Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Raimundas Celencevičius: E.Masiulio skaistykla D.Grybauskaitei

Paviešintas tulpe pasivadinusios prezidentės Dalios Grybauskaitės ir tuomečio liberalų lyderio Eligijaus Masiulio kelerius metus trukęs konfidencialus susirašinėjimas elektroniniais laiškais sukėlė sprogusios bombos įspūdį. Politikai ir visuomenė puolė aptarinėti prezidentės elgesį, piktintis išviešintais politikos užkulisiais ir net garsiai svarstyti apie apkaltą valstybės vadovei.
Raimundas Celencevičius
Raimundas Celencevičius / 15min.lt nuotr.

Bet truputį ilgiau pakvėpavus ir dar kartą perskaičius „Lietuvos ryto“ paviešintą susirašinėjimo turinį bei E.Masiulio paaiškinimus ima atrodyti, kad gal ne taip jau viskas baisu, kaip iš pradžių dingojosi.

Ką gi mes sužinojome iš E.Masiulio ir asmens, kuris prezidentės D.Grybauskaitės vardu rašė iš elektroninio pašto tulpes@lrpk.lt (tik buvęs premjeras bei socialdemokratų lyderis A.Butkevičius ir E.Masiulis tvirtina, kad tai prezidentės asmeninis paštas, nei pati valstybės vadovė, nei prezidentūra to oficialiai nepatvirtina), susirašinėjimo?

Sužinojome, kokias gėles mėgsta prezidentė. Sužinojome, kad ji nieko neišmano apie konspiraciją. Sužinojome, kad D.Grybauskaitė nėra atsargi ir per daug pasitiki jai simpatiškais žmonėmis.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Dalia Grybauskaitė ir Eligijus Masiulis
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Dalia Grybauskaitė ir Eligijus Masiulis

Iš laiškų patyrėme, kaip prezidentė D.Grybauskaitė „daro politiką“. Konfliktuodama su tuomete valdančiąja dauguma ji ieškojo sąjungininkų opozicijoje ir jiems siūlė būdus, kaip trukdyti valdančiajai daugumai ir jai kenkti.

Sužinojome, kad prezidentę į siutą varė Seime strigusi generalinio prokuroro skyrimo procedūra, kai parlamentarai atmetė du jos kandidatus ir patvirtino tik trečią. Prezidentė atvirai pareiškė E.Masiuliui įtarianti, kad jos kandidatus varto koncernas „MG Baltic“. Sužinojome, kad ji negali pakęsti „MG Baltic“ priklausančios LNK televizijos žurnalisto T.Dapkaus, kurį vadina koncerno prezidento D.Mockaus „skaliku“.

Bet kas gi čia iš tiesų skandalingo? Nebent tai, kad kategoriška ir valdinga valstybės vadovė leidžia sau kitus vertinti gatvės politologo kalba ir epitetais.

Sužinojome, kad prezidentė tuometį vidaus reikalų ministrą, o dabar jau ir premjerą S.Skvernelį laikė pavojingu populistu ir ragino E.Masiulį įtikinti socialdemokratus, kad jei šis sutiks eiti į Seimo rinkimus su valstiečiais, kuo greičiau atleisti jį iš ministro posto.

Paviešinus šiuos laiškus E.Masiulis tuoj pat pasipiktino prokurorais, kurie iš pradžių ketinę jį dėl to apklausti, bet vėliau to nepadarė ir net neįtraukė jų į bylą. E.Masiulis padarė išvadą, kad taip byla politizuojama.

Įsiaudrinę politikai ir politikos apžvalgininkai prabilo apie skandalingą ir netoleruotiną elgesį, spaudimą žiniasklaidai. Bet kas gi čia iš tiesų skandalingo? Nebent tai, kad kategoriška ir valdinga valstybės vadovė leidžia sau kitus vertinti gatvės politologo kalba ir epitetais.

Bet tai niekam nebuvo paslaptis, ypač politikams, politikos apžvalgininkams, kurie jau ne pirmi metai sukasi Seimo, Vyriausybės ar Prezidentūros orbitose. Tačiau iki šiol, kol tai skambėjo privačiuose ar cituoti neskirtuose susitikimuose, visiems viskas buvo gerai. Net smagu. Nes tai buvo ne apie juos, o apie jų oponentus. O dabar staiga – skandalas.

Apgailėtina, kad žmogus, kuris rašė iš prezidentės elektroninio pašto, tai sau leidžia. Iki nevilties liūdna, jei tai darė žmogus, kuris kitiems kelia labai aukštus moralės ir nepriekaištingos reputacijos reikalavimus. Bet tik tiek.

E.Masiulis laiškuose pasirodo daug inteligentiškesnis ir labiau išauklėtas nei asmuo, rašęs iš prezidentės pašto. Bet tai jis, deja, kaltinamas paėmęs daugiau nei 100 tūkst. eurų kyšį ir žadėjęs koncerno tuomečiam viceprezidentui paveikti kolegas dėl koncernui naudingų įstatymų ar kitų reikalų.

Ir dar iš laiškų akivaizdu, kad D.Grybauskaitė, jei tai buvo ji, žinojo apie artimus E.Masiulio santykius su koncerno „MG Baltic“ vadovais, bet toliau jam rašė laiškus, kurie dabar tapo įkalčiu prieš ją.

Ar nebliūkšta mitas, kad valstybės vadovė valdo specialiąsias tarnybas, kurios tyrimus pradeda, pabaigia ar vilkina pagal jos pageidavimus? Juk valstybės vadovę galintys sukompromituoti laiškai buvo rašomi tuomet, kai STT jau rengėsi suimti E.Masiulį. Šis neformalus prezidentės ir liberalų lyderio susirašinėjimas perša kitą mintį: ar tik nebus E.Masiulis dėl draugystės su D.Grybauskaite pasijutęs toks nebaudžiamas ir svarbus, kad pamiršo atsargumą ir leido sau imti „paskolas“ net grynaisiais dėžutėse nuo alkoholio?

Bet tų laiškų juk nėra byloje, atkirstų E.Masiulis. Išties nėra. Kodėl?

„Pagal baudžiamojo proceso nuostatas, ikiteisminio tyrimo metu tiriamos tik nusikalstamos veikos. Aiškiai neturintis nusikalstamų veikų požymių Lietuvos politikų elgesys nebuvo šio ikiteisminio tyrimo dalyku.

E.Masiulis laiškuose pasirodo daug inteligentiškesnis ir labiau išauklėtas nei asmuo, rašęs iš prezidentės pašto. Bet tai jis, deja, kaltinamas paėmęs daugiau nei 100 tūkst. eurų kyšį.

Todėl duomenys apie neturinčius nusikalstamų veikų požymių Lietuvos politikų tarpusavio kontaktus šiame ikiteisminiame tyrime nebuvo renkami“, – atsako prokuratūra.

Sunkiai paneigiamas argumentas, nes į teismą nukeliavo tie epizodai, kuriuose prokurorai mano nustatę, už ką tuometis „MG Baltic“ viceprezidentas R.Kurlianskis dalijo kyšius politikams ir už ką jie ėmė pinigus ar paslaugas.

O tai, kas nėra nusikaltimas, bet kelia šleikštulį, geriausiai išvėdina viešumas. D.Grybauskaitė nei pirma, nei paskutinė, kuri tai patyrė.

P.S. Jeigu kas turėjote ar ketinate turėti konfidencialių reikalų su dabar jau konsultantu E.Masiuliu, patys matote, kuo tai gali baigtis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius