Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 04 30

A.Kubilius: derybas dėl Astravo stebėsenos Minskas gali išnaudoti siūlydamas elektrą

Opozicinių konservatorių atstovas Andrius Kubilius antradienį perspėjo, kad Minskas gali išnaudoti dvišales derybas dėl bendros Baltarusijoje statomos atominės elektrinės stebėsenos sistemos, pradėdamas siūlyti Lietuvai jėgainės gaminamą elektrą.
Andrius Kubilius
Andrius Kubilius / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Parlamentaras įtaria, kad prieš kelis mėnesius ministro pirmininko Sauliaus Skvernelio parašytas laiškas Baltarusijai su siūlymu konvertuoti Astravo jėgainę galėjo būti tik dūmų uždanga deryboms inicijuoti.

Minskas pasiūlymą derėtis dėl bendros radiacinės stebėjimo sistemos pateikė atsakyme Lietuvos premjerui, kur taip pat atmetė S.Skvernelio idėją pakeisti atominę elektrinę į dujinę jėgainę.

„Premjeras, iš tikrųjų matyti, kad slapukauja, ir tas planas-chuliganas, kuris atrodė labai keistai ir nepagrįstai, galėjo būti skirtas tam, kad šitokiu būdu pradėtų kokį nors tariamą dialogą su Baltarusijos puse, kuris yra naudingas visų pirma Baltarusijos pusei“, – BNS sakė konservatorius.

„Kad ir ką Lietuva norėtų kalbėti apie monitoringą arba kažką kitą, Baltarusijos pusė visada kels klausimą dėl elektros įsileidimo į Lietuvos rinką ir jos tranzito per Lietuvą“, – pridūrė jis.

Lietuva prieš kelerius metus yra priėmusi įstatymą, pripažįstantį Astravo atominę elektrinę nesaugia. Siekiant apsunkinti projektą, šiame įstatyme žadama blokuoti jėgainės gaminamos elektros importą.

„Mums atrodo, kad čia galbūt tokia dūmų uždanga – nusiųsti laišką, gauti atsakymą su kvietimu derėtis dėl monitoringo, o nuvažiavus tartis dėl monitoringo, Baltarusija pradės tartis ir dėl elektros importo, ir taip toliau“, – teigė A.Kubilius.

Pasak jo, prieš derybas su Baltarusija Lietuva turi galutinai techniškai išardyti jungtis, potencialiai leidžiančias Astravo jėgainės elektrai tekėti į šalį.

A.Kubilius tvirtino, kad „asmeninis S.Skvernelio voluntarizmas Lietuvai gali baigtis labai blogai“.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

Premjeras antradienį paskelbė, kad aptarti stebėsenos sistemos kūrimo turėtų susitikti Lietuvos ir Baltarusijos energetikos ministrai.

Jis taip pat sakė, kad Lietuvos pozicija dėl Astravo jėgainės nesikeičia – tai nėra saugus objektas ir jo gaminama elektra nebus perkama.

Baltarusija ir Lietuva šiuo metu derina susitarimą dėl bendradarbiavimo ir keitimosi informacija apie galimas atomines avarijas, bet šio dokumento projekte siūlymo kurti bendrą stebėjimo sistemą nėra, BNS patvirtino Valstybė atominės energetikos saugos inspekcija.

Minskas nuolat atideda pirmojo elektrinės reaktoriaus įjungimo datą – dabar ji numatyta šių metų rudenį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius