-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2022 11 01

A.Bilotaitės laikysena ir vėl šluba: kaip atrodo iš vėžių išmušama ministrė?

Pasiaiškinti dėl Viešojo saugumo tarnybos (VST) vadovo Ričardo Pociaus pasitraukimo iš pareigų bei riaušių prie Seimo malšinimo aplinkybių parlamento opozicijos iškviesta vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė atvyko su palyda – policijos generaliniu komisaru Renatu Požėla ir vidaus reikalų viceministru Vitalijumi Dmitrijevu, nors jie kviesti nebuvo. Talkinti jai atsakinėjant į klausimus turėję pareigūnai žodžio negavo, o bandę pasisakyti buvo nutildyti. A.Bilotaitė, panašu, buvo išmušta iš pusiausvyros – kėlė balsą, akivaizdžiai nervinosi. Pastebima, kad jos laikysena prasta ne tik šios krizės metu, toliau nesusitvarkoma su komunikacija ir kitais svarbiais dalykais. Politologės Rimos Urbonaitės teigimu, matome ministrę, kuri nesuvaldo emocijų.
Agnė Bilotaitė
Agnė Bilotaitė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Tuo, kad A.Bilotaitė esą dangsto savo klaidas permesdama atsakomybę kitiems, piktinasi ne tik opozicijos atstovai.

Švelniai tariant, kritiškai A.Bilotaitės elgesį šioje istorijoje vertina ir kai kurie savi – konservatorių frakcijos Seime nariai.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Renatas Požėla, Agnė Bilotaitė, Vitalijus Dmitrijevas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Renatas Požėla, Agnė Bilotaitė, Vitalijus Dmitrijevas

Neoficialiai keli politikai kalbėjo, kad tai, kaip ministrė bando išnešti sveiką kailį policijos sąskaita, yra negarbinga.

„Kokia čia politinė lyderystė? Čia gėda, o viskas tik dėl to, kad galėtum savo uodegą išsukti. O turėtum ginti savo vadovaujamos sistemos dalį, kryžiumi gultis.

Gėda, gėdinga – neturiu žodžių. Ir kaip pasitikėti po to? Kaip dirbti? Kaip tikėti tada?“, – neoficialiai Seime A.Bilotaitės elgesiu piktinosi vienas Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos atstovų.

Kilo balsai, komisaro neišklausė

A.Bilotaitės ir Seimo opozicijos susitikimo temperatūra smarkiai pakilo, kai ministrę atsakyti dėl R.Pociaus veiklos vertinimo 2020 ir 2021 metais prie sienos ėmė remti demokratas, buvęs vidaus reikalų ministras ir premjeras Saulius Skvernelis.

Ministrė iš pradžių atsakė klausimu, ar S.Skvernelis dangstė R.Pocių, kuris, kaip nustatė 2018 metais atliktas tyrimas, naudojo tarnybinį transportą savo vestuvėms.

Raginama atsakyti į konkretų jai užduotą klausimą, A.Bilotaitė toliau kalbėjo, kad vertinimas galėjo pasikeisti, situacija galėjo pasikeisti.

S.Skverneliui reikalaujant atsakyti į tai, ko klausiama, ministrė akivaizdžiai susinervino, pakėlė balsą.

Aukščiau balso toną kilstelėjo ir jis.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Saulius Skvernelis
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Saulius Skvernelis

„Kokią tai turi reikšmę? Kad jis nėjo į darbą? Kad jo aš neradau darbe? Kaip tai galėjo pakeisti mano situaciją?“ – kalbėjo ji.

Vėliau A.Bilotaitė pripažino, kad R.Pociaus veikla nebuvo vertinama blogai.

Tačiau klausė, ką tai keičia, jeigu jis neateina į savo darbą.

„Šiais metais jūs siūlėte labai gerai įvertinti. Komisija įvertino gerai. Praėjusiais metais įvertino labai gerai. Tai apie ką jūs kalbate? Kas pasikeitė nuo to, kad pareigūnams pradėjote tokį mobingą taikyti?

Jūs net nežinote savo pareigų, kai atsakinėjate. Vertinimas yra oficialus dokumentas, kuris yra byloje, ir yra įvertintas labai gerai. Netgi paskutinį vertinimą jūs siūlėte labai gerai įvertinti ir pirmą kartą istorijoje nepakluso komisija ministro valiai ir įvertino gerai“, – irgi pakėlęs balsą kalbėjo S.Skvernelis.

„Klausykite, kuo tai susiję su tuo, kad jis nevykdo savo pareigų?“ – kartojo A.Bilotaitė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Ričardas Pocius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Ričardas Pocius

S.Skvernelis susitikimo metu sakė, kad jam keista matyti policijos generalinį komisarą, depolitizuotos institucijos vadovą, mat apie taktiką kalbėti nesirengiama.

„Kadangi viešojoje erdvėje uždavinėjate labai daug taktinių klausimų, labai daug – tikrai apie riaušių organizavimą ir kitus dalykus, tai aš maniau, kad svarbu ne man komentuoti, o tą turi daryti pagal pareigas atsakingas asmuo“, – aiškino A.Bilotaitė.

Prakalbus apie riaušių suvaldymą, R.Požėla pamėgino įsiterpti: „Jeigu suteiktumėte man galimybę pasisakyti.“

Tačiau S.Skvernelis atsakė: „Mes kalbame dabar su ministre. Jūs nelįskite į politiką.“

Po susitikimo R.Požėla kalbėjo apgailestaujantis, kad opozicija neleido jam pasisakyti.

Jo teigimu, dalyvauti susitikime jam pasiūlė A.Bilotaitė.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Renatas Požėla
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Renatas Požėla

„Gaila, kad man neleido pasisakyti. Bet manau, kad policijos generalinio komisaro pareigybė yra tokia, kad jis gali atvykti į Seimą, į posėdžius ir reikalui esant išsakyti savo poziciją.

Aš manau, kad daug klausimų yra policijos kompetencija, ne politinė kompetencija, o teisėsaugos įstaigų. Natūralu, kad aš bet kurioje situacijoje turiu būti pasiruošęs atsakyti į keliamus klausimus“, – kalbėjo jis.

Policijos vadovybė prisiėmė atsakomybę dėl raštiško riaušių malšinimo neįforminimo, dėl ko irgi keliami klausimai.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Riaušės prie Seimo
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Riaušės prie Seimo

R.Požėla sakė, kad VST pasitelkimo per pernai rugpjūtį prie Seimo kilusias riaušes raštiškas neįforminimas buvo policijos ir jo kaip įstaigos vadovo klaida.

Buvęs Vilniaus policijos vadovas Saulius Gagas teigė, kad tai jis nusprendė per pernykštes riaušes prie Seimo neįvesti plano „Vėtra“.

Politikai negali nurodinėti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius