jakavonio-Tigro sodyba Kasčiūnuose
Žilvino Pekarsko / 15min nuotr./Partizano Juozo Jakavonio-Tigro sodyba Kasčiūnuose

„Juozukas buvo ne tik kovotojas, bet ir kūrėjas. Ypač jis pajuto tą antrą alsavimą, galimybę save realizuoti plačiau, kai buvo atkurta vadavietė jo sodyboje Kasčiūnuose. Tada pradėjo lankytis daug žmonių – grupėmis, pavieniui, ir jis visus sutikdavo kaip brangiausius svečius. Nepailsdamas pasakodavo, atsakinėdavo į klausimus ir buvo gyva istorija. Manau, kad ne vienam šimtui žmonių, jaunų žmonių, kariūnų, jis paliko didelį pėdsaką“, – kalbėjo Varėnos rajono meras istorikas Algis Kašėta.

J.Jakavonis mirė šių metų lapkričio 23-iąją, pralaimėjęs kovą su COVID-19. Šiemet liepą jam sukako 96-eri.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius