Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paulius Jurkevičius: Lietuva – dietos maniakų, šarlatanų ir diletantų karalystė

Svarbus skelbimas: šių eilučių autorius keičia profesiją. Įvertinęs vis didėjantį dietų poreikį ir nuolat augantį gyventojų susidomėjimą pradedu dietologo praktiką. Skelbiu klientų, pacientų ir visų nepatenkintų savo mityba priėmimą nuo vasario 30 dienos. Registruokitės (ir pradėkite taupyti pinigus)!
Paulius Jurkevičius
Paulius Jurkevičius / Gretos Skaraitienės / BNS nuotr.

Kadangi vasaris neturi trisdešimtosios, manau, jau supratote, kad čia greičiausiai bus savaitgalio humoras. Nors šiaip mano ketinimai – visai geri. Kaip ir visi kiti geri ketinimai, kuriais grįstas kelias link peklos. Pradžiai galėčiau sukurti dietą mano etatiniam skaitytojui ir komentuotojui Artūrui (nemokamai). Jis pirmasis išmėgintų mano sukurtos dietos privalumus. Jeigu, hmm, viskas gerai – tada kitiems jau tektų susimokėti. O kaipgi kitaip?

Patikimi šaltiniai mane informavo, jog dietos kainuoja. Pokalbis su dietos meistru, ištyrimas aparatais, mitybos plano konstravimas gali atsieiti trečdalį minimalaus atlyginimo. O jeigu dar teks žarnyną periodiškai praskalauti, gali ir viso vidutinio neužtekti. Tai, beje, viena iš priežasčių, dėl kurios aš susigalvojau keisti profesiją.

Kultūringas lietuvis, juolab kultūringa lietuvė neturėtų išsiskirti iš visuomenės gyvenimu be asmeninio mitybos trenerio.

Jeigu man kas nors pasakys, kad dietos nereikia, tai aš įrodysiu, kad be individualios dietos šiais laikais negalima. Tiesiog negražu ir tiek. Jeigu turite savo asmeninį odontologą, ginekologą, stilistą, advokatą, kelionių agentą, tada teks susirasti ir asmeninį dietologą. Būtinai! Kultūringas lietuvis, juolab kultūringa lietuvė neturėtų išsiskirti iš visuomenės gyvenimu be asmeninio mitybos trenerio.

Kita vertus, jeigu kažkas suabejotų mano kompetencija, tai aš galiu viską paaiškinti. Tiesa, istorijos apie tai, kaip ir kodėl garsus mitybos specialistas staiga pasuko į dietų verslą, yra panašios. Iš pradžių buvau plonas, paskui dėl tam tikrų priežasčių tapau storas, paskui – labai storas, tada man pasidarė gėda ir aš nutariau suplonėti. Ir suplonėjau! Žmonės gatvėje nebesisveikina, nes nebepažįsta. Tai ir yra strateginio dietų verslo programa maksimum. Kitas etapas: pasidalinti patirtimi. Kad ir kiti ploni tapę storais pasijustų nepatogiai ir pradėtų ieškoti išeities. O išeitis yra: parduoti šitiems bėdžiams savo plonėjimo patirtį. Ar aišku?

Bet mano istorija žymiai spalvingesnė. Pusę sąmoningo gyvenimo buvau sanatorijų, profilaktoriumų, gastroenterologinių skyrių pacientas ir klusnus mitybos specialistų vergas. Nuo jų draugijos mane išvadavo garsus specialistas Evaldas Torrau. Tiesa, jis ne dietologas. O chirurgas. Paskui aš pradėjau vykdyti visus dietos specialistų nurodymus, bet atvirkščiai. Pradėjau nuo pirmojo: man neleido gerti kavos, liepė tik arbatą. O aš atvirkščiai – tik ne verdančią arbatą, o gerą, aliejingą itališką espreso kavą. Ir taip toliau...

Matote, – turiu patirtį. Krauju iš trūkusio skrandžio aplaistytą patirtį. Aš žinau, kaip ten būna, kai rėmuo graužia. Suprantu, ką reiškia, kai dietologas liepia valgyti pasibjaurėtinas košes, o norisi mėsos kepsnio. B

et patirties maža. Reikia kompetencijos. Mano kompetencija – maisto produktų pažinimas. Aš žinau, kuo skiriasi „Gintariniai“ makaronai nuo Granjano kietųjų kviečių spagečių, žinau, kaip ir kodėl kyla glikeminis indeksas, galiu paaiškinti, kodėl alyvuogių aliejus būna kartus ir pikantiškas, o prekybos centre parduodamas kvepia mašinine alyva. Žinau, nes maknojau purvą alyvuogių giraitėje, kalbinau visokius vyno markizus ir tunų gaudytojus.

Tad spręskite jūs, mielieji: ar esu tinkamas tapti jūsų skrandžio nuodėmklausiu? Ar ateisite pas mane į priėmimą? Ar sutiksite su mano pasiūlymu už šimtą eurų sukurti individualią, nepakartojamą, unikalią mitybos sistemą? Nepamirškite: aš moku įtaigiai kalbėti. Kai vedu degustaciją, šimtas elegantiškų ponių sulaikiusios kvapą manęs klausosi. Ar klausysite? Aš jūsų nenuvilsiu. Tiesa, įtaigiai šypsotis nemoku. Šito tai ne...

Na, o jeigu manote, kad nesu tinkamas kurti dietas, velniai jūsų nematė. Anksčiau ar vėliau užsirausite ant mitybos guru, kuris jums susuks galvą. Kraujagysles arba storąją žarną. Nes dabar Lietuvoje – totalus dietų bumas. Toks, kad neramu darosi. Vieni gyventojai tampa dietų kūrėjais, kiti – dietų pirkėjais.

Kiek pas mus yra dietologių? Manyčiau, koks šimtas. Ne, gal kokie du šimtai. Arba dar daugiau. Visos jaunos, gražios, šviesiaplaukės. Visos moka šypsotis. Pateikiau šį ironišką šaržą feisbuke, ir vienos dietologės nervai neatlaikė. Daktarė Edita Gavelienė man parašė štai ką: ne visi tie, kurie prisistato dietologais arba juos taip pristato žiniasklaida, yra dietologai (prisimenate Kašpirovskio epopėją ir masinį galvų kratymą prie televizoriaus?).

Daktarė Edita man pateikė tikslų skaičių: Lietuvoje yra 38 dietologai. Nei daugiau, nei mažiau. Tai specialistai, baigę medicinos studijas (penki metai) ir rezidentūrą (treji metai).

Klausimas: kas yra visi kiti ir visos kitos? Visi kiti yra tokie kaip aš – žmonės su šiokia tokia asmenine patirtimi, kuri, deja, nesuteikia teisės vadovauti jūsų skrandžiui. Visi kiti yra naujieji mitybos chaoso trubadūrai, gyvenantys iš pasakų pasakojimo.

Taigi, kas turi teisę kalbėti apie sveikam žmogui tinkamus maisto produktus, tų maisto produktų sudėtį, jos poveikį sveikatai? Kas turi teisę dėstyti istorijas apie vienos ar kitos maistinės medžiagos perteklių ar trūkumą ir su tuo susijusią riziką? Kas?

Jūs geriau neikite pas mane naujos efektingos dietos, kurią aš jums galiu pasiūlyti. Ne todėl, kad nemoku efektingai šypsotis.

Dėmesio, štai šimto eurų vertės atsakymas: gydytojai dietologai ir visuomenės sveikatos specialistai, kuriuos ruošia Vilniaus universiteto medicinos fakultetas. Ir dar – dietistai, pasimokę tris metus kolegijoje. Visi kiti yra apsišaukėliai.

Todėl jūs geriau neikite pas mane naujos efektingos dietos, kurią aš jums galiu pasiūlyti. Ne todėl, kad nemoku efektingai šypsotis. O todėl, kad mano žinios apie žmogaus anatomiją ir fiziologiją yra gana paviršutiniškos.

Šis patikslinimas anaiptol nereiškia, kad aš tuos diplomuotus paliksiu ramybėje. Nepaliksiu. Dietologai man skolingi daug nervų ir sugadinto gyvenimo. Jų mokslinės pažiūros – nestabilios, jos keičiasi taip pat radikaliai, kaip ir simpatijos politinėms partijoms. Iš pradžių – sviesto gėris. Paskui margarino triumfas. Vėliau – augalinių aliejų pozityvas. Paskui vėl – atgal, link sviesto. Būtent šis nestabilumas ir augina mitybos šarlatanų auditoriją dietos maniakų karalystėje.

TAIP PAT SKAITYKITE: Paulius Jurkevičius: Štai nauja dieta. Subalansuota tiems, kurie dar negimė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius