-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 12 01 /18:47

Kaune įžiebta šiaudeliais puošta žaliaskarė: sukūrė taip laukiamo sniego iliuziją

Nepabūgę lauke spaudžiančio šaltuko, kauniečiai ir miesto svečiai šeštadienio pavakarę suplūdo į Rotušės aikštę, Kalėdų eglės įžiebimo šventę. Šiemet Kauną džiugins net 20 metrų aukščio žaliaskarė, kurios puošyboje naudotos neįprastos medžiagos – plastikiniai šiaudeliai. Idėjos autorės Jolantos Šmidtienės teigimu, norėjosi sukurti kažką stebuklingo ir netikėto. Sukurti taip laukiamo sniego iliuziją.
Kaune šventiškai įžiebta Kalėdų eglė
Kaune šventiškai įžiebta Kalėdų eglė / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

Į 18 valandą prasidėjusią Kalėdų eglės įžiebimo šventę susirinko būrys žmonių. Netrūko ir svečių iš kitų Lietuvos vietų. 15min kalbinti renginio žiūrovai džiaugėsi ir teigė, kad ši eglė – tikra gražuolė. Kai kurie iš jų juokavo, kad net jeigu šiemet per Kalėdas nepavyks sulaukti sniego, tai ne bėda, nes Kauno eglė jau papuošta sniegą imituojančiomis dekoracijomis. Renginio nuotaiką padėjo kurti vedėjai Ugnė Skonsmanaitė ir Mantas Stonkus.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Kaune šventiškai įžiebta Kalėdų eglė
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Kaune šventiškai įžiebta Kalėdų eglė

Jiems teko garbė pakalbinti ypatingą vakaro svečią – Kalėdų Senelį, kuris į sceną iškilmingai atvyko haskių traukiamu kinkiniu. Kauno miesto merui Visvaldui Matijošaičiui, padedamam Kalėdų Senelio, įžiebus pagrindinį šventės simbolį, susirinkusieji susižavėję kėlė galvas į dangų – jų žvilgsnius patraukė ne tik gražioji eglutė, bet ir fejerverkai.

Ypatingą šventinę nuotaiką vakaro metu patikėta kurti garsiausiems Lietuvos atlikėjams.

„Į Kauną patogu suvažiuoti iš visos Lietuvos. Geografiškai tai – patogiausias miestas, kuris jau tikrai nėra tik stotelė tarp Vilniaus ir Klaipėdos. Kaunas yra augantis lyderis, – renginio vedėjas M.Stonkus net neabejojo, kad šventinis koncertas pritrauks minias. – Be to, aš labai laukiu Kalėdų eglės įžiebimo renginio būtent šiame mieste, nes Kauno publika – geriausia. Tai patiriu visada – ir spektakliuose, ir renginiuose, ir koncertuose. Šeštadienio koncertas irgi bus labai linksmas ir jo pavadinimas – „Tikros. Kalėdos. Kaune“ yra ne tik gražus, bet ir tikslus, nes Kaune gyvena tikra Lietuva. O man pačiam tikros Kalėdos – tada, kai šalia yra šeima – mano brangiausi, tikriausi žmonės“

Visų, šaltą gruodžio 1-osios vakarą atvykusių į Kauno Rotušės aikštę, širdis savo dainomis šildė Ieva Zasimauskaitė, Monique, Justinas Jarutis, „Biplan“, „Daddy Was a Milkam“, Birutė Dambrauskaitė.

Šiųmetė Kauno žaliaskarė – be tradicinių žaisliukų. Joje dominuoja gamtos natūralumas ir daug šviesų. Pusnys laikinosios sostinės kalėdinei eglutei sukurtos iš vienkartinių skaidrių kokteilinių šiaudelių. Iš viso jų sunaudota net 2,5 milijono. Kitiems papuošimams kurti prireikė pagaminti kristalus. Iš ko jie sukurti, kūrėja pasiūlė atspėti patiems miestiečiams.

Kauno Kalėdų eglės įžiebimo belaukiant

„Kalėdiniams papuošimams panaudoti ir baltos spalvos šiaudeliai. Juos į sniego pagalves supynė įvairios organizacijos, bendruomenės, žmonių būreliai – tai tapo vienijančia akcija, įtraukusia visą visuomenę. Puošėjai užtikrina, kad šiukšle šios dekoracijos nevirs ir aplinkos neterš, kaip būtų nutikę, šiaudelius naudojant pagal paskirtį“, – teigė organizatoriai.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Kaune šventiškai įžiebta Kalėdų eglė
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Kaune šventiškai įžiebta Kalėdų eglė

„Aš esu tekstilininkė. Man įdomu faktūra“, – sakė eglės autorė Jolanta Šmidtienė, susiuvusi sniego pusnis iš vienkartinių plastiko gaminių tarsi iš audeklo.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Jolanta Šmidtienė
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Jolanta Šmidtienė

Būtent tokia – apsnigta, tikra svajonių žiemos eglė – buvo menininkės vizijose.

Miesto kalėdinės eglutės ir šventinio miestelio papuošimai atsieis apie 180 tūkst. eurų.

Šiemet pirmą kartą Kaune ir Kauno rajone eglutės įžiebimo šventėse atsirado speciali pakyla, skirta žmonėms su negalia. „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ iniciatyva pastatyta pakyla leido visavertiškai dalyvauti renginyje kelioms dešimtims judėjimo negalią turinčių žmonių ir juos lydinčių asmenų.

„Idėja gimė natūraliai, nes dalis mūsų programos yra skirta kultūros prieinamumo didinimui visiems žmonėms, taip pat ir turintiems specialiųjų poreikių. Bendraujant šia tema, išgirdome, kad netgi eglutės įžiebimo žmonių su negalia bendruomenė negali stebėti oriai. Taip pat įžvelgėme, kad nereikia didelių investicijų šią problemą sumažinti, todėl ėmėme ir padarėme“, – sakė „Kaunas 2022“ vadovė Virginija Vitkienė.

Anot jos, „Kaunas 2022“ iniciatyvą eglutės įžiebimo šventėse reiktų laikyti viena pirmųjų įgyvendinant ilgalaikius kultūros prieinamumo didinimo visai visuomenei tikslus.

Kaip atrodė pernai metų Kauno Kalėdų eglė, galite pažiūrėti čia: Pusės milijono eurų vertės „amerikietiškų“ Kauno Kalėdų startas: įžiebta šventinė eglė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius