Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 02 13

15min paaiškina: kokiais būdais rinkimų Lietuvoje kandidatai šiemet gali rinkti pinigus?

Šiemet Lietuvoje vyksta kaip reta daug rinkimų – jau kovo pradžioje laukia savivaldybių rinkimai, o gegužę vyks prezidento ir Europos Parlamento rinkimai. Artėjant rinkimams kandidatai stengiasi pritraukti kiek galima daugiau lėšų rinkiminėms kampanijoms – skrajučių gamybai, televiziniams klipams ir t. t. Tačiau kokiais teisėtais būdais jie gali tai daryti? Ir kiek pinigų jie gali surinkti?
Grynieji eurai
Grynieji eurai / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Portalas 15min atsako į dažniausiai iškylančius klausimus apie tai, kaip kandidatai gali rinkti pinigus šiemet vykstantiems rinkimams, kokios taisyklės juos riboja ir kaip kiekvienas Lietuvos pilietis gali sužinoti, kas remia vieną ar kitą kandidatą.

Prezidento rinkimai

Kokiais būdais gali būti finansuojamos kandidatų į prezidentus kampanijos?

Kandidatų į prezidentus kampanijos gali būti finansuojamos keturiais būdais:

  • Partijos lėšomis
  • Asmeninėmis kandidato lėšomis
  • Fizinių asmenų aukomis
  • Palūkanomis už politinės kampanijos sąskaitoje esančias lėšas.

Kitomis lėšomis finansuoti rinkimų kampanijas draudžiama. Juridiniai asmenys kandidatams aukoti negali. Finansuoti politinių kampanijų dalyvius per trečiuosius asmenis draudžiama.

Politinei kampanijai finansuoti skirtos lėšos (taip pat ir asmeninės) privalo būti laikomos politinės kampanijos sąskaitoje.

Visos išlaidos, skirtos kandidatų į prezidentus politinėms kampanijoms finansuoti, gali būti apmokamos tik iš kandidatų politinės kampanijos sąskaitoje esančių lėšų.

Aukas priimti gali tik kandidatai, kurie yra VRK užsiregistravę savarankiškais politinės kampanijos dalyviais.

15min koliažas/Gitanas Nausėda, Ingrida Šimonytė, Saulius Skvernelis
15min koliažas/Gitanas Nausėda, Ingrida Šimonytė, Saulius Skvernelis

Kokią sumą galiu paaukoti savo remiamam kandidatui?

Didžiausia suma, kurią gali siekti fizinio asmens auka kandidatui, – 10 vidutinių mėnesinių darbo užmokesčių, arba 8850 EUR. Tiesa, egzistuoja ir papildomas apribojimas – auka kandidatui negali viršyti 10 proc. deklaruotų aukotojo metinių pajamų.

Visi asmenys, kurie aukoja kandidatams didesnes negu 12 EUR sumas, iki aukos suteikimo privalo deklaruoti savo turtą ir pajamas.

Be to, visų asmenų, kurie aukoja daugiau negu 12 EUR kandidatui, pavardės yra viešinamos Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) puslapyje.

Aukotojo vardą, pavardę ir paaukotą sumą kandidato politinės kampanijos iždininkas viešame VRK puslapyje skelbiamame kandidato aukotojų sąraše privalo paskelbti ne vėliau kaip per 10 darbo dienų nuo aukos gavimo dienos.

Kandidatams paaukojusių asmenų sąrašus galima rasti apsilankius VRK puslapyje skelbiamame politinės kampanijos dalyvių sąraše, pasirinkus konkretaus kandidato pavardę ir tuomet pasirinkus skiltį „Aukotojai ir aukos“.

Asmenys, kurie kandidatams aukoja mažas aukas (12 EUR ir mažiau) turto ir pajamų deklaruoti neprivalo, jų pavardės nėra viešinamos.

Aukoti teisę turi tik Lietuvos piliečiai.

Kiek asmeninių lėšų pats kandidatas gali skirti savo rinkimų kampanijai?

Maksimali suma, kurią pats kandidatas į prezidentus gali paaukoti savo kampanijai, siekia 20 vidutinių mėnesinių darbo užmokesčių, arba 17 700 EUR.

„Scanpix“ nuotr./Balsavimo biuletenis
„Scanpix“ nuotr./Balsavimo biuletenis

Kaip galiu paaukoti savo remiamam kandidatui?

Piniginės aukos, kurios viršija 290 EUR, gali būti aukojamos tik banko pavedimu į politinės kampanijos sąskaitą.

Pinigines aukas iki 290 EUR, gautas ne banko pavedimu, kandidato politinės kampanijos iždininkas ne vėliau kaip kitą darbo dieną po aukos gavimo perveda į politinės kampanijos sąskaitą.

Sulaukęs aukos, politinės kampanijos iždininkas turi patikrinti, ar gauta auka atitinka įstatymų reikalavimus: ar nėra iš juridinio asmens, auką paaukojęs asmuo yra deklaravęs turtą ir pajamas ir t.t. Jei atitinka, auka yra užregistruojama. Nuo tada ji laikoma priimta.

Jei priimama auka yra nepiniginė arba grynaisiais pinigais, turi būti surašomas aukų lapas, kurio vieną egzempliorių gauna VRK, kitą – aukos gavėjas, trečią – aukotojas. Jei auka priimama banko pavedimu, aukų lapas nepildomas.

Dalis kandidatų politinių kampanijų sąskaitas skelbia oficialiuose politinių kampanijų puslapiuose, kiti jų kol kas viešai neatskleidžia.

Kiek laiko kandidatai galės priimti aukas?

Pirmasis rinkimų turas vyks gegužės 12 d. Aukas priimti kandidatai galės iki rinkimų agitacijos kampanijos pabaigos, kuri bus 2019 m. gegužės 11 d. 1 valandą.

Jei prezidento rinkimuose prireiks antrojo turo, kuris vyks 2019 m. gegužės 26 d., jame dalyvaujantys kandidatai aukas vėl galės priimti nuo 2019 m. gegužės 13 d. iki 2019 m. gegužės 25 d. 1 val.

Kiek pinigų daugiausia vienas kandidatas gali išleisti politinei kampanijai?

Vienas kandidatas politinei kampanijai išleisti gali ne daugiau negu 1,1 mln. eurų. Toks yra VRK nustatytas didžiausias prezidento rinkimų politinės kampanijos išlaidų dydis.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Eurai
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Eurai

Jei kandidatas surenka daugiau aukų, šios turi būti pervestos į valstybės biudžetą.

Kiek pinigų kuris kandidatas į prezidentus šiuo metu yra surinkęs rinkiminei kampanijai?

Kol kas (vasario 12 d. duomenimis) daugiausia – 50 tūkst. eurų – yra surinkęs Saulius Skvernelis, antroje vietoje – Ingrida Šimonytė, trečioje – Gitanas Nausėda. Išsamesnę informaciją galite rasti šiame 15min straipsnyje.

Savivaldybių rinkimai

Kokiais būdais gali būti finansuojamos savivaldybių rinkimų politinės kampanijos?

Savivaldybių rinkimų politinių kampanijų finansavimo principas yra panašus į kandidatų į prezidentus politinių kampanijų finansavimo principą.

Visi rinkimuose dalyvaujantys sąrašai ir kandidatai, tarp jų ir visuomeniniai rinkimų komitetai ar save išsikėlę kandidatai į merus, gali būti finansuojami partijų lėšomis, fizinių asmenų aukomis, asmeninėmis kandidatų lėšomis, palūkanomis už politinės kampanijos sąskaitoje esančias lėšas.

Politinės partijos taip pat savo kampanijas gali finansuoti paskolomis, paimtomis iš bankų.

Maksimali suma, kurią gali siekti fizinio asmens auka kandidatui ar politinei partijai prieš savivaldybių rinkimus, yra tokia pati kaip ir prezidento rinkimų atveju – 8850 EUR.

Kaip ir prezidento rinkimų atveju, didesnes negu 12 EUR sumas aukojantys fiziniai asmenys privalo deklaruoti savo turtą ir pajamas bei būti paviešinti.

Maksimali suma, kurią rinkiminei kampanijai gali paaukoti save išsikėlę ar į partijų arba visuomeninių rinkimų komitetų sąrašus įtraukti kandidatai, irgi yra tokia pati kaip prezidento rinkimų atveju – 17 700 eurų.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Artūras Zuokas, Virginijus Sinkevičius, Remigijus Šimašius, Gintautas Paluckas, Dainius Kreivys
Luko Balandžio / 15min nuotr./Artūras Zuokas, Virginijus Sinkevičius, Remigijus Šimašius, Gintautas Paluckas, Dainius Kreivys

Aukojimo bei aukojančių asmenų viešinimo tvarka taip pat yra tokia pati kaip ir prezidento rinkimų politinėms kampanijoms.

Tiesa, partijų iškeltiems kandidatams ir sąrašams, kurie rinkimuose dalyvauja kaip atstovaujamieji rinkiminės kampanijos dalyviai, tiesiogiai aukoti negalima – aukoti galima tik juos iškėlusioms partijoms, o šios surinktas aukas sąrašams skirstys savo nuožiūra.

Sužinoti, kiek ir kokių aukų priėmė partijos ar kandidatų sąrašai, galima apsilankius VRK puslapyje skelbiamame politinės kampanijos dalyvių sąraše, susiradus dominančią partiją, pasirinkus jos sąrašą ir tuomet pasirinkus skiltį „Aukotojai ir aukos“.

Kiek pinigų daugiausia viena partija, sąrašas ar kandidatas gali išleisti politinei kampanijai vienoje savivaldybėje?

Didžiausius leistinas politinės kampanijos išlaidų dydis priklauso nuo konkrečios savivaldybės rinkėjų skaičiaus.

Mažiausiai išleisti politinei kampanijai VRK sprendimu galima Birštone, Kalvarijoje, Neringoje, Pagėgiuose ir Rietave – po 8850 eurų. Daugiausiai išleisti politinei kampanijai galima Vilniaus mieste – 390 tūkst. eurų.

Kiek laiko kandidatai galės priimti aukas?

Savivaldybių rinkimai vyks kovo 3 d. Aukas priimti kandidatai galės iki rinkimų agitacijos kampanijos pabaigos, kuri bus 2019 m. kovo 2 d. 1 valandą.

Ten, kur rinkimuose prireiks antrojo turo, jame dalyvaujantys kandidatai aukas vėl galės priimti nuo 2019 m. kovo 4 d. iki 2019 m. kovo 16 d. 1 val.

Europos Parlamento rinkimai

Kokiais būdais gali būti finansuojamos Europos Parlamento rinkimų politinės kampanijos?

Labai panašiu principu kaip ir kitos politinės kampanijos. Visi Europos Parlamento rinkimuose dalyvaujantys kandidatų sąrašai – tiek iškelti partijų, tiek visuomeninių rinkimų komitetų – gali būti finansuojami partijų lėšomis, fizinių asmenų aukomis, asmeninėmis kandidatų lėšomis, palūkanomis už politinės kampanijos sąskaitoje esančias lėšas. Politinės partijos taip pat savo kampanijas gali finansuoti paskolomis, paimtomis iš bankų.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Europos Parlamentas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Europos Parlamentas

Maksimali suma, kurią gali siekti fizinio asmens auka partijos sąrašui ar visuomeninio komiteto sąrašui prieš Europos Parlamento rinkimus, yra tokia pati, kaip ir kitų rinkimų atveju – 8850 eurų.

Kaip ir kitų rinkimų atveju, didesnes negu 12 eurų sumas aukojantys fiziniai asmenys privalo deklaruoti savo turtą ir pajamas bei būti paviešinti.

Maksimali suma, kurią rinkiminei kampanijai į partijų ir visuomeninių judėjimų sąrašus įtraukti kandidatai gali paaukoti iš asmeninių lėšų, irgi yra tokia pati, kaip kitų rinkimų atveju – 17 700 eurų.

Aukojimo bei aukojančių asmenų viešinimo tvarka taip pat yra tokia pati, kaip ir kitų Lietuvoje vykstančių rinkimų politinėms kampanijoms.

Rinkimai į Europos Parlamentą vyks 2019 m. gegužės 26 d. Kandidatai aukas priimti galės iki rinkimų agitacijos kampanijos pabaigos, kuri bus 2019 m. gegužės 25 d. 1 valandą.

Kaip ir prezidento rinkimų atveju, rinkimuose į Europos Parlamentą dalyvaujanti partija ar visuomeninis rinkimų komitetas išleisti politinei kampanijai gali ne daugiau negu 1,1 mln. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius